Jump to content

Црква и научне теорије

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 13. 5. 2017. at 17:24, Ђорђе Р рече

Изгледа да си пропустила да сам нагласио да се ради о мишљењу које је потпуно небитно за тог човека.

Expand  

Извини, пропустила сам то..

On 13. 5. 2017. at 17:24, Ђорђе Р рече

Добро да си споменула Мирољуба. Он је одличан пример шта је прихватљиво, а шта не. Да Мирољуб има ставове које заступа и промовише, и при том их ником не намеће и не проповеда, не "намеће", он би био само још један необичан човек (да не кажем чудак, пошто та реч углавном има негативни контекст). Али је проблем што он своје ставове промовише (протура) као "научне" и "православне", да не кажем да их намеће.

Expand  

Океј, сад си се већ исправио. Не постоје моје и твоје чињенице, постоје чињенице. Оне су објективне, могу се доказати.. ти причаш о личном мишљењу, ставовима.

Ја могу да мислим да је најбољи сликар икада Моне, ти да је Пикасо и то је у реду. Или ти мислиш да је монархија боља, ја да је република... Али ако неко мисли како је Земља стара 6000 година или како је равна плоча, то је већ смешно.

Подели на овим сајтовима

On 13. 5. 2017. at 18:05, Lady Godiva рече

Али ако неко мисли како је Земља стара 6000 година или како је равна плоча, то је већ смешно.

Expand  

Може да буде смешно, може да буде симпатично, чудно, или трагично. А може то да буде и сасвим ОК нечије мишљење. Све зависи од контекста, ко тако мисли и зашто тако мисли. Не треба брзо доносити закључке.

За већину људи је смешно (чудно) да неко мисли да је Пикасо најбољи сликар :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 13. 5. 2017. at 18:20, Ђорђе Р рече

Може да буде смешно, може да буде симпатично, чудно, или трагично. А може то да буде и сасвим ОК нечије мишљење. Све зависи од контекста, ко тако мисли и зашто тако мисли. Не треба брзо доносити закључке.

Expand  

Ama, ne moze. Godina traje jednu revoluciju Zemlje oko Sunca, a ne milion revolucija. Ako neko hoce da me bulsituje i da tvrdi da je to isto, onda ga ceka spreman dzak pun kreativnih etiketa.

Nije isto kad kazem Mondrijan je bolji od Lotreka i kad kazem petnaest je vece od sedamdeset. Sta kog zabole za moje emotivno stanje kad lupetam gluposti tvrdeci da je petnaest najveci broj. Dileja sam, nisam u stanju da pohvatam koncepte odnosa velicina, nek ide zivot, samo nek sam ja ziv i zdrav...

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

On 13. 5. 2017. at 18:20, Ђорђе Р рече

Expand  

Али то је наука. Не могу ја да кажем да је планета стара неколико хиљада година без неког доказа. Нема ту места за "лепота је у оку посматрача". А ако неко тврди нешто што не може да образложи и докаже, какво мишљење могу да имам о тој особи? 

Није исто мислити изван кутије или бити чудак и бити параноичан.

Подели на овим сајтовима

On 13. 5. 2017. at 19:22, Lady Godiva рече

какво мишљење могу да имам о тој особи? 

Expand  

Osoba X je postmodernista, mozebiti?

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

On 13. 5. 2017. at 17:27, Дидим рече

Значи, Бог је људска емоција, људске емоције постоје и третирају се у научним дисциплинама попут психологије,

Expand  

Погрешно си извео закључак. Љубав је много више од људске емоције. Бог је апсолутна љубав.

И жао ми је што се никада неће десити да се може неким математичким прорачуном или једначином доказати постојање Бога....јер  на жалост много их је,  којима је то услов вере. Бог је много шири и већи од  дефиниција и теорија. И не да се ставити у једначину .  

• Волим 1

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

On 12. 5. 2017. at 16:01, Justin Waters рече

Nista u prirodni ne ukazuje na Boga niti ga opovrgava.

Expand  

Citah malo ovu temu, i ovo mi privuklo paznju.

Ja se ovde nikako ne bih slozio, iz prostog razloga sto je upravo to odusevljenje prirodom i zagledanost u prirodu bilo prakticno moj pocetak puta u Crkvu. Dakle, bez nekih posrednika ili propovednika, bez upraznjavanja obicaja vezanih za veru, bez ikakvog stvarnog bavljenja Crkvom - samo kroz prirodu i nauku koja je opisuje - malo po malo, nasao sam se na vratima Crkve. I to nije samo moj nacin, vec nacin mnogih drugih ljudi.

I apostol o tome vrlo lepo govori jos u vreme ono: (prepricavam, da ne trazim sad to mesto) "ono sto moze o Bogu da se sazna (kroz prirodu, na vidljiv nacin), Njegova sila i Bozanstovo, njima je poznato, jer na delima Njegovim moze da se sagleda... itd...". Isto tako i 8. psalam, i jos niz drugih sjajno opisuju ovakvo iskustvo.

Dakle, SVE u prirodi ukazuje na Boga. To bez ikakve sumnje, upravo kao sto delo jasno govori o velicini i vestini svog umetnika. Istina, ne u tom nekom "laboratorijskom" smislu, ali itekako jasno govori da iza nje (prirode) stoji bas jedan nenadmasan Umetnik, ili kako ti jos lepo rece na drugoj temi - jedan nenadmasan Inzenjer.

I mitr. Amfilohije, pisuci uvodnu rec za jednu knjigu, odlicno kaze o svemu ovome: "Sve sto je stvoreno - stvoreno je iz ljubavi, zraci ljubav, i podstice nas na ljubav." Dakle, posredno nas upucuje na bogopoznanje, jer je Logos utisnut kao pecat u sve sto je stvoreno, i neprestano prica o Stvoritelju.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 13. 5. 2017. at 13:12, Ђорђе Р рече

Јесте глупо, али је то чињеница. И мислим да је то требало да буде сврха поменуте петиције, само је несретно формулисана. Тако да верујем да је то разлог зашто је академик Антоније Ђорђевић (ког знам са студија, пошто ми је био професор) подржао у почетку ту петицију.

Тако је било док сам ја одрастао, ако те занима наука, наметано је да је наука и религија нешто неспојиво. Коришћена је наука, како би се оклеветала религија.

А релативно скоро, пре неколико година, сам прочитао неки број часописа Popular Science, на српском језику, и ту сам наишао на клеветање религије (дал је био неки уводник, нешто се не сећам тачно). Дакле људи који имају циљ да промовишу науку међу младима, користили су свој положај, како би промовисали своје верско опредељење (атеизам).

Expand  

Ovo je sasvim tacno. Mnogi prosto poistovecuju nauku i ateizam, a to je zaista tragicno stanje takvog uma.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 13. 5. 2017. at 19:22, Lady Godiva рече

Али то је наука. Не могу ја да кажем да је планета стара неколико хиљада година без неког доказа.

Expand  

Magnetno polje zemlje je jedan od dokaza,meko tkivo u fosilima na primer.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 14. 5. 2017. at 14:24, Кратос рече

Magnetno polje zemlje je jedan od dokaza,meko tkivo u fosilima na primer.

Expand  

Браво, Кратосе, какви аргументи.. Убедио си ме! 

Ајде сад то покушај да ставиш на папир и образложиш тако да буде јасно и онима који још увек живе у заблуди да је старија за неких 4,5 млрд година. Објасни им како су погрешно утврдили старост минерала и Сунчевог система.  

Подели на овим сајтовима

Цитат

20:9  Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
20:10  A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvom; tada nemoj raditi nijednog posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
20:11  Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i šta je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.

Expand  

Dakle ako covek treba bukvalno da radi 6 dana koja su 24h, onda je i Bog stvorio svet za isto to vreme. Najcesec citirani stih.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 14. 5. 2017. at 14:21, obi-wan рече

Dakle, SVE u prirodi ukazuje na Boga. To bez ikakve sumnje, upravo kao sto delo jasno govori o velicini i vestini svog umetnika. Istina, ne u tom nekom "laboratorijskom" smislu, ali itekako jasno govori da iza nje (prirode) stoji bas jedan nenadmasan Umetnik, ili kako ti jos lepo rece na drugoj temi - jedan nenadmasan Inzenjer.

Expand  

Da ne bude nesporazuma, uopšte ne želim ni da sugerišem da ti (ili neko drugi) ne bi trebalo da u svemu vidiš Božiju promisao i dizajn, već samo želim da pokušam da objasnim zašto to za mene nema smisla.

Umetnička slika jasno govori o veličini i veštini svog umetnika zato što:

1. znamo da slikari slikaju umetničke slike, videli smo ih nebrojeno mnogo puta kako to rade,

2. možemo da uporedimo veštinu različitih umetnika i da zaključimo da je jedan baš vešt, a drugi baš nije i čak da predvidimo kakve će sve greške ovaj drugi da napravi na sledećoj slici.

Za razliku od toga, ako kažeš da SVE ukazuje na Boga, onda je nejasno po čemu ukazuje... jer nemaš sa čime da porediš... da recimo veruješ u to da je Bog stvorio npr. travu, a nije stvorio kamenje, onda nekako možeš da ukažeš na razliku između kamenja i trave i tu napraviš nekakav argument... ili da znamo za dva univerzuma, jedan naš i neki potpuno drugačiji, pa da u poređenju ta dva zaključimo da je ovaj sigurno bio dizajniran, a onaj drugi nije. Ovako, kad kažeš da sve ukazuje na Boga, zapravo ništa ne ukazuje na njega.

Meni je univerzum takođe fenomenalan (iako nije baš da sve u njemu "zrači ljubav i podstiče na ljubav", ima i baš gadnih stvari)... ali zaista ne vidim da bi univerzum ili bilo šta u njemu nužno bilo drugačije sa ili bez Boga...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 15. 5. 2017. at 14:38, Avocado рече

Za razliku od toga, ako kažeš da SVE ukazuje na Boga, onda je nejasno po čemu ukazuje... jer nemaš sa čime da porediš...

Expand  

Упореди планету Земљу са остатком познатог Универзума.

Баш јуче сео у двориште гледам ову природу, небо, облаке, дрвеће, лете птице итд. Није то неки сентиментални доживљај, него чисто рационално - ми живимо на планети која је веома посебна. Чак и ако гледаш чисто научно. Можда има још нека таква негде, али је опет толико ретка и неуобичајена да је посебна. Пробај да живиш на Месецу или Марсу па ћеш видети разлику. О Јупитеру, Венери итд. да и не причамо.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 15. 5. 2017. at 14:46, Grizzly Adams рече

Упореди планету Земљу са остатком познатог Универзума.

Баш јуче сео у двориште гледам ову природу, небо, облаке, дрвеће, лете птице итд. Није то неки сентиментални доживљај, него чисто рационално - ми живимо на планети која је веома посебна. Чак и ако гледаш чисто научно. Можда има још нека таква негде, али је опет толико ретка и неуобичајена да је посебна. Пробај да живиш на Месецу или Марсу па ћеш видети разлику. О Јупитеру, Венери итд. да и не причамо.

Expand  

Rekao bih da gušter koji živi u oazi u sred Sahare ima baš istu tu perspektivu kad posmatra svoju oazu i pustaru koja je okružuje... a mi znamo da naspram nekih drugih staništa njegova oaza nije ništa posebno, samo on ne zna za bolje, zar ne?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...