Jump to content

Јеванђеље in everyday life

Оцени ову тему

Препоручена порука

Тема јасна - како "претачете" приче, параболе, исказе и остало из Новог Завета у Ваш свакодневни живот?

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Čini mi se da bi ovo bila dosta teška tema za bilo koga ko bi se iole ozbiljno bavio i živeo po Evanđelju.
Ne znam, trenutno mi ne ide, pokušavam da pretočim ono pokajanje carinikovo i da taj korak zaista bude konačan po pitanju nekih slabosti, da istrajem u tome. Al ne mogu ni baš da pričam (toliko) o onim stvarima koje mi ne idu, a da ne uhvatim sebe kako pokušavam da ispadnem prepodoban...

Čini mi se da smo istinski hrišćani (il smo bar na pravom putu) kad bivamo nesvesni toga da živimo po Evanđelju. Setimo se prikaza Strašnog suda (kad pravednici govore "Gospode! kad te vidjesmo gladna, i nahranismo? ili žedna, i napojismo?")

Neko moje razmišljanje, reko da podelim...

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

Випе сам циљала на покушај препознавања сцена из Јеванђеља у нашем свакодневном животу, а не на проценат или интензитет нашег (не)успеха у сведочењу истог :D

Хвала у сваком случају, занинљиве мисли. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Џуманџи рече

Випе сам циљала на покушај препознавања сцена из Јеванђеља у нашем свакодневном животу, а не на проценат или интензитет нашег (не)успеха у сведочењу истог :D

Хвала у сваком случају, занинљиве мисли. :)

Aaaaaaaaa :lupaglavu: Znači, sastav lep, tema promašena :D 

Aj onda ovako... Imao sam prilike da vidim kod jednog burazera onu spremnost (kad Hristos kaže da bdimo, jer ne znamo kada će Carstvo Nebesko doći) da učini dobro nekome, da pomogne, seti se najboljeg načina pre nego što mi ostali u društvu i pomislimo, a pritom je još i ispoljavao onu "budite mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi" (čini mi se da dosta dobro ume da proceni kad i kome pomoći).
Taj čovek ume da kaže istinu, podseća me, liči na Hrista, govori u određenim trenutcima kao "Onaj koji ima vlast", znači ne ublažava istinu, ali ume da bude i blag po potrebi.
Nemam sad neku konkretnu scenu, ako se setim podeliću...

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Џуманџи рече

Ма, није до тебе, ја лоше формулисах :D Више пута :))

Sad sam još promašio promašenu temu? :0205_whistling:
Znači tema je sadržana u naslovu, ne čitajte opis! :)))

(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

У разним ситуацијама ми једноставно дођу на ум одређени стихови из Светог Писма који би се могли односити на тај тренутни догађај у коме се налазим и онда се трудим да се управљам по њима колико имам снаге, наравно уз употребу здравог расуђивања а не буквалистички.

Подели на овим сајтовима

Најчешће примењујем оно "шта хоћеш од мене жено?" :smeh1:

Шаламала, супер ти је тема! Свака част. Вратићу се кад будем у одговарајућем расположењу, заслужује паметан коментар.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Da se zapljunem i ja :)

Kad se vrnem sa juga mozda mi proradi mozak, ovde ipak zena sluzi za neke druge stvari :D

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Odlicna tema!!!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Џуманџи рече

Ма, не, него ја то тако конзистентно :))) Неких 5-6 страна оде у појашњавању :))

Pa tio to namjerno radiš, da bi imala uspjele teme. A ja radim suprotno, sve objasnim ja, nema više potrebe za pričom... :))

Konkretno, pitanje je mnogo teško, ne znam da li mogu da odgovorim na njega. Ali pojedine riječi Gospodnje mi jesu lajtmotiv, sjećam ih se vrlo često, koristim u pisanjima ovde i na fb vrlo često. Npr. "Ko je bez grijeha nek prvi baci kamen", mi je lajtmotiv teme, Da li biste se družili sa otpadnicima, tj.nisam je ja pokrenula, ali jesam u životu primjenjivala. Voljela bih da više mogu da primijenim ono "Teško onome ko sablazni jednog od malih ovih", tj.da reagujem na zlostavljanje djece. Jer ja to tako tumačim, iako je pojam sablazni mnogo širi. Slovo o opraštanju i ljubavi prema neprijateljima je cjeloživotni zadatak, life-long learning...

Подели на овим сајтовима

Давно је то било, сећам се, "догодила ми се вера", ја кренуо у Цркву, и нисам могао 
да схватим Христово агресивно понашање када је истерао дилере и "дилее" из Храма....
Одем на село, а покојни деда рече: "Пуче ми бич, сад ћу да направим нови".
И седе, узе парче коже широко два прста, дугачко ... метар-и-по, расече га по дужини
на три дела и поче да упреда бич. И направи га, веза за га за врх штапа.
Све је трајало неких 15-так минута. Лагано, опуштено....
Ја схватих, па тако је и Господ направио бич, нема ту ни помена агресије, афекта, неконтролисаности....

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Јевањђеље је основа, темељ и стуб на коме се гради хришћански живот. Јевањђеље је реч онога који и сам јесте Реч тј. Логос Божији. Небо и земља ће проћи а речи Његове неће проћи. То је реч која спасава али и суди јер Господ рече ,, речи које говорих оне ће судити,,. По мени је јевањђеље аксиом (наравно правилно протумачен) који се мора поставити у ум као основ на коме почива сва духовна грађевина наше душе, и у односу на ту реч можемо вршити процену нашег тренутног духовног стања тј. колико је та реч као семе Божије посејано у нама плодотворно и доноси рода. Такође се бринемо да ли ми земљу наше душе окопавамо, обрађујемо да ли чупамо корове и трње да ли је заливамо и негујемо како би ово семе узрастало. Касније апостолско и светоотачко предање је резултат проживљене јевањђелске речи и сабрано искуство живота по Христу тј. назидавање Цркве на постављени темељ који је Господ наш Исус Христос.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...