Дијана. Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 пре 23 часа, cloudking рече Masis poJentu. Uopste nije pitanje dal bog moze il ne moze da uradi nesto, nego je pitanje "zasto?" 1.A ja tebe sad pitam da li Bog npr. moze da izleci svu bolesnu decu na svetu? Znam sta ces da kazes- "naravno da moze." Ok a sto to ne uradi? 2. Da li bog moze da upali svecu? Naravno da moze. Ok a zasto to radi? Na kraju, zasto pali neke svece po kuvuklijama a ne leci decu? Videli smo da moze.... ti masis poentu, ne radi se ovde o teodiceji. Mada teodiceja jeste tesko pitanje,i sveprisutno pitanje, univerzalno, ali nije izgovor za optuzbu Boga. Ima tu mnogo prirodnih determinizama, ali jos vise zloupotreba covjekove 'slobode', tj.svijesti i inteligencije. Znaci ovaj svijet okovan determinizmom je takav kakav je, Bog je dosao da oslobodi i znamo kako je prosao, ne moze sad da udovoljava pojedinacnim voljama, nego ce to obaviti sve odjednom, dok se navrsi zetva... Inace preobrazaj slijedi, ali nije bez naseg ucesca, znaci ne sve bog, nista mi. Raspravljano je mnogo o tome vec ovde... uveliko smo sami krivi za pakao na zemlji, 'najboljem od svih mogucih svjetova', i Bog dosta cini kroz svoje ljude, ali i one koji ne vjeruju u njega, nego mu nesvjesno sluze, jer sluze dobru. Konkretno ti, i ne samo ti, brini se sta ti cinis, koju mrvicu za poboljsanje svijeta, a ne sta Bog nije ucinio, i sta drugi nisu ucinili. u svakom slucaju, drago mi je da si od fjodorokaramazovskog mentalnog sklopa napredovao prema ivanokaramazovskom, to je veoma pohvalno... "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 пре 21 часа, drvce рече Ako shvatam logiku, zna se da je to obicna vatra, ali se veruje da je to plamen upaljen bez belog fosfora (ili cega vec)? Samo je takva igra recima da se izostavi deo u kojem se kaze "verujemo da je to nadnaravna vatrica", pa se odmah predje na "to je nadnaravna vatrica"? Vladimir mi je vise puta nabacivao zicer za "pljuckanje na Hristovu crkvu" ali sam se fokusirao na nesto drugo. Iz svemogucnosti sledi sve, pa i mogucnost paljenja fitilja ispod tacke paljenja fitilja, ali moje pitanje nije da li mozemo da oganj objasnimo Bozjom svemogucnoscu (ako je to objasnjenje), nego da li se tamo odvija fenomen koji ne mozemo da objasnimo niti jednom teorijom fizike ili hemije, a da nismo ni pokusali da to uradimo kako treba? Ma ok, Drvce, moguce da se moze objasniti nekim procesom fizike ili hemije, ali ja o necem drugom raspravljam, i to sa vjernicima. Sam blagodatni oganj nije uopste toliko bitna pojava; ja sam govorila sve hipoteticki i uopste te stvari ne ispitujem umom. Ti se zabavljaj time, vjerujem da ti je zabavno, vec sam ti rekla, meni je dovoljno intuiranje.. kako god, mitovi, bajke, ili neistine, proizvode neku (tj.veliku) silu medju ljudima, jos ima tih svetih staraca.. ima tako tih cudnih staraca koji kao da su ucili sve zive nauke, sve vide, sve znaju, znaju ono sto naucnici ne znaju (pozitivisticki). svijet bi bio tako dosadan i predvidiv da nije te ljepote uma, misli, umjetnosti, pa i zive vjere.. Starac Porfirije je izlijecio tolike ljude.. nije ucio medicinu, naravno..samo se molio Hristu i volio ga svim srcem. a tek kad covjek dozivi cudo sopstvenog ili tudjeg preobrazaja, a to je mnogo teze nego pomjeranje gora, paljenje vatrica, tj. izigravanja fizickih zakona... Васијан and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 On 4/23/2017 at 15:27, grigorije22 рече najobicnije koketiranje sa savremenim svetom. Mnogo sta oko cega se ovde raspravljamo, i to mnogo, je radi toga. Mi svijet treba da oplemenimo, da vucemo navise, ne da povladjujemo opstoj kolotecini, sili teze, entropiji. Citas vjernika, citas ateistu, i ne vidis nikakvu razliku! Covjekougadjanje i suejta ispadnu vazniji nego bogougadjanje... 'ko se postidi mene u ovom rodu postidjecu se ja njega kod oca mog'. O, Dzumkice nasa pametna, gdje si da nas pitas, stidimo li se Hrista? i zar ga se ne stidimo? I onda mi krene ad hominem, te glup(a) si, te nenacitana, te ne umijes da mislis, te ne smijes da mislis, te protivnik ovog ili onog.. ma hau jes nou. Zao mi je samo sto Akvilije nije ovde da odrzi predavanje svima i da kaze zasto je vjera Hristova razumna i logicna, tj. caarobno nadlogicna. poziivizam je vec prevazidjen, samo im to jos nisu javili.. covjek ce ponovo morati da nauci da misli deduktivno, i da vrati filozofiji mjesto na vrhu nauke, a ne da majka bude pepeljuga... Misljenje i vjera se ne iskljucuju. Vjera je intuiranje i osjecanje, pa definisali su to mnogo pametniji od mene... (Hegel, Dostojevski) Рапсоди and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 1 hour ago, Кратос рече Rekao sam oni ili bilo ko drugi od hrišćana.Blagodatni Oganj silazi na grob Gospodnji a ne po Crkvama širom sveta i ono što ti ja kažem da je prevara svako od njih bi to onda radio..međutim prc....nema....ali ajde što bi pravoslavna Crkva varala sopstveni narod?Što bi ti bio član jedne prevarantske organizacije koja se služi najgorom mogućom manipulacijom i huli na Boga prikazujući sopstvenu prevaru kao Božiju blagodat i čudo? God moves in misterious ways... Ne bjese veceg sumnjala i propitivaca od ovog momceta, Kratosa. Izbrusi ga Hristos, draguljce jedno zasija... Jos samo da te ozenimo ovde pa da nazdravimo Da ljudsku i hriscansku zrelost proprati i muska Кратос, Васијан and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 On 4/23/2017 at 15:59, Volim_Sina_Bozjeg рече Pa tekođe i mi vama ----vam logiku kad posle svega što je uradio treba da upali i plamenčić bez bijelog fosfora.... Nesto me brate dragi u zadnje vrijeme cesto po glavi klepas tim svojim bogomislijem.. ali dobro, mora svako da ima zalac u tijelo. vjera, i poznanje, bez ljubavi nista.. sjeti se... "Tamo daleko" and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 пре 1 минут, Дијана. рече Nesto me brate drgi u zadnje vrijeme cesto po glavi klepas tim svojim bogomislijem.. ali dobro, mora svako da ima zalac u tijelo. vjera, i poznanje, bez ljubavi nista.. sjeti se... Secam se. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 пре 2 часа, Васијан рече Ништа Ти мене ниси разумео... Нема везе. Pa sto odustajes? To nije hriscanski... Zoran Đurović and Васијан је реаговао/ла на ово 2 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 пре 1 сат, Дијана. рече ti masis poentu, ne radi se ovde o teodiceji. Mada teodiceja jeste tesko pitanje,i sveprisutno pitanje, univerzalno, ali nije izgovor za optuzbu Boga. Ima tu mnogo prirodnih determinizama, ali jos vise zloupotreba covjekove 'slobode', tj.svijesti i inteligencije. Znaci ovaj svijet okovan determinizmom je takav kakav je, Bog je dosao da oslobodi i znamo kako je prosao, ne moze sad da udovoljava pojedinacnim voljama, nego ce to obaviti sve odjednom, dok se navrsi zetva... Inace preobrazaj slijedi, ali nije bez naseg ucesca, znaci ne sve bog, nista mi. Raspravljano je mnogo o tome vec ovde... uveliko smo sami krivi za pakao na zemlji, 'najboljem od svih mogucih svjetova', i Bog dosta cini kroz svoje ljude, ali i one koji ne vjeruju u njega, nego mu nesvjesno sluze, jer sluze dobru. Konkretno ti, i ne samo ti, brini se sta ti cinis, koju mrvicu za poboljsanje svijeta, a ne sta Bog nije ucinio, i sta drugi nisu ucinili. u svakom slucaju, drago mi je da si od fjodorokaramazovskog mentalnog sklopa napredovao prema ivanokaramazovskom, to je veoma pohvalno... Mkay... i dakle? Sto pali svecu u kuvukliji? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 пре 2 часа, Дидим рече Зашто ме не питаш како објашњавам зашто по српским храмовима не силази Огањ на позив свештеника и да ли то значи да је Српска православна црква отпала од Духа Светога Један сеоски свештеник, онако оригиналан српски , мада начитан и образован, причао ми је шта му се једном догодило. Наиме, он, како ми сам рече, у то време сумњаше у феномен Св. Огња и моташе му се разне мисли и помисли везане за све то. И, једног јутра (не сећам се да ли је била Недеља, Празник или неки други дан) као и обично дошао је у своју парохијску цркву (у којој иначе није служио редовно Св. Литургију) која је била закључана. Откључао је цркву, ушао унутра, целивао иконе и по обичају ушао у олтар да целива Св. Престо. Две свеће које стоје на Св. Престолу (Часној Трпези) су биле угашене - што је и норамлно и логично, јер се пале само за време Св. Литургије. Када је целивао Св. Трпезу, отишао је до певнице да нешто узме, или погледа, и када се опет вратио у олтар, свеће на Трпези су биле упаљене! Наравно, није знао шта га је снашло. Сада скоро свима препричава тај догађај, видно потресен. Он то тумачи и сматра Божијом потврдом истинитости Св. Огња, као и опоменом да треба редовно литургисати у свом храму. Постоји сличност и са овим догађајем: http://www.blic.rs/vesti/drustvo/svece-se-pale-same-od-sebe-mestani-sela-kod-svilajnca-tvrde-da-su-videli-cudo-bozije/l1eg3bt Рапсоди, "Tamo daleko" and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 1 https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 пре 9 минута, Васијан рече Један сеоски свештеник, онако оригиналан српски , мада начитан и образован, причао ми је шта му се једном догодило. Наиме, он, како ми сам рече, у то време сумњаше у феномен Св. Огња и моташе му се разне мисли и помисли везане за све то. И, једног јутра (не сећам се да ли је била Недеља, Празник или неки други дан) као и обично дошао је у своју парохијску цркву (у којој иначе није служио редовно Св. Литургију) која је била закључана. Откључао је цркву, ушао унутра, целивао иконе и по обичају ушао у олтар да целива Св. Престо. Две свеће које стоје на Св. Престолу (Часној Трпези) су биле угашене - што је и норамлно и логично, јер се пале само за време Св. Литургије. Када је целивао Св. Трпезу, отишао је до певнице да нешто узме, или погледа, и када се опет вратио у олтар, свеће на Трпези су биле упаљене! Наравно, није знао шта га је снашло. Сада скоро свима препричава тај догађај, видно потресен. Он то тумачи и сматра Божијом потврдом истинитости Св. Огња, као и опоменом да треба редовно литургисати у свом храму. Постоји сличност и са овим догађајем: http://www.blic.rs/vesti/drustvo/svece-se-pale-same-od-sebe-mestani-sela-kod-svilajnca-tvrde-da-su-videli-cudo-bozije/l1eg3bt Da te vidim sad @Дидимe Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 1 hour ago, cloudking рече Mkay... i dakle? Sto pali svecu u kuvukliji? sto si bre dosadan... ja malo navrcem razgovor na zanimljiviju stranu, al' zalud... bitno je da bi ti pljuvo Hrista... tako mu bjese i onda... ispljuvase ga, pretukose, namucise, ubise, a to bi ga cekalo i sad... procitaj Velikog inkvizitora (opet) kad ne budes koketirao sa karamazovstinom, vec se ozbiljno zapitao, vise srcem nego umom, bice nesto od tebe... "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 1 hour ago, Васијан рече Један сеоски свештеник, онако оригиналан српски , мада начитан и образован, причао ми је шта му се једном догодило. Наиме, он, како ми сам рече, у то време сумњаше у феномен Св. Огња и моташе му се разне мисли и помисли везане за све то. И, једног јутра (не сећам се да ли је била Недеља, Празник или неки други дан) као и обично дошао је у своју парохијску цркву (у којој иначе није служио редовно Св. Литургију) која је била закључана. Откључао је цркву, ушао унутра, целивао иконе и по обичају ушао у олтар да целива Св. Престо. Две свеће које стоје на Св. Престолу (Часној Трпези) су биле угашене - што је и норамлно и логично, јер се пале само за време Св. Литургије. Када је целивао Св. Трпезу, отишао је до певнице да нешто узме, или погледа, и када се опет вратио у олтар, свеће на Трпези су биле упаљене! Наравно, није знао шта га је снашло. Сада скоро свима препричава тај догађај, видно потресен. Он то тумачи и сматра Божијом потврдом истинитости Св. Огња, као и опоменом да треба редовно литургисати у свом храму. Постоји сличност и са овим догађајем: http://www.blic.rs/vesti/drustvo/svece-se-pale-same-od-sebe-mestani-sela-kod-svilajnca-tvrde-da-su-videli-cudo-bozije/l1eg3bt A el našao izgorene šibice? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече A el našao izgorene šibice? Не разумем питање https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 пре 1 минут, Васијан рече Не разумем питање Pa pošto tih dana nije bio sam svoj i svašta mu se motalo po glavi rekoh da nije upalio sveću pa posle hteo ponovo kad ono upaljena već? Zoran Đurović and Дидим је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече Pa pošto tih dana nije bio sam svoj i svašta mu se motalo po glavi rekoh da nije upalio sveću pa posle hteo ponovo kad ono upaljena već? Тих дана је био као и обично. Његова сумња у Св. Огањ је постојала много пре тога, није била тренутно стање. Ствари су се измениле тек после тог догађаја. Иначе, нити је намеравао да пали свеће на Трпези, нити би то радио, јер се те свеће пале само на почетку Литургије, коју није ни планирао тог дана да служи. Да је требао тог дана литургисати, прво би отишао да "узме време" испред иконостаса, па да обуче одежде и одради Проскомидију, па тек онда, пред сами почетак Литургије, упали свеће на Часној Трпези. https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука