Jump to content

Ваља ли да се човек причестити ако је маловеран

Оцени ову тему

Препоручена порука

Поштована браћо и оци,

Сви знамо да благодат Светога Духа не обитава у човеку сваког дана истим интензитетом и такође знамо да је вера дар од Бога.

Човек и ако има малчице вере по мени он ипак поседује веру. Када свештеник призива он каже са вером, страхом и љубављу приступите а не са јаком 

вером, страхом и љубављу. И Христос у Новом Завету каже "ако имате вере као зрно горушичино.."

Ја сам тренутно у фази маловерја, некако ми не полази за руком да јако и свим срцем верујем и вера ми варира.

Молим вас да ми ово разјасните, по могућству неки свештеник.

Хвала

Подели на овим сајтовима

Док не дође неки свештеник;

као лаик, кажем може.

• Волим 1

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

On 8. 4. 2017. at 9:05, motorheadsd рече

Ја сам тренутно у фази маловерја, некако ми не полази за руком да јако и свим срцем верујем и вера ми варира.

Expand  

Ево шта ти чика Леми поручује,нека му је вечан спокој  ;-)

Image result for born to lose live to win

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Господ је дошао да спасе грешнике, а не праведнике, болеснике, а не љекаре... Причешће није награда јер си добар, него дар јер си недостојан. Треба се причешћивати (на свакој литургији).

Sent from my HUAWEI Y530-U00 using Pouke.org mobile app

Подели на овим сајтовима

Mozda bi mogao i da obavis neke svete tajne ovako preko foruma.
Izvini ali imam utisak da je tako teako do svestenika otici.
Pa zar je tesko otici do svestenika i pitati, posavetovati se.Mnoge stvari ispovest resava, pa ako je covek imao problema oni se umanjuju ispovescu.

Sent from my SM-G7102 using Pouke.org mobile app

Подели на овим сајтовима

Многе ствари исповјест не рјешава. Шта је проблем што овдје пита? Наравно, увијек сам за да пита свог парохијског свештеника

Подели на овим сајтовима

Апостол Јаков каже да је вера без дела мртва, и да у делима показујемо веру.( Прочитај ту посланицу). Битно је да не престанеш да чиниш дела вере кроз пост, молитву, црквени живот, милостињу и духовну и телесну......Отми се као срна из руке ловцу, и као птица из руке птичару(приче соломунове). Духовна тескоба наилази и на најсавршеније подвижнике битно је да те она не савлада. За причешће је потребно да својом слободом тежиш ка Христу и да исту показујеш кроз неку жртву тј. подвиг, да живиш чисто колико до тебе стоји и колико имаш снаге, да слушаш цркву и духовног оца или свештеника и поштујеш све црквене заповести и наравно да тежиш да то одржиш кроз цео свој живот и да напредујеш у вери. Овакав став те не спречава да се причешћујеш на свакој литургији. Ако човек и падне у какво сагрешење не треба да очајава него да кроз покајање прими потребан духовни лек и наложену епитимију и врати се у окриље цркве и литургијску заједницу.

Подели на овим сајтовима

On 8. 4. 2017. at 9:05, motorheadsd рече

Поштована браћо и оци,

Сви знамо да благодат Светога Духа не обитава у човеку сваког дана истим интензитетом и такође знамо да је вера дар од Бога.

Човек и ако има малчице вере по мени он ипак поседује веру. Када свештеник призива он каже са вером, страхом и љубављу приступите а не са јаком 

вером, страхом и љубављу. И Христос у Новом Завету каже "ако имате вере као зрно горушичино.."

Молим вас да ми ово разјасните, по могућству неки свештеник.

Хвала

Expand  

...

Ako verujes da je ono sto primas zaista Telo i zaista Krv Hristova, i pristupas skromno i pitomo, sa pokajanjem, naravno da treba da se pricestis.

I na to "valja li" - zaboravi da postoji. Ne postoji "valja" ili "ne valja" u Crkvi, nego "da li je na korist ili na osudu".

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 9. 4. 2017. at 10:51, Frenk рече
Многе ствари исповјест не рјешава. Шта је проблем што овдје пита? Наравно, увијек сам за да пита свог парохијског свештеника

Interesantno. Ja na primer kazem voda mnoge stvari rastvara, a ti, da mnoge stvari ne rastvara.
Upravo zbog takvih komentara treba da se posavetuje sa svestenikom. Svestenik ima odgovornost, a ovde nece znati ni ko, ni kakav mu odgovara. Cesto mozemo imati i ljude koji su u Crkvi ali zivota i razmisljanja...

Подели на овим сајтовима

Hriscanski pravoslavni narod, teolozi i svestenici ispovedaju da je Sveto Pricesce - Telo i Krv Hristova. To je prvi i najvazniji (ne i jedini) uslov za primanje Svetog Pricesca.  Medjutim, pokazalo se da nemaju svi isti stav vere po pitanju prirode same Tajne, sto smatram da nije problem, jer u svakom slucaju svi ispovedaju Sv. tajnu Pricesca Telom i Krvlju Spasitelja naseg Isusa Hrista. Pravoslavni vernici veruju razlicito: 1.) jedni veruju tzv. katolicki - Telo i Krv Hristova sa transupstancijacijom tj. presustastvljenjem osvecenog hleba i vina, 2.) tzv. navodno, izvorno pravoslavno - Telo i Krv Hristova bez transupstancijacije osvecenog hleba i vina i 3.) tzv. protestantski -  Telo i Krv Hristova pod vidom ili u vidu osvecenog hleba i vina. Ni jedno glediste nije iskljucivo katolicko ili protestantsko itd. vec nalazimo naznake sva tri u predanju Svetih Otaca.

,,Uzmite, jedite, ovo vam se Telo Moje daje" i ,,pijte iz nje svi, jer je ovo Krv Moja Novoga Zaveta." (Мt. 26, 26-28)

Na poziv svestenika da sa strahom, verom i ljubavlju pristupimo, moramo prethodno ispitati sebe, verujemo li u citirane reci  Gospoda i Spasa naseg Isusa Hrista ili ne...

Kada se padne  u stanje malovernosti to povlaci i pitanje  vere u odnosu na Sveto  Pricesce tj. da li osoba veruje  da su prineti i osveceni evharistijski darovi - Telo i Krv Hristova... 

Tu je problem, jer:

,,Čovek neka ispituje samoga sebe, i tako neka jede od hleba i neka pije iz case, jer ko jede i pije, a ne pravi razliku izmedju tela Gospodnjeg i drugog jela, sebi na sud jede i pije. Zbog toga su mnogi slabi i bolesni medju vama, a dosta ih je i umrlo."  (1. Kor. 11, 27-30) 

U suprotnom, nedostojno se prima Sveto Pricesce, i nece biti na isceljenje, vec, daleko bilo, na bolest tj. nemalo ljudi u Srbiji koji su pristupali  cestom pricescivanju u trenucima stanja malovernosti, danas skoro uopste ne idu u crkvu, jer im se  stanje pogorsalo, a dobili su i osecaj, kako kazu, da "srcu  supicu", umesto onog osecaja neposrednog i cvrstog sjedinjenja sa Hristom! Zato, pazimo. Ako smo pali u stanje malovernosti (to isto vazi i ako stojimo u nekom od sedam smrtnih grehova, ko ne zna - pise u crkvenom kalendaricu), treba nastaviti sa redovnim pohadjanjem  Liturgije, ali ne pristupati Svetom Pricescu, narocito ne  cestom ili redovnom pricescivanju. Nakon Svete Liturgije, tokom sedmice citati molitve, Akatiste, pokajne kanone, redovno drzati zakonite postove i  ispovedati se, redovnije pohadjati dnevna bogosluzenja u hramu i da ne trazimo bas za svako dobro delo koje nekome ucinimo protivuslugu, vec da neprestano dobro cinimo da nam ne dosadi, iz prostog razloga, ne zbog nagrade, vec zato sto smo pricasnici jedinorodnog Logosa Bozjeg tj. deca Bozja, a deci Bozjoj valja ciniti dela Bozja... Dakle, samo sa takvom prethodnom pripremom pristupati primanju Svetog Pricesca  (jer, nabrojanim ispovedamo pred Gospodom - ,,Verujem, Gospode, pomozi mome neverju"  (Марко 7, 24) ).  

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Симеон Нови Богослов има аскетски поглед на богословље и каже да у литургији Христа примају само они који виде да се у тој тајни не ради о обичном хлебу него сагледавају да је то само Тело и Крв Христова и такви имају удела у тајни. Остали остају непричешћени или да не кажемо да одлазе у горем стању него што су дошли.

Али ко је тај који ће учинити процену наше вере. Мислим да ако човек ступи у активну борбу против свога стања и завапи Христу као онај отац који је имао болесног сина ,,верујем Господе помози моме неверју,, може да се удостоји тајни и да се Христос неће уклонити од Њега јер је и сам рекао ,,Иштите и даће вам се,,....

Свети Симеон Нови Богослов: Треба знати да има пет класа људи којима свети отци запрећују да приступају светом причешћу: први су оглашени, као још некрштени; други – крштени, али који су заволели срамна и неправедна дела, као одступници од светог живота ради ког су крштени. То су: блудници, убице, варалице, грабљивци, опадачи, гордељивци, злопамтиви, који будући да су такви, не осећају да су непријатељи Богу и налазе се у бедном положају, због чега се не скрушавају, не плачу због својих грехова и не кају се; трећи - умно поремећени, ако они хуле и вређају ово божанско тајинство; четври – они који који су дошли себи и раскајали се, прекинули своја греховна дела и исповедали се, али поневши наложену епитимији неко време стоје ван цркве; и пети они у којима још није сазрео плод покајања, т.ј. они који још нису дошли до решености да посвете Богу сав свој живот, и даље да живе у Христу чистим и беспрекорним животом. Ових пет класа су очигледно недостојни светог причешћа. Достојан пак причешћа пречистим тајнама је онај који је чист и није склон гресима које смо набројали. Али када се неко од достојних оскврни ма каквим оскврњењем, као човек, и он је недостојан причешћа док покајањем не очисти то чиме се оскврнио. Још и онај једе и пије недостојно ко будући достојан не приступа достојно светим тајнама. Нека би ми били достојни и достојно се причешћивали пречистим тајнама у Христу Исусу Господу нашем, Којему слава у бесконачне векове. Амин.

Подели на овим сајтовима

On 9. 4. 2017. at 14:21, Матусал рече

... Али када се неко од достојних оскврни ма каквим оскврњењем, као човек, и он је недостојан причешћа док покајањем не очисти то чиме се оскврнио....

Sta kazu kako ce znati kad se ocistio?

Подели на овим сајтовима

On 9. 4. 2017. at 15:08, JOCCCA рече

Sta kazu kako ce znati kad se ocistio?

Expand  

Претпостављам када издржи наложену епитимију и приступи светој тајни покајања духовник ће проценити да ли је дотични исцелио задобијену рану. Вероватно се овде ради о телесном паду. Узрок пада је увек наша болесна воља стога се и наше стање нужно мора проверити искушењем, без кушања је тешко установити стање у коме се налазимо. По оцима свака врлина коју задобијемо обавезно бива кушана од нашег непријатеља који тежи да нас оскврни и уведе у грех. Пад у помислима се догађа уколико се саглашавамо са њима, прихватамо их и сами почињемо да их креирамо.Такође можемо да се огрешимо о своје ближње и такво стање захтева да наше односе поново доведемо у здраво стање......

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...