Jump to content

Да ли се свештеници причешћују на свакој литургији?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

I ja bi voleo da samo izmisljam ali ...

To je sigurno bilo ponegde, ali ovde se vodi prica kao da je bila u pitanju opsta epidemija. A nije.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 242
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 минута, obi-wan рече

On govori da post i ispovest nisu uslovi za pricescivanje,

Pa o tome svi govorimo jer je godinama bila praksa uslovljavanja.

Ti stvarno ne shvatas da je bilo slucajeva, da u redu za pricesce stoje dva pomocnika i pitaju redom da li si se ispovedio i da li si postio i propustaju ka Casi onoga ko potvrdno odgovori a vracaju one koji to nisu ucinili.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, obi-wan рече

To je sigurno bilo ponegde, ali ovde se vodi prica kao da je bila u pitanju opsta epidemija. A nije.

Pa obi bre covece nemamo pametnija posla pa sad izmisljamo ili eto da opletemo po Crkvi ciji smo mi deo Tela...

Ne verujem da ima ovde od nas takvih.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa o tome svi govorimo jer je godinama bila praksa uslovljavanja.

Ti stvarno ne shvatas da je bilo slucajeva, da u redu za pricesce stoje dva pomocnika i pitaju redom da li si se ispovedio i da li si postio i propustaju ka Casi onoga ko potvrdno odgovori a vracaju one koji to nisu ucinili.

S`vatam ja to sto ti pricas, i video sam svojim ocima, al` sad i ti ili trolujes ili ne citas sta pisem. Ja sam nesto sasvim jedanaesto pricao.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, obi-wan рече

Evo, preslusao sam ceo klip. Nigde i apsolutno nigde mitropolit uopste ne osporava pokajanje kao uslov za pricescivanje, dakle, pokajanje kao nacin kompletnog zivljenja svakog pravog hriscanina. On govori da post i ispovest nisu direktni uslovi za pricescivanje, i nisu, to svi znamo, ali da jesu itekako sastavni deo zivota svakog hriscanina, odnosno - da to prepisemo na prostije reci - JESU indirektni uslovi.

U jednom momentu je pomenuo reci "sveta tajna pokajanja i ispovesti", sasvim ocigledno misleci upravo na ispovest, samo pazljivo poslusajte sta prica.

Dakle, da se ne varamo - pokajanje (= preumljenje, promena uma i paradigme zivljenja) itekako jeste uslov ne samo za cin pricescivanja kao takav, nego uopste za zivljenje hriscanskog zivota i - ako Bog da - ulazak u vecnost Carstva Nebeskog.

Nego, dobro je sto si postavio ovaj klip, u njegovoj poslednjoj trecini mitropolit govori malo o znacaju parohije kao duhovne zajednice, pa poslusajte i to.

Evo, ne mogu da kucam ponovo sve redom.

Ajd` pa tako dobri narode, laku noc, oprastajte jedni drugima, a svi zajedno meni koji sam manji od vas.

:)

...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

S`vatam ja to sto ti pricas, i video sam svojim ocima, al` sad i ti ili trolujes ili ne citas sta pisem. Ja sam nesto sasvim jedanaesto pricao.

Nije mi bila namera, hteo sam da ukazem gde je nesporazum ali ne i da si ti taj nesporazum proizveo.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Nije mi bila namera, hteo sam da ukazem gde je nesporazum ali ne i da si ti taj nesporazum proizveo.

Naravno. :pivo:

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, obi-wan рече

...

Evo, preslusao sam ceo klip. Nigde i apsolutno nigde mitropolit uopste ne osporava pokajanje kao uslov za pricescivanje, dakle, pokajanje kao nacin kompletnog zivljenja svakog pravog hriscanina. On govori da post i ispovest nisu direktni uslovi za pricescivanje, i nisu, to svi znamo, ali da jesu itekako sastavni deo zivota svakog hriscanina, odnosno - da to prepisemo na prostije reci - JESU indirektni uslovi.

U jednom momentu je pomenuo reci "sveta tajna pokajanja i ispovesti", sasvim ocigledno misleci upravo na ispovest, samo pazljivo poslusajte sta prica.

Dakle, da se ne varamo - pokajanje (= preumljenje, promena uma i paradigme zivljenja) itekako jeste uslov ne samo za cin pricescivanja kao takav, nego uopste za zivljenje hriscanskog zivota i - ako Bog da - ulazak u vecnost Carstva Nebeskog.

Nego, dobro je sto si postavio ovaj klip, u njegovoj poslednjoj trecini mitropolit govori malo o znacaju parohije kao duhovne zajednice, pa poslusajte i to.

Ти тераш на своју воденицу, а нема никакве везе са оним што сам ја написао, а било је упућено на реченицу коју си написао за свог свештеника, а која има тотално другачије значење, а то ниси напоменуо, а и ми нисмо прозорљиви да знамо шта је писац хтео да каже. Значи све се односило на то, а ти после што си писао је нешто сасвим друго. Што значи да исповест није услов причешћу и да ми једноставно не можемо сваки пут "искрено" да се исповедимо, нити исповест треба да буде морање, већ процес који се развија, као и све у Цркви.

Ми би прво требали да разумемо шта је све то, а онда би све било боље, а за то је црква крива, пошто не раде са народом. Као и то приступање чаши као супи, то су они измислили, а нило се није "најео супе" као што су се они најели. 

А то за супу можемо свакога да питамо. Да ли ми сви приступамо супи или смо добили одобрење, тј положили испит, да смо достојни Чаше?

Нека људи приступају као према супи, али зна се од давнина, да је домаћа пилећа супа, одличан антибиотик за прехладе, ако се разумемо. 

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, obi-wan рече

On govori da post i ispovest nisu direktni uslovi za pricescivanje, i nisu, to svi znamo, ali da jesu itekako sastavni deo zivota svakog hriscanina, odnosno - da to prepisemo na prostije reci - JESU indirektni uslovi.

Samo zbog drugih da dodam da se sveta tajna ispovesti ne koristi obavezno pred svako pricesce, kao obaveza ili uslov ili ne daj Boze ritual, nego se njoj pristupa samo ako imas teske grehove na dusi. One svakodnevne male grehove ne ispovedas svesteniku ili ih ispovedas jednom u tri meseca ili po potrebi i ranije...

Takodje post van kanonskih postova nije potreban niti je uslov niti je ne daj Boze neki magicni ritual ociscenja kao potreba da pridjes Casi.

Подели на овим сајтовима

Naravno. Pileca supa je jos narocito dobra kad se uz nju uzme i malo kiselog mleka, ali bez `leba. :pivo:

Подели на овим сајтовима

Samo zbog drugih da dodam da se sveta tajna ispovesti ne koristi obavezno pred svako pricesce, kao obaveza ili uslov ili ne daj Boze ritual, nego se njoj pristupa samo ako imas teske grehove na dusi. One svakodnevne male grehove ne ispovedas svesteniku ili ih ispovedas jednom u tri meseca ili po potrebi i ranije...

Takodje post van kanonskih postova nije potreban niti je uslov niti je ne daj Boze neki magicni ritual ociscenja kao potreba da pridjes Casi.

Ispovesti se pristupa kad covek postene savesti za to oseti potrebu, bez obzira koliki je gabarit greha.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

Ispovesti se pristupa kad covek postene savesti za to oseti potrebu, bez obzira koliki je gabarit greha.

To sam i napisao.

Tako su ti postene savesti nosili papir od 2 strane A4 formata jer su osetili potrebu da ispovede [to su culi glasnu svadju u hodniku svoje zgrade tik pred sopstvenim vratima a tu istu svadju su u tom momentu culi skoro svi novobeogradski blokovi...

Ako sam jasan.....

Подели на овим сајтовима

To sam i napisao.

Tako su ti postene savesti nosili papir od 2 strane A4 formata jer su osetili potrebu da ispovede [to su culi glasnu svadju u hodniku svoje zgrade tik pred sopstvenim vratima a tu istu svadju su u tom momentu culi skoro svi novobeogradski blokovi...

Ako sam jasan.....

Nisi, al` nema veze... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

Naravno kad sam mukica pa sam sav nerazumljiv.

Kad kazes posle onog mog posta gde sam naveo razloge za pristupanje svetoj tajni ispovesti i jos dodao da te sitne ponekad i umisljene grehove ispovedaj jednom u tri meseca ili PO POTREBI ranije ti dodas svoj tekst koji glasi svaka postena dusa treba da pristupi ispovesti kad god oseti potrebu ne glede na tezinu greha...

Pa jeste ali ta postena dusa ima monasku literaturu kuci, barem Lestvicu, pa tje da udje u problematiku kad joj posle toga kazemo i : Nema coveka bez greha svaki dan covek gresi uvek imamo sta da ispovedimo.....

I onda dobijemo to da svestenici izlaze iz ispovedaonice i nervozno se dernjaju: Daj bre ljudi vise, neka udju u ispovedaonicu samo oni koji IMAJU STA DA KAZU.

Nekad bas i ne treba da se predopunjujemo previse ugojicemo se lepo sam ja to razlozio u svom postu sve, doduse nije imalo tako slavan pravoslavni prizvuk kao tvoj dodatak ali mislim da je bio nepotreban :))

Подели на овим сајтовима

Требали би сви да се причешћују и добро је што народ мисли да се сви причешћују јер то указује да је народ у том сегменту здраве побожности. Не причешћују се сви свуда али шта сад ту да се ради... банално; нису ни сви били на погребу патријарха Павла, неки су куповали Гучи Версаћи па ако треба ми њима да се бавимо онда ... ништа. Е сад, кад свештеник почне да поучава да се не треба причешћивати, то је стварно реалан проблем. На жалост, неки нису прошли Стари већ су одмах постали проповедници Новог завета. То је питање и проблем за Епископа и треба се говорити о томе али само у домену да проблем стигне до њега. Ни верници ни свештеници између себе овај проблем не могу да реше без Епископа. Посебна прича су "велики духовници" који говоре то исто о причешћивању пар пута године. .... Што дуже пишем све више ми се чини да само дувам у жар и да се на крају све своди на трпљење

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...