Jump to content

Да ли се свештеници причешћују на свакој литургији?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Vedran рече

@obi-wan ја нисам разумео ово:

у вези речи митрополита:

Иначе слажем се да је покајање дисање Хришћанина, али овде се очигледно говори о чину исповести.

Услов за причешће је, како сам раније рекао "са страхом Божијим и вером приступите". Страх Божији подразумева покајну смиреност пред светињом, тј. покајање. 

Дакле шта је овде митрополит одвалио?

Zato sam i rekao da sumnjam da je tako mitropolit rekao. Da je rekao samo "ispovest" sve je sasvim tacno. Ali ako je rekao da hriscanin moze da zivi em jos i da se pricescuje bez pokajanja, onda ne znam sta bi ti rek`o. A opet kazem - verovatno je u pitanju samo ispovest.

Jer, kao sto i sad mozemo da vidimo ovde na temi, mnogi ljudi danas sasvim pogresno vezuju pokajanje direktno i samo za ispovest. Ta dva nisu isto, naravno, i neverovatno je da to treba da se objasnjava. Svi znamo sta je ispovest, ali izgleda da bas ne znamo sta je pokajanje.

Pokajanje je PREUMLJENJE (= metanoja, promena uma), odnosno promena same paradigme kompletnog naseg zivljenja. Nije jednokratni cin vezan za ispovest, nego sam nacin na koji jedan hriscanin zivi. Tu dolazi do te neke zbrke, i do ove sasvim neopravdane panike kad se pomenu "pokajanje i ispovest".

A ko je citao sve sta sam pisao na proslim stranama - govorim samo u svoje ime, naravno - mogao je lepo da vidi sta ja mislim o ovome.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 236
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 15 минута, obi-wan рече

prica se isto iz godine u godinu.

neka, to treba...nekome treba da se podseti a i stalno imamo nove clanove...sam znacaj opravdava ponavljanje...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, JESSY рече

neka, to treba...nekome treba da se podseti a i stalno imamo nove clanove...sam znacaj opravdava ponavljanje...

Ne radi se o ponavljanju jedne korisne price, nego beskorisnog prepucavanja.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, obi-wan рече

ljudi danas sasvim pogresno vezuju pokajanje direktno i samo za ispovest

Да тачно, али није уопште чудно будући да имамо мноштво свештеника који управо то исто раде. 

Покајање није чин него процес. Као такав он се не може свести на одређену радњу коју је потребно испунити "пре причешћа", него је потребно живети истим. Мислим да се ту сви слажемо. И ја у овоме разговору уопште нисам приметио да неко размишља другачије, па ми је било мало нејасно и чудно на шта ти реагујеш.

Но добро. Разумемо се. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, obi-wan рече

Jer, kao sto i sad mozemo da vidimo ovde na temi, mnogi ljudi danas sasvim pogresno vezuju pokajanje direktno i samo za ispovest.

Pa kad su terani godinama da dolaze sa listicima pred Pricesce i da citaju redom da su u sredu jeli burek a u petak cokoladu....

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, verum est in beer рече

...

Evo, preslusao sam ceo klip. Nigde i apsolutno nigde mitropolit uopste ne osporava pokajanje kao uslov za pricescivanje, dakle, pokajanje kao nacin kompletnog zivljenja svakog pravog hriscanina. On govori da post i ispovest nisu direktni uslovi za pricescivanje, i nisu, to svi znamo, ali da jesu itekako sastavni deo zivota svakog hriscanina, odnosno - da to prepisemo na prostije reci - JESU indirektni uslovi.

U jednom momentu je pomenuo reci "sveta tajna pokajanja i ispovesti", sasvim ocigledno misleci upravo na ispovest, samo pazljivo poslusajte sta prica.

Dakle, da se ne varamo - pokajanje (= preumljenje, promena uma i paradigme zivljenja) itekako jeste uslov ne samo za cin pricescivanja kao takav, nego uopste za zivljenje hriscanskog zivota i - ako Bog da - ulazak u vecnost Carstva Nebeskog.

Nego, dobro je sto si postavio ovaj klip, u njegovoj poslednjoj trecini mitropolit govori malo o znacaju parohije kao duhovne zajednice, pa poslusajte i to.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa kad su terani godinama da dolaze sa listicima pred Pricesce i da citaju redom da su u sredu jeli burek a u petak cokoladu....

Ne znam gde je to i ko teran, kod mene nije.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

Да тачно, али није уопште чудно будући да имамо мноштво свештеника који управо то исто раде. 

Покајање није чин него процес. Као такав он се не може свести на одређену радњу коју је потребно испунити "пре причешћа", него је потребно живети истим. Мислим да се ту сви слажемо. И ја у овоме разговору уопште нисам приметио да неко размишља другачије, па ми је било мало нејасно и чудно на шта ти реагујеш.

Но добро. Разумемо се. 

Pa da, i sve sam i ja to reko i onda broder dodje i prica nesto sasvim deseto.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

I ja bi voleo da samo izmisljam ali ...

To je sigurno bilo ponegde, ali ovde se vodi prica kao da je bila u pitanju opsta epidemija. A nije.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, obi-wan рече

On govori da post i ispovest nisu uslovi za pricescivanje,

Pa o tome svi govorimo jer je godinama bila praksa uslovljavanja.

Ti stvarno ne shvatas da je bilo slucajeva, da u redu za pricesce stoje dva pomocnika i pitaju redom da li si se ispovedio i da li si postio i propustaju ka Casi onoga ko potvrdno odgovori a vracaju one koji to nisu ucinili.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, obi-wan рече

To je sigurno bilo ponegde, ali ovde se vodi prica kao da je bila u pitanju opsta epidemija. A nije.

Pa obi bre covece nemamo pametnija posla pa sad izmisljamo ili eto da opletemo po Crkvi ciji smo mi deo Tela...

Ne verujem da ima ovde od nas takvih.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa o tome svi govorimo jer je godinama bila praksa uslovljavanja.

Ti stvarno ne shvatas da je bilo slucajeva, da u redu za pricesce stoje dva pomocnika i pitaju redom da li si se ispovedio i da li si postio i propustaju ka Casi onoga ko potvrdno odgovori a vracaju one koji to nisu ucinili.

S`vatam ja to sto ti pricas, i video sam svojim ocima, al` sad i ti ili trolujes ili ne citas sta pisem. Ja sam nesto sasvim jedanaesto pricao.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, obi-wan рече

Evo, preslusao sam ceo klip. Nigde i apsolutno nigde mitropolit uopste ne osporava pokajanje kao uslov za pricescivanje, dakle, pokajanje kao nacin kompletnog zivljenja svakog pravog hriscanina. On govori da post i ispovest nisu direktni uslovi za pricescivanje, i nisu, to svi znamo, ali da jesu itekako sastavni deo zivota svakog hriscanina, odnosno - da to prepisemo na prostije reci - JESU indirektni uslovi.

U jednom momentu je pomenuo reci "sveta tajna pokajanja i ispovesti", sasvim ocigledno misleci upravo na ispovest, samo pazljivo poslusajte sta prica.

Dakle, da se ne varamo - pokajanje (= preumljenje, promena uma i paradigme zivljenja) itekako jeste uslov ne samo za cin pricescivanja kao takav, nego uopste za zivljenje hriscanskog zivota i - ako Bog da - ulazak u vecnost Carstva Nebeskog.

Nego, dobro je sto si postavio ovaj klip, u njegovoj poslednjoj trecini mitropolit govori malo o znacaju parohije kao duhovne zajednice, pa poslusajte i to.

Evo, ne mogu da kucam ponovo sve redom.

Ajd` pa tako dobri narode, laku noc, oprastajte jedni drugima, a svi zajedno meni koji sam manji od vas.

:)

...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...