Jump to content

Да ли се свештеници причешћују на свакој литургији?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 21 часа, Јанко рече

Теологија има једну "ману" - "вера без дела је мртва".

Ако не сведочиш животом оно што причаш онда ниси ни т од теолога...

Amin. Nema sta da se doda.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 236
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 19 часа, Васијан рече

Свети Серафим Саровски о причешћу светим Христовим Тајнама

Изузетно важно и неопходно за спасење душе свакога хришћанина је причешће Светим Христовим Тајнама, и то што чешће то боље! Смућивати се због своје недостојности и због тога се уклањати од причешћа Светим Тајнама грехота је.

Када бисмо ми и океан испунили сузама својим, ни тада не бисмо могли да се одужимо Господу за оно што на нас излива бесплатно.

Благодат која нам се даје кроз Свето Причешће тако је велика да би се човек, када би био и још толико недостојан и грешан, очистио и обновио, ако само са смирењем и свешћу о својој грешности приступа Господу.

Ко се причешћује тај ће се свугде спасти, а онај ко се не причешћује – не верујем.

И када бих на коленима морао да се вучем до цркве, ја бих то чинио – само да не останем без Светог Причешћа.

https://radiosvetigora.wordpress.com/2010/08/28/свети-серафим-саровски-о-причешћивањ/

Naravno, ali sv. Serafim nikad ne bi rekao ovo nekom ko nema pokajanja, i ko je od greha sasvim otupeo. Ovo je rec zaista verujucim.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, obi-wan рече

Sta, kao Bog ne zna kakvog je popa kome dodelio? Ne zna u kakvom smo mi svi pojedinacno stanju, nego mi da Ga naucimo? Jesi li ti brate ikad procitao neki Otacki spis o pravom poslusanju? Ovo sto si ovde kazao je u ravni artemita, samo si otisao u suprotnu krajnost.

Izvinjavam se ako je tako ispalo ali ja nisam vezan direktno za oca u poslusanju kao sto to opisuju sveti oci u manastirima. Ako ja sablaznjavam svestenika zbog njegove drugacije prakse I jos ako dobijam od njega direktnu zabranu,ja cu brate da odem u drugu Crkvu po blagoslov cime sam ja to vezan iskljucivo za parohijsku Crkvu,pa I tu se svestenici menjaju.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, obi-wan рече

Ma ok je to, ali nemoguce da nikad nisi sreo sredovecnog ili starijeg protu, koji prosto tera kako je navikao. I taj je Crkva, niko od nas nema ni najmanje pravo da se prema njemu ponasa kao da nije. Taj, ako tako sam misli i oseca, bolje da pridje i malo redje, nego da se saplice o sopstvenu savest.

Ma necemo mi njega da teramo nego nemoj on da nam brani I da zahteva. Da budemo kao on.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, R2D2 рече

Daj bre, o cemu pricas??? U svakakve ludosti mogu da ne posumnjam, ali ovo ne verujem.

Ja bi, na preveliku zalost, i mogao da poverujem, a zbog toga sta sam sve video i cuo do sad.

Imas, recimo, popa, kome vladika jednom nenajavljen bane i ustanovi da taj nije sluzio Liturgiju nekoliko godina UOPSTE. Na Trpezi prst prasine, na Proskomidiji misetnjak!! Sta reci a ne opsovati? Nakon toga je po kratkom penzionisan, eto jer je podosta star, pa je vladika imao obzira prema njegovim godinama.

I ovo su sve krajnosti, da neko ne pomisli da ovoga ima svuda i uvek.

Zato sam i rekao vec u vise navrata da je uvek potrebna budnost i rasudjivanje, a da bismo redovno prilazili - - bar kakvo-takvo pokajanje.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, obi-wan рече

, a da bismo redovno prilazili - - bar kakvo-takvo pokajanje.

Ma tu treba dodati svakodnevno pokajanje. Svi smo vec veliki da bi trebalo svaki dan priznati nase sopstvene greske I verovati u milost Bozju I tako izbalansirati sve I dovesti zivot u jednu svesnu umerenost.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Izvinjavam se ako je tako ispalo ali ja nisam vezan direktno za oca u poslusanju kao sto to opisuju sveti oci u manastirima. Ako ja sablaznjavam svestenika zbog njegove drugacije prakse I jos ako dobijam od njega direktnu zabranu,ja cu brate da odem u drugu Crkvu po blagoslov cime sam ja to vezan iskljucivo za parohijsku Crkvu,pa I tu se svestenici menjaju.

To sto ti sad predlazes je neposlusanje, gordost, samoubedjenost. Bez ljutnje, ali nije dobar predlog.

Imali smo vi mi takve situacije, ili bar vecina nas, ali nikad nisam cuo da neki nas ozbiljan teolog, profesor, vladika ikad ovako nesto predlozi. Upravo naprotiv tome. Zar si zaboravio kako su nasi nesrecni artemiti dosli dokle su dosli? Pa upravo terajuci svoje.

Nase je da koliko mozemo dolazimo u svoj hram, da on zivi, a ako imamo vere kao zrno gorusicino, Svemoguci ce da vidi nasu poslusnost i vernost (taj pop je tu Njegovim blagoslovom i dopustenjem, zaboravljamo li to?), pa ce da nam omoguci da utolimo nasu glad za Njim i u toj nasoj crkvi.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, obi-wan рече

To sto ti sad predlazes je neposlusanje, gordost, samoubedjenost. Imali smo vi mi takve situacije, ili bar vecina nas, ali nikad nisam cuo da neki nas ozbiljan teolog, profesor, vladika ikad ovako nesto predlozi. Upravo naprotiv tome.

Nase je da koliko mozemo dolazimo u svoj hram, da on zivi, a ako imamo vere kao zrno gorusicino, Svemoguci ce da vidi nasu poslusnost i vernost (taj pop je tu Njegovim blagoslovom i dopustenjem, zaboravljamo li to?), pa ce da nam omoguci da utolimo nasu glas za Njim i u toj nasoj crkvi.

Може то Богослове и нежније. Послушање, смирење, љубав, то је редослед у напредовању, а причешћујемо се да би напредовали. Без послушања и смирења се не може доћи до љубави, може се само залутати у изналажењу пречица. Нема свештеника, коме није забрањено чинодејствовање, а да је без благодати. Бог је милостив и праведан, и неће оставити без користи онога ко је послушан, макар се обратио најгрђем свештенику.

Подели на овим сајтовима

On 3/26/2017 at 20:31, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dakle niko ni od novih Bogoslova kako ih vi zovete, ne opravdava težak greh bez pokajanja onoga koji je greh i učinio.

Izvinjavam se sto se vracam na ovo, ali setio sam se jednog super primera, pa da malo razvredimo temu.

...

Pre nekih 10-tak godina, otis`o ja na PBF da prijavim neke ispite, i tako da vidim sta ima jos novo. U glavnom velikom holu, kako se udje na glavni ulaz, ima dosta lepo rasporedjenih klupa. I tako sedim ja sa nekim kolegama, a naspram nas je jedan poseban ulaz/izlaz sa odvojenim stepenicama, koji vodi do soba u kojima stanuju neki od studenata.

U jednom momentu, prijatnu tisinu i lagani zagor od price ljudi tu u holu, prekida vrlo glasna pesma (= dranje):

"Raaaaanooooooooo, RANO!!! raaanoooo je za tuuuguuuu, za srecu kasno jeeeeee....!"

:))

Mi svi se `nako soknuli, sta sad to bi... kad ono jedan nas kolega, u kratkoj majici i fudbalerskom sorcu, sa peskirom prebacenim preko ramena izlazi iz tog posebnog hodnika, i bekrijski se pozdravlja sa nekima tu, uz neprestano dranje (povisen glas je dosta slabiji od toga).

Treba li da kazem da tu u hodniku NIJE dozvoljeno bilo kakvo casual a kamoli nepristojno oblacenje? Da tu ima starijih ljudi i profesora, te monaha i monahinja?

Neka mu Bog prosti, naravno, ali to sto je neko prosto upisao ili cak i zavrsio tu skolu ne samo da ne znaci automatski nikakvu posebnu blagodat, nego mogu da se od nekih cuju i neverovatne vratolomije u njihovom "bogoslovlju", pa onda ladno opravdavanje raznih grehova (najcesce po principu - "lako cemo, bolan, `Risto je tu!), itd.

Nikom ne sudimo da nam se ne sudi, ali ipak budimo budni i trezna uma, da nas necastivi ne nadje na spavanju - to je bila poenta ovog dela price.

:)

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, obi-wan рече

To sto ti sad predlazes je neposlusanje, gordost, samoubedjenost. Bez ljutnje, ali nije dobar predlog.

Imali smo vi mi takve situacije, ili bar vecina nas, ali nikad nisam cuo da neki nas ozbiljan teolog, profesor, vladika ikad ovako nesto predlozi. Upravo naprotiv tome. Zar si zaboravio kako su nasi nesrecni artemiti dosli dokle su dosli? Pa upravo terajuci svoje.

Nase je da koliko mozemo dolazimo u svoj hram, da on zivi, a ako imamo vere kao zrno gorusicino, Svemoguci ce da vidi nasu poslusnost i vernost (taj pop je tu Njegovim blagoslovom i dopustenjem, zaboravljamo li to?), pa ce da nam omoguci da utolimo nasu glad za Njim i u toj nasoj crkvi.

Ne znam..

Rekao sam ti zavisi kako posmatras hirarhiju. Ako taj svestenik nije poslusan svojoj Crkvi ako brani bez razloga prilazak Čaši ja imam pravo da odem u drugu Crkvu i da zatražim blagoslov za redovno pričešćivanje. To jednostavno moje srce traži moj um moja duša.

Ne vidim prestup, niti samovolju, jer ja odlazim kod Hristovog sveštenika koga moja praksa neće sablažnjivati. Ovde je u hirarhiji malo izvrnuta neposlušnost sa tvoje strane, ti prebacuješ meni za neposlušnost neposlušnom svešteniku... To meni nije baš jasno.

Sveti Oci kad su govorili o poslušanju, nikada nisam nijednog video da je trpeo od nekog oca da mu Hrista brani a sve ostalo nisam ni spomenuo. Taj sveštenik će i dalje da mi sveti vodicu, da mi krsti decu ali ja ne želim da ga sablažnjavam ako mu je praksa u suprotnosti sa Crkvenom praksom, zato u tom domenu tražim blagoslov od drugog. Pa zar taj drugi sveštenik takođe nije Hristov i Hristos ga meni ne daje kao onog prvog?

Ti ako misliš da ja drugom svešteniku neću objasniti o čemu se radi, nego ću ići gradom i lutati od Crkve do Crkve svake nedelje po jedna u svakom delu grada, da ulazim kao razbojnik i da se krijem što prilazim Čaši? Ne!

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, obi-wan рече

Neka mu Bog prosti, naravno, ali to sto je neko prosto upisao ili cak i zavrsio tu skolu ne samo da ne znaci automatski nikakvu posebnu blagodat, nego mogu da se od nekih cuju i neverovatne vratolomije u njihovom "bogoslovlju",

Dobro znam mladost ludost šta ćeš :))

Čuo sam i ja svakavih doživljaja i to su mi pričale devojke koje su završile teologiju. :)

Подели на овим сајтовима

Rekao sam ti zavisi kako posmatras hirarhiju. Ako taj svestenik nije poslusan svojoj Crkvi

Brate, ako nije poslusan, NIJE TO NASE DA RESAVAMO, nego na vladikama. Mi prosto ne smemo da se `ajducimo, jer time direktno Bogu iskazujemo neposlusnost. Bez obzira koliko smo mi zaista u pravu - a vrlo cesto jesmo, to niko ne spori - to nase "u pravu" moramo da stavimo iza smirenja i poslusnosti.

Hristos ne ceni kad je neko prosto u pravu, nego kad zna da ispred toga stavi covekoljublje - da, i prema takvim popovima.

I ne pricaj mi samo o tome, kad bi znao koliko sam ja muka imao sa nekima ovde kod mene... ali sam naucio da ne smem da ih odsecem/odbacim ni u svom umu.

Подели на овим сајтовима

Dobro znam mladost ludost šta ćeš :))

Čuo sam i ja svakavih doživljaja i to su mi pričale devojke koje su završile teologiju. :)

I mi smo mu otpisali na to, ali da je dobro - nije.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, obi-wan рече

naravno, ali to sto je neko prosto upisao ili cak i zavrsio tu skolu ne samo da ne znaci automatski nikakvu posebnu blagodat,

Говорио сам о свештеницима, о рукоположеним, ако је ово што си написао индиректан одговор на моју поруку.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, елТорнеро рече

Говорио сам о свештеницима, о рукоположеним, ако је ово што си написао индиректан одговор на моју поруку.

Taj je vec negde poodavno rukopolozen, u to nemaj nikakve sumnje.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...