Jump to content

Препоручена порука

On 8.4.2017. at 10:59, kopitar рече

Dali je moguće da nepismen narod i neka narodna mudrost ovo bolje kuži od nas?

Имам утисак да заправо не питаш, у овоме питању, већ упозораваш. Данас сам разумео да је раздор 1054. настао због презира према Предању, и да га није могуће превазићи из истог разлога, презира према Предању. Данашњи теолози, заговорници помирења, познанство са Предањем доживљавају као једну од почетних фаза у своме напредовању, нешто као основну школу. За разлику од њих народ беспоговорно слуша Предање, до гроба, и не тежи да сазна нешто више од тога. Ниједна јерес, ниједан раскол, није кренуо из народног мудровања, народ је послушан Предању, а Бог послушне воли. Ево примера, гледао сам то јуче, пред црквом, о Врбици.

По завршетку службе, народ се почео разилазити, био сам у групи код улазног степеништа. Окружени својима, који су их бодрили да се загрле и пољубе, стајали су Вера и Павле, двогодишњаци. Он званичан, са врбовим венчићем на глави, она насмејана, као небо, и загрлише се, сви смо се истопили од радости, заглише се кумови. Тада је Верина мајка, на очиглед свих, пришла куму, Павловом деди, сагну се и пољуби му руку. Боже, потпуно неуобичајено, кум је мирјанин, једва двадесет година старији од куме, зашто, како то, шта то би.? Пре десетак дана, кума се пожалила куму, нешто у вези немоћи да изађе на крај са децом. Осећајући се позван да помогне кум јој је дао пар предлога, и указао на њену одговорност за децу. Када је кренуо то, о њеној одговорности, она се зацрвенела и кренула са одбраном, једва су се растали у миру. До овог куминог геста, целивања руке, осећала се напетост међу њима. Кум се, потпуно затечен, правио као да и није њему указала такво поштовање, већ неком поред њега. На растанку, кума му добаци: "Куме, хвала за савете, и подршку!". Сироти кум, сумњам да ће скоро схватити шта се десило. Па њега деца зову именом, као вршњака, целив поштовања је остао далеко негде у његовом детињству, и веровао је да тога више неће бити.

Ето, Копитару, ако си се стварно питао одговорих ти, да, а ако си слао упозорење, да те подржим.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Креирај ново...