Jump to content

Зашто су праоци живели тако дуго?

Препоручена порука

Да не би више оптерећивали Кнежевићеву тему о Сатерфилду и смањивању брзине светлости, пренећу питање овде. 

Пре свега, можда ће некоме питање деловати смешно као што и јесте јер овде се из авиона види да нема места алегорији, али хајде, да задовољимо индоктриниране бајком. Дакле, да ли су бројке тј. године живота праотаца из Постања тачне или су и оне `локалног карактера` тј. нека `поучна прича`? 

1469_original.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Жика рече

Наравно да нису живели толико дуго. То је и професор Драган Милин причао на својим предавањима.

Него? Колико је по теби отприлике живео Адам рецимо?

Подели на овим сајтовима

Naravno da su podaci o godinama života tačni i vrlo precizni. Adam je živeo 930 godina. Kako je ljudski rod tonuo u greh,tako nam se smanjivao životni vek. Dobacili smo prosek do 60-70. Nema tu šta da se sumnja,lepo piše u kojoj god. života su dobijali sinove i kćeri,u kojoj godini života su umrli. Žao mi što nisu naveli visinu.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Snezana Pilic рече

Naravno da su podaci o godinama života tačni i vrlo precizni. Adam je živeo 930 godina. Kako je ljudski rod tonuo u greh,tako nam se smanjivao životni vek. Dobacili smo prosek do 60-70. Nema tu šta da se sumnja,lepo piše u kojoj god. života su dobijali sinove i kćeri,u kojoj godini života su umrli. Žao mi što nisu naveli visinu.

Једино што мало квари ову причу је то што се просечан животни век удвостручио у задњих 100 година :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, GeniusAtWork рече

Једино што мало квари ову причу је то што се просечан животни век удвостручио у задњих 100 година :)

popravljamo se :D vise nismo tako gresni :D a kuka i motika na demokratiju :D

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

U mitovima i legendama velikog broja naroda postoje tvrdnje o znamenitim ljudima koji su izuzetno dugo živeli...

https://en.wikipedia.org/wiki/Longevity_myths

Što vreme koje opisuje mit seže dalje u odnosu na trenutak kada je mit zapisan/zabeležen, to su godine junaka/vladara duže, natprirodne moći veće, a događaji i bića više fantastični...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Овде имамо две важне ствари. Прва је да у Постању није написано да је неко живео око толико и толико година, нпр. око 700, 800, са обзиром да је оно писано пар хиљада година после споменутих личности. Овде се износе тачне цифре као 912, 930,895, затим тачна година живота у којој је ко добио наследника, само што се тад није певало

Описују се дијалози, миграције итд. врло реално описани...

Друга ствар која се примећује је постепено опадање старосне границе, нарочито после Потопа. То иде постепено па тако имамо Аврама, 20-то колено од Адама који умире са 175 година( опет прецизна цифра), дакле знатно мање од првих праотаца, а знатно више од данас. Њему је речено да ће се звати Аб-рахам тј. отац многих народа, а знамо да га за духовног оца држе и хришћани тј. ми и Јевреји којима је генетски праотац и муслимани чијим родоначелницима вере, Арапима је такође генетски праотац. 

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, о.Горан рече

Него? Колико је по теби отприлике живео Адам рецимо?

Погледај шта пише у 90. псалму:

"Дана година наших свега има до седамдесет година, а у јачега до осамдесет година: и сам је цвијет њихов мука и невоља; јер теку брзо, и ми одлијећемо."

Ниси ми одговорио на питање које сам поставио на другој теми. Ако треба копираћу га овде.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Жика рече

Погледај шта пише у 90. псалму:

"Дана година наших свега има до седамдесет година, а у јачега до осамдесет година: и сам је цвијет њихов мука и невоља; јер теку брзо, и ми одлијећемо."

Ниси ми одговорио на питање које сам поставио на другој теми. Ако треба копираћу га овде.

У том добу када су писани псалми да, то нико и не спори. Поставља се питање ако је већ Мојсије са својим сарадницима писао нешто збрда-здола како неки желе да нам кажу зашто је писао овако велики број година и то још прецизно у годину за сваког праоца? Зар није логично ако је већ писао `бајке` да је гледао да их улепшава тј. да изгледају реалистично па нпр. да је Адам живео 85 година, Ноје 78 итд. Дакле, овај твој аргумент не стоји мада се то види из авиона.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, о.Горан рече

У том добу када су писани псалми да, то нико и не спори. Поставља се питање ако је већ Мојсије са својим сарадницима писао нешто збрда-здола како неки желе да нам кажу зашто је писао овако велики број година и то још прецизно у годину за сваког праоца? Зар није логично ако је већ писао `бајке` да је гледао да их улепшава тј. да изгледају реалистично па нпр. да је Адам живео 85 година, Ноје 78 итд. Дакле, овај твој аргумент не стоји мада се то види из авиона.

Лепо пише у псалму колико се живело. Није реално да се толико смањило за то време. Не знам тачан одговор зашто је написао да су толико година живели. Претпоставља се да су, можда, другачије рачунали време.

Подели на овим сајтовима

У псалму пише колико су живели у то време. Како су другачије рачунали време? Година је година, имамо 4 годишња доба која је дефинишу, како су то могли да рачунају годину, ајде просветли ме....

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, о.Горан рече

У псалму пише колико су живели у то време. Како су другачије рачунали време? Година је година, имамо 4 годишња доба која је дефинишу, како су то могли да рачунају годину, ајде просветли ме....

Написао сам да није реално да су се године живота толико смањиле, и до десет пута од Адама до цара Давида (мада се сматра да није он написао све Псалме).

За рачунање, не знам тачно, рекао сам шта се претпоставља. Можда и није то, али тешко да су толико живели.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...