Jump to content

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 19 часа, Јанко рече

Осврт на Иваново хваљење како га је причестио сам Патријарх ујутро на чисти петак. Не односи се на тебе...

Знам да се не односи на мене. Нисам разумео то што си писао везано за Св. Причешће, типик, пост итд., а што сам цитирао у предходној поруци. То ми никако није јасно шта си хтео да кажеш.

П.С. Не бих рекао да се Иван хвалио тиме што га је Патријарх причестио, већ је ту ситуацију пренео на Форум условљен тамошњом темом о Посту.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Тања1 рече

Evo kako se to radi u pozitivistickoj nauci razlikuje se izmedju objektivne i subjektivne kritike, kritika je strogo objektivnih stavova, i vidim predmet kritike ili stanovista. A ovde negativna kritika @Posetilac  vidi samo pogresno i sve osudjuje, dok pozitivna osvetli temu svestrano ili ostaje po strani... za svaku pohvalu. Ali dobro, svi ne vide razliku izmedju objektivno/subjektivno, jer su im kritike politicke i na svoju vodenicu, a ovde se Ava izdigao iznad kritike, i analizira. Ja prosto ne drzim nikom stranu, ne volim kada se pljuje po bilo kome, osobito bez argumenata.

О. Зоран помиње Др МИОДРАГА Петровића, дакле не покојног Чкаљу а не ни Мирољуба Петровића. ;-)

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Васијан рече

Знам да се не односи на мене. Нисам разумео то што си писао везано за Св. Причешће, типик, пост итд., а што сам цитирао у предходној поруци. То ми никако није јасно шта си хтео да кажеш.

П.С. Не бих рекао да се Иван хвалио тиме што га је Патријарх причестио, већ је ту ситуацију пренео на Форум условљен тамошњом темом о Посту.

Дакле не знам шта бих написао а да буде кратко. Али ево: читајући Иванова теолошка расправљања и мишљења желео сам да добијем одговор од њега о томе ко и како би требало да се спрема за причешће у петак прве седмице (и уопште средом и петком пре подне током поста) на пређеосвећеној у парохијама тј ван манастира, обзиром на смисао исте. Иако сам га таговао, одговор још нисам добио. Да не спамујем даље тему...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, grigorije22 рече

Direktno iz katakombe specijalno za avu Djurovica

А пропо овога из катакомбе. Немам времена да слушам. Али ми је интересантан наслов "Да ли се неправославни "добри људи" могу спасити својим "добрим делима". Претпостављам да је порука говоранције да се не могу спасити. И ако је то суштинска порука онда је она сасвим тачна. Јер "својим добрим делима" се не могу спасити ни православни. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

А пропо овога из катакомбе. Немам времена да слушам. Али ми је интересантан наслов "Да ли се неправославни "добри људи" могу спасити својим "добрим делима". Претпостављам да је порука говоранције да се не могу спасити. И ако је то суштинска порука онда је она сасвим тачна. Јер "својим добрим делима" се не могу спасити ни православни. 

Ipak treba da poslusas da bi skonto poruku.

Подели на овим сајтовима

Ето видиш. Треба пуно тога. Не стиже се све. :)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ава је познат по имену: Брзи помоћник, па стога, као и артемитима, и Бокситу да помогне кроз шарено...

Из Авиног текста јасно излази да католици имају свеце, а како светост долази од Духа Светога, а не од Артемијеве праведности, или Акакијевог утешитељства, јасно је да дише где Он хоће.

Тако Volim_Sina_Bozjeg рече Бокситу: Ti stvarno ne razumeš da Svetoga Duha nema niko prava da ograničava? Ne samo to nego otkud ideja da je neko mogao Svetim Duhom ograničiti Svetoga Duha.

Боксит: Ne moze sam sebi da protivreci Duh, mislim da se mozemo sloziti. Ako je taj isti Duh govorio kroz oce i njihova tumacenja pisma, onda stoji ovo gore receno. Upravo zbog toga sto su tumacili pismo i bozanske stvari Duhom, ne moze taj isti duh protivreciti samom sebi ako kaze da je Istina samo jedna, kao i Crkva i vera. To je problem. Ne moze da dise gde hoce i da daje sta ko hoce.

Moja logicka postavka i logika stvari jeste,... ako su oci  tumacili pismo i bozanske stvari Duhom, ne moze taj isti duh protivreciti samom sebi ako kaze da je Istina i vera  i Crkva samo jedna. To su reci recene duhom kroz pisma i ne mogu da se menjaju time sto taj isti duh dise gde hoce. Zbog toga sigurno sintagma duh dise gde hoce ima svoj kontekst tumacenja.

Dise gde hoce, moze znaciti mnogo toga, jer se kaze:

" А ово све чини један и тај исти Дух раздељујући по својој власти свакоме како хоће." Razdeljuje svakome kako hoce, ali, iz konteksta price iz koje sam uzeo ovaj stih (1Kor. 12, 4 - 13 ),... razdavanje se daje samo u jednoj istinskoj  Crkvi.

ЈОВАН ТОРКВЕМАДА: Навели смо Григорија из Нисе, несумњиво највећег међу Учитељима, нашта сте одговорили да је будући човеком и он могао грешити, што нама изгледа потпуно настраним. Јер су и Петар и Павле и остали Апостоли, као и четири Јеванђелиста такође били људи, да не говоримо више да су и Атанасије Велики, Василије, Амброзије, Хиларије и други велики у Цркви такође били људи, и следствено томе, могли су се преварити! Не мислите ли да тај ваш одговор преступа границе пристојности? Јер ће се тада сва вера поколебати и подвргнуће се сумњи сав Стари и Нови завет, који су нам предати преко људи, којима, ако следимо вашој тврдњи, није било немогуће преварити се. И шта ће тада остати чврсто у Божанственом Писму? Човеку је могуће погрешити, али не и ономе ко је руковођен Духом Светим, и оно што је такав написао, то је апсолутна истина. Како је брат Василија Великог и блажене Макрине и пријатељ Григорија Богослова, који су га руководили, могао упасти у заблуду? Зар не би V Васељенски сабор, који је осудио оригенизам, осудио и дела Григоријева, да је нашао нешто у њима за подозрење? Такође је бесмислено тврдити да су то убацили оригенисти, јер би и то сабор осудио.

Јасно је да су Боксит и Торквемада исто баждарени: Дух Свети не може да греши и себи противречи, а секретари Духа су Б. и Т! ДС не може да греши, и то је јасно, и како нас Ефески учи, грешке настају код рецептора, макар они били и свети људи, и ако не може себи противречити, јасно је као дан да греше Боксит и Торквемада. Грех Бокситове маме и грех Торквемадиног тате, један је те исти и састоји се у институционализовању Духа. И један и други га поробљавају и своде у границе сопствених институција. Светост је институционализована по овима, тако да је светац официјални адвокат Духа. То ће се окончати у католика догмом о незаблудивости папе. И како је Дух закључан у оквире ових цркава и обе га својатају, веле да Духа нема ван цркве и нема ни спасења ни светости. Хвала ДС да ова слепачка логика иде полако на сметлиште историје!

Изволе се Духу Светом и нама да се уништи ово духоборство! Јер истина није у Духу-Институцији, него у Духу који слободно дише. Самарјанки Ис рече да ће се прави верници молити Богу у Духу и истини, и да она неће бити ограничена на институцију (тадашњи Храм).

Када Духим говораху пророци да је Бог један, то не противречи тврдњи да је Бог Тројица. А по слову противречи. Тако је и Црква једна, као и Истина, једино што она није ограничена на конкретну институцију. Наравно да Дух је и у конкретној цркви, али није секташ. А то секрташи не могу да разумеју.

Да смо ми у праву, а не секташи говоре нам безбројни примери из Писма: Незнабошци проричу Духом Светим; у официјално расцепљеном Израиљу имамо пророке и на Северу и на Југу; Дух сведочи да су и Самарјани у његовој ингеренцији; секташима и самодовољницима каже да ће и од камења подићи децу Аврамову итд.       

Наведено је већ примера и из предања, односно житија, у којима имамо свете јеретике и расколнике (Артемије, Исак Сирин...).

Пресладак је пример - па да чујемо Бокија на ту тему, како се Дух Свети расколио са самим собом а један је - анатеме које су пљуштале у Фоцијево време. Наиме, папа Никола I упућује 8 маја 862 писмo Источним патријарсима у коме их позива да се одрекну Фотија, поништава све одлуке Прводругог цг. сабора и рашчињава Фотија 863. Фотије 867 свргава папу Николу. Оптужени Кирило и Методије иду папи Николи да се оправдају, а 868 Никола је умро под анатемом. И сви протагонисти, укључујући и Игњатија, у нашем календару. Можда се Никола покајао за своје грехе пошто је умро, али ми то не знамо 12:smeha::))12:smeha:. Дакле, најтоплије препоручујем овим секташима да се окану ћорава посла и борбе против Духа Светог, јер им се не исплати.

Подели на овим сајтовима

Ако могу да приметим још један моменат својствен овоме Торквемадином размишљању (ја сам га запамтио као "toro que mata" или "бик који убија", преко асоцијације на нећака му који је био крволочни шпански инквизитор и претеча Хитлера). Њему је немогуће да схвати да свети Божији угодници могу да погреше иако Духом Светим богослове зато што за њега богословствовање није производ синергије него искључиво Божијег мандата. А тако разумеју и спасење. По таквом схватању светитељи се своде на преноснике Божанских порука где се све њихове богомдане и "природне" способности паралишу и Дух Свети преузима функцију. Зато он на такав начин бранећи светитеље у ствари оптужује Духа Светога.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Vedran рече

Ако могу да приметим још један моменат својствен овоме Торквемадином размишљању (ја сам га запамтио као "toro que mata" или "бик који убија", преко асоцијације на нећака му који је био крволочни шпански инквизитор и претеча Хитлера). Њему је немогуће да схвати да свети Божији угодници могу да погреше иако Духом Светим богослове зато што за њега богословствовање није производ синергије него искључиво Божијег мандата. А тако разумеју и спасење. По таквом схватању светитељи се своде на преноснике Божанских порука где се све њихове богомдане и "природне" способности паралишу и Дух Свети преузима функцију. Зато он на такав начин бранећи светитеље у ствари оптужује Духа Светога.

Још кад би то овај наш "православни" @Bokisd могао да укачи и одрекне се католичког тридентинтства!:))

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vedran рече

Znači u sinergiji pogrešivog i nepogrešivog ipak dobijamo pogrešivog?

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

јасно је да дише где Он хоће.

Dise gde hoce, ali, KOME dise gde hoce ? I, kao sto sam i vec naveo.....STA daje taj isti duh nekome ?

U vezi prvog, kaze se ovako :

"Дух дише где хоће, и глас његов чујеш, а не знаш откуда долази и куда иде; тако је сваки човек који је рођен од Духа."

Duh dise gde hoce, cujes ga, nadahnuce je tu, ali kome se te stvari daju.....onima rodjenima od Duha. A, koji su to rodjeni od Duha ? U stihu pre ovoga kaze se:

"Одговори Исус: Заиста, заиста ти кажем: ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у царство Божије."

Dakle, samo onima KOJI su u Crkvi daju se razliciti darovi Duha , sto moze i da  znaci ta sintagma 'Duh dise gde hoce'. Ne van Crkve, ne daje svoje darove. Jer, kaze se na drugom mestu:

"А ово све чини један и тај исти Дух раздељујући по својој власти свакоме како хоће."

Kako hoce,  taj isti Duh razdeljuje darove. Kako? Po svojoj vlasti. Znaci, mozemo i ovako razumeti ovu sintagmu 'Duh dise gde hoce', tj........gde hoce, po svojoj vlastitoj vlasti, daruje darove kome hoce. Ali, opet, samo u Crkvi, ne van nje, zato sto kaze u nastavku :

"Јер једним духом ми се сви крстисмо у једно тело, били Јевреји, или Грци, или робови, или сами своји; и сви се једним Духом напојисмо."

Jedno krstenje, jedno telo ( Crkva ) .....i svi se jednim Duhom napojismo, tim Duhom koji dise gde hoce tj. daje darove kome hoce po svojoj vlasti. ( u Crkvi ).:coolio:

Ti darovi su, kako se kaze u predhodnim stihovima, premudrost i razum, vera i isceljivanje, cudotvorstva, prorostvo , jezici itd. I, kao vrhunac darova :

"И једне дакле постави Бог у цркви прво апостоле, друго пророке, треће учитеље, а потом чудотворце, онда дарове исцељивања, помагања, управљања, различне језике.

Еда ли су сви апостоли? Еда ли су сви пророци? Еда ли су сви учитељи? Еда ли су сви чудотворци?

Еда ли сви имају дарове исцељивања? Еда ли сви говоре језике? Еда ли сви казују?

Старајте се, пак, за веће дарове; па ћу вам још бољи пут показати."

Da li svu svi apostoli ili proroci ili svi govore jezike ili kazuju ?  Naravno da ne. Zbog toga se i kaze, Duh dise gde hoce, tj. daje darove po svojoj vlasti u Crkvi. Ali, da se ne bi pomislilo da ne postoji slobodna volja i trud i podvig, apostol kaze,..... starajte se za vece darove ( Duha ) i pokazacu vam bolji put ( visa blazenstva ).

Pa, ako mislis da mozes da postanes apostol ili prorok,......malo se potrudi.....:)))

Jednostavno, to je ona sustina stvari....., kada oci pricaju, da je Duh i osvecenje samo u istinskoj Crkvi.

Kasnije cu da odgovorim na druge stvari.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Кратос рече

Znači u sinergiji pogrešivog i nepogrešivog ipak dobijamo pogrešivog?

Не.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Не.

Nego?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

Nego?

Не, зато што твоја поставка не произилази из онога што сам ја рекао. То ти је исто као да ти ја кажем када помешаш жуто и плаво добијеш зелено. А ти ми онда кажеш жуто и бело даје зелено. Затим ја кажем "не", а ти онда питаш "него?". Шта да ти кажем на то осим: "када помешаш жуто и плаво добијеш зелено". 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...