Jump to content

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, МилошБГ рече

Светост или спасење код Артемита,Акакијевaца...?

Да те замолим да га прецизније поставиш... Да не буде да погрешно разумем. 

Подели на овим сајтовима

Причамо о спасењу, да сваки човек својим милосрђем, праведношћу може бити спасен и бити свет, светитељ и да са те неке стране ми као православни морамо бити попустљивији и разумнији. Ако имамо ту теорију да је то случај код Католика, Муслимана, Индуса итд ... да ли можемо ту формулу узети и за те људе који се овде најчешће помињу.

• Волим 1

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Жичанин рече

О. ТАДЕЈ: Спасен је сваки онај на овоме свету ко је био „праведан и милосрдан“ и „чиста срца“. Још се у у Књизи о Товији тако каже, и свети Јован Златоусти ово понавља, изостављајући „правду“. Небеска Црква је једна за све, према томе за све који су били „милосрдни и праведни“, ако и нису чули за Христа, спасење је отворено. 

Meni samo nije jasno kako se ovo može videti kao neko liberalno, mlako gledište.

Kad nam se postavi 'uslov' da budemo istinski članovi Nebeske Crkve, trebalo bi da dršćemo. Ko je bre pravedan i milosrdan i čistog srca? Nismo valjda mi? A lako je biti u instituciji.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Мени крваво за Теслу

А ни Тесла се није удубљивао? :))

Ја сам мислио да само Оци нису. 

А нарочито не Свети Теофан и Свети Јован кронштадски , који су, како вели у оном интеверијухуху, подлегли злом утицају савремене науке.  12:smeha:

Што ће рећи, како тврди о. Никодим, да су погрешили, иако су били надахнути Духом Светим кад су богословили? Занимљиво!

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Нема борбе против греха, не постоји подвиг. Везаност за Христа ослобађа од греха.

За мене је овде ствар само у речнику и разумевању истога. Везаност за Христа управо јесте подвиг, то је прави подвиг, и то је борба против греха. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, МилошБГ рече

Причамо о спасењу, да сваки човек својим милосрђем, праведношћу може бити спасен и бити свет, светитељ. Ако имамо ту теорију да је то случај код Католика, Муслимана, Индуса итд ... да ли можемо ту формулу узети и за те људе који се овде најчешће помињу.

Питање ти је на месту. И на њега бих одговорио, али не као неки званични став, него као неко приватно мишљење са неким освртима на Писмо. 

1) Каквом мером судите. Они убацују у пакао све који нису православни. Према томе, пакао им не гине. Односно, имају да се друже са најжешћим католицима на оном свету.

2) Ко више зна. Опет су угасили, јер су се упознали са Хр науком.

То сада треба разумети да ја не говорим о никаквој валидности литургија у артемита или акакијеваца. Кажем само да има могућности да неки од заведених или простих људи, који су сасвим из других намера кренули за тим отпадницима, се спасу. И треба правити разлике у икономији божанској. Имамо период до Аврамовог позива. После до Христа, и онда од Христа. И никад људски род није био напуштен. Када говоримо о цркви, морамо да говоримо о ПЦ и КЦ, а онда донекле и код одређених Протестаната. Зна се шта је црква, али Бог делује ван ње, ако је замишљамо као институцију. Ако је разумемо као духовну реалност, треба да знамо да се никад и нико не може спасити ван Христа.

Иако допуштам да се и неки од артемита могу спасити, они се не могу спасити као црква, јер то нису, и противници су Божији, али Бог уме да зажмури на једно око и чак неке од њих убаци у рај. Али ако хоће да буду у рају и са екуменистима. Неко њихово митарство би било: Ава Зоран је у Рају, хоћеш ли и ти тамо? :)) То би било сурово митарство, тако да се ниједан артемит не би спасио. Зато нема тих митарстава.

Јерерсијархи артемитски не могу у рај јер су декларисани мрзитељи људског рода и Господа Христа. Јавно ратују против његовог тела. Њима остаје само да се надају да је Ориген био у праву па да постоји апокатастаза па да ће се кроз неке циклусе очистити. Ако је прича црно-бела, како је и има у Јеванђељу: идеш у рај или пакао, онда их ја не видим у рају.        

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, МилошБГ рече

Причамо о спасењу, да сваки човек својим милосрђем, праведношћу може бити спасен и бити свет, светитељ и да са те неке стране ми као православни морамо бити попустљивији и разумнији. Ако имамо ту теорију да је то случај код Католика, Муслимана, Индуса итд ... да ли можемо ту формулу узети и за те људе који се овде најчешће помињу.

Pitas da li ima svetitelja medju artemijevcima?

Pa nadji nekog nista nije nemoguce.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Неко њихово митарство би било: Ава Зоран је у Рају, хоћеш ли и ти тамо? :))

Ја када ме неко увреди, да бих знао јесам ли му опростио или зло мислио на њега, питам себе, а што ако Бог њега уведе у Рај? Хоће ли да ми смета? А што њега? Што си њему заклао теле угојено, итд.? Ако ми смета, нисам му опростио, ако ми не смета онда му нисам ни замерио.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Бејах јуче на неком симпосиону код католика, и кад год беху неке досадне ствари, читах и подвлачих

Биће да је било много подвлачења, јер шта може бити добро код римокатолика? ;) 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Vedran рече

Биће да је било много подвлачења, јер шта може бити добро код римокатолика? ;) 

12:smeha::cheesy3::))

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Zoran Đurović рече

А ти никад не слага у животу?

Теби су мало ови црквењаци помутили разум. Зато не разлучујеш увек добро ко шта тврди, а онда одмах убацујеш цитате из Писма, као овај несрећни Боксит. Морате да се смирите, понизите пред Господом и да дебело гулите књиге. Не значи бити добар верник бити искрени партијаш. Ја сам барем 5 пута до сада написао да на месту Марка Ефеског не бих потписао унију. А овде, људи лишени светлости разума, говоре да сам унијата или не знам шта. Као што и ти мученици који су били против уније су били у праву. А ти не капираш да исповедаш идентичан папски модел уније који ја не бих никад потписао! Вама је мозак папизиран, али са оним старим агресивним папизмом који је само гледао да убаци мавру у тор! То исто сада ви говорите: католици да се покају у пепелу, па да им се смилујемо и прикључимо их цркви. То су све болесничке идеје. како ондашњих папа, тако и сада вас. Ви сте браћа, а то не видите. Са мном пак нисте браћа.  

Čekaj bre ja sam agresivni papista zato što kažem da je Sveti Duh Duh istine?!Ako je tako onda slobodno možeš da optužiš i samog Hrista kako papiziranog agresivca.Ja i kad slaga tu Duha Svetoga nema.Laž je greh,a u Hristu njega ne bejaše.Moj mozak jeste papiziran,samo što moj papa nije ona imperijalistička kurija,rob recidiva cezarističke prošlosti već Duh Sveti kako je lepo i pisao naš sveti Vladika Nikolaj.To je jedini papski model koji priznajem.Ali dobro moram da te pitam,na čemu bi se zasnivala unija koju bi ti potpisao?Da li je po tebi temelj te unije bila istina vere ili pak nešto sasvim drugo?

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Zoran Đurović рече

Питање ти је на месту. И на њега бих одговорио, али не као неки званични став, него као неко приватно мишљење са неким освртима на Писмо. 

1) Каквом мером судите. Они убацују у пакао све који нису православни. Према томе, пакао им не гине. Односно, имају да се друже са најжешћим католицима на оном свету.

2) Ко више зна. Опет су угасили, јер су се упознали са Хр науком.

То сада треба разумети да ја не говорим о никаквој валидности литургија у артемита или акакијеваца. Кажем само да има могућности да неки од заведених или простих људи, који су сасвим из других намера кренули за тим отпадницима, се спасу. И треба правити разлике у икономији божанској. Имамо период до Аврамовог позива. После до Христа, и онда од Христа. И никад људски род није био напуштен. Када говоримо о цркви, морамо да говоримо о ПЦ и КЦ, а онда донекле и код одређених Протестаната. Зна се шта је црква, али Бог делује ван ње, ако је замишљамо као институцију. Ако је разумемо као духовну реалност, треба да знамо да се никад и нико не може спасити ван Христа.

Иако допуштам да се и неки од артемита могу спасити, они се не могу спасити као црква, јер то нису, и противници су Божији, али Бог уме да зажмури на једно око и чак неке од њих убаци у рај. Али ако хоће да буду у рају и са екуменистима. Неко њихово митарство би било: Ава Зоран је у Рају, хоћеш ли и ти тамо? :)) То би било сурово митарство, тако да се ниједан артемит не би спасио. Зато нема тих митарстава.

Јерерсијархи артемитски не могу у рај јер су декларисани мрзитељи људског рода и Господа Христа. Јавно ратују против његовог тела. Њима остаје само да се надају да је Ориген био у праву па да постоји апокатастаза па да ће се кроз неке циклусе очистити. Ако је прича црно-бела, како је и има у Јеванђељу: идеш у рај или пакао, онда их ја не видим у рају.        

Мене занима следеће...шта  је спасење као цркве? Ми смо сви део цркве, али не спасавамо се на тај начин него појединачно, зар не?

Ако правимо паралелу, дакле да за нас КЦ није како да кажем права црква у том погледу, јер је наш Символ вере по том питању врло јасан, да ли то значи да се ни главешине КЦ или клир или врх не може спасити том истом логиком, као што Јерарси по теби Артемита не могу? 

Дакле не причам о простом народу, мирјанима или сл.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pitas da li ima svetitelja medju artemijevcima?

Pa nadji nekog nista nije nemoguce.

Nije bas tako jednostavno, na prvi pogled. Sta ako postoji tamo kod njih neki koji se duhovno podvizava na prilican nacin, asketa, poziva na pokajanje i molitvu, milosrdan i blag ,  poseduje sve te hriscanske vrline i jos zamisli , da se ocuva takvome telo posle smrti,....kako cemo dokazati da nema svetiteljstva kod tih artemita sa pozicija da su svetitelji i van crkve?

Mislim , da je to problem.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Zoran Đurović рече

Причам синоћ са једним великим католичким исповедаоцем и он вели: Треба да знаш да постоје и глупи и необразовани људи...

Наравно да знам, јер имам овде доста сведока глупости.

Ова ти се изрека лупа о тинтару, јер бисмо јако добро знали одакле долази и куда иде, када би био ограничен на ПЦ. Зато размисли, ако имаш чиме, пре него што нешто кажеш. Јави се хорорепископу Науму да ти покаже како си ван Христа. Он ће те спасити...:))

Старозаветници се нису спасили јер се нису крстили у ПЦ.

Ти их немаш. Чак ни језике не знаш, о разуму је свакоме јасно ко је читао твоје коментаре... Реци ми, богоукрашени нулом, какви су православци били Валам и његова магарица? Узми и прочитај Бројеви 22, не би ли барем као магарица постао паметан... Овако си интелигентан као сваки јехова, који чита а не разуме! Хула на Духа Светога није безазлена ствар...   

Ето, ја нисам имао срца да тако брутално напишем. :-) 

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...