Jump to content

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 17 минута, Леон Професионалац рече

Да, по томе је ненормално што се добри муслимани ограђују од оних џихад-исламиста, и једни и други су верници, то је кул, а?

Лажна еквиваленција. Као што нису све деноминације Хришћанства исте, тако нису ни све деноминације Ислама исте. То што је нечија вера више или мање насилна не значи да је онај чија је вера мање насилна мање ревносан верник. Нити обратно, онај чија је вера више насилна не мора бити ревноснији верник од неког чија је вера мање насилна.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Нема, немој да се брукаш. Примаријус си. Ја сам човек који чита изворе. На јутјубу можеш да нађеш свашта, камера све трпи:)) То је изашло из дебејашке кухиње. А ти ако хоћеш да те дебејаши уче православљу, онда удри брајко до зоре... 

Па пази оче, са једне стране то је најцитиранија реченица св.Саве, чак постоје манастири у Србији где нпр можеш купити неке ствари са тим натписом, дакле не верујем да је баш неко сад сео и смишљао и то измислио. До тога да се цитира у књигама многим.

Са друге стране никад нисам од никог до вас чуо да то није изрекао св.Сава.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, МилошБГ рече

дакле не верујем да је баш неко сад сео и смишљао и то измислио.

Као и "Завештање Стефана Немање" уосталом

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Koncetrisan sam, maximalno, veruj mi.

Zar nismo o tome vec pricali na onim temama o krstenju ? Ono, forma i obred koji postoji kod takvog cina, gde se sve te 'forme' dopunjuju kroz miropomazanje ili polaganje ruku kada se daje dar Duha svetoga ?

Крштење је једно а Миропомазање је нешто друго.

Схватате ли да ако признајемо Крштење онда признајемо потпуно Крштење а не неккво полукрштење или дефектно Крштење у смислу да је неко крштен са аномалијом.

У вези са тим се нисмо сложили сигурно ма колико причали.

Крштен је крштен и тачка.

Хула је тврдити да крштен у католицизму није потпуно крштен.

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, GresniStanoje рече

Ја се само држим отаца и Предања, док ти ту причаш неке ствари које никоме ни на памет не би пале до пре пар година.

АМИН! Ново вино у нове мехове! 

Реци ми само који од отаца је то тврдио да се католици неће спасити и да су њихови свеци ђавоимани? како не можеш таквог да нађеш, а и да има нешто да се натегне, опет је једна ласта. Јер су се сви наши према католицима званично обраћали са поштовањем, а навео сам вам и свете који су им признавали тајне. Према томе, неће бити да сам ја неки геније коме је пало нешто напамет само да би се спрдао са малим сиротим талибанчићима... 

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Васијан рече

Он ће одговарати за своје поступке. Ако сматрамо такав стил непримереним, не би требали да га подражавамо у томе.

И o. Зоран Ђуровић ће одговарати за своје поступке, зашто му онда овде неки суде? :))

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Милан Ракић рече

Као и "Завештање Стефана Немање" уосталом

Да, да!

Дело господина Милета Медића. Уместо да цитирају Милета они цитирају Немању. И све то зато што не читају већ копирају и краду.

Подели на овим сајтовима

Миле Медић је добар човек не знам да ли је жив.Имам ту књигу са посветом где пише да сам ја заслужан што се она проширила.Тада сам то могао јер сам имао утицај у медијим.Да ли ћемо одговарати питам се питам?

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Bokisd рече

Pa, vi ste oce poceli prvi da se bavite tim odredjenjima, ja sam se samo uklopio u trend...:945729:

Идите редом и читајте коментаре. Појавио се лик који је кренуо благо па све жешће да гази по ближњима, реаговао сам на то, објаснио сам му да је промашио тему, али Ви не читате већ вадите из контекста.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, МилошБГ рече

Да ли знаш да фалсификат о Константиновој даровници папи Силвестру је разобличио католик, Лоренцо Вала у 15 веку, а она је била један од главних "докумената" на који се оснивала идеологија о папском првенству? И шта мислиш како је био прихваћен? Као и ја када у Србији разобличавам лажи. А да ли поштујеш сада Лоренца? Да, и не тврдиш да је издајник татковине него поштен човек научник. Зато тако и Аву да прихватиш. Јер код мене лажи не пролазе. Захваљујући лажима је направљен и одржаван раскол. Терен треба да се разминира.

И сами православци су се примали како је тај документ аутентичан. Као што се сада ти примаш да је то рекао Сава, а није. Ти си се нпр. родио 1973, а неко узме да тврди како си рођен 1928. И тај податак кружи кроз СПЦ. И само зато што су сви чули да си рођен 1928, треба да верујемо? Не, него се узме твоја крштеница, тј извод из матичне књиге рођених. И онда се види да си рођен 1973. Тако ти и ја кажем, дај ми документ, извор да је Сава изговорио ту глупост. И ти не можеш да ми даш извор. Чак ни @Ivan Marković га не би могао презентирати јер не постоји. Ако мени, као екуменисти, не верујеш, сигурно ћеш Ивану веровати. Јер је он осведочени борац против католика.    

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Zoran Đurović рече

Васо, 1) наведи ми ту енциклику, главу и параграф.

2) Извор за несилазак Огња. И ја сам чуо, али бих волео да видим извор.  

Пардон, није у питању енциклика, већ Писмо папе Григорија IX написано 9. марта 1238. год. упућено латинском јерусалимском патријарху Жерару де Лозану:

"Схватамо да свештеници Гроба у Јерусалиму говоре да на дочек Васкрса Огањ силази са неба у Гроб...Пошто Господу заиста, као што смо им рекли, нису потребне наше лажи, ми својом влашћу наређујемо свакоме ко се усуђује са верује у то [чудо], да се никада више не нађе на том месту".

Извор: Benedicta Ward, Miracles and Medieval Mind, London 1987. str. 122

Но, пошто у писму стоји конкретна забрана (која важи до данас), логично је да постоји и Енциклика. 

Што се тиче несиласка Огња.

У питању је латински спис "Дела Франака који су напали Јерусалим", илити тзв. "Бартолфова прича"

Све ове информације црпим из једне фантастичне студије о Св. Огњу (http://knjizarariznica.rs/wp-content/uploads/2015/03/Sveti-oganj-254x203.jpg). Ту аутор наводи сведочанство Бартолфа по италијанском преводу:

S. Sandoli, ,,Itinera I", CICTS, Jerusalim 1974, str. 163-165.

Као и сведочења :

Италијански историчар Кафаро (1101. г.)

Извор: Caffaro, La liberazione delle città d'Oriente, prevod M. Montanari, Djenova 2001, str. 74-76.

И немачки историчар Екехард (1101.г.)

Извор: S. Sandoli, ,,Itinera I" CICTS, Jerusalim 1974, str. 311-312

Као и енглески историчар Виљем од Малмсберија (1101.г.)

Извор: Wiliam of Malmesbury: Gesta Regum Anglorum (The History of the English Kings) t. 1, prevod i redakcija R. A. B. Mynors, R.M. Thomson i M. Winterbottom, Oxford Medieval Texts, Unirvezitet u Oksvordu 1998. str. 675.

И јерменски историчар Матеј (1101.г.)

Извор: A.E.Dosturian, Armenia and the Crusades: The Chronicles of Matthew of Edessa, 2. deo, pog. 137, Lanham 1993, str. 178-179.

Такође и француски историчар Гибер (1101.г.)

Извор: Guibert of Nogent, The Deeds of God throuth the Franks, prevod R. Levine, Rochester 1997, str. 262.

У сваком случају препоручујем свима књигу из горњег линка, ту је све детаљно документовано и преведено на српски.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Леон Професионалац рече

Идите редом и читајте коментаре. Појавио се лик који је кренуо благо па све жешће да гази по ближњима, реаговао сам на то, објаснио сам му да је промашио тему, али Ви не читате већ вадите из контекста.

Slazem se, jeste bitan kontekst price u razgovoru koji vodimo, koji je u drugom delu moga posta, iz koga ste i izvadili samo ovu recenicu.

Kontekst price nije izmedju mene i tog drugog lika, nego izmedju nas dvoje i konteksta koji smo mi uspostavili. :)))

Подели на овим сајтовима

"Често нам се дешава да, и у најбољим намерама, покажемо незнање или површност. Тако и данас има Срба који верују да је „Завештање Стефана Немање“ заиста писао Стефан Немања, а не Миле Медић (наравно, Медићево дело је читко и лепо писано, са много вредних запажања и поука; но оно није настало крајем 12. и почетком 13. века, него у 20. столећу). И потписнику ових редова десило се нешто слично; наиме, у тексту „Срби и папска јерес“,објављеном у књизи „Папа у Србији-да или не?“ (Горњи Милановац, 2000.), написао сам реченицу: “Свети Сава је, одлазећи у Никеју, и и добијајући автокефалност Мајке – Цркве Цариградске, презирући моћ папе који је у то време, преко Латинског царства, владао већим делом Византије заувек ставио до знања Риму: “Срби, мој народ, Христови су, не папини“. Ово НИЈЕ реченица Светог Саве, него моје уобличење суштине његовог односа према латинској јереси (о коме је изврсно писао др Миодраг Петровић, у свом тексту „Свети Сава на Жичком сабору 1221. и латинска јерес“). Касније сам видео да се та моја реченица цитира као реченица Светог Саве. "

Владимир Димитријевић 

извор: http://borbazaveru.info/content/view/4348/52/

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, МилошБГ рече

Па пази оче, са једне стране то је најцитиранија реченица св.Саве, чак постоје манастири у Србији где нпр можеш купити неке ствари са тим натписом, дакле не верујем да је баш неко сад сео и смишљао и то измислио. До тога да се цитира у књигама многим.

Ovo nije irekao sv.Sava već V. Dimitrijević:

Цитат

И потписнику ових редова десило се нешто слично; наиме, у тексту „Срби и папска јерес“,објављеном у књизи „Папа у Србији-да или не?“ (Горњи Милановац, 2000.), написао сам реченицу: “Свети Сава је, одлазећи у Никеју, и и добијајући автокефалност Мајке – Цркве Цариградске, презирући моћ папе који је у то време, преко Латинског царства, владао већим делом Византије заувек ставио до знања Риму: “Срби, мој народ, Христови су, не папини“. Ово НИЈЕ реченица Светог Саве, него моје уобличење суштине његовог односа према латинској јереси (о коме је изврсно писао др Миодраг Петровић, у свом тексту „Свети Сава на Жичком сабору 1221. и латинска јерес“). Касније сам видео да се та моја реченица цитира као реченица Светог Саве. 

Ceo tekst pod nazivom:  Владимир Димитријевић: Да ли је Свети Сава био екумениста? može se pročitati na sajtu borba.......

Ја рекох: "Сваки дан окушам смрт", а он ће на то: "Бог је рекао да те љуби. Зато буди спокојан."

Св. Исак Сирин

Подели на овим сајтовима

Zakasnih:D.

Ја рекох: "Сваки дан окушам смрт", а он ће на то: "Бог је рекао да те љуби. Зато буди спокојан."

Св. Исак Сирин

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...