Jump to content

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, GresniStanoje рече

Да видимо шта је беше оно Душанов Законик прописивао за латинску јерес?

6. О јереси латинској:
И за јерес латинску, што су обратили хришћане у азимство, да се врате опет у хришћанство, ако се нађе ко пречувши и не повративши се у хришћанство, да се казни како пише у закону светих отаца.

7. О јереси латинској:
И да постави Велика црква протопопе по свима градовима и трговима, да поврате хришћане од јереси латинске, који су се обратили у веру латинску, и да им даде заповест духовну и да се врати сваки у хришћанство.

8. О латинском попу:
И поп латински, ако се нађе, обративши хришћанина у веру латинску, да се казни по закону светих отаца.

Ти ниси само грешан, него и глуп: ови закони су потпуно нормални, јер забрањују прозелитизам и унијатство. - Католичко хришћанство је била допуштена, легална вера у Србији. Што не наведеш закон Душанов који наређује да се из државне касе надокнади ако се неки католик опљачка? 

Јерес је општи термин који означава оне који немају интеркомунију са ПЦ. Али је Душан друге јеретике прогањао, мучио итд. док су католици били повлашћени. Али ти у свом просташтву не познајеш материју и лупеташ у галактичким размерама...

Идентичне ствари ћемо наћи када Немања мало насекира Грке и поруши им цркве и забрани да се грчки глас чује... А ти Грци нису били католици или богомили него православци. Али шта очекиват од лика који хули на Духа Светога? Да буде просвећен? Како, кад од Духа долази просвећење.   

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Леон Професионалац рече

Или Ви мислите да не дише?

Зашто онда признајемо Тајне католицима?

Ако Дух не дише код католика, зашто онда не крштавамо наново крштене у католицизму? Зашто не рукополажемо веч рукоположене у католичкој вери?

Католички епископ остаје епископ и код нас. Крштен такође остаје крштен.

Шта Вам ту није јасно?

Или Дух греши или Ви? Саберите се!:cheesy3:

Koncetrisan sam, maximalno, veruj mi.

Zar nismo o tome vec pricali na onim temama o krstenju ? Ono, forma i obred koji postoji kod takvog cina, gde se sve te 'forme' dopunjuju kroz miropomazanje ili polaganje ruku kada se daje dar Duha svetoga ?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, МилошБГ рече

Беседа у Жичи, 1224. године. 

Мислим тај цитат се налази у неколико књига, са назнаком кад је тачно и где изговорена, ако треба видео снимак немам :)

Нема, немој да се брукаш. Примаријус си. Ја сам човек који чита изворе. На јутјубу можеш да нађеш свашта, камера све трпи:)) То је изашло из дебејашке кухиње. А ти ако хоћеш да те дебејаши уче православљу, онда удри брајко до зоре... 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, GresniStanoje рече

Tи што људе називају верским фанатицима су по правили богоборци - Јакобинци, Бољшевици и томе слично. Ван сваке памети је да неко ко је и сам верник другога назива фанатиком... међутим ако први и није верник, онда то већ има смисла.

Да ли је например Саванарола који је пролазио кроз ватру да би доказао своје учење био фанатик.Али зашто сте покварили овако лепу Зоранову тему.Па ви фанатици не само да немате религијски осећај немате ни естетски.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Августин рече

Па ви фанатици не само да немате религијски осећај немате ни естетски.

Тровачи. Има екипа манијака који иду по мојим темама само са циљем да их отрују и закључају. Овај Грешни је сигурно Велијар, јер се он не јави, а појави му се ова фотокопија12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Васијан рече

Колико сам упознат, Латинима је Папском Енцикликом забрањено учествовање у призивању Св. Огња. 

Иначе, када се већ бавимо чудима и сличним заврзламама, једанпут историји Огањ није сишао у служби призивања на Велику Суботу. То се десило када су га Латини призивали. То је историјскс чињеница.

Васо, 1) наведи ми ту енциклику, главу и параграф.

2) Извор за несилазак Огња. И ја сам чуо, али бих волео да видим извор.  

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, GresniStanoje рече

Да видимо шта је беше оно Душанов Законик прописивао за латинску јерес?

6. О јереси латинској:
И за јерес латинску, што су обратили хришћане у азимство, да се врате опет у хришћанство, ако се нађе ко пречувши и не повративши се у хришћанство, да се казни како пише у закону светих отаца.

7. О јереси латинској:
И да постави Велика црква протопопе по свима градовима и трговима, да поврате хришћане од јереси латинске, који су се обратили у веру латинску, и да им даде заповест духовну и да се врати сваки у хришћанство.

8. О латинском попу:
И поп латински, ако се нађе, обративши хришћанина у веру латинску, да се казни по закону светих отаца.

Мени овде највише упада у очи то што се у Законику Латини не називају хришћанима. То јест, прави се очигледна (и суштинска) разлика између Вере Хришћанске (Ортодоксне) и вере латинске. Све друго је споредно.

Подели на овим сајтовима

О.Зоране нису они толико против тебе колико против свега нормалног.А постоје наравно и они који су специјално против тебе јер си најученији теолог у СПЦ.Ја ти ништа не ласкам тебе доживљавам као млађег пријатеља али веома драгог јер си као и ја страдао због својих ставова и што је смешно дијаметрално супротних мојим.Али пре свега поштујем што си искрен и збпг тога си страдао као и ја.Како каже Петар Кочић -Онај ко воли отаџбину и слободу биће презрен и гладан као пас и слободан као Бог.Тако и онај који воли Бога.Извини али су ми се смучили ови јадници и безбожници који више воле своје конструкте него Бога.То је српска варијанта исламске државе.националисти Талибани,против свега.Пљувачи равни Атанасију Јевтићу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Августин рече

Пљувачи равни Атанасију Јевтићу.

Молим Вас, немојте једног Епископа СПЦ називати погрдним именима. Опростите на опасци, али није примерено.

Подели на овим сајтовима

Да ли је примерено то што је он својим понашањем тај стил унео у целу цркву.Како се он изражава.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Августин рече

Да ли је примерено то што је он својим понашањем тај стил унео у целу цркву.Како се он изражава.

Он ће одговарати за своје поступке. Ако сматрамо такав стил непримереним, не би требали да га подражавамо у томе.

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, GresniStanoje рече

Tи што људе називају верским фанатицима су по правили богоборци - Јакобинци, Бољшевици и томе слично. Ван сваке памети је да неко ко је и сам верник другога назива фанатиком... међутим ако први и није верник, онда то већ има смисла.

ШББКББ или шта би било кад би било.

Да, по томе је ненормално што се добри муслимани ограђују од оних џихад-исламиста, и једни и други су верници, то је кул, а?

Не иде то тако.

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Леон Професионалац рече

Ви одређујете ко ће где бити? 12:smeha:

Варате се ако мислите да се светост тако наслеђује. Имамо наше свете, смеју се скупа са свима несветима а светима и са свим светим католицима и светим Индусима и светим муслиманима и ургирају код њих се да Вам не узму за зло што сумњате у њихову светост и што хулите.

Замишљам ваше фаце кад гледајући горе на балкону Царства будете угледали и турске турбане. Како ћете се сетити ових речи, све то замишљам. :skidamkapu:

Pa, vi ste oce poceli prvi da se bavite tim odredjenjima, ja sam se samo uklopio u trend...:945729:

Inace sam se nadovezao u tom svom postu, na misao sv. Marka Efeskog, koji je posle silne borbe sa unijatima u Carigradu, rekao, da sto je dalje od takvih , blize je ocima.

Iz takve  perspektive sam pisao o nasim svetima.

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Zoran Đurović рече

Ти ниси само грешан, него и глуп: ови закони су потпуно нормални, јер забрањују прозелитизам и унијатство. - Католичко хришћанство је била допуштена, легална вера у Србији. Што не наведеш закон Душанов који наређује да се из државне касе надокнади ако се неки католик опљачка? 

Јерес је општи термин који означава оне који немају интеркомунију са ПЦ. Али је Душан друге јеретике прогањао, мучио итд. док су католици били повлашћени. Али ти у свом просташтву не познајеш материју и лупеташ у галактичким размерама...

Идентичне ствари ћемо наћи када Немања мало насекира Грке и поруши им цркве и забрани да се грчки глас чује... А ти Грци нису били католици или богомили него православци. Али шта очекиват од лика који хули на Духа Светога? Да буде просвећен? Како, кад од Духа долази просвећење.   

Па наравно да су били повлашћени кад су имали политичку залеђину у целој Западној Европи. Други нису имали никога.

Ромеји наравно да су били прогањани кад су представљали дневнополитичке непријатеље његовом суверенитету. Зар да има у својој земљи цркве у којима би се проповедало против њега као владара? Средњовеквни владари су били прагматични и нису имали проблема да малчице прекрше веру кад им је то одговарало.

А за Духа Светога поразмисли да ниси ти можда тај који хули? Ја се само држим отаца и Предања, док ти ту причаш неке ствари које никоме ни на памет не би пале до пре пар година.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Васијан рече

Он ће одговарати за своје поступке. Ако сматрамо такав стил непримереним, не би требали да га подражавамо у томе.

Ја га нисам подражавао у томе него сам само констатовао.Свакако да га није примерено подражавати.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...