Jump to content

Saša Knežević: ORBITALNO I ATOMSKO VREME

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, Ula Mark рече

58d8a8f5c468b_2PARADIGMI....png.793c6e646494fd743bbdba6c6e0722aa.png

I don't like the question!

:)

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 743
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 6 минута, Vedran рече

I don't like the question!

Наравно, јер ће да те натегну како год да одговориш... 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Наравно, јер ће да те натегну како год да одговориш... 

Питање подразумева да је то ЈЕДИНИ начин, а овај додатак "governing rule" је прилично бесмислен, а опције су "боли глава", нарочито ова трећа под "yes". Да ми је знати само како до тога може да се дође користећи искључиво методолошки натурализам? Ма одакле је ова глупост, anyway?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Da bi znao kako svece gore,moras da ih pustis da gore ali da budes sveca koja gori I koja ne moze videti svoju svetlost to nije svojstvo coveka.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da bi znao kako svece gore,moras da ih pustis da gore ali da budes sveca koja gori I koja ne moze videti svoju svetlost to nije svojstvo coveka.

Мислим да капирам, ал нисам сигуран :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

AAEAAQAAAAAAAAIfAAAAJGFkZDE5ZWI2LTFiMWYt

До дна...

:pucpuc2:

Зато и сматрам губљењем времена научно доказивање тврдњи из Писма. Бавите се науком да би проучавали творевину и сагледали величанство дела Творца, али га немојте доказивати атеистима. Бог се НЕ МОЖЕ ДОКАЗАТИ. Увек ће бити простора за слободу да се другачије протумачи. Зато и јесте Бог...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Ula Mark рече

Ne, ja ne pokušavam ništa da oborim. To je već uradio autor klipa.

;)))))))))))))) … Koji majstori! IQ sobne temperature! Umirem … ;)))))))))))))… Jarane, u klasi od 600 studenata, jedini koji je imao Metematiku 10 na fakultetu kod prof. Hvalice bio sam ja. Ne moraš da se trudiš … ;)))))))))))))) Da o nečem raspravljaš, pristojno bi bilo da to i razumeš. Ne razumi ovo kao hvalu, već »kvalifikaciju«, da sam kompetentan za neke stvari …

Nisam siguran kako uvrede prema drugima i hvalisanje o sebi mogu da pokriju i zamaskiraju to da nisi čak ni pokušao, a kamoli oborio navedeno... ako ti misliš da pokrivaju, onda zaista nemam kompetencije da ti pomognem... potrebna ti je profesionalna pomoć...

Цитат

… A o drugom, potom …

Nego sada imam jaku potrebu da pitam i ostale majstore (со скуки мастер на все руки) neka se izjasne, da se probrojimo … da vidimo ko nosi koji dres.

Pošteno … Zoki, Grigorije22, Janko, Tanja i ostali:

Dakle, u šta vi sebe ubrajate – budite jasni i konkretni. Puno pozdrava!

58d8a8f5c468b_2PARADIGMI....png.793c6e646494fd743bbdba6c6e0722aa.png

Samo da druge ne bi eventualno doveo u zabludu, da pojasnim razliku između:

- metafizičkog (filozofskog) naturalizma - ideje da ne postoji ništa natprirodno

i

- metodološkog naturalizma - koji samo predstavlja metod saznjanja o prirodi i zasniva se na tome da prirodne pojave objašnjavamo isključivo naturalističkim objašnjenjima, mehanizmima, uzrocima, zakonima.... Dakle, ako gromove objašnjavaš Zevsovom voljom, a ne prirodnim fenomenima (elektricitetom, itd.) to je suprotno metodološkom naturalizmu, ali ovaj metod ne tvrdi da Zevs ne postoji.

Prema tome, ona tabela gore ti ne valja. Metodološki naturalizam jeste validno metodološko pravilo u nauci tj. predstavlja integralni deo naučnog metoda, ali ne isključuje npr. inteligentni dizajn, samo ga (kao i sve ostalo) ograničava na prirodne pojave i naturalistička objašnjenja.

Ti naravno možeš da veruješ da Helios vuče sunce po nebu u svojim kočijama, niko ti ne brani, međutim, to ne može da bude deo nauke, sve i kada bi bilo tačno, jer nauka pre svega pokušava da utvrdi zakone i zakonitosti u "ponašanju" prirode kako bi mogla da postavi predikcije. Iz teze da Helios vuče sunce po nebu, mi ne možemo ni da pretpostavimo kako će (i da li će) sutra te kočije da se kreću, kakve će imati efekte na nas, i takva "objašnjenja" zapravo zaustavljaju svako dalje istraživanje te pojave, bez bilo kakvih praktičnih saznanja. Zbog toga takva natprirodna "objašnjenja" nisu deo nauke... iako nauka ne može da kaže da li jesu ili nisu tačna. Prosto, natprirodno ne možemo da detektujemo i istražimo, pa shodno tome nauka i ne donosi zaključke o natprirodnom.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Jeste kraljevi ... ali opet možeš imati neki stav.

Eto, ja verujem da je Bog Tvorac (dakle, ja sam kreacionista) ... Da je on STVORIO ADAMA - konkretnog čoveka! On nije imao PUPAK, jer nije rođen.

Drugo me ništa ni ne zanima ... (teološki)...

Zar je toliko teško formulisati u koju skupinu pripadaš ili se najbolje sa njom identifikuješ?

+ Slažem se ... da ne treba dokazivati "ateistima" postojanje Boga. Izgleda, da je to pre treba "teistima"! ;)

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Јанко рече

До дна...

:pucpuc2:

Зато и сматрам губљењем времена научно доказивање тврдњи из Писма. Бавите се науком да би проучавали творевину и сагледали величанство дела Творца, али га немојте доказивати атеистима. Бог се НЕ МОЖЕ ДОКАЗАТИ. Увек ће бити простора за слободу да се другачије протумачи. Зато и јесте Бог...

То је основна грешка креациониста. Мени то смрди на теократију, а тај систем, док смо смртни људи, је ужасан! Мени су чуда свакодневница, али никоме не намећем да то тако мора да буде, или да тако јесте. Вера је нужна одредница смртника. Тако се у теби ангажује слобода и све оно најбоље. Могао је Ис да сиђе са крста и да се крви напије кретенима, али то није урадио. Могао је и јавно да васкрсне пред свима, али то није урадио. Тражи од нас подвиг: Блажени који не видеше...  

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ula Mark рече

Eto, ja verujem da je Bog Tvorac (dakle, ja sam kreacionista) ... Da je on STVORIO ADAMA - konkretnog čoveka! On nije imao PUPAK, jer nije rođen

Ma kako da ne nije imao ni jedno rebro, zato sto je ono uzeto za Evu zato muskarci danas imaju jedno rebro manje. 12:smeha:

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Avocado рече

Samo da druge ne bi eventualno doveo u zabludu, da pojasnim razliku između:

- metafizičkog (filozofskog) naturalizma - ideje da ne postoji ništa natprirodno

i

- metodološkog naturalizma - koji samo predstavlja metod saznjanja o prirodi i zasniva se na tome da prirodne pojave objašnjavamo isključivo naturalističkim objašnjenjima, mehanizmima, uzrocima, zakonima.... Dakle, ako gromove objašnjavaš Zevsovom voljom, a ne prirodnim fenomenima (elektricitetom, itd.) to je suprotno metodološkom naturalizmu, ali ovaj metod ne tvrdi da Zevs ne postoji.

Prema tome, ona tabela gore ti ne valja. Metodološki naturalizam jeste validno metodološko pravilo u nauci tj. predstavlja integralni deo naučnog metoda, ali ne isključuje npr. inteligentni dizajn, samo ga (kao i sve ostalo) ograničava na prirodne pojave i naturalistička objašnjenja.

Савршено! Штета што ниси побожан, био би велики теолог! 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Тражи од нас подвиг: Блажени који не видеше...  

амин!

Само да се надовежем. У исто време наша вера није ирационална халуцинација него је управо разумна вера која почива на чињеницама. Јер иако се тражи, подвиг, "вера", такође се нуде и чињенице које ту веру потврђују и сведоче. А оне се пројављују у разним облицима.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Da dopunim prethodno navedeno...

Metodološki naturalizam ne sprečava ni kreacioniste mlade Zemlje da dokazuju da je Zemlja nastala pre oko 6000 godina ili da se pre oko 4000 godina desila globalna poplava na Zemlji... samo ih ograničava da u tom dokazivanju koriste dokaze, mehanizme i zakone koji se mogu detektovati u prirodi, a ne da im "objašnjenje" bude: It's a kind of magic...

Vaš problem je što takve dokaze nemate... tačnije, činjenice koje su nam poznate ukazuju na sasvim drugačije zaključke.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Kako bre Adam nije imao pupak a ni rebro? :D hocete da kazete da nije bio vezan za mamu, a opet mu je zena bila kriva za sve? :D dakle nema nade :D

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ula Mark рече

On nije imao PUPAK, jer nije rođen.

А ово је научно доказано?

Или пише у Св Писму?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...