Jump to content

Saša Knežević: ORBITALNO I ATOMSKO VREME

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Јанко рече

Одустајем. Стављаш васкрсење животиња на место преобрежења природе кроз возглављење у Христу.
Не читаш, само држиш своју пројекцију...
Не умем да ти помогнем да видиш кад не желиш...

Preobrazenje=vaskrsenje.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 743
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Моја мачка је данас болесна и некако се у породици спремамо за најгоре. Тифани имам пуних 11 година, и природно је да ће човек да се веже за малу живљуку. Неки ,,најстандарднији'' одговор на то да ли ће се животиње спасити итд. међу православнима је - неће, јер немају душу. Ипак, како читам Свето Писмо, не могу а да се не отргнем утиску да то ипак није тачно.
Пођимо редом. Сам Псалтир то говори више него најдиректније:
Људе и животиње спасићеш Господе.
Ово је из 35. псалма, који у свом натпису садржи За крај, то јест, то је есхатолошки псалам који се тиче последњих времена.
Господ, када је стварао животиње, прогласио их је ,,добрим.'' Мачка (или било која животиња) није прости случајни састав молекула, она је уметничко дело Божије љубави и премудрости.
Хтео бих да се осврнем на чињеницу да се животиње не спасавају ,,јер немају душу.'' Овај аргумент ми се увек чинио доста плитким, још док сам био млађи; данас ми делује просто сасвим погрешан.
Да објасним мало. Овај аргумент се практично заснива на дуализму и гностицизму - да је материја нешто лоше, пролазно, нешто што није подложно спасењу. Ипак, у светлу Христовог Оваплоћења, та лажна подела на ,,духовно'' и ,,материјално.'' Само зато што нешто ,,нема душу'' не значи да се неће и спасити.
Да мало објасним на смешном примеру. У Апокалипси Св. Јована Богослова се наводе 24 старешине које носе одежде на себи. Ту се поставља питање: јесу ли те одежде које старешине носе стварно праве, неживе одежде, или нека врста одеждоликог ангелског чина који постоји чисто да покрива голотињу? Ово друго тумачење је врло натегнуто, али једино оно објашњава појаву неживе материје у Царству будућем. Нису у питању само одежде - нова земља, ново небо, Нови Јерусалим, дванаест капија, све су то ствари без душе, али спашене ствари без душе.
Животиње се ретко ако и икад приказују као лоше у Светом Писму - скоро без изузетка оне се у Библији приказују као извршиоци воље Божије. Валаамова магарица, Авраамов ован запетљан у трње, утихнули лавови Данилови, Јелисејеви медведи, стока у пећини Христовог рођења, магаре на којем Христос улази у Јерусалим, рибе које на Исусову заповест пуне рибарске мреже - животиње су увек приказане као послушне Богу, за разлику од носилаца оног узвишеног дара, слободне воље (а у случају људи, оног најузвишенијег дара, а то је бити створен по лику Божијем).
Занимљиво је да су серафими, огњенолики анђели који окружују Господњи престо, управо приказани као људи са три пара крила (илити - животињских делова). Херувими, други анђелски чин, иде и даље од тога. У визији коју је имао свети пророк Језекиљ, ова бића су била виђена како имају четири главе, лављу, биковску, орловску и људску. Од те четири главе, глава бика је била ,,главна'' глава, врло необично за искључивост која се даје људима по питању спасења.
Ја немам проблем да неко каже да се животиње неће спасити. У крајњем случају, питање о томе зависи да ли је неко имао љубимца и колико се за њега везао. Уколико се није везивао, сматраће да се животиње неће спасити. Онај који се јесте везао ће веровати супротно. Али остаје питање доследности. Ако се животиње не спасавају, онда се не спашава ни нежива твар, те многе наше светиње, творевина преко које су многи нашли утеху и спасење (рецимо, путиру који су држали Тело и Крв Христову, икона Богородице Тројеручице) не представља ништа друго до најобичнијих алатки, које не садрже никакву лепоту по томе што су оно што јесу (тј. изображење Мајке Божије, свети сасуд у коме се налази многоцени бисер). А у крајњем случају, неће се спасти нити ће бити одеће у Царству, нешто што нам свете иконе итекако поричу.
На крају, просто што рече један свештеник:
,,Бог воли све животиње, а шта ће са њима да ради после свеопштег Васкрсења је на Њему да одлучи.''

http://saptajibesmrtnika.blogspot.rs/search?updated-min=2011-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2012-01-01T00:00:00-08:00&max-results=6

Подели на овим сајтовима

Preobrazenje=vaskrsenje.

Јесте. Христово.
Човеково.
Боголиког бића.
Не и бесловесног.
Али џаба кад те задњи део цитата о. Саве разобличава као оног који неће да разуме због трансфера емоција ка љубимцу... Ни то ниси сварио...
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Јанко рече

Јесте. Христово.
Човеково.
Боголиког бића.
Не и бесловесног.
Али џаба кад те задњи део цитата о. Саве разобличава као оног који неће да разуме због трансфера емоција ка љубимцу... Ни то ниси сварио...

I beslovesno ce da bude preobrazeno. Dakle nije samo covek.

Подели на овим сајтовима

П.С.
Имао пса 18 година.
Умро ми "на рукама".
Па Дулета, нимфу. Умро од упале носа.
Цила, мачора. Био ми као брат, једног дана смо се растали кад смо се враћали од моје баке и никад се више видели.
Па Џери, кига су други пси удавили поред пута.
Сад имам Петра, црног мачора. Грлимо се скоро сваки дан.
Али, иако сам их све волео целим бићем и туговао због растанка - и волео бих да се видимо у Царству - не верујем да ћемо се видети.
Но, Богу је све могуће. Ако буде тако имаћу лепо друштво. :)

Подели на овим сајтовима

I beslovesno ce da bude preobrazeno. Dakle nije samo covek.

Аман, није исто човек и твар!
Дакле, није исто преображење човека и твари.
Елементарно!
И доста, да не почнем као Ава...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Јанко рече

Аман, није исто човек и твар!
Дакле, није исто преображење човека и твари.
Елементарно!
И доста, да не почнем као Ава...

Po cemu nije isto? Preobrazenje znaci da ce "beslovesna tvar" da postane nepropadljiva,ociscena od instikta i nagona. Ali da bi doslo do preobrazenja ono sto se preobrazava mora prvo da bude vaskrsnuto. LOGIKA. Sva materija ce da postane duhovna kako sto je i Hristovo telo postalo nakon vaskrsenja.

Подели на овим сајтовима

Po cemu nije isto? Preobrazenje znaci da ce "beslovesna tvar" da postane nepropadljiva,ociscena od instikta i nagona. Ali da bi doslo do preobrazenja ono sto se preobrazava mora prvo da bude vaskrsnuto. LOGIKA. Sva materija ce da postane duhovna kako sto je i Hristovo telo postalo nakon vaskrsenja.

Брате, ово ћу рећи само једном.
Људи ће васкрснути.
Природа ће се преобразити. Нема васкрсења онога што није боголико. Само преображаја у нетрулежност и возглављења у Христу.
Иди, созерцавај написано.

Немам ни снаге ни времена да ти нешто очигледно понављам десет пута а ти тераш своје...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Јанко рече

Брате, ово ћу рећи само једном.
Људи ће васкрснути.
Природа ће се преобразити. Нема васкрсења онога што није боголико. Само преображаја у нетрулежност и возглављења у Христу.
Иди, созерцавај написано.

Немам ни снаге ни времена да ти нешто очигледно понављам десет пута а ти тераш своје...

I onda se vracamo na moje pitanje na koje nije odgovoreno. Sta znaci to da ce pas koji je uginuo da se preobrazi u netruleznost i da bude vozglavljen u Hristu?

Подели на овим сајтовима

I onda se vracamo na moje pitanje na koje nije odgovoreno. Sta znaci to da ce pas koji je uginuo da se preobrazi u netruleznost i da bude vozglavljen u Hristu?

Значи да ниједан молекул његове природе неће отићи у ништавило већ се вратити у природу од које га је Бог саздао. А ту природу ће Бог преобразити у нетрулежну онако како му буде пасовало за Царство. Никако васкрсавати ставку по ставку.
Јеси ли свестан да од постања света сваки молекул на површини земље дели постојање са 20-150 (лупам) живих бића?
То ти је као питање васкрсења за оне који верују у реинкарнацију - која инкарнација ће васкрснути? Схваташ да је то несувисло?

Подели на овим сајтовима

Ima onaj citat apostola Pavla gde kaze, da cemo se mi, koji ostanemo zivi kod poslednjeg dana, posle vaskrsenja i ustajanja mrtvih, pretvoriti i obuci u neraspadljivost i tako otici Bogu.

Ako postoji prreobrazavanje nasih tela koje je vaskrsenje, ako postoji preobrazaj tvari u tom poslednjem danu, zasto nema i preobrazaja tela zivotinja ? Jer, ako cemo se mi zivi preobraziti i ako ce se tvar preobraziti, zasto se ne preobrazavaju i ostale zive zivotinje koje su ostale kod poslednejg dana ( kao i mi zivi ljudi koji  smo ostali ) ?

Iz ovoga deluje, da preobrazaj tvari ne ukljucuje i prebrazaj tela zivotinja koje je primila zemlja. Tako da se slazem sa ovim sto prica brat Janko.

I, meni takodje deluje na osnovu onog teksta, da o.Sava nije striktno rekao da se desava vaskrs tela zivotinja. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Јанко рече

Значи да ниједан молекул његове природе неће отићи у ништавило већ се вратити у природу од које га је Бог саздао. А ту природу ће Бог преобразити у нетрулежну онако како му буде пасовало за Царство. Никако васкрсавати ставку по ставку.
Јеси ли свестан да од постања света сваки молекул на површини земље дели постојање са 20-150 (лупам) живих бића?
То ти је као питање васкрсења за оне који верују у реинкарнацију - која инкарнација ће васкрснути? Схваташ да је то несувисло?

I sad se vracamo na ono sta kaze otac Sava Као и све остало што је Бог створио и животиње и биљке израз су љубави Божије јер је Бог све премудро саздао. Све што је створено, створено је за вечно постојање и као добро, и зато ништа неће отићи у ништавило. Dakle po tebi zivotinje koje danas postoje na zemlji nece vecno da postoje i oticice u nistavilo. Dakle ovo sto je on napisao ne znaci to sto ti tvrdis da nijedan molekul nece otici u nistavilo. Jer ti onda imas problem sa pojmovima kao sto je pojam nistavila. Iz ovoga sto je otac Sava napisao jasno proistice da ce ljubimci u vecnosti da postoje. Ti mora da si od nekih katolockih teolga ala Toma Akvinski i drugi izgradio svoje stavove.

Pitanje broj dva Sta sa zivotinjama koje budu postajale u vreme drugog Hristovog dolaska? Oce one po tebi da budu unistene?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Ima onaj citat apostola Pavla gde kaze, da cemo se mi, koji ostanemo zivi kod poslednjeg dana, posle vaskrsenja i ustajanja mrtvih, pretvoriti i obuci u neraspadljivost i tako otici Bogu.

Ako postoji prreobrazavanje nasih tela koje je vaskrsenje, ako postoji preobrazaj tvari u tom poslednjem danu, zasto nema i preobrazaja tela zivotinja ? Jer, ako cemo se mi zivi preobraziti i ako ce se tvar preobraziti, zasto se ne preobrazavaju i ostale zive zivotinje koje su ostale kod poslednejg dana ( kao i mi zivi ljudi koji  smo ostali ) ?

Iz ovoga deluje, da preobrazaj tvari ne ukljucuje i prebrazaj tela zivotinja koje je primila zemlja. Tako da se slazem sa ovim sto prica brat Janko.

I, meni takodje deluje na osnovu onog teksta, da o.Sava nije striktno rekao da se desava vaskrs tela zivotinja. 

Da, ali ce zato da budu preobrazene zivotinje koje budu zivele u vreme drugog Hristovog dolaska. Eto one su imale srecu a ove sto ih je zemlja primila nisu. Dvojni arsini.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, grigorije22 рече

Da, ali ce zato da budu preobrazene zivotinje koje budu zivele u vreme drugog Hristovog dolaska. Eto one su imale srecu a ove sto ih je zemlja primila nisu. Dvojni arsini.

Ne razumem te, stvarno.

Izdvojio si samo zakljucak koji prostice iz predhodnog logickog razmisljanja na osnovu citata apostola. Ako se mi zivi preobrazavamo o poslednjem danu, gde je i preobrazaj zivotinja koje su ostale ?

Tvar ce se preobraziti, mrtvi ce ustati iz te zemlje, mi zivi cemo se preobraziti, gde su u tom procesu ostale zive zivotinje i gde su ustale iz zemlje umrle zivotinje, kao sto su ustali i mrtvi ljudi ?

To je neka poenta ovog zakljucka.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Ne razumem te, stvarno.

Izdvojio si samo zakljucak koji prostici iz predhodnog logickog zakljucivanja na osnovu citata apostola. Ako se mi zivi preobrazavamo o poslednjem danu, gde je i preobrazaj zivotinja koje su ostale ?

Tvar ce se preobraziti, mrtvi ce ustati iz te zemlje, mi zivi cemo se preobraziti, gde su u tom procesu ostale zive zivotinje i gde su ustale iz zemlje umrle zivotinje, kao sto su ustali i mrtvi ljudi ?

To je neka poenta ovg zakljucka.

Zato sto si prvo napisao ovo

Ako postoji prreobrazavanje nasih tela koje je vaskrsenje, ako postoji preobrazaj tvari u tom poslednjem danu, zasto nema i preobrazaja tela zivotinja ? Jer, ako cemo se mi zivi preobraziti i ako ce se tvar preobraziti, zasto se ne preobrazavaju i ostale zive zivotinje koje su ostale kod poslednejg dana ( kao i mi zivi ljudi koji  smo ostali )

Pa onda ovo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...