Jump to content

Saša Knežević: ORBITALNO I ATOMSKO VREME

Оцени ову тему

Препоручена порука

Цитат

Šta će biti sa tada živim životinjama - verovatno će se preobraziti ... jer ovakve kao što su sada sigurno neće postojati - gde žderu jedna drugu ...

Aha, one ce znaci da se probraze jer su imale srecu da zive u vreme drugog dolaska Gospodnjeg, a ove sto su uginule ko ih sisa. No i te zivotinje koje su uginule bice po ucenju Pisma i Predanja preobrazene. Pa me bas zanima sta to znaci da ce uginuli pas da bude preobrazen?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 743
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 минута, grigorije22 рече

Ne po meni jer ja samo priznajem cinjenice stvorenog sveta. A na osnovu Bozanskog otkrovenja Crkva ce da pruzi odgovor postojanja predator plen pre pojave coveka. Beba nema nikakvu svest o svom postojanju i smrti. To su opet neke pseudonacne gluposti.  Zivotinje sto puta vise osecaju nego bebe. Novotarije ne mogu da budu jer sam ava Justin po recima vladike Atanasija Jeftica koji je bio njegov ucenik kaze da ne moze da zamisli raj bez i one najmanje bubice. Plus oci koje sam naveo su tumacili preobrazenje tvari kao vaskrsenje. Hristos kada se preobrazio na Tavoru imao je isto duhvno telo kao i nakon vakrsenja.

Kako nema ... snimali su abortuse! Beba predoseća nož i bori se, grca, ječi ... neće da umre.

Ma znam ja šta je ava Justin pisao, nego eto, uzmi njegovu dokmatiku i nađi gde piše o vaskrenju životinja. Samo to ...

A zašto preobraženje nije isto vaskrenje sam već objasnio. Ne treba praviti ekstrapolacije kojih nema. Em ako je bilo pre čovekovog pada "plen-predator" ... onda sam priznaješ da veruješ (?) protiv učenja Crkve ... (A Kalomiros nije sveti ocat, pre neki fičfirič).

Hajd, društvo, hvala na druženju, žurim, nastavljamo drugi put ...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ula Mark рече

Kako nema ... snimali su abortuse! Beba predoseća nož i bori se, grca, ječi ... neće da umre.

Ma znam ja šta je ava Justin pisao, nego eto, uzmi njegovu dokmatiku i nađi gde piše o vaskrenju životinja. Samo to ...

A zašto preobraženje nije isto vaskrenje sam već objasnio. Ne treba praviti ekstrapolacije kojih nema. Em ako je bilo pre čovekovog pada "plen-predator" ... onda sam priznaješ da veruješ (?) protiv učenja Crkve ... (A Kalomiros nije sveti ocat, pre neki fičfirič).

Hajd, društvo, hvala na druženju, žurim, nastavljamo drugi put ...

To mogu samo da budu instikti koji dokazuju zivotinjsku prirodu coveka. Beba ne poseduje svest kao odrastao covek.

Знам и предосећам: мене очекује бесмртност, боља од људске. За вас људе, тамо у оном свету, постоји и пакао. А за нас срне - само рај. Јер ви сте људи свесно и добровољно измислили грех, зло и смрт, па сте и нас, без нашег пристанка, повукли у њих својом пакошћу и злобом, пошто сте имали власти над нама. Зато ћете и одговарати за нас: за све наше муке, невоље, патње и смрти. Ви ћете и испаштати за нас и због нас. . . Слушала сам, плаво небо шапутало је црној земљи ову вечну истину: људи ће на дан Суда дати одговор за све муке, за све патње, за све невоље, за све смрти земаљских бића и твари. Све животиње, све птице, све биљке, устаће и оптужиће род људски за све болове, за све увреде, за сва зла, за све смрти што им је причинио у гордом грехољубљу свом. Јер са родом људским, пред њим, и за њим иду грех, смрт и пакао. 

http://www.svetigora.com/node/10496

Hoces da kazes da ava Justin protivureci sam sebi?

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, grigorije22 рече

Ucenje Crkve je izmedju ostalog i ono sto je pisao Sveti Atanasije Veliki. Da se covek padaom vratio u svoje prirodno stanje i da svet nije mogao biti besmrtna jer bi onda Bog stvrio drugog Boga.

To prica protiv anticke filosofije,  koja je ucila da je dusa nerodjena i bez pocetka, kao Bog. U drugom delu knjige, govori o tome da je dusa vremenska , ima pocetak i da je po prirodi besmrtna.

I to je ucenje Crkve. Jer, kako da se vrati u prirodno stanje,( koje je smrt ), ako se i ti slazes da je covek u pocetku bio besmrtan. :scratch_head:

I malo pazi kod tacnih definicija stvari,  ne mozes da kazes ........'da se covek vratio u svoje prirodno stanje, i da  svet ( tvar ) nije mogao biti besmrtan'......ako vec pricas o coveku, ( koji jeste u pocetku bio besmrtan ), ne mesaj coveka sa svetom , koji je svet ,  po tebi bio smrtan.

A, imas gde lepo pise da je tvar bila nepropadljiva i netrulezna , sve dok se nije pokorila palom stanju coveka . Gde je netruleznost, nema ni truljenja , ni smrti, zar ne ?

Kontekst stvari je bitan. :citac:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ula Mark рече

Eto, tri toma Dogmatike pravoslavne crkve od Ave Justina imam u štampanom izdanju. Gde se to pominje? ;) 

I jedno logičko pitanje, jesu li životinje i biljke po liku i podobiju Božjem stvorene?

Zašto je čovek kruna stvaranja? Zašto je Adamov greh prouzrokovao smrt, a ne recimo neposlušnost šarplaninca Rexa?

Јустин је био на позицијама Томе Аквинског да рај неће садржати биљке и животиње... Срна је младелачко дело. Међутим, Августин у О Држави говори о преображењу целокупне природе, а то укључује и овај свет. Тешко би неко разлучио и помирио сада његове ставове о животу на небесима и животу на земљи. Јер и Писма нису јасна: Свети ће наследити земљу; живеће на небу. Ако наслеђујемо земљу, не значи Сахару. А како можемо бити на небу и на земљи?

У сваком случају васкрсење/вазнесење је и преображење целокупне твари. Мислим да је навођење цитата овде доста клизав терен. Неко треба да направи цео систем у коме би функционисали ови супростављени ставови. Овако можемо до зоре.

Оно што не би смело да се негира јеста да је свет створен оваквим какав јесте. Али је пројекат. Зато је митска прича о рају уствари прича о есхатону од кога смо отпали. Тако вели Гр Богослов: Бесмо делови Бога од кога смо отпали... Али то рајско стање као примодијална реалност никад није постојало.  

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Јустин је био на позицијама Томе Аквинског да рај неће садржати биљке и животиње... Срна је младелачко дело. Међутим, Августин у О Држави говори о преображењу целокупне природе, а то укључује и овај свет. Тешко би неко разлучио и помирио сада његове ставове о животу на небесима и животу на земљи. Јер и Писма нису јасна: Свети ће наследити земљу; живеће на небу. Ако наслеђујемо земљу, не значи Сахару. А како можемо бити на небу и на земљи?

У сваком случају васкрсење/вазнесење је и преображење целокупне твари. Мислим да је навођење цитата овде доста клизав терен. Неко треба да направи цео систем у коме би функционисали ови супростављени ставови. Овако можемо до зоре.

Оно што не би смело да се негира јеста да је свет створен оваквим какав јесте. Али је пројекат. Зато је митска прича о рају уствари прича о есхатону од кога смо отпали. Тако вели Гр Богослов: Бесмо делови Бога од кога смо отпали... Али то рајско стање као примодијална реалност никад није постојало.  

Kada je ava Justin pisao Srna u izgubljenom raju, na kojim pozicijama je bio i koga od otaca je imao za inspiraciju?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, grigorije22 рече

Kada je ava Justin pisao Srna u izgubljenom raju, na kojim pozicijama je bio i koga od otaca je imao za inspiraciju?

Мислим да је то његова интерпретација Павла о твари која стење... Не могу да гарантујем... Нисам стручњак. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

To prica protiv anticke filosofije,  koja je ucila da je dusa nerodjena i bez pocetka, kao Bog. U drugom delu knjige, govori o tome da je dusa vremenska , ima pocetak i da je po prirodi besmrtna.

I to je ucenje Crkve. Jer, kako da se vrati u prirodno stanje,( koje je smrt ), ako se i ti slazes da je covek u pocetku bio besmrtan. :scratch_head:

I malo pazi kod tacnih definicija stvari,  ne mozes da kazes ........'da se covek vratio u svoje prirodno stanje, i da  svet ( tvar ) nije mogao biti besmrtan'......ako vec pricas o coveku, ( koji jeste u pocetku bio besmrtan ), ne mesaj coveka sa svetom , koji je svet ,  po tebi bio smrtan.

A, imas gde lepo pise da je tvar bila nepropadljiva i netrulezna , sve dok se nije pokorila palom stanju coveka . Gde je netruleznost, nema ni truljenja , ni smrti, zar ne ?

Kontekst stvari je bitan. :citac:

Kakve veze ima nerodjena dusa sa materjalnom tvorevinom? Gde pise to da je Sveti Atanasije pisao o smrtnosti tvorevine zbog anticke filozofije?

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, grigorije22 рече

Kakve veze ima nerodjena dusa sa materjalnom tvorevinom? Gde pise to da je Sveti Atanasije pisao o smrtnosti tvorevine zbog anticke filozofije?

Pa, to sam postavio kao pitanje, kao odgovor na tvoj stav. Nisam rekao da je Atanasije vezivao nacin postojanja coveka za smrtnost tvorevine, nego za pocetno stanje coveka pri stvaranju ?

Sv. Atanasije se tim pitanjima bavio u knjizi,....Protiv idola; O ocovecenju Boga Logosa. Tamo postoji deo o pitanju prirode duse, i o ovim stvarima o kojima pricamo.

Atanasije je pisao o odnosu ucenja duse kod anticke filosofije i kod hriscana tj. o ovim pitanjima oko nestvorenosti i nerodjenosti duse kod filosofa.......i, kod hriscana , kao vremenske i besmrtne po prirodi itd. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ula Mark рече

Gledaj ako Džizs dođe, dok smo nas dvojica živi, da li ćemo mi "vaskrnuti" ili ćemo se "preobraziti" po svojim delima?

U Simvolu vere se kaže: Čekam vaskrsenje mrtvih (ljudi, ne životinja i biljaka) i Sud (ljudima, ne životinjama i biljkama), jer je samo kroz Sud moguće odrediti nagradu i kaznu (zamisli da je bio neki pas nevaljao, podavio mačiće, a on hoće u raj bez Suda - e pa ne može! ;))

http://www.prijateljboziji.com/_vera-obrazovanih-ljudi-tumacenje-simvola-vere-nikolaj-velimirovic/1236

Šta će biti sa tada živim životinjama - verovatno će se preobraziti ... jer ovakve kao što su sada sigurno neće postojati - gde žderu jedna drugu ...

Uno: isto nam je i jedno i drugo, vaskrsenjem=preobrazenjem (konacnim) dobijamo isti rezultat. "Jer svi nece umreti, ali ce se svi preobraziti".

Due: zivotinje nemaju greh, pa i ne odgovaraju, a naravno da nece da se zderu u tom buducem zivotu. Ili nisi citao o lavu Gerasima Jordanskog? Zver je pored svetog Gerasima (dakle, covek vec skoro sasvim preobrazenog, andjelolikog zivota) postala pitoma i umiljata, dakle dosla je priblizno stanju buduceg veka. A onda je na kraju uginula od tuge za starcem. Podpitanje: `oce li ga sresti ponovo Tamo? `Oce, inace bi taj dogadjaj iz zitija sv. Gerasima bila obicna sarada, Boze prosti.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, obi-wan рече

isto nam je i jedno i drugo, vaskrsenjem=preobrazenjem (konacnim) dobijamo isti rezultat.

Опа, неко почео да проповеда авинате...:sunce: 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Опа, неко почео да проповеда авинате...:sunce: 

Ma sta se ti `falis, nije to tvoje original...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, obi-wan рече

Ma sta se ti `falis, nije to tvoje original...

Покушах да се на кварно изрекламирам!:)):)):))

Неки који не видеше смрти пре но што видеше да је Царство долазеће, беху тројица апостола. Али нису видели нешто што ће бити једног лепог дана, као што ми гледамо неки сф филм, него су учествовали у томе и зато им се ноге отсекле и попадали!

Нису хтели да ми одговоре теолози како је Хр могао да причести апостоле на Велики четвртак. Нису хтели да кажу да је то тај цели, есхатолошки Хр у коме ћемо сви учествовати. И тако су жалосно поделили идеју старих протестаната да је то симбол и комеморација...  

Подели на овим сајтовима

Dakle u Eshatonu ce se naci psi i macke ako ih je neko imao za ljubimce. [emoji4]

И пилићи које сам поклао?
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...