Jump to content

Борба за свеће...

Оцени ову тему

Препоручена порука

Понекад се мора оштро, јер не помаже стално опомињање. Прије 30 година људи су сматрали за нормално да се праве свадбе за вријеме поста, да не не гледа на храну за даће него да увијек буде мрсно, али је постепено заведен ред. Сјећан се прије 30 година дошао акт од Сабора да се не носе вијенци од пластике и трња на сахранама. То је обнародовано и на првом опелу кад је требала да крене пратња, питају неки тобож невјешти : Оче Стево гдје ћемо са вијенцима ? Он извади упаљач из џепа и каже им : Запалите их, или ја или вијенци. Тад је било тешких ријечи, али се после поштовала одлука и није прављено питање.

Што се календарића тиче, у сваком дому приликом свећења славске водице, поклоним по један, па не видим неко одушевљење поводом тога. Најјефтиније свијеће код нас су 2 динара и има једна прича. Питали једног не много побожног што иде стално у цркву, а он каже своју рачуницу : Купим две свеће за 5 динара, 5 ставим на тас и после у црквеној сали попијем кафу и две ракије, за шта бих требао у кафани дати 150 динара. А буде некад и колача.:ok:

Подели на овим сајтовима

Епархија Жичка није успела да направи тј. договори монопол на производњу и продају свећа, и то је цела суштина овог проблема. Па зато тамо у великом броју продавница имамо артикал под именом "ВЕРСКЕ СВЕЋЕ". Па се поједини свештеници сналазе како знају и умеју.

Хајде појасни шта си хтео рећи, стварно не разумем, какав монопол.

У међувремену, мени није јасно да ми неко никад не долази у кућу и не поздравља ме, не помаже ми али инсистира да сме да ми без питања улази у двориште и пече своје месо на мом роштиљу...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Знаш како, прелистај уназад па види ко је какве коментаре написао. Проблем је што ви уопштавате тему тј написано. То што пише је конкретно у одређеној заједници, за конкретне људе који ту гравитирају. Ви је чупате из органске средине, дајете јој општу конотацију као да је за цео свемир и тако је коментаришете. То исто су радили о. Јоилу, о. Рафаилу итд. Они говоре унутар своје заједнице а незнавени шире целом свету преко нета. Потпуно неприродно. Дакле порука за оне који ту долазе а не за цео свет.

Разумеш у чему је проблем? Као код Писма, треба знати не само текст, већ и време, место настанка, контекст реченог, историјски, социјални, теолошки аспект...

Јанко, нема потребе да листам у назад, знам да има уопштавања јер и сам то понекад радим. У наставку сам се трудио да се држим конкретног случаја узимајући у обзир у које вријеме је текст написан и за коју заједницу. Не претендујем на то да имам непогрјешив став по овом питању. Само сам изњео своје неслагање не искључујући мени познате факторе. Нема потребе да од мене браниш ни своју парохијску заједницу ни оца Милића. Чак шта више, сматрам за похвално то што имаш ревности и љубави према њима па се овде хрвеш да их заштитиш од критике. Усмјераваш своје духовне снаге у погрешном правцу, бар што се мене тиче. Кажем ти, мислим похвално и оцу Милићу и о вама али ме то не обавезује да у свему дијелимо мишљење. Надам се да ме разумијеш.

Подели на овим сајтовима

ispade da su same svece najvaznije za zivot crkve...

vostane svece su skuplje i vecina ljudi kupuje parafinske u crkvi...nema nikakve razlike...kako ko voli i moze...

vise bih volela da na crkvama procitam korisne duhovne informacije i obavestenja, na pr. nema ispovedanja tokom same liturgije, nema osvecenja kolaca tokom liturgije...itd

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

i da ponovim, ja sam ovakvo obavestenje videla i u Beogradu....recimo u crkvi na Vidikovcu...zato problem nije sa Uzicem, vec mnogo sire....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Ромејац рече

Поводом помињања тарифа:

taksovnih-cenovnik-parohije-670x459.jpg

пре 6 часа, Ромејац рече

tarifnik.jpg

Ovo nikako ne treba biti primjer ili ti opravdanje, tj i drugi to rade, za našu crkvu.

Svi dobro znamo kako nas Hristos uci. 

Подели на овим сајтовима

ispade da su same svece najvaznije za zivot crkve...

vostane svece su skuplje i vecina ljudi kupuje parafinske u crkvi...nema nikakve razlike...kako ko voli i moze...

vise bih volela da na crkvama procitam korisne duhovne informacije i obavestenja, na pr. nema ispovedanja tokom same liturgije, nema osvecenja kolaca tokom liturgije...itd

Веровала или не највећи приход који има наша црква ЈЕСТЕ од продаје свећа.

Иначе, НИКАД их не можете купити код нас за време Литургије.

На вратима пише да сваки верник треба да присуствује богослужењу, па је и црквењак у цркви а не у продавници. Дакле, нису нам паре на првом месту већ служење Богу. :)

Наравно, НИКАД се не освештавају колачи нити се ИКАД исповеда за време Литургије, коју служимо УВЕК ако има и један свечар који слави ЧАК и кад није "црвено слово" :)

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Јанко рече

У нашој цркви се продају искључиво воштане (кхм, кхм, кхм) свеће набављене у епархији. Дакле, свака друга се види из авиона као другачија. Рекох пре због којих случајева је дошло до овога.

П.С.

@Драган_Петровић : ево погледај - "манипулација" "брука"... Осуда до осуде.

Но свеједно, то више говори о писцу него о делу...

Ма разумем ја Јанко и свештениси су људи који не живе од ваздуха, али написати да човек пали свећу тамо где је купио, или сугерисати да је већи верник онај који више да је крајње непримерено. Значи, ако дође сирома човек који нема да да много, он је мањи верник од онога који је у могућности више да да.

Друго, ја мислим да огромна већина људи зна да треба да остави неки прилог у цркви и зна где треба да купи свеће и сувишно је да се људи опомињу у писаној форми за то. 

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

@Јанко ма нисам уопште мислила на о. Милића(кога изузетно ценим) и вашу цркву....dobardecko

причам генерално о пракси коју веома често виђам у Бг ( а и шире )    

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Ма разумем ја Јанко и свештениси су људи који не живе од ваздуха, али написати да човек пали свећу тамо где је купио, или сугерисати да је већи верник онај који више да је крајње непримерено. Значи, ако дође сирома човек који нема да да много, он је мањи верник од онога који је у могућности више да да.

Друго, ја мислим да огромна већина људи зна да треба да остави неки прилог у цркви и зна где треба да купи свеће и сувишно је да се људи опомињу у писаној форми за то. 

Ако су се игде вршили обреди за џ и да нема НИЈЕДНЕ примедбе за тражење новца за обред онда је то код нас. Имамо обичај и да за Божић делимо (часни оци од црквене касе и прилога) одређени број пакета помоћи за најугроженије (кућне потрепштине за храну и хигијену).

Код нас можеш видети "труле богаташе" који сами својеручно послужују све у порти. И заједно сви седимо под липом и делимо оно што има. Нема богат и сиромах различито. Прота васпитао ;)

П.С. Нико није рекао да је бољи ко више да. Где то пише?

П.П.С.

Већина зна. Зато им никад није ни сметао овај натпис. Коме смета онда?

Исто ме један питао за камеру, шта ће то у цркви? Кажем му да се у цркви молим и не чиним ништа непримерено па и не видим ни шта други чине а поготово не камеру. Коме она смета? Само оном ко чини непримерене ствари...

Подели на овим сајтовима

Старешина цркве је одлучио да направи правилан ред и поредак у повереној му заједници. И у томе успео! Учинио је то на начин који је уродио плодом. А то што је то некоме мимо те конкретне заједнице скандалозно мислим да је ствар површног односа и како Јанко рече уопштавања и одступања од контекста.

Горе неко помену, а имам у личном искуству... Кад год сам нешто мојим парохијанима рекао благо и аргументовано, наводно су ме разумели и нису ме послушали, а кад пооштрим реч, негодују, али послушају. Има наравно изузетака.

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

@Јанко ма нисам уопште мислила на о. Милића(кога изузетно ценим) и вашу цркву....dobardecko

причам генерално о пракси коју веома често виђам у Бг ( а и шире )    

Па о том уопштавању конкретних ствари и говорим као проблему. Опште је опште а конкретно је конкретно. Тема бајата, ствар конкретна, сви уопштено.

Ево, ако ћемо уопштено: мислим да би свест једног просечног српског ЛИТУРГИЈСКОГ православца (очекујем да је добар део присутних на форуму такав) требала да буде да зна:

1. да се не приступа магијски значају места где пали свећу ("јаче" је ако се упали у горионику цркве него кући или на гробљу...)

2. Да је свестан да приноси молитву као члан заједнице=Цркве, па би пре свега требало да то чини кроз принос(=куповину) жртве У ЦРКВИ јер и од тога Црква живи.

3. Да није добро мешати парафин, лој и ко зна шта све не из остатака тих свећа са воском из остатака црквених свећа. Тај кусур се претапа и враћа у епархију. А после се жале да су црквене свеће лошег квалитета.

4. Да има оних који долазе и доносе своје због сујеверних или магијских разлога.

5. Да се запита кад види у продавници да пише "верске свеће" шта их чини "верским". И постоје ли и "не-верске" (атеистичке?!?) и шта их чини "не-верским". А шта значи " црквене" и шта их чини таквим...

6. Лично, купим свеће у обичној продавници само кад немам близу цркву а ако је сахрана или помен на гробљу. При томе сам свестан да је свећа симбол, форма а молитва коју изговарам у себи док иста гори суштина. Бог не гледа на форму него на суштину.

7. А суштина је да нисмо свесни заједнице и добробити исте. Него меримо на кантар колики је проценат прихода попова од тога. То говори више о нашој вери. Да смо тога свесни, не би имало потребе за овим натписима...

П.С.

8. Локална ромкиња која увек проси испред наше цркве на крају службе редовно уђе, купи свећу и запали. Живи на пола пута између мене и цркве. Прође 5-6 продавница и НИКАД не купи тамо "верску свећу" за 5 динара него црквену од 15. Зна ко јој даје хлеб насушни данас, а није поп ни црквењак...

Ето тако нам је, опште гледано...

Подели на овим сајтовима

А по питању новца... Ако је неко одредио да за неку суму новца купи свећу у продавници, зашто му је проблем да за исту суму купи свећу у цркви? Осим тога свећа је известан принос. Признаћемо да је ипак восак чистији од тих парафинских смеса. Према томе и ми када неком приносимо неки дар, трудимо се не само да то буде чистог срца, већ и сам тај принос да буде чист. Ипак, свећу приносимо самом Богу као нашу жртву примерену нашем слободном хтењу и финансијским могућностима. Ружно је да Му приносимо отпад. Из тог разлога је бесмислено да говоримо како је то свеједно где ћемо купити свећу и каквог ће она бити квалитета.

И нигде на овом обавештењу не прочитах да је мера вере повезана са мером финансијских могућности. "кадар сам да издвојим" - тако пише... Кадар сам да толику жртву принесем.

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 21 часа, Васијан рече

Да, постоји оче. Да не улазимо сад у њен смисао или бесмисао (као и неких других молитава у Требнику), чињеница је да нико те свеће не освештава, већ се одмах стављају у промет.

Не бих се сложио са поређењем пива, кафане и Цркве. Јер, Црква није комерцијална установа.

Најбитнија је ствар, мислим, осећај припадности заједници. Зато ту кућу, цркву, хоћеш да помажеш. Реално, нема никакве везе да ли је псвештана или неосвештана. Проблем је што црквене општине мора да плате рачуне, струју, грејање, епархијски разрез, шта знам шта све... мора да се кречи, обнавља. Један од начина помоћи јесте да се купе свеће у цркви. Шта је ту проблем?

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 22 часа, Васијан рече

Јер, Црква није комерцијална установа.

Па и не бих се сложио... црква има обавезе према многима, а од чега то да се плати ако нема ни продају свећа, ни прилог...? да не причамо да су многе цркве у дуговима до гуше.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...