Jump to content

Англиканска Црква не признаје једнополне бракове

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 27 минута, Ronald рече

Juanito

Obi-wan covjek koji zna:D

Samo je Milunka veca od mene!

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Православни Србин рече

Ако је до сада био мушкарац (јер је, како рече Васијан и сам Христос дошао у мушком полу), не видим зашто не би остало и сада тако?

Uopste ne govorim o eventualnom uvodjenu zena svestenika, to je potpuno odvojeno pitanje. Ono na sta sam se osvrnuo jeste tvrdnja da zena ne moze da bude svestenik zahvaljujuci jednoj prirodnoj karakteristici. Dakle, mene ovde zanimaju iskljucivo dogmatski razlozi za takvu tvrdnju. Sve ostalo je sada sekundarno. 

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Sherlock H. рече

Iskreno, ne videh nista sto se moze primeniti. Dakle, nije stvar da je tvoj odgovor za mene nezadovoljavajuci, vec da se tvoji raniji odgovori ne odnose na ono sto sam ja pisao: da je svestenik/episkop ikona Hristova po blagodati i da zbog toga pol, kao ni druge prirodne karakteristike, ne moze da se uzme kao nesto sto ogranicava njeno delovanje. 

Pol uopste ne ogranicava delovanje blagodati, niti je to uopste iko i pomenuo daleko bilo, vec to cini Bozija volja, "dobra, ugodna i svesavrsena". A Njegova je volja u pogledu naseg spasenja ono sto je Vasijan napisao jos pri pocetku teme - dodeljivanje sasvim razlicitih uloga muskom i zenskom (polu) u spasenju i zivotu uopste, sto se izmedju ostalog vidi i kroz postavke svsestenicke sluzbe, namenjene iskljucivo muskima.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Sherlock H. рече

Ono na sta sam se osvrnuo jeste tvrdnja da zena ne moze da bude svestenik zahvaljujuci jednoj prirodnoj karakteristici.

Jos jednom - niko to nije nigde rekao. Nisi razumeo procitano.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Васијан рече

Оби-ван слуша и следује Сили. Будите срећни док имате Оби-вана на Форуму. Може вас подучити да осетите Силу.

:)

Ja ne sledim sile, već ljubav od kako sam se rodio:)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Sherlock H. рече

Nisam razumeo pitanje, pa ako mozes da pojasnis. 

Pa el su mu tražili da pokaže Oca?I šta on kaže.Toliko sam vremena s vama a nisi me poznao Filipe?Ko vide mene vide i Oca.Kolko se dosećam imao ljudsku prirodu muškog pola.Nije bio ni žena,ni neko androgino biće ni ovi sad transmentalaći što ni ne znaju šta su. Sveštenik odražava Hrista a sam Hristos pak odražava Oca i kako onda može žena da bude sveštenik?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Васијан рече

Оби-ван слуша и следује Сили. Будите срећни док имате Оби-вана на Форуму. Може вас подучити да осетите Силу.

:)

Ovo mi zvuci kao reklama za deterdzent. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

А да ли је случајно икоме пало на памет да крст свештенослужења  женска  рамена не могу понети. Значи  размислите сви ви бездушни мушки ,који се питате и вртите у круг  сто пута  исто питање само у другачијем паковању . Покушајте да разликујете бригу за жену од ограничавања права . 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

Ovo mi zvuci kao reklama za deterdzent. :smeh1:

Фали ”Научно је доказано да Оби-Ван подучава 32% боље и ефикасније од других теолога”.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Juanito рече

Фали ”Научно је доказано да Оби-Ван подучава 32% боље и ефикасније од других теолога”.

:laugh1:

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Sherlock H. рече

Uopste ne govorim o eventualnom uvodjenu zena svestenika, to je potpuno odvojeno pitanje. Ono na sta sam se osvrnuo jeste tvrdnja da zena ne moze da bude svestenik zahvaljujuci jednoj prirodnoj karakteristici. Dakle, mene ovde zanimaju iskljucivo dogmatski razlozi za takvu tvrdnju. Sve ostalo je sada sekundarno. 

,,Човек живи у свету симбола. И по овоме се он разликује од животиња, за које је сваки предмет просто једнак самом себи (тачније – тренутној реакцији животиње на овај предмет) и због тога не представља ни знак, ни симбол.
А симболи у чијем окружењу (и посредством којих) човек живи, бивају различити. То могу бити слике (иконе):  литерарне и насликане, музичке и сценске. Дакле, свештеник је литургијска икона Христа. Олтар је соба Тајне Вечере. Литургија је сама Тајна Вечера.
На овој Вечери Христос је лично делио Своју Крв и Тело. Он је узео Чашу и рекао: "Пијте, ово је крв Моја," а није Дјева Марија узела Чашу и рекла: "Пијте, ово је крв Мог Сина."
Ми се причешћујемо Христовом крвљу, коју је дао лично Он, баш зато свештеник који причешћује Христовом Крвљу мора бити управо Христова, а не Маријина литургијска икона.
Осим тога, свештеник на Литургији управо дели Дарове. Давање, даривање јесте мушко служење. Примање је женско служење. Тако да је свештенство израз управо мушког архетипа."

Ово је одговор ђакона Андреја Курајева на то питање. Што се мене тиче, ја се слажем. Али ово никако не значи да је женин положај и улога у животу и Спасењу подређен, мање вредан или омолаважавајући. Никако. У Хришћанству, мушко и женско су једнаки пред Богом и обоје су створени по Божијем Лику. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Juanito рече

”Оби-Ван! Грех је нестао и моја душа је опет савршено бела!"

To vec malo kvari stil, podseca na "VanishR"...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...