Jump to content

Англиканска Црква не признаје једнополне бракове

Оцени ову тему

Препоручена порука

А зашто је битно да се то нешто што није биолошко, а што људски ум не може да разуме, зове син, а не дете? Шта би тачно било различито у домостроју спасења?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Juanito рече

ОК, мислим да сам разумео. Бог је као Црногорац, нешто на фору ”ти си, ћерко, татин син”? Тј. биолошки си ћерка, али те волим као сина?

Covek je nepopravljivo stvoren, a posebno kad oce da izmozga bas sve. :smeh1:

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Juanito рече

А зашто је битно да се то нешто што није биолошко, а што људски ум не може да разуме, зове син, а не дете? Шта би тачно било различито у домостроју спасења?

E to ti je vec pitanje za Njega, nije za nas ljude. Odnosno, kako bi to bogoslovski rekli - to je Tajna (nije tajna).

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

Covek je nepopravljivo stvoren, a posebno kad oce da izmozga bas sve. :smeh1:

Лако је теби, теби је све откривено. Ми смртни морамо да мислимо и рационализујемо. :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Sherlock H. рече

A sta ga cini ikonom Hristovom u Liturgiji? Prirodne karakteristike ili blagodat? Ako je prvo, onda mozemo slobodno da nastavimo dalje, pa da kazemo da npr. belci ne mogu biti svestenici jer Hristos nije bio belac... i tako u nedogled jer ne postoji poseban razlog zasto se skoncentrisati na pol a iskljuciti sve druge karakteristike kao nebitne. Ako je drugo - a to je svakako najrazumnije objasnjenje - onda pol svestenosluzitelja nema znacaj koji mu pridajes.

Као што сам већ написао сестри Лејди Годиви, такво поређење које правите је промашено. 

Да не понављам у недоглед просте и јасне ствари.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, obi-wan рече

E to ti je vec pitanje za Njega, nije za nas ljude. Odnosno, kako bi to bogoslovski rekli - to je Tajna (nije tajna).

Е сад си ме разочар'о. Као оно кад ученик у школи схвати да наставник не зна све. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Juanito рече

Лако је теби, теби је све откривено. Ми смртни морамо да мислимо и рационализујемо. :ani_biggrin:

Eee, ju mast l`rn d vejz of d fors ako `oces da stignes u Olderon... :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

У вези ове теме о равноправности мушкараца и жена и зашто жене нису свештеници, треба да се рећи следеће. За нас, хришћане, Литургија је праслика Царства Небеског. Е у Царству Небеском се губе и националне, и расне, као и полне разлике, већ свио постају једно у Христу. Тако је и на Литургији, значи заборављамо на наше разлике и уједињујемо се у Господу Исусу Христу. То је поента, и зато је за праве вернике сасвим небитно да ли је свештеник мушко или женско, нити је то нешто чиме било ко треба да се оптерећује. Жене поготово немају разлога да мисле да нису равноправне са мушкарцима, јер нису свештенице у Цркви, јер равноправност о којој Хришћанство говори није равноправност у неком феминистичком смислу, већ је то равноправност духовна, једнакост пред Богом.

Ако заиста постоји религија која успоставља равноправност и једнакост мушкараца и жена, онда је то Хришћанство. Видим, неки овде цитирају Апостола Павла, али нико није цитирао кад Апостол каже ,,нема више мушко и женско", већ су сви једно у Христу". Или када он каже ,,жене у цркви да ћуте", то не значи да он има неки лош или омаловажавајућ став према женама, пошто у цркви и мушкарци (сем свештеника) треба да ћуте и мирно прате службу. 

Апостол Павле позива мушкарце да воле своје жене, па чак и да себе предају за њих. Видите, поред истинске једнакости и равноправности, Хришћанска Црква позива и на љубав између мушкараца и жена до те мере да се они жртвују једно за друго. А погледајмо и пример самога Господа Исуса Христа, Он је бранио жене од каменовања и фарисејског лицемерног (патријархалног) морала. Погледајмо примере из Новога Завета и Јеванђеља: после Христа, најпозитивнији је лик Богородице. Затим, на суду једина особа која је бранила Христа је била једна жена (Пилатова супруга), док се Петар чак три пута одрекао Христа. Док су се многи Апостоли разбежали, једино су под Крстом остале жене до краја. Такође, први сведоци Христовог Васкрсења су жене. И тако даље. Да не помињем сада оне жене које су шириле веру и многе постале велике Светитељке, итд. Или ево још један пример: у време комунистичког безбожја и прогона вере, најверније Христу и Цркви остале су жене. Мушкарци су били на партијским састанцима, жене су биле у Цркви. Па и данас када идем у цркву увек видим пуно жена (и то не само старихиј, него и младих девојака) више од мушкараца. Дакле, жене су остале верније Христу и Цркви него многи мушкарци.

Тако да нема потребе за величањем мушкараца и ниподаштавањем жена, или обратно, и мушкарци и жене су једнаки пред Богом, Библија је јасна и мушко и женско створени су по Лику Божијем и нико није Богу дражи зато што је мушкарац или зато што је жена, Бог подједнако воли све људе, и мушкарце и жене и нема ту простора да се помисли да су мушкарци вреднији од жена или обратно. Наравно, свако има своју природу и она се не укида, али Богу су једнаки и Бог воли и мушкарце и жене и жели им Спасење. То је био одувек став наше Цркве и вере и то треба тако и да остане. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ronald рече

Juanito

Obi-wan covjek koji zna:D

Оби-ван слуша и следује Сили. Будите срећни док имате Оби-вана на Форуму. Може вас подучити да осетите Силу.

:)

Подели на овим сајтовима

Obi Wan prosvećuje forumaše Silom Oca ,Sina i Duha Svetoga.:D

Резултат слика за obi wan force

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Васијан рече

Као што сам већ написао сестри Лејди Годиви, такво поређење које правите је промашено. 

Iskreno, ne videh nista sto se moze primeniti. Dakle, nije stvar da je tvoj odgovor za mene nezadovoljavajuci, vec da se tvoji raniji odgovori ne odnose na ono sto sam ja pisao: da je svestenik/episkop ikona Hristova po blagodati i da zbog toga pol, kao ni druge prirodne karakteristike, ne moze da se uzme kao nesto sto ogranicava njeno delovanje. 

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Ronald рече

Juanito

Obi-wan covjek koji zna:D

He is one with Force and force is with him.:D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Sherlock H. рече

ikona Hristova

Kako to da je ikona Očeva,A Isus to jeste opet muškog pola?Ikona je odraz lika.Ko vide mene vide i Oca.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Sherlock H. рече

Iskreno, ne videh nista sto se moze primeniti. Dakle, nije stvar da je tvoj odgovor za mene nezadovoljavajuci, vec da se tvoji raniji odgovori ne odnose na ono sto sam ja pisao: da je svestenik/episkop ikona Hristova po blagodati i da zbog toga pol, kao ni druge prirodne karakteristike, ne moze da se uzme kao nesto sto ogranicava njeno delovanje. 

Као што рекох, на Литургији престају све разлике, па и полне. Тако да не видим разлог да се много инсистира на полу свештеника. Ако је до сада био мушкарац (јер је, како рече Васијан и сам Христос дошао у мушком полу), не видим зашто не би остало и сада тако?

На Литургији смо сви једнаки пред Богом и такве ствари као што је пол свештеника не би требало превише да нас оптерећују. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...