Jump to content

Расправе о бесмртности душе и о свесности душе након смрти

Препоручена порука

Pominjanje ima svakako svoj smisao. Po vaskrsenju, ako je receno da ce jedni na lijevo, drugi na desno, onda se molimo da ih Gospod pomene u carstvu svome, dakle da ih pribroji onima desno, onima koji ce zajednicariti u carstvu nebeskom.

Да ли по теби има смисла молитва светима?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Teško je dokazati da li je duša sastavljena od bilo čega, ne samo veštastevnog nego i eteričnog.

Bez obzira na to da li je čovek stvoren kao besmrtna ili smrtna duša, kada telo umre i preda se zemlji od koje je i uzeto, sa ovoga sveta zasigurno ne nosi ništa, osim skrštenih ruku. Čoveka treba to da brine,  ,,parnični  postupak" (vidi: Mt. 5, 25-26) i  ,,presuda privremenog suda" (Jev. 9:27, 2. Kor. 5:6-8; Filip.1:23, Lk. 23:43; 2. Kor.12:4, Otkriv. 20:13-14) koja se utvrdjuje na osnovu toga da li se  verom, nadom i ljubavlju ikona Božija u čoveku (duša) prinosila Bogu i Carstvu Božijem ili pak suprotnim delanjem skrnavila i predavala paklu. Ipak, tajna domostroja spasenja ljudskih duša i služba njene ikonomije se nastavlja,  i to sve do dana Strašnog suda, nakon čega se donosi presuda konačna i izvršna.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Pitanje: Da li je ljudska duša večna ili besmrtna?

Odgovor: Ljudska duša je besmrtna bez ikakve sumnje. To se jasno vidi u mnogim delovima Pisma, kako u Starom, tako i Novom zavetu: Psalam 22:26; 23:6; 49:7-9; Propovednik 12:7; Danilo 12:2-3; Matej 25:46; i 1. Korinćanima 15:12-19. Danilo 12:2 kaže: „I mnogo onih koji spavaju u prahu zemaljskom probudiće se, jedni na život večni, a drugi na sramotu i prekor večni.“ Isto tako, Isus je rekao da će grešnici otići u večnu kaznu a pravednici u večni život“ (Matej 25:46). Ista je grčka reč koja se koristi za „kaznu“ i „život“, jasno je da i grešnici i pravednici imaju večne, besmrtne duše.

Nesumnjivo je da Biblija poučava da će svi ljudi, bez obzira da li su spaseni ili ne, postojati u večnosti, bilo u raju ili paklu. Pravi duhovni život neće prestati kad naše telo umre. Naše duše će živeti večno, bilo u Božijem prisustvu na nebu, ako je osoba spasena, bilo kažnjena u paklu, ako odbacimo Božiji dar spasenja. U stvari, Biblija obećava da ne samo što će naše duše večno živeti, već i da će i naša tela biti večna jer će vaskrsnuti. Ova nada u telesno vaskrsenje je u samom srcu hrišćanske vere (1. Korinćanima 15:12-19).

Iako su duše večne, bitno je da ne zaboravimo da nismo večni na isti način kao što je Bog večan. Bog je jedino pravo večno biće jer nema ni početak ni kraj. Bog je oduvek postojao i zauvek će postojati. Sva druga živa bića, bez obzira da li su ljudskog ili anđeoskog porekla su smrtna, jer imaju početak. Iako će naše duše zauvek živeti jednom kada nastanu, Biblija ne poučava da su duše oduvek postojale. Naše duše su večne, jer ih je Bog tako stvorio, ali imaju svoj početak. Postojalo je vreme kada one nisu postojale.

http://www.gotquestions.org/Srpski/Ljudska-dusa-vecna.html

Подели на овим сајтовима

Mislim da nije loše zbog ličnog obrazovanja i informisanosti i opšte kulture pročitati knjigu "Tibetanska knjiga mrtvih".

Knjiga daje zanimljive odgovore glede ove teme. Jedna od zaniljivosti po meni je da se pominje, istina ne direktno onako kako hrišćani to rade, Sveto Trojstvo ili Sveta Trojica

Подели на овим сајтовима

Мени је довољно то што је казао овонедељно свето јеванѓеље на теми дали је душа смртна или није. Лазар у лоно Авраамово, богаташ у муке паклене. Свесан богаташ, свесен Авраам. Толико. Све друго може да буде само мудрување човечије.

Лука гл.16,

19. Човјек пак неки бјеше богат и облачаше се у скерлет и у свилу, и сјајно се весељаше сваки дан.
20. А бијаше неки сиромах, по имену Лазар, који лежаше пред вратима његовим гнојав,
21. И жељаше да се насити мрвама које падаху са трпезе богатога; а још и пси долажаху и лизаху гној његов.
22. А кад умрије сиромах, однесоше га анђели у наручје Авраамово; а умрије и богаташ, и сахранише га.
23. И у паклу, налазећи се у мукама, подиже очи своје и угледа издалека Авраама и Лазара у наручју његову.
24. И он повика и рече: Оче Аврааме, смилуј се на ме и пошаљи Лазара нека умочи у воду врх од прста својега да ми расхлади језик: јер се мучим у овоме пламену.
25. А Авраам рече: Синко, сјети се да си ти примио добра своја у животу своме, а тако и Лазар зла; сада пак он се тјеши, а ти се мучиш.
26. И поврх свега тога, постављена је међу нама и вама провалија велика, да они који би хтјели одовуд к вама пријећи, не могу; нити они отуда к нама прелазе.
27. Тада рече: Молим те пак, оче, да га пошаљеш дому оца мојега;
28. Јер имам петорицу браће: нека им посвједочи да не би и они дошли на ово мјесто мучења.
29. Рече му Авраам: Имају Мојсеја и пророке, нека њих слушају.
30. А он рече: Не, оче Аврааме, него ако им дође неко из мртвих покајаће се.
31. А он му рече: Ако не слушају Мојсеја и пророке, ако неко и из мртвих васкрсне, неће се увјерити.
  • Волим 1

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Ја се извињавам, нисам прочитао свих 44 страна, само првих неколико, и ову страницу тако да опростите ако питам нешто на шта је већ одговорено.

Ако кажете да је душа несвесна до другог доласка, како се то разликује од адвентистичког учења да душа након смрти спава?

Затим, зашто је Исус силазио у ад, зашто је рекао разбојнику да ће "данас" бити у рају, ако свесни постајемо тек након другог доласка? Коме је Исус проповедао у аду ако су несвесни били?

Молимо се светитељима, значи они су свесни, а како онда неки од вас кажу да свест настаје тек након другог доласка? Разумем да није исто поимање времена на овом и "оном" свету, али онда испада да је Христос већ дошао други пут, а и није у исто време... :.mislise.

Или сам ја нешто баш погрешно схватио  joooj 

Подели на овим сајтовима

Ko kaze da je dusa nesvesna nakon smrti?! Ja to nisam cuo od pravoslavnih mudraca.

Pa da je nesvesna mnogo toga sto mi radimo ne bi imalo smisla.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ko kaze da je dusa nesvesna nakon smrti?! Ja to nisam cuo od pravoslavnih mudraca.

Pa da je nesvesna mnogo toga sto mi radimo ne bi imalo smisla.

Niti bi mogle biti u svoj svojoj punoći reči: Carstvo Božje počinje u vama. Dakle sad ovde i za uvek.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Niti bi mogle biti u svoj svojoj punoći reči: Carstvo Božje počinje u vama. Dakle sad ovde i za uvek.

Pa ni to.

Vrlo je sve prosto, covek kad mu umre telo, vine se u drugu dimenziju, ja mislim da mu to dodje kao neka cekaonica, gde dusa tj covek naravno da ima svest, ali je jednostavno u drugoj dimenziji gde vaze drugi zakoni nama nevidjeni i eventualno nepoznati, ja sam se jednom obreo u snu u toj dimenziji, ali sam zalutao, nisam smeo da budem tamo jer je to vec na granici smrti, probudio sam se zuto siv, mogo sam da umrem u snu, ali znam i zasto se to desilo, nije ni bitno, uglavnom bio sam u hodniku, ono gde odu ljudi kad umru telom, belina, bela magla sa svetlecim shljokicama, meni nepodnosljiva buka neopisiva nadnaravna(jer i nisam trebao da budem tamo, zalutao sam) gustina, gusto, ne vaze ovozemaljski zakoni gravitacije i vremena, duh tj. dusa se uplasila od mene i pocela da bezi, jer je znala da ne sme da mi odgovori na pitanje, pazi kad se duh uplasio od mene, sta mislis kako je meni bilo, nikad se vise nisam uplasio u zivotu, jer znala je da cu ja da je pitam, a ona nema dozvolu da mi odgovori, ja napravim pola koraka ona je vec otrcala 20 metara i vise i zamakla za ugao belog tunela gde sam spazio krajickom oka jos nekog, i tu se probudim, nisam kukavica, ali sam se probudio vristuci i zblanut, odem u kupatilo da se umijem i kad sam se vido u ogledalo ko da sam vido mrtvaca, pogledam levo i vidim odsjaj i uplasim se smrtno u kolkom sam strahu bio, jer sam zalutao tamo gde mi ni vreme ni mesto nije. Sve u svemu obreo sam se u belom tunelu i to nije bila nikakva fantazija, umem da razlikujem sta jeste a sta nije, ne uvek, ali kad sam siguran onda to i kazem.

Imao sam jedan slucaj vidjenja duha tj. nesmirene duse i to sam vec pricao na forumu, tuzna prica je to ali sad je sve u redu.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

Ne pitas se ti nista, to se desi bez ikakve tvoje volje, osim u nekim slucajevima kad molis Boga da ti nesto pokaze.

Подели на овим сајтовима

Последње искуство мога земаљског живота биће тренутак моје смрти. Прво наредно искуство биће Слава Другог Доласка Христовог. За мене између та два неће бити дисконтинуитета. Наравно да ћу бити светстан, да дам одговор Господу за све. И наравно да нећу бити свестан у међувремену, али то је управо парадокс: за мене неће бити тог међувремена. Само та линија: овај живот - Други Долазак. Према томе, неће те Господ увредити. Воли он нас, и поред тога какви смо ми...

Evo ovde se tvrdi da dusa nije svesna i da valjda spava do Drugog dolaska Hristovog,

ako sam ja to dobro razumeo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...