SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 Nije mi blisko da je Bog u sebi napravio istoriski momenat kroz sushtinu onoga sto On Jeste. Sustina je da Bog nije promenio svoju sustinu,prirodu ovaplocenjem.....ona je nesliveno ali opet sveprozimajuce vezana za Licnost Sina...on je ostao potpuni Bog...ali je istovremeno i potpuni Covek.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 Sustina je da Bog nije promenio svoju sustinu,prirodu ovaplocenjem.....ona je nesliveno ali opet sveprozimajuce vezana za Licnost Sina...on je ostao potpuni Bog...ali je istovremeno i potpuni Covek....Tako je a el si ti primetio i kod Milana Tako? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 @@SHADOWS OF THE LIGHT, Па да, једна Личност. Личност је идентитет који извире из односа. Само један однос може бити онај који даје идентитет, а то је однос који Син има са Оцем. Да није тако, ми бисмо имали оправдање да задржимо биолошку ипостас у телу Христовом. Међутим, Бог тражи од нас да постанемо еклисиолошке личности - то је оно ,,рађање одозго'' као припадност Цркви. Не можемо остати исти, рођени од тела, и задобити Царство Божије. Бог тражи од нас да достигнемо идентитет у Христу који нас уврштава у однос са Оцем. Тај идентитет јесте у самој Личности Логоса који је постао човек, а остао и даље једна личност Свете Тројице. Логос није постао још једна личност у Свом човештву, него је као Личност Сина Божијег узео на Себе природу човекову, тј. постао је Човек који је Личност Сина Божијег. То што је Христос такође ,,син човечији'', не значи да му човештво даје идентитет. Христос је син човечији зато што је по телу потомак Адама. Дакле, идентитет Сина Божијег је само онај који постоји пре свих створења, као што Христос каже, ,,пре него Авраам настаде, ја јесам''. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 Mnogo si kontradiktoran sa ovim sto si sad napisao ja se potpuno slazem. Jedino mislim da Licnost Drugog Lica ima i svoju ljudsku sushtinu tj. prirodu i pre ovaplocenja. Logos Rec. Logos se ovaplotio .... pre ovaplocenja nije mao Ljudsku sushtinu samo zato sto se nije pokazao u telu? Ako neko zna molim da me ne ignorise. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 Ono sto je zajednicko je kao sto sam boldovao je SIN....a on je i Coveciji i Boziji....i jedna je licnost OTAC.....i on je i Otac Sina Covecijeg i Otac Sina Bozijeg.....taj Sin Coveceiji je upravo novorodjeni Sin,,,odozgo,, rodjen kroz odnos sa Ocem....kroz duhovni ne telesni odnos..jer Bog je duh....Sveti Duh.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 Tako je a el si ti primetio i kod Milana Tako? Pa da ali on prica o nekom telu koje je identicno nasem sadasnjem telu....ja to misljenje ne delim.....to ce biti neko drugacije telo,duhovno telo.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 Jedino mislim da Licnost Drugog Lica ima i svoju ljudsku sushtinu tj. prirodu i pre ovaplocenja. Тешко је разговарати када овако нешто кажеш. Већина теолога вероватно нема шта ту да коментарише. Међутим, постоји један начин који може оправдати то што си рекао. А то је да у Логосу пре Оваплоћења постоји само ,,жеља'', вечни ,,план'', ,,идеје'', ,,мисли'', и како би то рекао св. Максим, ,,логоси'' о томе да Син Божији постане Човек. Али у теологији се прави јасна разлика између саме жеље и остварене жеље, код Бога - да створи свет. Сама жеља је од вечности у Богу, што подразумева да творевина тиме ипак не постоји пре него што та жеља буде остварена. Тек када почне стварање, почиње и кретање твари ка коначном Циљу - Оваплоћењу Логоса и сједињењу свега са Светом Тројицом. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 Ne trazim ja da teolog udje u raspravu sa mnom vec da mi razjasni. U principu onaj ko je opstao ovde i koga zanimaju ove teme je nesumnjivo verujuci. Mnogo tezis intelektualnom nivou razgovora pa te onda Milojkov u pet stranica moli da razumes. Ja vise u takve diskusije ne ulazim ali cu uvek postaviti pitanja ma kakva bila. Sve u svemo sto se mene tice moze jedno pivce! Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 Ne moze se biti Licnost bez sushtine nedeljivo ne slivene Bozanske i covecanske. Ne? Можда је грешка у томе што Божанска и човечанска природа јесу једно а људска је природа нешто сасвим друго. Јер Човек је духовно биће, као и Бог што је, и оснос човека према Богу је однос послушности. Човека красе врлине а њих ће тешко стећи онај ко није послушан Богу. Док је људски однос према Богу однос непослушности, као и сотона што је непослушан Богу. Тело никога не чини човеком, нити смо људи јер нас тело чини таквима, већ нас наш однос према Богу чини да смо човек или људи. Христос није на себе узео људску природу већ човечанску. Његов однос( личност) према Оцу га чини Сином, када би био непослушан не би био Син. Има нас који живимо у телу а не сматрамо да припадамо људском роду, већ смо синови Божји. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 Ja vise u takve diskusije ne ulazim ali cu uvek postaviti pitanja ma kakva bila. Чини ми се да ти постављаш питања не да би резумео одговоре, него чисто ради полемике. Ма колико човек описао нешто да би појаснио, ти прелазиш преко тога као да ништа није разјашњено. Твоје реченице су превише конфузне за данашњи ниво филозофије. У једној поруци ја сам се чак нашалио тако што сам ти одговорио једном реченицом коју нико не може да разуме, чак ни ја сам, а ти си наставио дијалог као да је све сасвим јасно. Очигледно је да ту постоји неки проблем у комуникацији. Таквим начином нећемо ништа реално постићи у дијалогу. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 Чини ми се да ти постављаш питања не да би резумео одговоре, него чисто ради полемике. Ма колико човек описао нешто да би појаснио, ти прелазиш преко тога као да ништа није разјашњено. Твоје реченице су превише конфузне за данашњи ниво филозофије. У једној поруци ја сам се чак нашалио тако што сам ти одговорио једном реченицом коју нико не може да разуме, чак ни ја сам, а ти си наставио дијалог као да је све сасвим јасно. Очигледно је да ту постоји неки проблем у комуникацији. Таквим начином нећемо ништа реално постићи у дијалогу. Covek shvati da je moje pravo da ignorisem nesto iz odgovora bez da ti dajem to na znanje. Ja sam Hristologiju savladao to si i sam potvrdio bukvalno tim recima... Ja sam mnoge stvari recimo od Milojkova uvazio. Tvoj nivo komunikacije se svodi gde sagovornika uputis u slicnu tematiku bez da mu das iole smislen odgovor. Mrzi me vise da ti pruzam ruku pomirenja... Reci ti meni koji je cilj bio tvog konstantnog ignorisanja Milojkova i njegovog truda da ti razjasni temu koju si sam zapoceo? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 @@Volim_Sina_Bozjeg, То што сам полемисао са Милојковом завршило се сасвим другачије него што ти сада кажеш. Ја овде покушавам да дискусију усмерим на плодно поље где ће бити резултата, где ћемо саслушати једни друге и бити доследни изговореним речима. Ти се постављаш као неко ко ништа не зна и све жели да пита. Међутим, показало се сасвим другачије. Ти вероватно све знаш и тражиш да добијеш такве одговоре. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 @@Volim_Sina_Bozjeg, То што сам полемисао са Милојковом завршило се сасвим другачије него што ти сада кажеш. Ја овде покушавам да дискусију усмерим на плодно поље где ће бити резултата, где ћемо саслушати једни друге и бити доследни изговореним речима. Ти се постављаш као неко ко ништа не зна и све жели да пита. Међутим, показало се сасвим другачије. Ти вероватно све знаш и тражиш да добијеш такве одговоре. Naravno da kazem ono sto znam i naravno da trazim odgovore koje ce me odvuci na Ispravniji Put naravno da trazim potvrdu svog znanja i na kraju naravno da popijem sa nekim pivo i da promenim steceno znanju u znanje Bozje Istine koja se nadje u suprotnosti sa mojim do tadasnjim znanjem. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 Надам се само да ћеш разумети колико је мени криво што не можемо објаснити све на такав начин да нема више разлога за полемику. Чини ми се да што више приближимо ставове јаснијем разумевању, оно буде још накарадније схваћено и протумачено. Једноставно, у дијалогу где се то дешава не желим да учествујем. Ако између тебе и мене постоји управо такав дијалог, односно такав тежак проблем, можда је боље да све препустимо испијању пива, али још боље заједничком причешћивању. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 mislim da svi vi imate fobiju od smrti i da zato ovoliko razglabate na 126 strana :oke: Volim_Sina_Bozjeg and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 2 I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука