Александар Милојков Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 За оне који нису слушали, овде сам покушао да појасним проблематику ове теме. Обратите пажњу на део где с говори о значењу бесмртности код отаца (постоји двоструко значење). w.a.mozart and NerZul™ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 @Палама Постоји учење да је човек смртан зато што је створен, а не као последица греха. Све што је створено је и смртно у том смислу да Бог то мора да одржава у животу и први човек није могао да постоји самобитно Бог треба човеку да би дисао, сваки секунд, милисекунд. Међутим ако узмемо у обзир то да се нпр. подразумева то одржавање у животу љубављу Божијом онда можемо рећи да је човек бирао хоће ли бити смртан или бесмртан. Изабравши грех, смрт која је инхерентна створеном бива активирана! Дакле можемо рећи да је човек смртан и без греха јер му Бог треба да би га држао у животу али Бог одржава у животу све тако да смо имали избор. Благодатна бесмртност коју би човек добио на дар да је остао са Богом је другачија од овог одржавања у животу, живот и смрт су биле ствари настројења човека, његовог избора. Дакле грехом се активира смрт..То каже и Здравко Пено у догматици... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 живот и смрт су биле ствари настројења човека, његовог избора. да ли ово значи да Божија промисао није одредила већ приликом стварања човека да људски род прође кроз фазу пролазности и смртности (у којој се тренутно налазимо) пре Есхатона? Ако то значи имам проблем са идејом да је цело човечанство добило да пролази кроз ту фазу, да живи овоземљаски живот само јер је један човек - Адам - одлучио нешто... Дакле, милијарде појединаца, подједнако вредних као што је био и Адам, су осуђене на овај начин постојања, иако их нико ништа није питао, а могли смо сви да живимо уз Бога све време, само да је Адам другачије одлучио... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Pročitao sam tekst i dosta mi se dopao... čak sam izvuko meni najbitnije delove. Nisam stručnjak pa bih voleo da neko kaže gde u originalu apostol Pavle pominje spavanje. Inače, slažem se sa većinom što je čovek napisao, kažem ovako laički, na osećaj. Od svega toga u principu nije mi toliko bitno da li posle smrti spavamo ili smo svesni - najbitnija mi je činjenica da se večni život zasniva na vaskrsenju tela a ne na besmrtnoj duši, oko toga nema rasprave. Što se tiče ovog što Šijakinjić kaže o Adamu i grehu - imaš to o parčanju ljudske prirode kod Zizjulasa o kapadokijskim ocima kad objašnjava pojam jednog i mnoštva u Bogu - prosto rečeno - pošto je kroz Adama ušla smrt tako je kroz Hrista došao život jer svi imamo deo Adama u sebi pa tako i u Hristu svi bivamo sapobednici smrti Жика and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Част Оскару Кулману, али ја се ипак не бих тако лако поуздавао у његове одговоре, када је у питању хришћанска догматика. Протестантско учење о души је неприхватљиво за православну теологију. То учење негира комплетно црквено Предање, свете оце, црквену химнографију - у свему томе се налази дијаметрално супротно учење о души од оног који проповеда круто рационални протестантизам. Misliš na ovo spavanje ili na još neke stvari? Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Misliš na ovo spavanje ili na još neke stvari? На све оно што одудара од хришћанског Предања. Ја сам жестоки противник да нас протестанти уче догматици. Кажем, уз сво искрено поштовање према Кулману као човеку и научнику. NerZul™, Sasa Kolbas and ИгорМ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Biky83 Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 јер није лако веровати у нејасне ствари... Zato ili verujemo ili ne verujemo ! Gledala sam mnoge naucne emisije u vezi postanka sveta, i mnoge stvari se nisu mogle razjasniti, Bog nam ne da da sve znamo a mi ljudi znatizeljni, svugde se mesamo u nadi da nesto shvatimo. Ovo je filozofska i teoloska tema o kojoj se moze mnogo raspravljati, a opet se vracamo na pocetak, gde se postavljaa pitanje, u sta zapravo verujemo. Treba shvatiti da je dusa zaista besmrtna, jer u suprotnom, nas zivot na zemlji ne bi imao nikakav smisao. Citajuci mnoge duhovne knjige, dosla sam do tog zakljucka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Biky83 Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Zato ili verujemo ili ne verujemo ! Gledala sam mnoge naucne emisije u vezi postanka sveta, i mnoge stvari se nisu mogle razjasniti, Bog nam ne da da sve znamo a mi ljudi znatizeljni, svugde se mesamo u nadi da nesto shvatimo. Ovo je filozofska i teoloska tema o kojoj se moze mnogo raspravljati, a opet se vracamo na pocetak, gde se postavljaa pitanje, u sta zapravo verujemo. Treba shvatiti da je dusa zaista besmrtna, jer u suprotnom, nas zivot na zemlji ne bi imao nikakav smisao. Citajuci mnoge duhovne knjige, dosla sam do tog zakljucka. I kada pricam sa svojim duhovnikom on mi takodje kaze da je dusa besmrtna i da posle ovozemaljskog zivota, dusa ide tamo gde pripada ! Ja u to verujem ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Zato ili verujemo ili ne verujemo ! Gledala sam mnoge naucne emisije u vezi postanka sveta, i mnoge stvari se nisu mogle razjasniti, Bog nam ne da da sve znamo a mi ljudi znatizeljni, svugde se mesamo u nadi da nesto shvatimo. Ovo je filozofska i teoloska tema o kojoj se moze mnogo raspravljati, a opet se vracamo na pocetak, gde se postavljaa pitanje, u sta zapravo verujemo. Treba shvatiti da je dusa zaista besmrtna, jer u suprotnom, nas zivot na zemlji ne bi imao nikakav smisao. Citajuci mnoge duhovne knjige, dosla sam do tog zakljucka. Da se vratis 3000 godina u nazad, ljudima bi bilo neshvatljivo da je moguce letjeti i krstariti svemirskim prostranstvima, posmatrati udaljene galaksije, i sozrecavati o svemiru na nacin na kojeg ga sad poznajemo. Da si tad nekome tako nesto predlozila, rekao bih ti da to nije tacno, to ne postoji niti nam je dato da znamo...pa vidi danas sta sve znamo, a sta ce sve da se zna za nekih 100 godina. Ocigledno da nam Bog dopusta da znamo, s tim da to znanje predstavlja proces otkrivanja tokom vremena. Za ovo drugo, ako dusa nije besmrtna, da nemam smisla to nije tacno. Zivot na zemlji ne bi imao smisao u toliko ako bi smisao znacio molitvu svetiteljima, povremeno javljanje sa onog svijeta, trodnevne, devetodnevne i cetrdesetodnevne pomene, ako je to smisao onda stvarno nema smisla da dusa ne bude besmrtna. Medjutim kako je smisao vjere, vaskrsenje, ne besmrtnost, onda smrtnost i besmrtnost duse je poptuno trivijalna stvar pred tim da covjeka ceka vaskrsenje. w.a.mozart, Trifke, Јефимија Крунић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Da ali pomisao na besmrtnu dušu uspokojava mnogo bolje od nade u vaskrsenje Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 postojanje duše može li se reći da postoji večna smrt i večni život duše? Odnosno da je duša živa ali da može grehom otići u večnu smrt ili ostati sa Bogom i u Bogu i nastaviti svoje večno postojanje u svom Tvorcu. Biky83 је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Da ali pomisao na besmrtnu dušu uspokojava mnogo bolje od nade u vaskrsenje Нема ту шта да успокојава или не. Уопште се не ради о томе. Ради се о томе да Хришћанско предање не говори о томе да душа пропада са смрћу тела нити да иде у бесвесно стање, ако се то у предању не налази па ни у СВ Писму, како онда ми Православни можемо тако нешто да причамо? Лазар није без свести у наручју Аврама. Разбојник није без свести уведен у Рај. Христос је сишао и проповедао духовима у тамници! Како је могуће да проповеда духовима у тамници ако они нису свесни или пак Христова душа? Једноставно Св. Писмо и остало предање негира нагађања по питању душе после смрти. DYNABLASTER and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 да ли ово значи да Божија промисао није одредила већ приликом стварања човека да људски род прође кроз фазу пролазности и смртности (у којој се тренутно налазимо) пре Есхатона? Ако то значи имам проблем са идејом да је цело човечанство добило да пролази кроз ту фазу, да живи овоземљаски живот само јер је један човек - Адам - одлучио нешто... Дакле, милијарде појединаца, подједнако вредних као што је био и Адам, су осуђене на овај начин постојања, иако их нико ништа није питао, а могли смо сви да живимо уз Бога све време, само да је Адам другачије одлучио... Постоји теорија да је заправо "АДАМ" колективни сингулар, назив за цео људски род а не за јединку, а у њему су сви изабрали пад и смрт. Било како било, сви смо изабрали кроз Адама смрт, али Христова смрт нам је дала живот тако да је опет успостављена равнотежа.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Da se vratis 3000 godina u nazad, ljudima bi bilo neshvatljivo da je moguce letjeti i krstariti svemirskim prostranstvima, posmatrati udaljene galaksije, i sozrecavati o svemiru na nacin na kojeg ga sad poznajemo. Da si tad nekome tako nesto predlozila, rekao bih ti da to nije tacno, to ne postoji niti nam je dato da znamo...pa vidi danas sta sve znamo, a sta ce sve da se zna za nekih 100 godina. Ocigledno da nam Bog dopusta da znamo, s tim da to znanje predstavlja proces otkrivanja tokom vremena. Za ovo drugo, ako dusa nije besmrtna, da nemam smisla to nije tacno. Zivot na zemlji ne bi imao smisao u toliko ako bi smisao znacio molitvu svetiteljima, povremeno javljanje sa onog svijeta, trodnevne, devetodnevne i cetrdesetodnevne pomene, ako je to smisao onda stvarno nema smisla da dusa ne bude besmrtna. Medjutim kako je smisao vjere, vaskrsenje, ne besmrtnost, onda smrtnost i besmrtnost duse je poptuno trivijalna stvar pred tim da covjeka ceka vaskrsenje. Опрости брате, али ја мислим да си ти можда припадник неке Хришћанске секте? Можда грешим, али ово Православни Хришћанин не би требао да тврди... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Постоји теорија да је заправо "АДАМ" колективни сингулар, назив за цео људски род а не за јединку, а у њему су сви изабрали пад и смрт. Било како било, сви смо изабрали кроз Адама смрт, али Христова смрт нам је дала живот тако да је опет успостављена равнотежа.. уреду, мени само боде уши помало појам "изабрали", ниједан човек у историји није био питан какав облик постојања жели, сви смо у постојање ушли као смртни... Бирамо само да ли ћемо да се задовољимо пролазношћу или ћемо смисао наћи у бесмртности, љубави, Богу... Али то и даље није ни близу довољно да се каже да је овакво тренутно стање творевине последица људског избора. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука