Jump to content

Расправе о бесмртности душе и о свесности душе након смрти

Препоручена порука

уреду, мени само боде уши помало појам "изабрали", ниједан човек у историји није био питан какав облик постојања жели, сви смо у постојање ушли као смртни... Бирамо само да ли ћемо да се задовољимо пролазношћу или ћемо смисао наћи у бесмртности, љубави, Богу... Али то и даље није ни близу довољно да се каже да је овакво тренутно стање творевине последица људског избора.

Чињеница је да смо ми људи ограничени. Немамо слободу која је потпуна, то је сигурно. Као прво, нико нас није питао хоћемо ли да будемо рођени...Стање је такво како је и на то питање теееешко да може да се да прецизан одговор сто посто! Али, налазио неко утеху у Богу или не, свеједно ће да Васкрсне у живот, на то је осуђен васкрсењем Христовим....

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Опрости брате, али ја мислим да си ти можда припадник неке Хришћанске секте? Можда грешим, али ово Православни Хришћанин не би требао да тврди...

Izvini brate, imas nekoliko desetina poruka i nemas pojma ko sam i insinuiras mi da sam neki sekras. Zadrzi svoje insinuacije i pogadjanja za nekog drugog.

Zivim u 21 vijeku i mnoga saznanja do kojih je covjek dosao danas, a nisu bila dostupna u drevnom vremenu pokrecu me na razmisljanja o nekim aspektima vjerovanja.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Нема ту шта да успокојава или не. Уопште се не ради о томе. Ради се о томе да Хришћанско предање не говори о томе да душа пропада са смрћу тела нити да иде у бесвесно стање, ако се то у предању не налази па ни у СВ Писму, како онда ми Православни можемо тако нешто да причамо? Лазар није без свести у наручју Аврама. Разбојник није без свести уведен у Рај. Христос је сишао и проповедао духовима у тамници! Како је могуће да проповеда духовима у тамници ако они нису свесни или пак Христова душа? Једноставно Св. Писмо и остало предање негира нагађања по питању душе после смрти.

Neka je i ovako kako kažeš, poenta je da ta duša ili već to što ostaje kad telo umre nije kompletan čovek, nije čovek a Hristos je vaskrso kao kompletan čovek, telom pa tako i mi očekujemo punoću u vaskrsenju a ne tešimo se besmrtnom dušom. Ovo ne kažem zbog tebe već zato što mnogi duhovnici forsiraju tu priču i onda dobiješ legione besmrtnih po blagodati a ne ljude koji žude za vaskrsenjem

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Neka je i ovako kako kažeš, poenta je da ta duša ili već to što ostaje kad telo umre nije kompletan čovek, nije čovek a Hristos je vaskrso kao kompletan čovek, telom pa tako i mi očekujemo punoću u vaskrsenju a ne tešimo se besmrtnom dušom. Ovo ne kažem zbog tebe već zato što mnogi duhovnici forsiraju tu priču i onda dobiješ legione besmrtnih po blagodati a ne ljude koji žude za vaskrsenjem

То је тачно брате! Слажем се...

Подели на овим сајтовима

Izvini brate, imas nekoliko desetina poruka i nemas pojma ko sam i insinuiras mi da sam neki sekras. Zadrzi svoje insinuacije i pogadjanja za nekog drugog.

Zivim u 21 vijeku i mnoga saznanja do kojih je covjek dosao danas, a nisu bila dostupna u drevnom vremenu pokrecu me na razmisljanja o nekim aspektima vjerovanja.

Опрости! Нисам имао намеру да те увредим...Али сматрам истине као што су  душа, Бог, невидљиви свет, колико год ми напредовали научно не могу да се открију у онаквој мери каквој су се откриле прочишћеном и облагодаћеном уму Св. Апостола и Отаца...

Подели на овим сајтовима

Никад ми се није допадала та конструкција „бесмртност душе“, нарочито не када се непрекидно потенцира са занемаривањем васкрсења. Целокупном нашем бићу је потребно васкрсење. Хришћанство не проповеда антиматеријализам. Када бисмо рекли да је душа бесмртна значило би исто као када бисмо рекли да има живот, али није тако. Пре бих рекао да душа након смрти наставља да постоји на одређени начин, али да то никако није живот. Грк у нама неуморно понавља да је бесмртна и да се негде „враћа“. Митрополит Зизјулас је лепо приметио да тај дар бесмртности по благодати заправо поседује читава творевина, па тако и наше тело на одређени начин постоји након смрти, али за њега не говоримо да је бесмртно. С тим у вези примећује и да бесмртност по благодати аутоматски значи смртност по природи.

Подели на овим сајтовима

Никад ми се није допадала та конструкција „бесмртност душе“, нарочито не када се непрекидно потенцира са занемаривањем васкрсења. Целокупном нашем бићу је потребно васкрсење. Хришћанство не проповеда антиматеријализам. Када бисмо рекли да је душа бесмртна значило би исто као када бисмо рекли да има живот, али није тако. Пре бих рекао да душа након смрти наставља да постоји на одређени начин, али да то никако није живот. Грк у нама неуморно понавља да је бесмртна и да се негде „враћа“. Митрополит Зизјулас је лепо приметио да тај дар бесмртности по благодати заправо поседује читава творевина, па тако и наше тело на одређени начин постоји након смрти, али за њега не говоримо да је бесмртно. С тим у вези примећује и да бесмртност по благодати аутоматски значи смртност по природи.

Ако душа постоји, онда она живи, тело постоји, али оно постоји разложено јер је такве природе да се разлаже, али душа се не разлаже те наставља свој живот који је непотпун без тела, премда не губи сазнајне моћи, свест итд..(Св. Максим Исповедник) Тако да живео у нама Грк или не то је тако...Разлика између тела које је бесмртно по благодати и душе јесте у томе што душа када се одвоји од тела одмах "користи" тај дар бесмртности а телу и свом материјалном свету дар бесмртности је васкрсење.

Подели на овим сајтовима

Ако душа постоји, онда она живи, тело постоји, али оно постоји разложено јер је такве природе да се разлаже, али душа се не разлаже те наставља свој живот који је непотпун без тела, премда не губи сазнајне моћи, свест итд..(Св. Максим Исповедник) Тако да живео у нама Грк или не то је тако...Разлика између тела које је бесмртно по благодати и душе јесте у томе што душа када се одвоји од тела одмах "користи" тај дар бесмртности а телу и свом материјалном свету дар бесмртности је васкрсење.

Znaci dualizam, onako kao persijski. 

Cemu onda vaskrsenje tijela? Ako dusa vidi, govori, cuje, osjeti, slusa, place, raduje, moli se se itd...sta nam onda tijelo daje sto dusa vec ne daje? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Cemu onda vaskrsenje tijela? Ako dusa vidi, govori, cuje, osjeti, slusa, place, raduje, moli se se itd...sta nam onda tijelo daje sto dusa vec ne daje? 

То није потпуни живот, она може да осећа то је сигурно... Разбојник у рају осећа блаженство поред Христа који га је ту увео, али је то непотпуно блаженство које ће се употпунити васкрсењем тела. Васкрсење тела је битно да би се поново створио човек. А што се тиче тога да душа не губи моћ, то једино да питамо Св. Максима...

Подели на овим сајтовима

Dobro kazes dualizam, pa dusa i materija zajedno cine coveka potpunim.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

А тело нам још да додам даје пуноту бића, а то душа не може да да таман задржала све функције и имала све карактеристике платонове душе без бесмртности по природи наравно...

Подели на овим сајтовима

То није потпуни живот, она може да осећа то је сигурно... Разбојник у рају осећа блаженство поред Христа који га је ту увео, али је то непотпуно блаженство које ће се употпунити васкрсењем тела. Васкрсење тела је битно да би се поново створио човек. А што се тиче тога да душа не губи моћ, то једино да питамо Св. Максима...

Sve ono sto cini covjeka, ljubav, gledanje, slusanje, emocije, odnos, govor, misli itd...to je sve vec pripisano dusi...sta onda ostaje tijelo da pridonese? 

Ovo izgleda kao recimo golo tijelo, na plus 35 pored fine vode, u hladu ispod palme,...ne treba ti nikakvo odijelo da bi uzivao, toplo je...ali mozes odjelo da obuces, ili kupaci kostim radi stila. 

Tako mi nekako dodje i ovo. Sve sto cini covjeka u potpunosti je pripisano dusi 99% toga, onda recimo tijelo je kao nekakvo odjelo koje se pridodaje, ili one "bijele haljine" iz Otkrivenja...i onda na kraju imamo da je centralna dogma hriscanstva vaskrsenje tog "odijela" koje ce pridodati 1% cjelokupno blazenstvu. 

Ako je tako neka bude. :)

А тело нам још да додам даје пуноту бића, а то душа не може да да таман задржала све функције и имала све карактеристике платонове душе без бесмртности по природи наравно...

Kako, malo mi ovo pojasni, koje su to punote? Mozda dodir, mozda se duse u raju ne mogu zagrliti jer su transparentne  :)

Подели на овим сајтовима

Sve ono sto cini covjeka, ljubav, gledanje, slusanje, emocije, odnos, govor, misli itd...to je sve vec pripisano dusi...sta onda ostaje tijelo da pridonese? 

Ovo izgleda kao recimo golo tijelo, na plus 35 pored fine vode, u hladu ispod palme,...ne treba ti nikakvo odijelo da bi uzivao, toplo je...ali mozes odjelo da obuces, ili kupaci kostim radi stila. 

Tako mi nekako dodje i ovo. Sve sto cini covjeka u potpunosti je pripisano dusi 99% toga, onda recimo tijelo je kao nekakvo odjelo koje se pridodaje, ili one "bijele haljine" iz Otkrivenja...i onda na kraju imamo da je centralna dogma hriscanstva vaskrsenje tog "odijela" koje ce pridodati 1% cjelokupno blazenstvu. 

Ako je tako neka bude. :)

http://eparhija-backa.rs/novosti/cetrdesetodnevni-parastos-monahinji-nektariji

Подели на овим сајтовима

Znam, sve sam ovo prozvakao kao bivsi zilot. 

Подели на овим сајтовима

Znam, sve sam ovo prozvakao kao bivsi zilot. 

:) хаха....Није лоше да се повратиш на ово! :) Шалим се брате! Ја сматрам да упркос томе што говори Св. Максим душа проводи време свесна околности у којима се налази али у неком полупостојању...Како је то тачно..то нико не може да каже! Тело игра изузетну улогу а какву то не бих знао да објасним нити мислим да ико може, видећемо о Васкрсењу мртвих!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...