Ivan Marković Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 2 часа, Kratos рече Možda i jesam zabludi.To je moje neko lično mišljenje posebno gledajući način stvaranja duše,posebno sam to video kod Nikolaja a i kod nekih drugih Otaca.Zato kažem da je stvoreno nestvorena.a forum je upravo za to da se razmene,mišljenja,da se diskutuje i promišlja a ne da se zatarabiš i konzerviraš kao neki umišljeni nosilac apsolutne istine.Recimo meni je Đurovićeva teološka misao o eshatološkim telima interesatna i intrigatna,iako se ne slažem s njom osim u smislu Božije perspektive,razmenjivali smo misli na tu temu gde sam ja išao od pretpostavke da tako nešto zaista postoji.I bila je fina diskusija.Nema potrebe za bilo kakvim etiketiranjem i omalovažavanjem sagovornika samo ako se ne slažemo. Нисам мислио да етикетирам. Владика Николај се понекад не изражава довољно прецизно, па може оставити одређене недоумице. Наравно, сви овде истражујемо и сви смо можда у заблуди, с тим да је бар једна верзија истинита. Васијан and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 20 минута, Ivan Marković рече Нисам мислио да етикетирам. Nisam ni mislio na tebe.Uopšteno sam pričao za diskusije. Васијан and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Evo ovo što je naveo Velizar.To je to.Ja kad sam se krstio sveštenik mi je preporučio da pročitam Katihizis od vladike Nikolaja Vera Svetih. Васијан and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 27 минута, Велизар рече Зашто не би душе праведника одмах после одласка из овог живота уживале вечно блаженство у Небеском царству? Зато што оне чекају на све нас остале, на које оне нису изгубиле успомену и за које се увек и ватрено залажу. Eto čisto malo razgovaramo, pa se pitam a što se te duše za nas ne bi zalagale i ako dobiju eshatološka tela i kao takvi čekaju taj najradosniji dan, jer one više ionako nemaju pojam vremena kako ga mi ovde pojmimo i doživljavamo jer nas telo lomi, telo vrlo teško podnosi vreme. Definitivno da nisam sreo svetog oca koji tvrdi da će ovakvo telo koje je truležno i podnosi vreme teško biti vaskrsnuto, već svi govore o netruležnim telima telima na koje vreme ne utiče? dakle eto samo glasno razmišljam,pitam se .... kopitar је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 1 hour ago, Kratos рече Vladika Nikolaj je verovao u privremeni sud i besmrtnu dušu svesnu nakon smrti sve do Strašnog suda kada će se ponovo spojiti sa vaskrslim ,preobraženim telom.Ima to u njegovom Katihizisu.Takođe govori o nebeskom Hramu,nebeskoj Crkvi gde su duše upokojenih u zajednici sa Bogom,kao štoo smo i mi u ovoj vidljivoj zemaljskoj Crkvi.El taj Katihizis ne važi više? Што се мене тиче, важи. Кратос and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Страле Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече Pa definitivno je odnos taj koji daje nekome ličnost a ličnost jeste život i postojanje E sad zavisi kako gledaš na postojanje, mislim van Hrista, van Boga nema Života ali to ne znači da će Bog nekoga vratiti u nebiće, da će ga ukinuti ali taj neko definitivno prestaje da postoji za Život i taj neko sigurno više sebe ne može nazvati životna ličnost. Smrt takodje može biti do kraja vremena kao i život stvar je odnosa a ne prirode. Хвала на одговору. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 @Велизар Написао сам већ да већина Отаца не пише као ја. Јасно Христос каже да ће данас бити са њим у рају, не каже за душу. Нема потребе за натезањем да би ишло у корист твоје тврдње. Ни ја не кажем да Оци пишу као ја, тако и ти признај да није рекао за душу. Човек није потпун без тела. Прича о богаташу и Лазару се не тумачи буквално колико је мени познато. Читао сам Николајев Катихизис, то ми је познато. Ниси се осврнуо на онај цитат владике Николаја. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 2 минута, Жика рече @Велизар Написао сам већ да већина Отаца не пише као ја. Јасно Христос каже да ће данас бити са њим у рају, не каже за душу. Нема потребе за натезањем да би ишло у корист твоје тврдње. Ни ја не кажем да Оци пишу као ја, тако и ти признај да није рекао за душу. Човек није потпун без тела. Прича о богаташу и Лазару се не тумачи буквално колико је мени познато. Читао сам Николајев Катихизис, то ми је познато. Ниси се осврнуо на онај цитат владике Николаја. To stradanje na Krstu je za mene vrlo važno, nekako mi nosi pečat svog dela spasenja Hristovog koji uradi za nas. Ti ćeš to bolje znati, mislim da u to vreme su ljudi već dobro prepoznavali i razlučivali telo i duh. A Hristos koji je majka preciznosti, tvorac spravne terminologije ne znam da li bi sebi dopustio baš rečenicu tipa, pa podrazumeva se da mislim na tvoju dušu, pogotovo što je vaskrsenje više nego evidentno a Preobraženje pre toga na Tavoru i pred ljudima izvršeno. Nadalje Hristos kaže lepo Ocu duh svoj predajem tebi, dakle ti sada upravljaš samnom. Opet Hristos nije pribegavao nekom dvosmislenom izražavanju. Predavanje Duha Bogu Ocu je nedvosmisleno uvodjenje u vaskrsenje, to je preduslov svakog vaskrsenja. Жика је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Mislim ipak vaskrsava ceo čovek i duh i telo, dušu moju napaćenu i umrtvljenu vaskrsni Gospode u poslednji dan da ne poginem. Ipak se mi plašimo i duševne smrti, možemo mi i dušu izgubiti a vaskrsenje je i ona poslednja nada i zrno ka pokajanju, pa taman i da si zgrešio svom dušom svojom. Jer i Hristos kaže ljubi me svim srcem svim umom i svom dušom svojom, sve to on i vaskrsava jer ne ljubimo ga uvek tako. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 26, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Браћо, да вас занолим да расправљате и размјењујете мишљења на оној великој теми о бесмртности душе, а да пустимо теологе да одговоре, да ово буде поучна тема, концизна, прегледна... Постављајте и ви питања. Има ли ико заинтересован ишта да научи, да слуша другог, или само да расправља и слуша себе? Рапсоди, "Tamo daleko", Васијан and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 12 минута, Жика рече Прича о богаташу и Лазару се не тумачи буквално колико је мени познато .... ako dozvolite, samo bih da se nadovezem na ovu misao pitanjem za sve: Po pravoslavnom bogoslovlju, ili bolje receno u silabusu na PBF koji izvori se smatraju za autoritete kada je u pitanju erminevtika I novozavetna egzegeza? Opsteprihvacena metodologija tumacenja Svetog Pisma, gde se objasnjava koji delovi Jevandjelja se tumaci bukvalno, koji knjizevno-istorijski, ili kako je recimo Metropolit Amfilohije davno napisao: da postoje dva pristupa Bibliji: spoljasnji I unutrasnji, duhovni, dublji pristup. Mozda bismo svi mogli da se podsetimo sa tim osnovama "razumevanja" , kako bismo imali produktivniju razmenu na forumu? Ivan Marković and Васијан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 19 минута, Дијана. рече Браћо, да вас занолим да расправљате и размјењујете мишљења на оној великој теми о бесмртности душе, а да пустимо теологе да одговоре, да ово буде поучна тема, концизна, прегледна... Постављајте и ви питања. Има ли ико заинтересован ишта да научи, да слуша другог, или само да расправља и слуша себе? žika je teolog Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 26, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Јесте, али Жика је написао 5 постова, ви 50. Има тамо она тема за расправу... Мислила сам да теолози овде дају заокружене одговоре, не неке цртице које побуђују расправу... Најбоље би било да неко од вас отвори посебну тему или да се преселите на ону велику тему, јер је Милан тамо спојио кад је Кратос отворио нову тему о бесмртности душе. Мислила сам да ова тема иде шире од само те тематике, али да буде колико је могуће, концизна... Расправе о бесмртности душе трају стотинама страна, неисцрпне су... Васијан and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 2 часа, Kratos рече Nisam ni mislio na tebe.Uopšteno sam pričao za diskusije. Onda smo se razumeli, kolega. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 2 часа, Kratos рече Evo ovo što je naveo Velizar.To je to.Ja kad sam se krstio sveštenik mi je preporučio da pročitam Katihizis od vladike Nikolaja Vera Svetih. Naravno. To je bio i moj prvi katihizis. Potom sam pročitao katihizis svetog Filareta Moskovskog. Васијан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука