Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 On 1/18/2017 at 18:45, Јанко рече "Заиста, заиста вам кажем: Ко моју реч слуша и верује Ономе који је мене послао, има живот вечни, и не долази на суд, него је прешао из смрти у живот." - то су свети. "Иде час и већ је настао, кад ће мртви чути глас Сина Божијег, и чувши оживети." Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 2 минута, Ivan Marković рече Nigde to nisam rekao...jel ti uopšte umeš da čitaš? Onda sam te i ja pogresno razumeo. Kao sto sam i rekao, terminologija izrazavanja je u pitanju. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 39 минута, Ivan Marković рече Samim tim, zašto stvorena duša ne bi bila besmrtna (ne u smislu sama od sebe, već u smislu da joj Bog ne dozvoli da umre, a On to može, ako želi). Naravno da si rekao. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 2 минута, Bokisd рече Onda sam te i ja pogresno razumeo. Kao sto sam i rekao, terminologija izrazavanja je u pitanju. Biće ipak da ga ponekad zdrav razum obuzme na kratko. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 25 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Biće ipak da ga ponekad zdrav razum obuzme na kratko. Vidi, brate VSB. Pricali smo sto puta i opet cu da ponovim. Ne mozemo bas da se hvatamo za pojedinacne reci u recenicama , kako se kaze, da hvatamo ljude u recima, kao da one bas tacno izrazavaju smisao onoga sto je neko hteo da kaze. Malo citanja izmedju redova, mora da bude. I, naravno, sagledavanje kompletnog stava nekoga koga citiramo u postovima. Pa, postoji razlicita terminologija izrazavanja istih stvari koje se opisuju i ko zna jos koliko situacija, gde moramo biti oprezni pri donosenju sudova o necijem misljenju ili o nekim tekstovima. Eto, i ja sam se nesto malo opeko' par puta, padne koncetracija , umor, prezasicenost pracenja vise tema, i previdis neku recenicu ili cak i citav citat, i posle ne mozes da se izvadis iz problema u koji si uleteo. "Tamo daleko" and Васијан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 1 минут, Bokisd рече Vidi, brate VSB. Pricali smo sto puta i opet cu da ponovim. Ne mozemo bas da se hvatamo za pojedinacne reci u recenicama , kako se kaze, da hvatamo ljude u recima, kao da one bas tacno izrazavaju smisao onoga sto je neko hteo da kaze. Malo citanja izmedju redova, mora da bude. I, naravno, sagledavanje kompletnog stava nekoga koga citiramo u postovima. Pa, postoji razlicita terminologija izrazavanja istih stvari koje se opisuju i ko zna jos koliko situacija, gde moramo biti oprezni pri donosenju sudova o necijem misljenju ili o nekim tekstovima. Eto, i ja sam se nesto malo opeko' par puta, padne koncetracija , umor, prezasicenost pracenja vise tema, i previdis neku recenicu ili cak i citav citat, i posle ne mozes da se izvadis iz problema u koji si uleteo. Onda nek napiše lepo a ne da terminologiju besmrtnosti po blagodati koristi. Ajde nek formuliše, da vidimo šta će ispasti. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 4 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Dakle? Da li je duša grešna ili nije? Može li ikona Božija da bude grešna? Bokisd and Васијан је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 Samo malo Kratos. Ko je Život? Hristos je život. Ti ako misliš da su u Adu igranke i žurke te je tamo dobra ekipa to je tvoja stvar. Dakle Vaskrsli je sišao u Ad po koga? Po duše mrtve a ne po razigrane živahne i u jeku bludničenja i orgijanja. Ad je groblje duša, tamo je njihov grob tamo su duše mrtve. U Adu nije bilo Hrista, dakle nije bilo Života, Hristos je sišao u Ad po duše mrtve. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 19 минута, Bokisd рече Onda sam te i ja pogresno razumeo. Kao sto sam i rekao, terminologija izrazavanja je u pitanju. Naravno, ja bih rekao i da je to razlikovanje "besmrtan po prirodi-besmrtan po blagodati" u velikoj meri ako ne i sasvim veštačko i terminološko. Ako , recimo, Bog podari besmrtnu prirodu svojom blagodaću nekim bićima, od kakvog je značaja insistirati na tome da ta bića nisu besmrtna po prirodi već samo po blagodati? Bog je stvorio svu prirodu, smrtnu i besmrtnu svojom blagodaću (tj svojim stvaralačkim energijama kroz Logosa, drugo Lice Svete Trojice.) Kada je stvarao besmrtna bića, on ih je stvarao svojom blagodaću (kroz Sina) ali to nije menjalo činjenicu da su to bića stvorena po prirodi besmrtna. Za njih bi se moglo reći da jesu smrtna ako i samo ako bi Bog odlučio da ih vrati nazad u nebiće. Dakle, ako su neki oci govorili da je duša po prirodi besmrtna, ili ako neko danas to tako kaže, meni deluje da on nije u zabludi prosto zato što entitet besmrtan po prirodi ne mora biti nestvoren entitet. Takođe, nije u zabludi ni onaj ko kaže da je duša besmrtna po blagodati jer bez Božje blagodati i energetskih dejstava ništa ne bi postojalo. Dakle, duša nije samostalna po postojanju i jeste potencijalno smrtna, ako Bog tako odluči i vrati je u nebiće, ali ako ne odluči, a pri tome je stvorio besmrtnom, onda je njena priroda besmrtna (kao što je priroda sisara da doji mladunce). Dakle, kada kažemo da sisar po prirodi doji mladunce, mi time ne možemo isključiti Božju blagodat jer bez nje ne bi bilo ni dojenja ni sisara, ali time ne možemo isključiti ni da to sisari rade po prirodi jer ih je takvima Bog stvorio. Isto rezonovanje treba primeniti na bilo šta stvoreno. Ako je Bog dušu stvorio besmrtnom onda je ona besmrtna po prirodi i po blagodati, ali nije nužno ni jedno ni drugo, te je potencijalno smrtna, jer Bog može odlučiti da tako bude (iako mislim da neće). Nije lako raspetljati Zizjulasove muljačine... bambika, "Tamo daleko", Кратос and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 1 сат, Ivan Marković рече Samim tim, zašto stvorena duša ne bi bila besmrtna (ne u smislu sama od sebe, već u smislu da joj Bog ne dozvoli da umre, a On to može, ako želi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече Naravno da si rekao. Naravno da nisam jer "ne u smislu sama od sebe, već u smislu da joj Bog ne dozvoli da umre" ne znači da tvrdim da nije besmrtna po prirodi, iako nije besmrtna sama po sebi. Kako? Pa lepo. Ja sam po prirodi čovek (imam ljudsku prirodu) ali je nemam po sebi, jer sam uzrokovan i rođen. Dakle, priroda mi je preneta, nemam je sam od sebe. Razumeš sada ili da ti nacrtam? "Tamo daleko", Васијан and Bokisd је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 4 минута, Ivan Marković рече Naravno da nisam jer " Naravno da jesi JER nije svejedno reči da je isto po prirodi i po blagodati. Večni život stvorenog ne zavisi od prirode nego od odnosa Stvoritelja i stvorenog, tako i samo postojanje svega stvorenog zavisi od odnosa Boga prema tom stvorenom ako nemamo dvosmerni odnos. Lepo si ustvrdio da duša jeste potencijalno smrtna ( to je priroda ) ali ti djavdjav ne da mira pa moraš da šizofrenišeš u nedogled ali to je već tvoj odnos prema čoveku i s tim priroda izgleda nema mnogo velike veze. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 10 минута, Ivan Marković рече Bog je stvorio svu prirodu, smrtnu i besmrtnu svojom blagodaću Kod ,,njih,, ,čisto terminološki gledano,stvorenost podrazumeva smrtnost što je apsolutni redukcionizam čoveka kao bića i svođenje na materijalni deo,telo. "Tamo daleko" and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече Lepo si ustvrdio da duša jeste potencijalno smrtna ( to je priroda ) ali ti djavdjav ne da mira pa moraš da šizofrenišeš u nedogled ali to je već tvoj odnos prema čoveku i s tim priroda izgleda nema mnogo velike veze. Ovde si već prešao na Mirljubov levl.Postao si demonolog. Ivan Marković and Васијан је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече Lepo si ustvrdio da duša jeste potencijalno smrtna ( to je priroda ) Ja sam potencijalno lopov (al mi to nije priroda). пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече Naravno da jesi JER nije svejedno reči da je isto po prirodi i po blagodati. Naravno da nisam, jer je to svejedno reći. Priroda je nešto stvoreno, a stvorena je blagodaću. пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече ali ti djavdjav ne da mira pa moraš da šizofrenišeš Oćeš opet da te prijavim? Васијан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука