Jump to content

Питање у вези са постом и причешћем

Оцени ову тему

Препоручена порука

Помаже Бог! Будући да ми је ово први пост, који ћу, уз Божију помоћ ,,испоштовати'', имам пар питања, која су за мене јако битна:

1) Пре пар дана сам грешком појео залогај пецива у чијем спремању су била коришћена и јаја. Нажалост, постао сам свестан тога тек након што сам појео тај залогај, али сам истог момента оставио и наставио пост. Да ли могу да се причестим, или да само испостим до краја без причешћивања?

2) Опет је незнање у питању. Нисам знао да током поста постоје одређени дани када се пости на води, а кад на уљу, те сам постио само на уљу. Исто питање као и изнад - да ли могу да се причестим? 

3) Уколико сам достојан Светог причешћа, колико дана пре истог треба почети пост на води?

Схватам ја да је поента у покајању, борби са страстима, али опет, муче ме ове ствари, јер сам, ето, направио две грешке из незнања и несмотрености. 

Подели на овим сајтовима

1. Ne opterećuj se hranom, to je najmanje bitno, ako te  muci što je bilo jaja, ništa strašno, nisi znao, sad znaš i nastavljas da postis kao i inače što si postio.

2.Postoje odredjeni dani kada se posti navodi, ali ti svakako možeš da se pricestis i ako ne postis strogo po Tipiku.

3. Ne postoji univerzalno hriscansko pravilo kojim se zahtjeva post na vodi prije pricesca, slobodno se pričesti bez obzira što si slučajno pojeo neki proizvod u kojem je sadržana mrsna hrana.

Moj bratski savjet vezano za hranu bi ti bio da MNOGO više pažnje obratis na količinu hrane i na ukus koji nas i tjerati da više jedemo nego što nam je potrebno.

Подели на овим сајтовима

Без обзира шта ти овде саветујемо, најбоље је питати парохијског свештеника.

Све што си навео није никаква препрека за приступање Тајнама.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Питање- да ли жена која пости цео божићни/ускршњи пост строго по Типику, може да се причести ако два-три дана пре завршетка поста добије месечни циклус? Хвала.

Подели на овим сајтовима

On 1/5/2017 at 22:17, Тереза рече

Питање- да ли жена која пости цео божићни/ускршњи пост строго по Типику, може да се причести ако два-три дана пре завршетка поста добије месечни циклус? Хвала.

Koliko ja znam kod nas je bio u manastiru slučaj da je žena imala menstruaciju i na sam Vaskrs se pričestila jer se tada svi mogu pričestiti, tako su nama tad rekli. Ja lično izbegavam da se pričestim kada imam menstruaciju, ali eto na te svete dane, verovatno se može dok je velim tako rečeno nama u manastiru kad smo bili...

Подели на овим сајтовима

Може, наравно! Свако добро и - Христос се роди! :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

On 1/7/2017 at 13:35, ines рече

Ja lično izbegavam da se pričestim kada imam menstruaciju,

Ako mogu da te pitam, zasto tada izbegavas da se pricestis?

• Волим 1

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Живана рече

Ako mogu da te pitam, zasto tada izbegavas da se pricestis?

...kada sam bila jednom na hodočašću u Rumuniji zadnji dan hodočašća dobijem menstruaciju...tada smo već bili na povratku kući...po povratku, odlučeno je da se još svrati na večernju službu u manastir Njamc...u tom manastiru nalazi se čudotvorna ikona Presvete Bogomajke...kada smo došli,monasi su nas lepo dočekali i počeli sa večernjom službom i molitvom za put i za naše zdravlje...dakle, ja sam menstruaciju dobila prije nego ćemo krenuti u Njamc, dva tri sata ranije...tokom te službe i tih molitvi ja sam se potpuno menstrualno očistila, tj.ciklus mi je prošao kao da sam ga imala 3,4 dana koliko meni lično traje ciklus. Ja sam se toliko preznojavala, nisam htela napuštati svetinju i izaći van nego sam ostala na molitvi, ja ni sama ne znam kako sam to izdržala, toliko krvi je lilo iz mene, kao za ta 3, 4 dana koliko i traje normalan ciklus...naliv blagodati je prosto učinio da se moje telo ustvari očisti što je bio šok za moj organizam...tako od tada kad imam ciklus jednostavno dok me ne prođe ne pričešćujem se i ne prilazim svetinji, smatram da nisam čista što i nisam u tom periodu...

Подели на овим сајтовима

Patrijarh Pavle kaze da zena ne bi trebalo da se pricescuje tokom menstrualnog ciklusa.

Подели на овим сајтовима

U svakom slučaju bi se trebalo posavetovati sa parohijskim svestenikom... jer postoje situacije gde žene nemaju uredan ciklus.. pri tome možda i velika životna iskušenja.. bolest.. itd... To su te izuzetne situacije... sve druge.. verujem da mogu sačekati što se tiče pričešća.. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, ines рече

...kada sam bila jednom na hodočašću u Rumuniji zadnji dan hodočašća dobijem menstruaciju...tada smo već bili na povratku kući...po povratku, odlučeno je da se još svrati na večernju službu u manastir Njamc...u tom manastiru nalazi se čudotvorna ikona Presvete Bogomajke...kada smo došli,monasi su nas lepo dočekali i počeli sa večernjom službom i molitvom za put i za naše zdravlje...dakle, ja sam menstruaciju dobila prije nego ćemo krenuti u Njamc, dva tri sata ranije...tokom te službe i tih molitvi ja sam se potpuno menstrualno očistila, tj.ciklus mi je prošao kao da sam ga imala 3,4 dana koliko meni lično traje ciklus. Ja sam se toliko preznojavala, nisam htela napuštati svetinju i izaći van nego sam ostala na molitvi, ja ni sama ne znam kako sam to izdržala, toliko krvi je lilo iz mene, kao za ta 3, 4 dana koliko i traje normalan ciklus...naliv blagodati je prosto učinio da se moje telo ustvari očisti što je bio šok za moj organizam...tako od tada kad imam ciklus jednostavno dok me ne prođe ne pričešćujem se i ne prilazim svetinji, smatram da nisam čista što i nisam u tom periodu...

Hvala na odgovoru. 

Jedino sto mislim da za Pricesce u opste nije vazna telesna(ciklus je funkcija tela isto kao i drugi procesi ciscenja kao sto je znoj na primer) vec duhovna cistota a i to uslovno govoreci jer mi nikada nismo dostojni niti cisti, pa mi ta praksa deluje kao potpuno promasen cilj.

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Живана рече

Hvala na odgovoru. 

Jedino sto mislim da za Pricesce u opste nije vazna telesna(ciklus je funkcija tela isto kao i drugi procesi ciscenja kao sto je znoj na primer) vec duhovna cistota a i to uslovno govoreci jer mi nikada nismo dostojni niti cisti, pa mi ta praksa deluje kao potpuno promasen cilj.

Vi imate svoje mišljenje koje ja poštujem i ja sam tako eto mislila dok mi se to nije dogodilo...znate kad čovek oseti nešto na svojoj koži drugačije onda razmišlja nego pre o nekim stvarima...svako dobro od Gospoda vam želim!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...