Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 1 минут, Vedran рече

Да ти испричам једну анегдоту. Питали Шешеља у Хаду да им одговори на једно питање са да или не. А он каже "Председавајући судијо могу ли ја вама да поставим једно питање и да ми одговорите са да или не". Каже судија "изволите". И пита га Шешељ: "Председавајући, да ли ваши родитељи знају да сте ви хомосексуалац? Да или не?" 12:smeha:

Преформулиши питање.

Bežiš ko i ava iz jasnih razloga....:))

Evo dva lagana pitanja.

Da li je čovek stvorenje?

Da li je Isus Hristos  pored Boga i potpuni čovek?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 минут, Кратос рече

Nema tela prilikom stvaranja sveta,telo uzima na sebe u vremenu,u tvorevini a ne na nekoj nadvremenskoj ravni Božijeg postojanja.Uzimanje tela tj stvorene prirode na sebe On otvara vrata Carstva Nebeskog,bez toga ne postoji mogućnost uopšte da čovek postane pričasnik večnosti.Zato je On i cilj stvaranja jer je sam zajednica stvorenog i nestvorenog,čoveka i Boga,Bogočovek.Vi sa preegzistencijom tela brišete čoveka i ostaje vam samo Bog.....

Да ли је Царство Небеско свет који је створен?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, cloudking рече

Izem ti poredjenje.

Ja kazem da treba da budemo svi dobri jedni prema drugima bez obzira na praznike i religije a ti kazes da treba da postujem vaseg boga...

Ovo moje je mnooogo iznad... neuporedivo.

Tako da, ne. Ne obecavam.

Ne čitaš ono što pišem. Ne kažem ti da poštuješ mog Boga ili bilo čijeg drugog, već da koristiš kredibilne izvore i relevantnu naučnu literaturu, umesto Cajtgajsta. Ne znam kako misliš da budemo dobri jedni prema drugima ako tvrdiš da za tebe ne postoji dobro i zlo. 

Ovo tvoje je...mnooogggooo omašilo temu. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Кратос рече

Bežiš ko i ava iz jasnih razloga....:))

А ти бежиш од префорумулације питања. Дакле одустајеш од питања. 

пре 4 минута, Кратос рече

Da li je čovek stvorenje?

Који човек?

пре 4 минута, Кратос рече

Da li je Isus Hristos  pored Boga i potpuni čovek?

Исус Христос је Богочовек.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Да ли је Царство Небеско свет који је створен?

Zajednica stvorenog i nestvorenog,čoveka i Boga.Stvoreno u zajednici sa nestvorenim postaje pričasnik večnosti i to je Carstvo Nebesko.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Кратос рече

Nema nikakvog ovaploćenja on ima neko večno nestvoreno telo

Јн 3, 4. Рече му Никодим: Како се може човјек родити кад је стар? Еда ли може по други пут ући у утробу матере своје и родити се?

Ето ти одговора, Никодиме.  

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Zajednica stvorenog i nestvorenog,čoveka i Boga.Stvoreno u zajednici sa nestvorenim postaje pričasnik večnosti i to je Carstvo Nebesko.

Ко је створио свет Царство Небеско, да ли је то можда створено кроз Сина Божјег оваплоћеног у Телу или није?

Врло јасно да ли Син Човечји Исус Христос јесте у Телу кад се ствара Царство Небеско и да ли Царство Небеско опште може постојати а да није створено кроз Сина Човечјег?

За кога и шта би онда било то и такво Царство Небеско, онда би то Царство Небеско Била сама суштина Божје природе.

Да ли разумеш зашто се свет створио кроз сву Ипостаст Сина Божјег? Није могло бити света ни Царства Небеског без комплетне Ипостаси Сина Божјег јер је Кроз ту Ипостаст све постало.

Подели на овим сајтовима

On 4/14/2017 at 8:05, Zoran Đurović рече

Једва чекам како ће да реши проблем из Матеја:)))  

Што се тиче Матеја, ствар је проста. Мртваци који су устали после васкрсења, устали су после васкрсења. Које се описује касније. Јеванђеље нема строго дискурзиван , већ више проповедно-декларативан карактер. Наравно, оно је поетска историја, али не анали. Строго хронолошки морамо приступати само аналима и полицијским извештајима. Јеванђеља то нису. Узмимо следећи  пример:"Када сам се вратио са пута, жена ме је чекала на аеродрому. Много смо се ужелели једно другог. Итд, итсл...Дакле, био сам на путу...

Из овог примера који ссм дао види се да је у свакодневном приповедању допуштено наводити у тексту догађаје који су се догодили касније пре догађаја који су се догодили раније. То не може само у аналима и форензичким извештајима. Jasno, ovo je jedno moguće tumačenje odeljka iz Mateja koji si naveo. Ne pretenduje na apsolutnu tačnost, ali mi deluje sasvim smisleno.

Подели на овим сајтовима

Не знам Кратосе да ли схваташ шта ти инплицираш.

Ти са твојом поставком нам говориш да Исус нема ама баш никаквог удела у стварању света и да се је Логос оваплотио и постао Син Човечји само да могу да га попљувају изругају и убију.

Подели на овим сајтовима

Баш сам се разочарао Кратосе а сам си нам говорио да је Син Човечји у Телу рекао СВЕ НОВО ТВОРИМ.

Па шта то ново Твори ако не твори свет?

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Матусал рече

Ум можемо кроз тајне узнети до есхатона и созерцавати али не и заборавити да смо у телу да не би гледајући велико били уловљени најмањим,

Ово је тврда храна, неко може да се удави, као Кратос или Боксит, али то никако није моја порука. Моја је сасвим подвижничка. Тако су Марсељски и Адруменски монаси погрешно разумели Августина кад је говорио о предодређености. Не постоји све 4 увис! Као што вели Гр Богослов: Отпали смо одозго. Зато нама није дато да знамо ко је спашен а ко није, као што нам је заповеђено да волимо све, мада не и на исти начин. - Видиш, тежак је подвиг учити језике и студирати оце, живети у Христу. Немам ја нарушено здравље ни због чега. А  овде дођу људи који неће ни оно што сам написао да прочитају, а камо ли да читају отачке текстове који им се нуде.   

Зашто се ја не узбуђујем да ли дајем тврду и непримерну храну? - Јеванђеље је много саблажњивије од мене. Али није оно криво што неко погине, него што свако ко покуша да га силује погиба. Тако је Хр камен који кад падне на некога смрска га.

Овде не пишемо уџбенике за одређени узраст. Ово је духовна литература па нека се свако саображава са њом по мери раста.   

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...