Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 59 минута, Justin Waters рече

Da li je ikad iko detaljno obradio platonicarske ideje kod otaca, njihvo razvoj i uticaj na bogoslovlje i posljedice?

Ја мислим да ово треба строго посматрати у контексту. Последице данас нису нужно и "последице" које су постојале у време Отаца који су се користили тадашњом философијом. Они су просто користили дискурс свога времена и миљеа, и он је био одговарајући за њихов контекст и користан да направи дистинкцију између Хришћанског учења и философије. Има безброј примера где оци мењају значење философског језика свога времена. Реинтерпретирају философију. Проблем настаје у оном тренутку када ми некритички преносимо то из њиховог миљеа и онда још то све контаминирамо нашим накнадним разумвевањем ствари, које је проузроковано другим контекстима и историјским током, али и нашим разумевањем ондашње философије из наше данашње перспективе, итд.

Мислим да је таква нека студија веома тешко изводљива, једноставно била би преобимна и прекомплексна. Она евентуално може парцијално да се ради. Од Оца до Оца, па тек онда да се изведу неки општи закључци, али ни то не би било потпуно задовољавајуће. Једно је гледати на утицај платонизма на Богословље Отаца, а сасвим друго на нашу интерпретацију тога Отачког богословља и како, на пример, платоничарска терминологија утиче на нашу интерпретацију Њиховог Богословља. 

Не знам колико сам био јасан у овоме што говорим. Пишем брзо па не замерите.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Неће да разумеју да време тече наопако, да је реалност већ; то не значи да време тече и заиста уназад,

Neće nešto drugo da shvate, da vreme živi kao i svako stvorenje svoj život i da ne može ograničiti Hrista nikada i nikako, ni kao Bogočoveka jer ga jedna telesna smrt nije ograničila a kamoli vreme.

Hristos je uvek u svojoj punoći, on je uvek sveprisutan ali Hrista kao Sina Božjeg ne vide svi, nije svima dato kao Avramu i Petru da ispovede Hrista i kao čoveka u danu Njegovom.

Za to nije dovoljno da vidiš Bogočoveka da hoda zemljom ili da Ga vidiš na ikoni ovaploćenog, NE, nego je nešto drugo potrebno a to je da ga ispovediš kao Sina Božjeg a to ne dolazi ni po telu ni po krvi već delovnjem Ipostasi Oca, to nam sam Sin svedoči da je tako, takođe ne možeš biti učesnik Tela Hristovog (opipljivo) ako nema ni delovanja Svetoga Duha u tebi, što je Sin posvedočio na Petru i Avramu jer Njegova Crkva počiva na tom kamenu.

A u Crkvi se moliš.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Vedran рече

Мени се највише допада она формулација да смо створени и смртни и бесмртни (Теодорет). То је као у некој потенцији, није као готова ствар, јер ни ми нисмо готова ствар, још се довршавамо и у своме сопственом довршавању ми смо Божија браћа и пријатељи Његови.

I jeste dopadljiva. Formulise stanje u kome je smrtno (dato kao manje) da se trudom, revnoscu i vjerom dostize besmrtno (dato kao vise). Nasuprot tome stoji formulacija da je dato besmrtno (kao vise) i onda se greskom dospije na smrtno (vise se oduzme i ostanje manje), i onda se opet vjerom i revnoscu stice besmrtno kao vise. 

Gle.jpg

Prvi proces je gornja linija, drugi proces je donja linija. Svako da odluci sta je smislenije, ljepse i bozanskije. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Vedran рече

Има безброј примера где оци мењају значење философског језика свога времена. Реинтерпретирају философију.

Pa sve je veći uticaj Hrišćanskih filosofa na oblikovanju svetske filosofije.

To je samo pitanje vremena jer i oni (filosofi) imaju bezbroj kratosa i boksida u svojim redovima.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ne, nego je napisao da je Adam imao smrtnu prirodu i pre nego li je sagrešio.

Питај га. @Жика. Питање за тебе: да ли би Адам умро и да није сагрешио?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, елТорнеро рече
  " Кад бисмо заиста веровали у Бога сваког човека бисмо могли да упутимо на истинити пут. А човек се на истинити пут може упутити управо молитвом, зато што се њом испољава љубав према човеку. Молитва пред Богом је тајна и нема у њој никаквог насиља, постоји само молба: Господе, упути, помози, исцели, спаси."

Протојереј Димитрије Смирнов

Ово је нетачно. У супротном би Исус и Јуду спасио. Могао би да чини чуда и тамо где није могао због неверства људи. Мк 6, 4. А Исус им рече: нигдје није пророк без части до у постојбини својој и међу родбином и у дому своме. 5. И не могаше ондје ни једнога чуда учинити, осим што мало болесника исцијели метнувши на њих руке. 6. И чуђаше се невјерју њиховоме. И прохођаше по околним селима и учаше.

И још се Ис чуди!? Тако се и ја чудим овим блентама, али шта да радиш... 

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Justin Waters рече

Nema porodajnih bolova, carski rez ili epidrual....

12:smeha:

Ма каки да нема болова. Питај моју маму како јој је било док није дошла себи :))

Море, ја сам прекинуо пупчану врпцу па ме извадили на царски рез крепаног, а њу искасапили ко прасе кад му ваде кулен. 

Море тај царски рез, није царски :)

то сам ја умислио у стомаку да је нешто посебно, па се ритнуо (оћу напоље!!) кад оно поче крв да шљашти на све стране, свега ме зфарбала док ме није угушила. Море, тај царски и самопослуга су ти све шарена лажа! Немреш без муке.

А видиш какав сам наопак био још онда! Зато ме ваљда Бог и оставио живог, да се довршим. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Ово је нетачно. У супротном би Исус и Јуду спасио. Могао би да чини чуда и тамо где није могао због неверства људи. Мк 6, 4. А Исус им рече: нигдје није пророк без части до у постојбини својој и међу родбином и у дому своме. 5. И не могаше ондје ни једнога чуда учинити, осим што мало болесника исцијели метнувши на њих руке. 6. И чуђаше се невјерју њиховоме. И прохођаше по околним селима и учаше.

И још се Ис чуди!? Тако се и ја чудим овим блентама, али шта да радиш... 

Pa da zaista ako molitve koje upućuješ ograničavaš  direktno ocenjujući koje je dejstvo moguće onome kome molitve upućuješ, onda ćeš i dobiti takvu pomoć krnju.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Zoran Đurović рече

Неће да разумеју да време тече наопако, да је реалност већ; то не значи да време тече и заиста уназад, па да си прво матор и да се враћаш у утробу, него да је твој корен из есхатона и да се са том сликом усклађујеш.

Avo da im nacrtamo: :))

Untitled.jpg

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ne, nego je napisao da je Adam imao smrtnu prirodu i pre nego li je sagrešio.

Ово сам написао:

" Сматрам да је створен смртан. "

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Ово је нетачно.

Не знам, али знам да је код нас непримењиво, то сам узео из једне данашње теме на форуму, узалуд писане.:)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Жика рече

Ово сам написао:

" Сматрам да је створен смртан. "

Znam ja šta ti pišeš.

Naravno stvoren je smrtan, jer i da je stvoren sa mogućnošću da zgreši i umre, znači da je stvoren smrtan.

Подели на овим сајтовима

Posto smo u prici oko praslika i obraza koje se javljaju u SZ, da vidimo sta kaze sv. Ilarije o javljanju Hrista u telu coveka kod vidjenja Avramovog ( prevod ) :

"Potom trojica ljudi stoje pored njega. On obožava Jednoga i priznaje ga za Gospoda.  Posle ovoga obožavanja i priznanja koje je učinio Avram, Jedan obećava da će se vratiti u isto vreme tu posle i da će onda Sara roditi svog sina. Ovoga jednoga, po izgledu čoveka, ponovo je video Avram i On ga je pozdravio sa istim obećanjem. Promena je ovde samo po imenu. Avraamovo priznanje je u svakom slučaju isto. To je bio Čovek koga je Avraam video, a ipak ga je obožavao kao Gospoda. On je gledao,bez sumnje, u misteriju dolazećeg Ovaploćenja ( Inkarnacija )."

Ilarije vidi kod vidjenja Avramovog u  Coveku Jednoga i priznaje ga za Gospoda, Tog istog po izgledu coveka , ponovo je video Avram i ako je promena po imenu,  opet ga je obozavao kao Gospoda u telu coveka.

Medjutim, kako i na koji nacin je video tog coveka kojega je priznao kao Gospoda ? Pa, sam kaze......gledao je, bez sumnje, u misteriju dolazeceg Ovaplocenja.

Video je kao u misteriji , kao u tajni, kao u nekom, kako da kazem, magnovenju, kroz tog Coveka kao Gospoda...... BUDUCE, dolazece Ovaplocenje Hristovo.

To su te slike i praobrazi SZ o kojima se govori. U jednoj takvoj slici i praobrazu je i Avram video Hrista kao Onoga koje ce tek u vremenu da se Ovaploti i Istinski i stvarno i realno da primi telo, od Marije Djeve i Duha Svetoga, kako se i kaze i Simvolu Vere. :amen:    :ani_biggrin:

Samo tada, nikako pre. I, o tome prica bas sv.Ilarije koji vidi u tom jednom Coveku Gospoda. Jednostavna primena onoga, da je SZ samo slika NZ. Nista vise i nista manje. :945729:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...