Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 3 минута, о.Горан рече

Наиме, очигледно је да простачина не уме да се уљуди, а зашто би се ми који смо добронамерно дошли овде и пишемо конструктивно трошили време на болесне и деструктивне мозгове.

@Avocado колико плаћаш да ти на дашчици 20 са 12 цм калиграфски испишем ову реченицу и да је окачиш изнад свог радног стола?:))

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Мислим да је мој предлог добар. Штета да се због једног психопате и незналице гаси добра, читана и битна тема. Зашто би ми који имамо конструктиван и аргументован приступ теми били таоци једног типа чији је допринос теми безначајан, штавише негативан, неоригиналан и деструктиван. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, о.Горан рече

Мислим да је мој предлог добар. Штета да се због једног психопате и незналице гаси добра, читана и битна тема. Зашто би ми који имамо конструктиван и аргументован приступ теми били таоци једног типа чији је допринос теми безначајан, штавише негативан, неоригиналан и деструктиван. 

Постаје досадно. Нико, ко је стекао употребу разуме, не доводи у сумњу да си социопата који се пројектује. То је свима јасно. На библијска питања ниси могао да одговориш. Овде те питам зашто је Бог створио диносаурусе, ти немаш одговор, зато што ниједан не може да задовољи твоје кретардске премисе. За упишавање је било кад си рекао да су диносауруси били лепи, јер њима име значи стравични гуштер. Ти немаш одговоре него само - опет као други твој грудар, Мирољуб Мач Петровић - узимаш да забављаш људе са шарлатанским одговорима. Чак је и Кратос приметио да си у дип шит са диносаурусима и да немаш одговора. Диносауруси нису мало одступање у неком објаснидбеном моделу, него су бомба бачена у кућу кретарда. Дакле, зашто је Бог створио диносаурусе?  

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, о.Горан рече

о хипотетичком настанку живота из тзв. примордијалне супе.

Ја не верујем да сам из супе. Зато што бих сигурно појео супу и онда не би било из чега да изађем. 

Ја увек поједем супу, нарочито када мама прави. Она прави најбољу супу на свету. А Божија супа је још много укуснија, сигурно. 

:0212_rolleyes:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, о.Горан рече

а да нама овде не губи време.

Којима "вама"? 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Жичанин рече

Читањем Светог Писма без предрасуда може се уочити одређен степен активности коју створена материја ужива. 

Нисам читао Курајева (да простите), али сам исто био написао овде. Зато сам кретардима дао буквалан превод 3 главе постања. ВСБ зна и за оно кад сам пренео идеју о човековом саучествовању у стварању самог себе. Што ресетује Кратоса...:sunce:

Материја није мртва, како би волели кретарди, него јој је Бог удахнуо животни дух да би могла да се структурише у жива бића. Поп ово одбија јер је јеретик суботар. За суботаре, јехове и сличне јеретике, човек је независан од Бога. Ми пак говоримо о живој материји, јер преко ње имамо "природно" сједињење са Богом. Бог јесте увек оно Свето, одвојено апсолутно од твари, али је сједињен са тварју преко енергија, како се говори у паламизму (теологија отаца формулисана прецизно код св. Григорија Паламе). Ови јеретици неће да се успостави реална веза између Бога и света. Свет да буде за себе, они да га уреде, да се ушушкају. Никакво чудо да се кретартизам родио у протестаната. То кретенско учење никад није постојало у православној цркви. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Зато сам кретардима дао буквалан превод 3 главе постања. ВСБ зна и за оно кад сам пренео идеју о човековом саучествовању у стварању самог себе. Што ресетује Кратоса.

Знам наравно и то није само идеја, већ опит.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Није то овде тема, али ћу покушати да одговорим, објасним... Свакако да све долази из есхатолошке реалности (могу се сложити чак и са оним што је говорио о. Зоран Ђуровић),  јер тамо је Истина, али једноставно ретко ко може схватити без пластичног, сликовитог, визуелног, историјско линералног, просторно-временског, на крају крајева иконичног, оквирног приказа, којим се Господ и Црква служе описујући духовну реалност!

пре 18 часа, Bokisd рече

Pa, ono sto meni licno odmah upada u oci :ladan: jeste da sigurno znamo da su postojali i mnogi drugi ljudi koji su nekada u SZ bili nepravedni i neposlusni, ...pa, opet, Petar ovde pominje samo ljude koji su ziveli u vreme Nojevo,... malo je 'cudno' , nekozistentno misljenje Petrovo ako gledamo tako,....ali, sigurno postoji neki razlog zbog cega Petar tako navodi...

Има разлог, наравно. Свакако да је ту слика воде тј. потопа узета да би се објаснила реалност светог крштења. Апостоли пречесто користе многобројне старозаветне слике и праслике да би објаснили новозаветну реалност. Међутим, не користе се лажним поређењима. Када на пример Господ жели да поучи Апостола Петра да нема више нечистог народа, већ да је Господ све очистио, даје му виђење о силаску сваковрсне хране (која је сматрана и за нечисту до Новог Завета тј. до Христовг Васкрсења и Вазнесења), и Господ му каже да може све јести, јер што је Господ очистио да не назива нечистим. То не значи да на пример свињетина и даље нечиста, како то суботари тврде. Јер, рекох, Господ и Апостоли се не користе лажним поређењима: Примарно је, дакле, ту да су људи очишћени, али секундарно је и то да је и храна сада сва чиста. Што се тиче цитираног поређења, Апостол Петар ту узима најрепрезентативнији узорак, оне који су важили за најгрешније пре доласка Месије. Ако Апостол каже да им је проповедано од  Христа његовим силаском (по Св. Предању и од стране Јован Крститеља и Претече Господњег!) онда је то тако и ако је рекао да су се раније противили, то значи да се овога пута нису противили. Узима пример најгрешнијих да можемо закључити - ако се на њима испунило спасење, шта онда рећи за све оне мање грешне од њих тј. све оне који су се далеко мање противили? Петар је то написао надахнут Духом Христовим, Духом Светим, јер и Христос слично говори (парафразирам)  - да су се десила чудеса у Содоми и Гомори која су се међу вама десила остала би она два града до дана данашњег. И шта рећи онда о њима, ако знамо да су га на крају они, Содомљани и Гоморљани, исто угледали у аду? Пазите, икономиај спасења траје све до другог Христовог доласка, тако да нема изгубљених душа... Зато се Црква и моли за упокојене. Да ли  њихово очишћење и просвећење по заупокојеним молитвама а, да тако кажем, кроз  евхаристијске вене Свете Цркве тј. Тело Христово, изазива осећај као да пролазе кроз очишћујући огањ (што сведоче и неки наши свети источни оци), не знам, ја верујем да да, јер имамо и многобројан виђења и сведочења о томе... И као да никада нисмо чули јектеније на парастосу, које такође сведоче ово, а оне гласе

- За оне што плачу и пате, чекају Христову утеху, Господу се помолимо!

Господе помилуј.

Да се ослободе патње, и да се ослободе туге и уздисања,

и да се настане где сија светлост лица Божја, Господу се помолимо! 

Господе помилуј.

...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

дупли

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Жичанин рече

Господ позива Земљу на сарадњу,

Мен је ово тако зналачки и искрено према себи.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Zoran Đurović рече

За суботаре, јехове и сличне јеретике, човек је независан од Бога.

и од твари. Independent entity :stadaradim:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Ведран* рече

и од твари. Independent entity :stadaradim:

Опрости, не знам да ли сам схватио, због тога што одбацују свете реликвије, иконе, свете мошти, реално освећење светих дарова тј. Божју пројаву кроз материју, којом показује  да истински спасава (спасао) твар тј. творевину? 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Благовесник рече

Опрости, не знам да ли сам схватио, због тога што одбацују свете реликвије, иконе, свете мошти, реално освећење светих дарова тј. Божју пројаву кроз материју, којом показује  да истински спасава (спасао) твар тј. творевину? 

Шта рече? Ништа те не разумем?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Благовесник рече

Иако је Ведрану питање, али је моја била поставка: У пелагијанизму имаш, који се врхуни код Јулијана Екланског (анатемисани на Еф) да је човек аутономан у односу на Бога: a deo emancipatus homo est. Човек је еманципиран, независан од Бога. Сав однос између Бога и човека је спољашње природе, моралан, регулисан правом. Нема мистерије и сједињења природа. Ја сам овде нагласио творачку способност материје која саслужује са Богом и тако се прави веза између материје и Бога. Бог вели материји да пусти жива бића из себе! Ту сада имамо интиму и јединство између ова два бића, Творца и твари. Код ових кретарда, Бог је тај који сам ствара живот, али то створено постаје аутономно и независно од њега. Природа створеног постаје бесмртна (зато учење о бесмртности душе) и иде својим путем. Онда се то бесмртно по себи биће релационира са Творцем кроз испуњавање заповести, али које су у моћи тог бесмртног бића. Не треба никаква Божија благодат да би веровао у Творца или опслуживао заповести. И ти си у миру са самим собом. Ту је проблем са јересју попа коју дели са овим протестантима. Јер, они убијају веру. Истина је да небеса казују славу Божију, али нису доказ, како би ови хтели и тиме убили веру у Бога. Онда добијаш идеју о ретрибуцији, да је спасење резултат НАШИХ добрих дела. 

Овде има конгломерат јереси, отров који се смешао са хришћанским учењем, и неискусни не могу да све то разлуче. Зато ја у блоку одбацујем овог суботарског попа. Може он да ми се куне у све и сва, али је он прицјепљен суботарством, иако формално исповеда (млати) православље. Јер формуле вере су кратке и сви их могу научити напамет, али не верују у њих како треба. Да бидем јаснији: јехова ће ти рећи како верује да је Ис Хс Син Божији. Али је он за њега само усвојеник, а не и Син по природи! - И какву последицу (само једну да наведем) имаш: не моли се Исусу, јер је он створење, него се моли само ЈХВХ, јер је он једини истинити Бог! Наравно да су јехове кретарди. Као и овај несрећни поп. Но, не виде сви колика је пагуба кретардизам. Како кретардизам исповедају разноразне секте, ја не могу дати 1 одговор за све њих, али могу да их разобличим једну по једну временом, кад сазнам шта која заступа. Неискуснима може звучати чудно како могу да осудим као јерес неке које уче да је Бог створио свет, јер сам исповедам да је Отац створио свет кроз Сина у Духу Светоме, јер се ради о детаљима који не могу да се занемаре. Јесте Бог један, али не верујемо у истог Бога.  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...