Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 41 минута, Zoran Đurović рече

Поменух ти да нема Вас. на ово. Руси имају обичај да 2 беседе о човеку приписују Василију, што је погрешно, јер су оне највероватније од Нисенца. Њему их већина научника приписује, или пак неком непознатом аутору. 

У беседи 2, 6 се вели како су животиње јеле траву, али, што је интересантно, месождери су постали такви тек после Потопа, што дакле нема никакве везе са падом Адама. А ви се овде убисте да докажете како је то тако било. Сам овај податак говори да свако може да измисли шта му драго, јер Библија нигде не говори да су животиње накнадно постале месождери. Јесноставно, С извор говори о првобитној светости живота, која је наравно митска теолошка идеја, а не о некаквој реалности, јер на основу Василија видесмо да нема неког првобитног света из бајке. То ће бити и Августинова позиција. Он каже да су животиње одувек такве биле, али смо изгубили власт над њима и сада нам могу шкодити. Сл. у Вас кога сам навео.  

Bas sad gledam tu besedu.

http://bible.optina.ru/old:gen:01:26

http://www.odinblago.ru/vas_vel_o_cheloveke

Sad, vidim da samo kod Rusa ima prevod kao da je od Vasilija, na engleske prevode i sajtove ne moze da se nadje. Verovatno je od Niskog ( ili neko drugi ), deluje po stilu kao da je Niski ( to ja, kao strucnjak nesto kontam  :smeh1: ).

Ali, kaze se u besedi :

" Итак, с того времени лев пожирает мясо, коршуны выжидают падаль. А ведь в те времена, когда родились животные, коршуны еще не выискивали (этого) на земле. Ведь еще ничто из того, что получило от Бога свое назначение и существование, не умерло, и коршуны не могли этим насыщаться. И в природе не было раздора, ибо она пребывала в полном цветении; охотники еще не губили (животных), ибо такого занятия (как охота) у людей еще не было. И звери никого не терзали, ибо не были плотоядны. У коршунов обычай кормиться трупами: тогда же не было еще ни трупов, ни трупного запаха и пища коршунов была иная. Но все жили, как лебеди, и кормились на лугах. Мы часто замечаем, как собаки едят траву в качестве лекарства, и это не потому, что такова их естественная пища; неразумные существа, движимые природным инстинктом, идут к тому, что им полезно. Из этого сделай заключение, что и в те времена плотоядные животные поступали таким же образом; они считали своей пищей траву и не нападали друг на друга."

Kontekst je takav, da zivotinje prate covekov pad i promenu prirode i nacina zivota. Tako i za zivotinje, postoji promena prirode i njihovog instinkta, sto primecuje ( Niski ) kod psa koji jede ono ( travu ) sto ne jede sada ( meso ), po drugoj prirodi ( koja je bila po stvaranju ) jede travu, koja nije sada njegova priroda jer jede meso. To je slicno ovome....

6.gif.b2ebdaf1b81468c19ef25bdd98b0a727.gif

Takva im je bila priroda i instinkt u to prvo vreme, pa, se vremenom sve promenilo, ali, je prvobitno stanje ostalo u malim tragovima koje vidimo u ovim specificnim situacijama.

Каким было первое творение, таким должно быть впоследствии восстановление

Iako, ovo ( Niski ) vezuje za coveka, mozemo u kontekstu prebaciti i na zivotinje, jer su i covek i zivotinje prvotno stvoreni da se hrane biljem, ali, kada je covek pogresio i iz te greske se rodilo kasnije i mesojedenje, tada su i zivotinje promenile svoju ishranu.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 часа, grigorije22 рече

Dokaz

Нешто што ће те обрадовати; Теодорит Кирски пише да је Бог створио живи свет смртним, јер је предвидео пад, али ће та бића после задобити бесмртност. Нема никаквих митских бесмртних животиња. Теодорита наводи Теофан Затворник.

Блаженный Феодорит пишет: «научает здесь Апостол, что вся видимая тварь получила в удел естество смертное, потому что Творец всяческих провидел преступление Адама и тот смертный приговор, который будет на него произнесен. — И было бы неприлично и несправедливо — тому, что для него создано, получить в удел нетление, а ему самому, ради кого все это создано, быть тленным и смертным. Но когда он чрез воскресение приимет бессмертие, тогда и созданное для него получит также в удел нетление.

Блаж. Феодорит Кирский

«Суетностью» Павел называет тление. Ибо немного далее он учит, что и творение освободится от рабства тлению (см. Рим. 8:21). Учит же он, что всему видимому творению досталась смертная природа, так как Творец всяческих предвидел Адамово грехопадение и предстоящий ему смертный приговор.

Толкования на послания святого Павла.

Подели на овим сајтовима

Овај поступак је доста штуро описан. Он је раздељен на етапе или дане. Етапе следе једна другу у кратком времену, јер се жива и нежива твар мора да уклопи у екосистем. Зато овде, каже св. Јефрем Сирин: „Нико не треба да мисли да је стварање од шест дана алегорија. Није дозвољено да се говори да су ствари, које су настале у току шест дана, настале у једном моменту, нити се може рећи да су те ствари описане у Писму само празна имена, и да означавају нешто друго. Напротив, мора да се зна да су небо и земља који су створени у почетку заиста небо и земља, а не да се нешто друго подразумева под именом неба и земље; и тако све остало, што је створено касније нису пука имена, него суштине ових имена одговарају самим суштинама створених природа.“[3] Дакле овде није реч о некаквој алегорији ил бајци. Очито је свети Сирац на позицији да су ови први дани трајали 24 часа. А то је утолико значајније јер је он са истока и добро је знао старојеврејски језик. Да је тај дан трајао 24 часа, читамо и у Хексамерону: „И би вече и би јутро. Пророк (Мојсије) говори о ТРАЈАЊУ дана и ноћи … ‘И би вече и би јутро, дан ЈЕДАН‘. Зашто је назван ‘један’, а не ‘први’? … Овим (пророк) ОДРЕЂУЈЕ МЕРУ ДАНА и ноћи и сабира их у једно, јер ДВАДЕСЕТ ЧЕТИРИ часа чине један дан, ако се под једним даном подразумева (обданица) и ноћ.“

А св. Григорије Богослов, страшан посматрач, један од само тројице који у Православљу носе титулу богослов, чак каже да је тај први дан стварања била недеља! „Као што прво стварање почиње у недељу (а ово се види по томе што је седми дан од њега субота, који је дан одмора од посла), тако и друго стварање почиње опет истог дана.“ (Слово на нову седмицу, омилија 44).

Генеза већ овде наводи шта је послужило као „репроматеријал“ за креацију животиња. И рече Бог: „Да произведе земља душу живу …“ Неколико редова касније, кад се описује Еден, животиње које ће га населити, створене су из земље (2:19). А исто важи и за човека, само што је та земља била у виду праха (2:7). Да нема фаталне квазинаучне теорије о еволуцији овај податак био би потпуно безначајан, јер би Бог исто тако могао да сазда човека ни из чега или из какве друге стихије.

Оно што нас у онтолошком смислу одваја од остале живе творевине је поступак који следи. Библија вели: „ … и удахну у лице његово дах живота, и поста човек душа жива.“ (2:7).

Они који тумаче да је тек после овог чина човек постао жив, „да у човеку до тог момента није било душе ни духа човечијег, већ само плот (тело), нису у праву,“ вели св. Серафим Саровски, „јер је Господ Бог саздао Адама из земље у том саставу, како што говори ап. Павле: Да буде свесавршен ваш дух, душа и тело у дан долазка Господа нашег Исуса Христа (1. Сол 5:23). Сва три дела наше природе била су саздана из земље, и Адам није био саздан мртвим већ дејствујућим живим бићем сличним другим живим бићима, одушевљеним Божијим саздањима.“[4]

https://stanjestvari.com/2018/03/24/umiru-li-zivotinje-pre-adamovog-pada/

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Kontekst je takav, da zivotinje prate covekov pad i promenu prirode i nacina zivota

Контексту мој, месождерство Нисенац уводи за после Потопа. 

када би тражио консензус Отаца, никад га не би нашао. Јефрем Сирин нпр каже да су Адам и Ева појели животиње које је Бог заклао на њихове очи и направио им кожне хаљине. По њему, дакле, месо се јело одмах. Мени је то логично. А и у складу ми је са вашим тврдњама да су се животиње попишманиле по Паду Адамовом.:ani_biggrin:  

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Рапсоди рече

Овај поступак

Сале Кнежевић није теолог, нема појма шта прича. Скоро све што је тамо рекао су тлапње. Ево ти једног примера: 

"На нашим фрескама, Адам нема пупка, јер није рођен. Michelangelov Адам (16.в) у Сикстинској капели има пупак!". То је лупио јер не познаје црквену уметност. Ево ти га пример из Монреалеа, византијски мајстор:

Monreale_photo_ru_Sibeaster16.jpg

Сале је мој другар, али уме да лупи као Боксит или Иван Марковић. 

Ево и из Дечана, да ме ревнитељи не заскоче: 

expulsion-adam-eve-decani-monastery.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Zoran Đurović рече

Сале Кнежевић није теолог, нема појма шта прича. Скоро све што је тамо рекао су тлапње. Ево ти једног примера: 

"На нашим фрескама, Адам нема пупка, јер није рођен. Michelangelov Адам (16.в) у Сикстинској капели има пупак!". То је лупио јер не познаје црквену уметност. Ево ти га пример из Монреалеа, византијски мајстор:

Monreale_photo_ru_Sibeaster16.jpg

Сале је мој другар, али уме да лупи као Боксит или Иван Марковић. 

Ево и из Дечана, да ме ревнитељи не заскоче: 

expulsion-adam-eve-decani-monastery.jpg

Можда фрескописци  нису ипак улазили у детаље. Нису се можда држали  строгих правила(или нису знали )  приликом фрескописа. А тек шта би рекли за Стаматиса и његовог св.Николу са пропелерима  .:smeh1: мислим да је његов рад (нисам сигурна )

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Рапсоди рече

Можда фрескописци  нису ипак улазили у детаље.

Чак и да нису, испада да је Сале лупио јуначки!:)) Тај његов текст је галиматијас глупости. Ја сам, за вас слабе, навео само 1 пример. Немам времена да пишем детаљно, али ћу то можда урадити једног дана.  

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

Ја сам, за вас слабе,

Јer se moja sila u slabosti pokazuje sasvijem. Daklem će se najslađe hvaliti svojijem slabostima, da se useli u mene sila Hristova. 1.Moj. 32, 31. Prop. 7, 18. Isa. 40, 29. Mat. 28, 18. :D

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Рапсоди рече

Јer se moja sila u slabosti pokazuje sasvijem. Daklem će se najslađe hvaliti svojijem slabostima, da se useli u mene sila Hristova. 1.Moj. 32, 31. Prop. 7, 18. Isa. 40, 29. Mat. 28, 18. :D

Видиш да си заиста слаба? Павле говори о млечној храни, а она је за вас. Јер ти ни банално не умеш да препознаш и хиташ одмах гордости. Само штетиш свом душевном здрављу. Смирење је врлина. Треба учити. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Видиш да си заиста слаба? Павле говори о млечној храни, а она је за вас. Јер ти ни банално не умеш да препознаш и хиташ одмах гордости. Само штетиш свом душевном здрављу. Смирење је врлина. Треба учити. 

Шалим се са вама, што се одмах  жестите . :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Рапсоди рече

Шалим се са вама, што се одмах  жестите . :)

Па затзо што ће барем њих 3-4 схватити да се не шалиш и утврдићеш их на злом путу!:)) Мада њима не треба никаки учвршћивач... 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Контексту мој, месождерство Нисенац уводи за после Потопа. 

када би тражио консензус Отаца, никад га не би нашао. Јефрем Сирин нпр каже да су Адам и Ева појели животиње које је Бог заклао на њихове очи и направио им кожне хаљине. По њему, дакле, месо се јело одмах. Мени је то логично. А и у складу ми је са вашим тврдњама да су се животиње попишманиле по Паду Адамовом.:ani_biggrin:  

Da, ali, recimo, ovako ide sled stvari :

" Вот Я дал вам всякое дерево, которое имеет в себе плод, это будет вам в пищу». Пусть Церковь ничего не оставляет в небрежении: все есть закон. Не сказал (Бог): «Я дал вам в пищу рыб, дал вам скот, пресмыкающихся, четвероногих». (Писание) гласит, что не ради этого Он создал их. Но первое законодательство допустило вкушение плодов: ведь мы еще считались достойными рая."

Zbog toga sto se prvi covek smatrao dostojnim raja i nema jos truleznosti , covek je po prvom stanju stvari jeo samo plodove biljaka. Ovde je povezano jedenje samo biljnih plodova ( i sledstveno nejedenje mesa ) sa covekovim rajskim stanjem. Logicno, ako sledi pad i drugo stanje prirode coveka, onda se menja i nacin njegove ishrane i prelazi i na mesojedenje. I, zivotinje prate promenu rajskog  stanja coveka i same menjaju ishranu, zbog onoga koji ima vlast nad njima i koji je kruna svih stvorenja. Kada glavnom bossu nesto nije dobro i svim potcinjenim nije bas nesto dobro... :smeh1:

Sad, Niski mesozderstvo stavlja posle Potopa, na osnovu Bozije odredbe,.... Все это вкушайте, как зелень травную.... tako da, deluje sasvim opravdano misliti da je full jedenje mesa nastalo posle potopa ( mislim, gledano fizicki i kroz organe za varenje, nije covek odmah krenuo da krka ko lud' , nego postepeno dok mu se organizam ne navikne na drugu ishranu ) I, kroz ovu Boziju odredbu i sva ostala ziva bica su pocela da se hrane razlicitom hranom i mesom..... Этим разрешением и остальные живые существа получили беспрепятственный выбор в еде.

( samo je Bog dodao, da se  moralo paziti da..... Али не једите меса с душом његовом, а то му је крв..... )

Sad, opet, konzesus i razne interpretacije kod otaca. Recimo, ako se slazes sa Jefremom ovde i njegovom interpretacijom, ( ne sa Niskim ) , zbog cega ne bi prihvatili Jefremovo 24. sata trajana dana ? Gde da nadjemo neku nit koja spaja oce kod tumacenja pisma ?

Recimo, Jefrem kaze da je Bog zaklao zivotinje za kozu, radi koznih haljina, ali, tamo posle potopa se kaze, da sam covek sebi sprema veceru. :D ....  све је предано у ваше руке....... ( treba videti sta kaze Jefreme o tim stihovima ), drugacija je situacija, onde je sam Bog odredio sta i kako sa koznim haljinama,  kasnije je prepustio samom coveku u ruke da moze da cini sa zivotinjama kako zeli da se hranii i tako nastaje full mesojedenje.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Нешто што ће те обрадовати; Теодорит Кирски пише да је Бог створио живи свет смртним, јер је предвидео пад, али ће та бића после задобити бесмртност. Нема никаквих митских бесмртних животиња. Теодорита наводи Теофан Затворник.

Блаженный Феодорит пишет: «научает здесь Апостол, что вся видимая тварь получила в удел естество смертное, потому что Творец всяческих провидел преступление Адама и тот смертный приговор, который будет на него произнесен. — И было бы неприлично и несправедливо — тому, что для него создано, получить в удел нетление, а ему самому, ради кого все это создано, быть тленным и смертным. Но когда он чрез воскресение приимет бессмертие, тогда и созданное для него получит также в удел нетление.

Блаж. Феодорит Кирский

«Суетностью» Павел называет тление. Ибо немного далее он учит, что и творение освободится от рабства тлению (см. Рим. 8:21). Учит же он, что всему видимому творению досталась смертная природа, так как Творец всяческих предвидел Адамово грехопадение и предстоящий ему смертный приговор.

Толкования на послания святого Павла.

Види кад нађеш времена да наведеш Теодорита у оригиналу. 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Bokisd рече

Sad, Niski mesozderstvo stavlja posle Potopa, na osnovu Bozije odredbe

Боксит... ти треба да разумеш 1 текст, не да га уклапаш у 100 других на силу. Дакле, Ниски је ставио појаву месождерства за после потопа, јер је човек краљ творевине и било би увредљиво да животиње које му служе, једу месо пре краља. Зато је он то измислио. Јер је то потпуно гратис идеја, која нема везе ни са Писмом ни са биологијом.

Једнако је бесмислена идеја да су буквално "рајски" месождери ждрали траву. Иза тога стоји идеја о светости живота, а ви за метафором посежете само кад вам прдне на памет. И у томе немате никакве систематочности јер сте силеџије Писма. 

пре 21 минута, Bokisd рече

Recimo, ako se slazes sa Jefremom ovde i njegovom interpretacijom, ( ne sa Niskim ) , zbog cega ne bi prihvatili Jefremovo 24. sata trajana dana ?

Мислим да се не љутиш кад ти бестрасно кажем да си глуп? Јер, ко те је слагао да ако је неко светац, да је све то што је такав рекао црвено слово? То је бесмислица. Он је мислилац као и сваки други и критичким испитивањем (оно што ти ниси учио, јер је то занат) се утврђује шта код њега стоји а шта не стоји. Теологија није партијашење или гласање за једину безгрешну СНС! 

Сада се узми у памет, па да не би добијао од мене "глуп", узми да се више концентришеш шта пишеш. И већ сам те опоменуо 2 пута да се речи у загради пишу без фри спејса! Барем ове баналности послушај.  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...