Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

On 8.10.2018. at 15:22, Avocado рече

Ljudi u to vreme mnogo toga nisu znali o životinjama, jer se niko nije ni bavio studioznim proučavanjem životinja, naročito divljih, pa su svašta mislili i dosta toga pogrešno mislili. Imaš u Bibliji i to da zec poput preživara ponovo žvaće polu-svarenu hranu (Lev 11:6)... kao i to da se prugaste i šarene koze rađaju ako im se roditelji pare pored "prugaste" ograde napravljene od grana (Postanje 30:39)...

Stoga je naročito besmisleno da tumačeći toliko star tekst pođeš od aksioma da je autor teksta znao da zmija ne jede zemlju, a i inače je besmisleno da uz taj aksiom tumačiš tekst u kojem upravo piše da zmije jedu zemlju.

Drugim rečima, da je autor tog teksta znao da zmija ne jede zemlju, verovatno je da ne bi to tako napisao... verovatnije je da je to tako napisao jer nije znao (što za to vreme ne bi bilo naročito čudno), nego ako je znao a mislio je na nešto drugo (napisao bi to drugo).

Sad zapravo tumačiš neku svoju verziju Biblije u kojoj piše da će zmija doveka lizati zemlju (i češće od toga - vazduh) kako bi prikupila informacije o plenu.

Dakle, Bog je zmiju "kaznio" tako što joj je dao prilično sofisticiran organ za hemijsko detektovanje plena? Interesting... :D

A i ona prva "kazna" je fenomenalna, što ne mogu da ismejem bolje od Gervaisa:

God punished man by making him toil all day instead of receiving manna from heaven.
He punished Eve by increasing the pain during child birth.
And the punishment he gave to the snake? The one thing that caused all of the problems?

The Lord God said to the serpent, "Because you did this, More cursed shall you be Than all cattle And all the wild beasts: On your belly shall you crawl And dirt shall you eat All the days of your life."

Not really a punishment for a snake, having to spend the rest of yours days crawling on your belly???
I bet the snake couldn't believe its luck.
"But I alread.......... ooh yeah, yep, yep, you got me! That's me punished"
How do I do this again? (mimics moving from side to side )
Oowww, owww, this really hurts, I'm really being punished. I wish I could fly like normal! 

Ево "стручњак" за све се јавио. Не може нико ништа да напише да не добије коментар "свезнајућег генија" на овој теми. Онда кад се критикује овде на овој теми неко други као да је свезнајући, уопште се не примећује ко се овде сматра свезнајућим. И мешање у сваку тему овде авокада при чему самим мешањем себе у све на тај начин карактерише се као свезнајући. Тако шта уопште не смета Зорану и његовим колегама на теми. Чудим се да Зоран није лајковао пост авокада када тврди да Бог не постоји. Ништа, биће и тога колико се чини.

Овде је и тотална глупост да атеиста даје коментаре на Билију, добро да још не крену атеисти да проповедају у црквама.

Као прво нисам уопште тражио никакав коментар неког атеисте о чему се ради у Постању. Као друго, коментар је био у вези змије, а не неких других животиња. Видим да си овде лепо изгуглао са неког атеистичког, ругачког сајта шта си могао, да прикажеш писца Постања као неког идиота који не зна ништа о животињама. Што се тиче тога да ли су древни знали нешто о животињама; што се тиче змије ту су засигурно знали тотално, тотално очиту и једноставну ствар, а то је да змија не једе земљу, прах као храну, него лови мање животиње. То је нешто било тотално очито и нема везе ни са каквим зецом.

Што се тиче зеца, не знам напамет шта тачно пише, а с обзиром да је то неко атеистички, необјективно, ругачко тумачење, то онда сигурно није ни истина.

Даље, што се тиче казне за змију, написао сам Зорану да то и није нека посебна казна за змију, него је то више облик понижења за змију, у смислу да гмиже по земљи и да једе прах. А то би се и слагало  с тиме, ако би неко имао приговор да је змија на тај начин кажњена, а ради се о животињи без разума, тако би била кажњена, а и не би била кажњена на неки начин. Засигурно одузимањем ногу змији онемогућује јој брзо кретање у смислу као кад има ноге, тако да је то мана. Опет на неки начин чини јој предност путем детекције језиком праха, иако и понижење животињикао таквој.

Тако да је тумачење одрживо.

Што се тиче тога шта тачно пише. Змија и једе ето прах на тај начин што јој и служи за детекцију, тако да све то има смисла. Али, нормално то нећеш прихватити с обзиром да су атеисти тотално необјективни кад се ради о расправљању о својим непријатељима, а то је вера у Бога, Библија, и остало. Знам добро како мисле атеисти.

We few, we happy few, we band of brothers

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 22 минута, zivkov рече

Лепо сам објаснио аргументовано. Нисам ни очекивао интелигентнији одговор, него ову глупост.

Ђубре од одговора.

"Прах ћеш јести" значи ако змија и једе прах, али не за исхрану него за детектовање помоћу Јакобсон органа и слично, то уопште не значи да се односи на једење за исхрану. Змија и једе прах на тај начин, а други је проблем ако ти хоћеш да ставиш своје тумачење Библије као есктремно примитивне књиге. Барем би људи из прошлости и знали да змија не живи о земљи, по том систему не би морала ни да лови, него би се лепо најела земље и готово. хаха

Стварно бесмислено тумачити једење земље у смислу исхране за живот узимајући у обзир све факторе шта би могло да значи.

На овај начин што змија једе земљу то је одраз понижења те животиње, такође и гмизање по земљи представља понижење. Иако то све и није нека посебна казна за змију, већ је уствари обележје да је преко те животиње ушао грех у човечанство. Овако тумачење је пуно боље и логично одрживије него да змија једе земљу за исхрану.

Ја сам барем овде користио мозак, а видим ти у поруци ниси уопште. Изгледа да си се превише најео оне змијине земље па ти ударила у главу.

Znaci bibliju citamo, cas bukvalno, cas metaforicno u zavisnosti od toga koliko nam se svidja ono sto tamo pise... :D

Kakva smeska od pristupa jednoj svetoj knjizi :D 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Bokisd рече

TE je valjda slucajna i nasumicno prilagodjavanje uslovima ( koji mogu i da se menjaju ) i kada evolucija pocne, ona nema , ne poznaje  svoj krajnji rezultat, nema svrsishodno i fino podeseno stvaranje, inace, priblizavas se kreacionizmu.

Tako je, sta nije jasno...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, cloudking рече

Znaci bibliju citamo, cas bukvalno, cas metaforicno u zavisnosti od toga koliko nam se svidja ono sto tamo pise... :D

Kakva smeska od pristupa jednoj svetoj knjizi :D 

Нисам од тебе тражио мишљење. Овде је била расправа са Зораном. 

Па и није уопште метафорички, значи змија једе земљу али не за исхрану, и готово. Значи, не пише у смислу: "ти ћеш јести земљу за исхрану". Тако да овај стих и такво тумачење како сам навео омогућује да се тумачи другачије, а овакво тумачење је разумљиво с обзиром на све факторе који се узимају у обзир шта би тачно могло да значи. Ако се неком не свиђа то, то је друга прича, а ово што сам навео је скроз разумљиво и савршено се уклапа.

We few, we happy few, we band of brothers

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, zivkov рече

На овај начин што змија једе земљу то је одраз понижења те животиње, такође и гмизање по земљи представља понижење.

Ima , ono, kada ovaj nas Djole saljivdjija pobedi na USA i ljubi beton ili u Wimbledon pocisti Fedeksa u finalu i cucne i malo porucka travu, kako sve to ima smisla u odavanju pocasti Djola onom terenu na kojem ceo zivot trenira i igra i koji ga je u tom finalu slusao ( pogadjao linije ) :D,....tako i ova nasa zmija, lize prah i zemlju , kao ponizenje....

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, zivkov рече

Овде је и тотална глупост да атеиста даје коментаре на Билију, добро да још не крену атеисти да проповедају у црквама.

:smeh1:   Ниси знао...Ко о  чему, атеисти о Богу....:D

• Хахаха 1

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, zivkov рече

Напишем један пост и одмах добијем увреду. Не треба боље ни очекивати од ове бљувотине од форума.

( mislim, da si malo preostar,.... moram da kazem... izvini,... )

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, zivkov рече

Имали бисмо више верника у цркви када би било тако, а не како је сада са добрим далом талибанствујућих као што си ти. Ти си само полуписмена надувана тиква која није свесна своје несвести. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

( mislim, da si malo preostar,.... moram da kazem... izvini,... )

Мали полетео... сајт назива смећем, па шта тражи на њему?

Подели на овим сајтовима

@zivkov Ако преживиш Аву, :D победио си себе  и уписао се у ред могуће светих ....:smeh1:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, zivkov рече

Даље, што се тиче казне за змију, написао сам Зорану да то и није нека посебна казна за змију, него је то више облик понижења за змију, у смислу да гмиже по земљи и да једе прах. А то би се и слагало  с тиме, ако би неко имао приговор да је змија на тај начин кажњена, а ради се о животињи без разума, тако би била кажњена, а и не би била кажњена на неки начин. Засигурно одузимањем ногу змији онемогућује јој брзо кретање у смислу као кад има ноге, тако да је то мана. Опет на неки начин чини јој предност путем детекције језиком праха, иако и понижење животињикао таквој.

Тако да је тумачење одрживо.

Што се тиче тога шта тачно пише. Змија и једе ето прах на тај начин што јој и служи за детекцију, тако да све то има смисла. Али, нормално то нећеш прихватити с обзиром да су атеисти тотално необјективни кад се ради о расправљању о својим непријатељима, а то је вера у Бога, Библија, и остало.

A sto je uopste kaznio zmiju, kad to nije bila zmija nego djavo u zmijskom obliku?

Da li je ovo prvi slucaj pogresne forenzike... lik se maskirao u zmiju obavio poso i otiso a zmija ga posle nahebala ni kriva ni duzna?

пре 23 минута, zivkov рече

Знам добро како мисле атеисти.

Ne znas ti ni u svojoj glavi sta imas a kamoli u tudjoj :D

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, zivkov рече

Нисам од тебе тражио мишљење. Овде је била расправа са Зораном. 

Onda ga pozovi telefonom a u medjuvremenu dozvoli da ti objasnim kako forum funkcioinise, ti nesto napises a ja dodjem i s merak ti popljujem ti to sto si napisao (ali ne i tebe, ljubavi)

Aj ponovi svojim recima...

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, zivkov рече

Па и није уопште метафорички, значи змија једе земљу али не за исхрану, и готово. Значи, не пише у смислу: "ти ћеш јести земљу за исхрану". Тако да овај стих и такво тумачење како сам навео омогућује да се тумачи другачије, а овакво тумачење је разумљиво с обзиром на све факторе који се узимају у обзир шта би тачно могло да значи. Ако се неком не свиђа то, то је друга прича, а ово што сам навео је скроз разумљиво и савршено се уклапа.

Koja zmija jede zemlju, sta lupas?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...