Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 24 минута, Avocado рече

ti znaš da je automobil stvorio dizajner, ne po njegovim karakteristikama, nego iz iskustva... 

Ја, али претпостављам и ти, не "знамо" (позитицно доказано, емпиријски) да аутомобиле, чекиће, итд., прави дизајнер..., јер никада нисмо били у фабрици, аутомобила, чекића, итд и лично то сагледали). Ми "верујемо" да их праве. На основу целокупног животног искуства и стеченог знања. Користимо интелект.

Зато, аргумент да ми ово "знамо", па зато тврдимо то што знамо, а да иза стварања човека стоји Творац не знамо па зато то не можемо  да кажемо, мачку о реп. :)) Јер на потпуно истоветан начин користимо интелект и у овом другом случају. 

На исти начин на основу стечених искустава и знања да иза нечега интелигентно састављеног стоји агент са интелигенцијом, можемо да говоримо и о једноставним и о комплексним стварима. Тим пре о комплексним.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 12 минута, Ведран* рече

мачку о реп.

20181001_072545.thumb.jpg.ae90cbc5b6f3c0cfc09ef764f56cd117.jpg

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

Ја, али претпостављам и ти, не "знамо" (позитицно доказано, емпиријски) да аутомобиле, чекиће, итд., прави дизајнер..., јер никада нисмо били у фабрици, аутомобила, чекића, итд и лично то сагледали). Ми "верујемо" да их праве. На основу целокупног животног искуства и стеченог знања. Користимо интелект.

Izeš argument koji ne funkcioniše kad razgovaraš sa radnikom iz fabrike automobila ili nekim ko je bio u poseti takvoj fabrici... daj nemoj da me sad zezaš sa epistemologijom i semantikom... da li ćeš to da nazoveš "verujemo" ili "znamo" je potpuno nebitno u odnosu na ovu priču... niti "verujemo" niti "znamo" da je automobil tvorevina ljudskog inteligentnog dizajna na osnovu njegove kompleksnosti ili toga što je "inteligentno sastavljen", nego na osnovu empirije - zato što "verujemo" ili "znamo" da ljudi prave automobile i stvari slične automobilima...

пре 3 минута, Ведран* рече

Зато, аргумент да ми ово "знамо", па зато тврдимо то што знамо, а да иза стварања човека стоји Творац не знамо па зато то не можемо  да кажемо, мачку о реп. :)) Јер на потпуно истоветан начин користимо интелект и у овом другом случају. 

На исти начин на основу стечених искустава и знања да иза нечега интелигентно састављеног стоји агент са интелигенцијом, можемо да говоримо и о једноставним и о комплексним стварима. Тим пре о комплексним.

Nemamo iskustvo i znanje da iza svega što nama deluje kao da je "inteligentno sastavljeno" stoji agent sa inteligencijom... pa ne možemo ništa da govorimo oslanjajući se na to...

Šta više, imitirajući evolutivne procese, znamo da mi na osnovu takvih procesa možemo da proizvedemo bolji proizvod iako nemamo nikakva znanja o tome zašto je bolji... na primer:

https://en.wikipedia.org/wiki/Evolved_antenna

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Просечан србенда рече

Заиста ови креационисти говоре свашта а по препаметном авокаду "будалаштине". Али да ли је то увек тако како наводи пристрасни авокадо?

Skoro uvek... i tekst u nastavku je priličn dobar primer...

Цитат

Па не бих рекао јер ово је само још један озбиљан ударац на теорију о милјардама и милјонима година потребних за т.е. Дакле одакле радио активни угљеник ц14 у дијамантима и стенама наводно сатрим стотинама мил.год када тамо не би требало да га буде, јер је услед наводне старости стена он требао одавно да се распадне?

Iz uranijuma... ili neke druge kontaminacije uzorka...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Ведран* рече

Ја, али претпостављам и ти, не "знамо" (позитицно доказано, емпиријски) да аутомобиле, чекиће, итд., прави дизајнер..., јер никада нисмо били у фабрици, аутомобила, чекића, итд и лично то сагледали).

Pretera ga:). Ako bismo pod "znamo" podrazumevali samo ono što znamo iz ličnog iskustva, ne bismo baš mnogo toga znali. 

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Просечан србенда рече

Прочитај мало боље текст па онда дај прост одговор

Паде Вавилон дат ком заиста звучи као озбиљна институција у којој желим да се информишем о науци, или било чему другом. :)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

nego na osnovu empirije - zato što "verujemo" ili "znamo" da ljudi prave automobile i stvari slične automobilima...

Ako smem da dodam: ili prosto proverimo (odemo u fabriku). Nije intelekt jedini oblik saznanja.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Ведран* рече

Pa dobro, ali ako nauka gresi oko postanka coveka, sto bi bog bio prvi sledeci izbor? Sto ne bi mogli da budu vanzemaljci iz nekog drugog univerzuma?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

niti "verujemo" niti "znamo" da je automobil tvorevina ljudskog inteligentnog dizajna na osnovu njegove kompleksnosti ili toga što je "inteligentno sastavljen", nego na osnovu empirije - zato što "verujemo" ili "znamo" da ljudi prave automobile i stvari slične automobilima...

Не, него зато што користимо интелект. Нема ту емпирије, ниси надгледао како се саставља. Захваљујући интелекту ми то можемо да "верујемо" и "знамо". Али то није емпирија. Може бити нечија туђа, али не и твоја. Ти користиш интелект.

Исти тај интелект, и на исти начин, користиш и када изводиш закључак да иза интелигентно састављених ствари стоји интелигентни агент. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Lady Godiva рече

Паде Вавилон дат ком заиста звучи као озбиљна институција у којој желим да се информишем о науци, или било чему другом. :)

Imaš fusnote - možeš dalje da istražuješ. Obrazuj se!

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Branka62 рече

Pretera ga:). Ako bismo pod "znamo" podrazumevali samo ono što znamo iz ličnog iskustva, ne bismo baš mnogo toga znali. 

Промашила си поенту.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, cloudking рече

Pa dobro, ali ako nauka gresi oko postanka coveka, sto bi bog bio prvi sledeci izbor? Sto ne bi mogli da budu vanzemaljci iz nekog drugog univerzuma?

Могли би. 

То ти је онај следећи корак о коме говорим. 

Мени ванземаљци не би били избор. Некоме можда би. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Avocado рече

Pa ako je smešan kao bioskop onda ti je pogrešan argument... onda bi trebalo da kažeš kada vidiš ćeliju odmah vidiš neku inteligenciju koja stoji iza toga, pa onda kada vidiš manje kompleksan automobil tako znaš zasigurno da ga je stvorio neko inteligentan... ali to ne zvuči čak ni intuitivno tačno... zašto? Verovatno zato što "kompleksnost, konstrukcija, mehanizmi funkcionisanja" automobila nemaju nikakve veze sa tvojim prepoznavanjem da ga je stvorio inteligentni dizajner... ti znaš da je automobil stvorio dizajner, ne po njegovim karakteristikama, nego iz iskustva... kao što kad vidiš čekić, znaš da ga je stvorio inteligentni dizajner, ne zato što je čekić komplikovan, nego zato što iz iskustva znaš da ljudi prave čekiće... znaš da ljudi slikaju slike, prave stolice, kompjutere, mikrotalasne pećnice, klupe u parku, tanjire... i kad vidiš neki od tih predmeta ili nešto što liči na te predmete znaš da ih je stvorio čovek (iako su neki od njih kompleksni, a neki nisu)... živa biće ne liče ni najmanje na te predmete... niđe veze...

Ali, vajda se i iz iskustva saznaje da je celija nesto kompleksno koje treba inteligenciju.

Jer, kod tih automobila, cekica, slika i drugo, nije fora sto ih je bas covek napravio, nego, na osnovu nacina na koji funkcionise sam automobil, kako je covek iskoristio prirodne zakone i stvari, da napravi automobil, saznajemo da je covek inteligetno napravio sve te stvari.

Tako i kod celije, na osnovu kompleksnosti i sljakanja celije,  izvodimo analogiju da je stvoreno inteligentno.

I,sad, ako covek gleda i analizira tog coveka, kako inteligetno pravi sve te' stvari, onda, ce na osnovu toga iskustva postaviti i pitanje, a, odakle coveku sposobnost inteligencije da napravi te' stvari,.... ko je njega napravio,... :D

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Промашила си поенту.

Može biti ali iz

пре 28 минута, Ведран* рече

јер никада нисмо били у фабрици, аутомобила, чекића, итд и лично то сагледали

nekako mi je to sledilo.

A i

пре 30 минута, Ведран* рече

На основу целокупног животног искуства и стеченог знања

mi izgleda, u kontekstu celog pasusa, da govoriš o ličnom iskustvu.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...