Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Управо сада, Vedran рече

Па сад. У веру ти се не мешам. 12:smeha: 

Када је реч о конкретним стварима (да се нешто прочита, на пример) ја волим да прочитам шта пише, да ствар проучим, промислим, а не да унапред верујем онако како ми се свиђа.

Али има нас свакаквих у Божијој башти. Неки верују и у равну земљу и верују да Св Писмо говори о равној земљи. Шта да им радиш. Вера је то својеврсна (али не разумна вера).

Batice kad mi postaviš na srpskom onda mož da pričamo.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 11 минута, Кратос рече

Batice kad mi postaviš na srpskom onda mož da pričamo.

Ух, ух! Да ми се анђео с неба јави и каже ми да Кратос не разуме руски језик и да му је потребно превести оне цитате ја му не би веровао. Јер оне две кључне реченице су готово на чистом српском језику. Дакле прво би анђео морао да ме убеди да Кратос не разуме српски, и так кад би ме у то убедио имао би шансу да ме убеди да Кратос не разуме руски. И наравно анђео би прво морао да руча са мном, да ме не убеђује на гладно :)

12:smeha:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Благовесник рече

Iz nase perspektive to je gotovo nemoguce da razumemo... Oni hoce da kazu da iz Bozje prespektive, iz perspektive Onoga koji JESTE, dakle,  Jestestvujuceg,  Koji je vecna sadasnost, nema tih vremenskih okvira unutar Njega (ako sam dobro razumeo)... Ipak, ja prihvatam  ipak u, kako bih rekao, hronoloskom nizu, to tradicionalno (ili bolje receno - ustaljeno) poimanje,  da javljanje Hrista u Starom zavetu, sto tvrde i Pavle i Petar, ipak bese javljanje u slikama, vizijama (utvrama), koje vise odgovaraju SENCI, kada vidis senku nekoga koji dolazi i dogadjaja koji tek treba da se dogodi....  No, kazem, ne iskljucujem ni ovo njihovo, jer je nemenja poentu (mozda je cak i pravoslanije, ali nismo u obavezi da prihvatimo da je Gospod Isus Hristos  dolazio Starozavetnim patrijarsima u realnom vaskrslom telu)...

Pazimo,

Duh Sveti sobom donosi nama SECANJE i ISKUSTVO buducnosti (to je lepo pojednostavio, voleli ga ili ne, Vladika Ignjatije Midic, u spisu - Secanje na buducnost),  da Duh Sveti sobom donosi iskustvo  buduceg (za nas, iz nase perspektive) buduceg Carstva Bozjeg, pa je moguce da kazemo u Liturgiji (u delu - Anamneze - Secanje)  secajuci se, pocevsi sa Ovaplocenjem, ali i Drugog dolaska ("Sećajući se dakle..."). Duh Sveti donosi i cini od nas i sveta u Liturgiji, IKONU (sliku) Carstva Bozjeg, ali koje na osnovu recenog mozemo videti da se za Duha Svetog evc zbilo.

To za Božiju perspektivu sam se i ja složio s njima,međutim problem je što oni tvrde da je Sin Božiji na večnom planu,pre postanja sveta,vremena,kosmosa,čoveka bilo čega,bio u telu i da je kroz njega tako ovaploćenog svet stvaran,što samo može da znači ako bi usvojili da je to tačno da nema ničeg stvorenog u Hristu,što je ulaz u čist monofizitizam jer je ovaploćeni Logos prevečno ovaploćen,njegova priroda je sva nestvorena,samo ovaploćenje je obesmišljeno,nema nikakvog uzimanja obličija sluga,on je oduvek u tom obličiju....Drugo kako onda Otac kaže sedi meni s desne strane dok ne pokorim neprijateje tvoje,nije mu reko sedi sine,sve smo ih icepali već,Petar govori o Bogu koji nas trpi etc..

Drugo ako usvojimo to da su svi već spašeni ili osuđeni onda moraš da uvedeš jednu paralalenu dimenziju gde postojiš ti sada ovakav,smrtan,prolazan, i još jedan ti već obožen na nekoj nadvremenskoj ravni ili osuđen na propas što u prevodu znači da si ti i svako od nas već zapečatio sudbinu al eto Bog ljubavi te drži u neizvesnosti da se krčkaš ovde još malo....To što Bog zna šta će se desiti ne znači da se to već desilo i da je svet već spašen i na nivou njegove perspektive si ne ne odigrava spasenje već na nivou sveta,jer je eshaton krajnja tačka tvorevine a ne Boga.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Кратос рече

To za Božiju perspektivu sam se i ja složio s njima,međutim problem je što oni tvrde da je Sin Božiji na večnom planu,pre postanja sveta,vremena,kosmosa,čoveka bilo čega,bio u telu i da je kroz njega tako ovaploćenog svet stvaran,što samo može da znači ako bi usvojili da je to tačno da nema ničeg stvorenog u Hristu,što je ulaz u čist monofizitizam jer je ovaploćeni Logos prevečno ovaploćen,njegova priroda je sva nestvorena,samo ovaploćenje je obesmišljeno,nema nikakvog uzimanja obličija sluga,on je oduvek u tom obličiju....Drugo kako onda Otac kaže sedi meni s desne strane dok ne pokorim neprijateje tvoje,nije mu reko sedi sine,sve smo ih icepali već,Petar govori o Bogu koji nas trpi etc..

Drugo ako usvojimo to da su svi već spašeni ili osuđeni onda moraš da uvedeš jednu paralalenu dimenziju gde postojiš ti sada ovakav,smrtan,prolazan, i još jedan ti već obožen na nekoj nadvremenskoj ravni ili osuđen na propas što u prevodu znači da si ti i svako od nas već zapečatio sudbinu al eto Bog ljubavi te drži u neizvesnosti da se krčkaš ovde još malo....To što Bog zna šta će se desiti ne znači da se to već desilo i da je svet već spašen i na nivou njegove perspektive si ne ne odigrava spasenje već na nivou sveta,jer je eshaton krajnja tačka tvorevine a ne Boga.

Nema sta sve si savrseno pogresno razumeo.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

A da ne bude sad da tu Kratos piše nešto što nije pravoslavno eve vam oros 5.Vaseljenskog sabora....

Ако неко не исповеда да Бог Логос има два рођења, превечно од Оца, надвремено и бестелесно, а у последње дане Он је сишао са небеса и оваплотио се од Свете Пречисте Богородице и Приснодјеве Марије, и рођен је од ње, нека буде анатема.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Кратос рече

To za Božiju perspektivu sam se i ja složio s njima,međutim problem je što oni tvrde da je Sin Božiji na večnom planu,pre postanja sveta,vremena,kosmosa,čoveka bilo čega,bio u telu i da je kroz njega tako ovaploćenog svet stvaran,što samo može da znači ako bi usvojili da je to tačno da nema ničeg stvorenog u Hristu,što je ulaz u čist monofizitizam jer je ovaploćeni Logos prevečno ovaploćen,njegova priroda je sva nestvorena,samo ovaploćenje je obesmišljeno,nema nikakvog uzimanja obličija sluga,on je oduvek u tom obličiju....

Ко ово тврди?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

Ко ово тврди?

Pošto sam ja profesionalac i ne volim da se ponavljam vrati se lepo pa čitaj ko je to ovde jasno i nedvosmilseno tvrdio,pozivajući se na Apostola Pavla....

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Pošto sam ja profesionalac i ne volim da se ponavljam vrati se lepo pa čitaj ko je to ovde jasno i nedvosmilseno tvrdio,pozivajući se na Apostola Pavla....

A ti mislis na mene?

Verovatno pošto je meni Pavle kao brat koji veli da je kroz Isusa Hrista sve postalo.

Ali ja i dalje tvrdim da ti ne razumeš šta je Božja Tvorevina.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече
пре 4 минута, Vedran рече

Ко ово тврди?

Nice try buddy!

Нисам тражио да ми преведеш или цитираш (то је било следеће питање :)), него сам питао КО је то тврдио. Као оно кад ти рекох ко прича другачије од тебе (Св Симеон). Па збради реципроцитета можеш да ми одговориш. Још хтедох да ти понудим да заједнички утепамо онога ко тако исповеда sFun_bat а ти вако штитиш безбожнике и скриваш их. :D

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Кратос рече

To za Božiju perspektivu sam se i ja složio s njima,međutim problem je što oni tvrde da je Sin Božiji na večnom planu,pre postanja sveta,vremena,kosmosa,čoveka bilo čega,bio u telu...

Pa ako Duh  Sveti  donosi u Evharistiji secanje i iskustvo buduceg Carstva Bozjeg, dakle, za Njega je to iskustvo tj. REALNOST onoga sto je za nas buducnost, dalje implicira da je moguce da i u proslosti tj. pocetku stvaranja (a stvaranje je proces koji se iz nase perspektive dovrsava u Eshatonu, jer Sveti Oci kazu da Bog na to misli kada kaze - gle,  sve bese veoma dobro), cin stvaranja desio kroz tu realnost buduceg Carstva Bozjeg tj. Eshatona  - Vaskrsli Hristos (Sin Coveciji)  dolazi sedeci sa desne strane Boga Oca.  Razumes?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vedran рече

Nice try buddy!

Нисам тражио да ми преведеш или цитираш (то је било следеће питање :)), него сам питао КО је то тврдио. Као оно кад ти рекох ко прича другачије од тебе (Св Симеон). Па збради реципроцитета можеш да ми одговориш. Још хтедох да ти понудим да заједнички утепамо онога ко тако исповеда sFun_bat а ти вако штитиш безбожнике и скриваш их. :D

Imaš  na prethodnim stranicama na ovoj temi...traži i naći ćeš,kucaj i otvoriće ti se.:sunce:

Подели на овим сајтовима

Zato ono - Gle, vidim, Sina Covecijeg na Nebesima (kod Starozavetnih otaca, Danila itd...) ili Novozavetnih - Niko se nije popeo na Nebesa osim Onoga koji sidje - Sin Coveciji koji je na Nebesima.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Imaš  na prethodnim stranicama na ovoj temi...traži i naći ćeš,kucaj i otvoriće ti se.:sunce:

Видиш како си небоголик. Ја куцам код тебе, и куцам, и куцам, а ти не отвараш. Ја те питам хлеба, а ти ми дајеш камен. ...:)

Ти рече "они", ја питам "ко су они", а ти кажеш "куцај на другом месту"....

ц.ц.ц.ц.  

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Кратос рече

Drugo ako usvojimo to da su svi već spašeni ili osuđeni onda moraš da uvedeš jednu paralalenu dimenziju gde postojiš ti sada ovakav,smrtan,prolazan, i još jedan ti već obožen na nekoj nadvremenskoj ravni ili osuđen na propas što u prevodu znači da si ti i svako od nas već zapečatio sudbinu al eto Bog ljubavi te drži u neizvesnosti da se krčkaš ovde još malo....

Брате, опет једноставно питање: Ако ће Кратос бити једног дана, не дај боже, спашен :)), да ли он у овом моменту (2.5.2017) за Бога реално постоју у Цатрству небеском?  

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Благовесник рече

Pa ako Duh  Sveti  donosi u Evharistiji secanje i iskustvo buduceg Carstva Bozjeg, dakle, za Njega je to iskustvo tj. REALNOST onoga sto je za nas buducnost, sto dalje implicira da je moguce da u proslosti tj. pocetku stvaranja (a stvaranje je proces koji se iz nase perspektive dovrsava u Eshatonu)  stvaranje bilo kroz tu realnost buduceg Carstva Bozjeg tj. Eshatona  - Vaskrsli Hristos koji dolazi sedeci sa desne strane Boga Oca.  Razumes?

Znači oros 5.Vaseljenskog Sabora da bacimo u vodu jer on govori o bestelesnom Logosu?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...