Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 2 минута, Кратос рече

Ok.Slažem sa ovakvim gledištem stradanja Logosa.

:skidamkapu:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 10 минута, grigorije22 рече

A kako ti objasnjavas to sto je Hristos rekao da ce da bude u srcu zemlje tri dana i tri noci? Mozda si to vec negde pisao ali je meni promaklo, pa da sad arhiviram odgovor. :D

Алегоријски језик. Само потврђивање 100% да је то тако, тј да је умро и васкрсао. Јер ни по римском (Мк ту уводи римско да би појаснио ствари) ни по јеврејском рачунању не можемо да напабирчимо 3 ноћи. Као што изговарамо 3 пута алилуја, или Свети Боже, свети крепки, или амин, а може једанпут, тако се и овим језиком само потврђује реалност тог догађаја. Нема потребе да се уводе 2 суботе, како би неки хтели, или пак да је распет у среду-четвртак како би хтели други, него само да се разуме текст у оквиру јеврејске логике.  

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Кратос рече

Sam si rekao da je stvorenje....da je stvorena priroda....il sad imaš nešto novo da nam rečeš?

nije lepo, ja te nazovm bratom a ti lažeš.

ja sam rekao isus Hristos Sin Božji NIJE STVORENJE.

I to nije lepo Kratose, da nisam neustrašiv sad bi mi ispala iz ruku mladenac Paraskeva koja ima samo 5 meseci.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Nemoj sad opet da me vraćaš na pitanje da li je čovek stvorenje i da li je Hristos bio potpuni čovek i jedan od nas...brate prijatelju,živ bija...:skidamkapu:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Nemoj sad opet da me vraćaš na pitanje da li je čovek stvorenje i da li je Hristos bio potpuni čovek i jedna od nas...brate prijatelju,živ bija...:skidamkapu:

ajde pitaj me ako te nije sramota.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Napisao poruku pre 10 minuta  ti bratom njega pre pet minuta, a pre 2 minuta kazes mu da laze. :ani_biggrin:

Zvao ga bratom pre pre 10 minuta? :))

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Кратос рече

Nakon ovaploćenja ljudska priroda postaje nedovojivi deo druge Ipostasi Svete Trojice i stradanje te prirode i njeno vaskrsenje jeste vaskrsenje samog Boga.O tome se govori i kad pavle kaže da Bog steče Crkvu krvlju svojom....o tome govori i ono o silasku Sina Čovečijeg,On,Logos nju doživljhava kao neodvojivi deo svog bića nakon ovaploćenja.Smrt te prirode u Hristu jeste i Božije stradanje kroz nju.

Оно што се мени чини од самог почетка ове расправе јесте да код тебе преовладава одређена перспектива према којој по питању оваплоћења, а поготово Крсне смрти и Васкрсења, централну улогу игра "природа". Мислим да је то погрешно. Треба сва пажња да буде усмерена на Христа, а не на његову Богочовечанску природу, а нарочито не разложену на два дела Божанска и човечанска. 

Тај примат природе се примећује у овој последњој реченици, која је подвучена. Исправније би, по мом мишљењу, било рећи обрнуто, да Божије страдање јесте страдање те природе у Христу. Мада је, по мени, и то не баш најбоље изражено, јер чим почну да се на овај начин раздвајају природе у Христу ствари нису добре. 

И зато не бих могао ни да кажем да Христос доживљава крв сина човечјег као неодвојиви део свога бића, зато што она јесте део Христа. "Доживљава" је овде сувишно. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Тања1 рече

Imam naravno jos primedbi, ali nemam vremena dovoljno...ako pocnem  strelicama  ← →↓↑↖↗↘↙ analizirati tvoje poruke ti si bratac gotov. :ani_biggrin:. Logos ima vise znacenja. 

Sveto pismo ne remeti tvoju stvarnost ili je cini manje realnom nego sto je. Naprotiv. Ovde se prikazuje smrt tacno onako kako iskusimo. Bozija rec nam objavljuje istinu o smrti neskriveno, ne oduzima od uzasa i tuge, poziva na odgovornost. To znaci, da nije samo smrt, vec nesto sustinski drugacije i vise...i veoma mi je cudno da ne razumes da razumem da je cak i sin Boziji kao covek osecao ovu neizbeznu realnost tela, ali ne vidis da smrt vidis kao nesto od coveka bez Boga ciniti. ← →↓↑↖↗↘↙ pa te Ava s pravom zove nestorijanac.

Ne može da me nazove nestorijancom jer ja nigde nisam govorio o dve Ličnosti u Hristu,niti sam igde govorio o rađanju mesije već Boga u telu,tako da sestro slatka jalova rabota.Ako igde nađeš da sam ja to rekao prihvatam, da sam nestorijanac ovako ćorak od metka ...:ani_biggrin:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Кратос рече

Ok.Slažem sa ovakvim gledištem stradanja Logosa.

Алилуја! Алилуја! Алилуја!

Амин! Амин! Амин!

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Тања1 рече

Napisao poruku pre 10 minuta  ti bratom njega pre pet minuta, a pre 2 minuta kazes mu da laze. :ani_biggrin:

Bratom sam ga nazvao kad je ispovedio stradanje Isusa Hrista onako kako ga mi i pravoslavna Crkva ispoveda a to je bilo pre 12 minuta po slobodnoj proceni. :))

Nemam ja brata van Hrista. sestro mila :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

да Божије страдање јесте страдање те природе у Христу.

Smrt te prirode u Hristu jeste i Božije stradanje kroz nju.

Isto pričamo.Ja ne vidim nikakvu razliku u ovom tvom i mom.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Тања1 рече

и браћа лажу :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vedran рече

а не на његову Богочовечанску природу

Pa zar nije Bogočovečanska priroda zapravo dvostruka priroda,priroda nestvorenog Boga i stvorenog čoveka?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...