Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 минут, Ivan Marković рече
пре 10 минута, Vedran рече

А где си ти мене видео да ја то радим?

Pa ovde. Pomozi mi da shvatim, potpisao si Đurovićeve tvrdnje glede toga.

Read more  

Види. Ако желиш да схватиш искрено, покушаћу. И сад ћу ти разложити ово на делове. 

Потписивање нечијих тврдњи са Амин не значи 100% слагање са свим што је речено. Није то оно безрезервно Амин у Цркви. Ја сам теби Аминовао неке ствари које су ми биле само симпатичне, али не и са којима имам 100% сагласност. Као и другима. А исто тако пропустио сам да Аминујем неке ствари са којима имам 100% сагластност. То прво да разумеш. Друго, када разговараш са мном не можеш да ме стављаш у категорије, под звона итд. ја нисам део категорије, нити спадам у "ми" "ви" "они", него сам овде жив пред тобом кроз ову направу. Категорија sui generis :)) Бацекање звечке и тврдње "ви ово" "ви оно" су детињасте и неозбиљне. 

пре 6 минута, Ivan Marković рече

I ustremio se na one koji su izrazili neslaganje (Kratos), rezerve i sumnje (Bokisd) i mene(smatram tvrdnje te o kojima govorimo nedokazanim i u krajnjoj linijj nebitnim za naše spasenje, ali da mogu izazvati smutnje).

Нико од нас који учествујемо у богословској дискусији нема право на то да буде увређен јер се његови аргументи и мишљења не уважавају или критикују. Не можеш о овоме да причаш у контексту приче о томе како "ми" идемо около и намећемо своје мишљење некоме и збуњујемо народ и изазивамо саблазан и фалсификујемо Свето Писмо, Предање, Вјерују, и шта све не. Поменута господа и твоје богољубије су овде својим избором, својом слободном вољом, не присилом, као и та "друга страна". Истом том својом слободном вољом они и ти се јављате на ове теме и учествујете у дискусији. Нико вас не тера на то. Не можеш да имплицираш да се над њима и тобом врши насиље и намећу вам се нечије идеје. Ти имаш једнаку слободу да износиш аргументе, или да их не износиш и да се апслолутно не сложиш са оним што је речено. Дакле, ово је богословска тема и расправа. И свако има право да се аргументовано "устреми" на које год хоће и на чије год хоће аргументе. Али одбрана од аргумената бацањем звечке је детињаста и неозбиљна. 

пре 12 минута, Ivan Marković рече

Pa ja to sve vreme tvrdim. Rekoh, neka narod ispunjava Hristove zapovesti, voli jedne druge i Boga, učestvuje u evharistiji, zna Simvol i Oče naš. A mi, malo napredniji, izolujemo se na zatvorenoj temi i udri. Možda ja na kraju shvatim da je to što Zoran priča istina, ali ne vredi ako ovde prođe sto hiljada poruka VSB, Tanje1, Jelene i tako dalje. 

И не слажем се о затвореној теми, рекао сам ти то већ. Настрану полуозбиљна шала о "звону". Мени лично није циљ било кога да убеђујем у било шта. Па да сад тебе на приватној теми ја убеђујем или да ти мене убеђујеш и да се тако пренемажемо тамо уместо овде. Мени је важно да о вери говоримо чисто и да у њој узрастамо. И то не може у ексклузивном клубу изабраних. Ја се не сматрам "изабраним" да у таквом клубу причам и некога убеђујем. А ову тему ће прочитати како они који се у ове ствари разумеју (чак и они изван "клуба изабраних"), и исто тако, они који се не разумеју. И међу једнима и међу другима биће оних којима ће читање овога користити (слагали се или не), а исто тако и оних који ће почети да осуђују и да преносе црквене аброве и трачеве о томе како се овде исповеда јерес и слично и самозадовољно се тапшати по рамену како они већ знају све што треба да се зна. Али то је све ствар онога који чита, а не онога о чему се овде пише. Сви ћемо ми одговарати за своја дела, а не за туђа. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Ivan Marković рече
пре 30 минута, Vedran рече

Ти си мени вечерас изрекао највећу могућу увреду коју православне уши могу да чују. А то је да фалсификујем Символ Вере. Ниси се извинио за то, него си се невешто правдао. Да си ми рекао да сам луд, то би била вероватно мања увреда него да фалсификуем Вјерују.  

Upotrebio sam pogodbeni sklop, a ne indikativ. Žao mi je, ali moje pisanje podrazumeva znanje gramatike. Ako ne možeš da shvatiš raziku između pogodbenog sklopa i indikativa, onda nije trebalo da se uključuješ u diskusiju.

Видиш како ти мене сад стручно дијагностикујеш. Шта ја знам и шта не знам. Ја се не љутим.

Иако си стручан за граматику, ниси стручан да кажеш шта ја знам и не знам. А ја, иако сам стручан да проценим нечију манију, ипак сам био великодушнији него ти јер нисам рекао да си маничан, него да гварана може да ти изазове манију. Дакле ово твоје је далеко горе. А ја ипак не бацам звечку. 

Нико ти није ни рекао, нити подразумевао да користиш индикатив, него кондиционал како си и сам објаснио. Односно, покушао си да се оправдаш њиме, иако ти реченица није имала прави кондиционал, као што сам ти и указао примером када већ ожењени човек каже "ако се оженим, пољубићу своју жену". Није потребно знање граматичких конструкција да би човек разумео да овај кондиционал није добар. Јер услов у ствари и не постоји (већ је ожењен, према томе бесмислено је рећи "ако се оженим"), а самим тим и закључак је неминован (није кондиционалан, услован). Будући да у твоме "кондиционалу" не постоји исправан услов, него само лажњак, закључак је неминован, што значи да си ме оптужио да фалсификујем Вјерују. Невешто се правдаш. Требало би да сам јако уморан да ми овакво нешто промакне, а рекох ти да сам још попио и зелени напитак :D

пре 32 минута, Ivan Marković рече

Ti ne falsifikuješ Simvol, osim ako ne tvrdiš da je Hristos vaskrsao na krstu, a ne treći dan po Pismu.

А сад опет мутиш воду са овим додатком којег нигде није било. Као да ја исповедам супротно Символу Вере. Ја нисм баш толико кратке памети да не знам шта сам писао. Али да си отвореног ума и срца читао оно што сам написао не би ни ти рекао "а не трећи дан по Писму" јер ја то нисам ни тврдио. Не исповедам ја никакво алтернативно васкрсење, два васкрсења и сличне глупости које се или злонамрно или тупоглаво овде смишљају. Тако немој да мутљигаш. Ако си овај аргумент изубио достојанствено то прихвати. Имаш и онако много тога паметног да кажеш и допринесеш овој дискусији, да ти нико ово неће "узети за грех".  

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Ivan Marković рече

Hajde da to bude tako! Još jednom, Hristos vaskrse! 

Воистину воскресе! Једном за сва времена и сву вечност! И како би наш св Јустин рекао "и у свим световима".

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vedran рече

Потписивање нечијих тврдњи са Амин не значи 100% слагање са свим што је речено. Није то оно безрезервно Амин у Цркви. Ја сам теби Аминовао неке ствари које су ми биле само симпатичне, али не и са којима имам 100% сагласност. Као и другима. А исто тако пропустио сам да Аминујем неке ствари са којима имам 100% сагластност. То прво да разумеш.

To sam razumeo, pre nego si mi ovo rekao. Dovoljno sam dugo na forumu da to znam. Posle ću ti naći gde mislim da si potvrdio da je Hristos vaskrsao na krstu. Mada to u Simvolu ne piše.

пре 10 минута, Vedran рече

Друго, када разговараш са мном не можеш да ме стављаш у категорије, под звона итд. ја нисам део категорије, нити спадам у "ми" "ви" "они", него сам овде жив пред тобом кроз ову направу. Категорија sui generis 

Mogu. I sui generis je kategorija. Skup sa jednim elementom. Iako si stavio tog smajlića, zapravo je tvrdnja sasvim opravdana i nije šala. Ali ako te to vređa, neću. Naravno, sve što sam rekao ne isključuje tvoju izjavu da si živ, tu pred mnome. Potvrđujem.

пре 13 минута, Vedran рече

Бацекање звечке и тврдње "ви ово" "ви оно" су детињасте и неозбиљне. 

Ja nisam primetio da sam to ja radio. Ako ti to misliš, ja se s time ne slažem.

пре 14 минута, Vedran рече

Нико од нас који учествујемо у богословској дискусији нема право на то да буде увређен јер се његови аргументи и мишљења не уважавају или критикују.

Niko od nas. Ja na primer ponekad kad ne uvažim Zoranove/VSB argumente, oni se nadure.

пре 15 минута, Vedran рече

Не можеш о овоме да причаш у контексту приче о томе како "ми" идемо около и намећемо своје мишљење некоме и збуњујемо народ и изазивамо саблазан и фалсификујемо Свето Писмо, Предање, Вјерују, и шта све не.

Mogu ako i samo ako neko od "vas" izađe sa tvrdnjom da je nešto dokazano, a isto nije dokazano da naglasim, van svake razumne sumnje. I to ću i da radim. Ne mogu, ako vi uz svaku vašu tvrdnju koja nije dokazana kažete "moguće", "hipoteza", "računam", "smatram", "po mome mišljenju, ovo je..." i tako dalje i tome slično. Inače, ne mogui nemam pravo. I neću.

пре 21 минута, Vedran рече

Не можеш да имплицираш да се над њима и тобом врши насиље и намећу вам се нечије идеје.

Kad me proglasiš maničnim, vršiš nadamnom nasilje. Kada Zoran kaže da se kretenišem, iživljavam nad ovim ili onim piscem/tekstom i slično, onda je to nasilje. Što se njih tiče, šta je Kratosu sve rekao na ovoj temi, bolje da ne pominjem. Dakle, mogu da impliciram. O drugim temama bolje da ne govorim. Šta sam tamo doživeo, nije za priču. 

пре 24 минута, Vedran рече

И свако има право да се аргументовано "устреми" на које год хоће и на чије год хоће аргументе.

Da. Ali argumentovano. Svi ovde ponekad to rade, a dosta njih i ne. Sad je samo stvar slaganja ko to radi tako, a ko ne. 

пре 25 минута, Vedran рече

Али одбрана од аргумената бацањем звечке је детињаста и неозбиљна. 

Potpuno se slažem. Samo ako misliš na mene, ja nemam nikakve zvečke. 

пре 27 минута, Vedran рече

И не слажем се о затвореној теми, рекао сам ти то већ. Настрану полуозбиљна шала о "звону". Мени лично није циљ било кога да убеђујем у било шта. Па да сад тебе на приватној теми ја убеђујем или да ти мене убеђујеш и да се тако пренемажемо тамо уместо овде. Мени је важно да о вери говоримо чисто и да у њој узрастамо. И то не може у ексклузивном клубу изабраних. Ја се не сматрам "изабраним" да у таквом клубу причам и некога убеђујем. А ову тему ће прочитати како они који се у ове ствари разумеју (чак и они изван "клуба изабраних"), и исто тако, они који се не разумеју. И међу једнима и међу другима биће оних којима ће читање овога користити (слагали се или не), а исто тако и оних који ће почети да осуђују и да преносе црквене аброве и трачеве о томе како се овде исповеда јерес и слично и самозадовољно се тапшати по рамену како они већ знају све што треба да се зна. Али то је све ствар онога који чита, а не онога о чему се овде пише. Сви ћемо ми одговарати за своја дела, а не за туђа.

U redu. Slažem se. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vedran рече

Нико ти није ни рекао, нити подразумевао да користиш индикатив,

Optužbu možeš izreći samo indikativom. Npr "Petar Petrović je ukrao/krade/ukrašće krompir". Pogodbenim sklopom je to nemoguće. "Ako PP ukrade krompir, onda je ukrao krompir" nije optužba, jer podrazumeva i suprotnu mogućnost. Ako nije ukrao krompir, nije ukrao krompir. Ako si slučajno ovde mislio na logički kondicional, gde od istinitosti antecedensa i konsekvensa zavisi cela implikacija, o tome ovde u opšte nije bilo reči. Da jeste, stavio bih ti to u formule i objasnio kroz istinitosne tablice sve četiri migućnosti( ukoliko ne znaš). Ako ti i dalje nije jasno, ne mogu da ti objasnim. Jednostavnije ne umem.

пре 11 минута, Vedran рече

Будући да у твоме "кондиционалу" не постоји исправан услов, него само лажњак, закључак је неминован, што значи да си ме оптужио да фалсификујем Вјерују.

Ne. Ako je antecedens lažan, konsekvens može biti i ispravan i lažan, u skladu sa načelom "ex falso quodlibet". Ali ukoliko je antecedens tačan, konsekvens ne može biti lažan.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Optužbu možeš izreći samo indikativom. Npr "Petar Petrović je ukrao/krade/ukrašće krompir". Pogodbenim sklopom je to nemoguće. "Ako PP ukrade krompir, onda je ukrao krompir" nije optužba, jer podrazumeva i suprotnu mogućnost.

"Ако си ти Иван Марковић, онда си глуп."

Ево. Нисам те увредио, јер постоји могућност да ти ниси Иван Марковић. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Него јесу ли тебе то пустили из пургаторијума кад ти одмах поруке пролазе? Или неко из ћошка са интересовањем чита наше препуцавање и пушта твоје поруке?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Vedran рече

Невешто се правдаш.

A ti ne znaš ni logiku ni gramatiku. Ovo ti kažem krajnje ozbiljno. Kao diplomirani klasični filolog i master filozofije koji se okozio radeći jednu jedinu logiku(matematičku, nema mnogo veze sa istorijskom kojom se ti služiš). Istorijska logika nije logika. To je samo istorija logike. Ne zameri, mislio sam da znaš, ali sam sad razumeo šta podrazumevaš pod logikom. 

пре 18 минута, Vedran рече

Требало би да сам јако уморан да ми овакво нешто промакне,

Trebalo bi da uzmeš udžbenik iz logike Koste Došena ili Mirjane (valjda Aksentijević, zaboravih prezime, mogu kasnije da ti dostavim ako te zanima). Stojim ti na raspolaganju za sve reference.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vedran рече

Biti glup ili neznalica nije uvreda. Davati nekome dijagnozu maničnosti jeste. Neka ja budem glup po tebi, meni je to irelevantno, ali da bi o ovome razgovarali, prvo Došena ili Miru u šake. Možeš i Džona Lemona. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vedran рече

Него јесу ли тебе то пустили из пургаторијума кад ти одмах поруке пролазе? Или неко из ћошка са интересовањем чита наше препуцавање и пушта твоје поруке?

Ne tiče te se...

Подели на овим сајтовима

I to je to. Sad ti. Počni od Kratosovih pitanja. Ja ti neću odgovoriti ni na jedno, osim ako te ne zanimaju već pomenute knjige iz logike. Njih imam kući, pa ću ti, ako i samo ako te to zanima, poslati podatke da bi mogao da ih nabaviš ili nađeš na netu ako ih ima. Ako ne želiš, nemoj da se ljutiš što ti kažem da pojma nemaš šta su kondicionalni iskazi i implikacije. Praštaj!

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Ivan Marković рече

Biti glup ili neznalica nije uvreda.

То је твој одговор на ово:

пре 21 минута, Vedran рече

Што је својеврсно давање дијагнозе. Дакле, ово није увреда.

А онда кажеш ово:

пре 15 минута, Ivan Marković рече

Davati nekome dijagnozu maničnosti jeste.

Закључак: давати му дијагнозу да је глуп НИЈЕ УВРЕДА, а давати му дијагнозу да је маничан ЈЕСТЕ УВРЕДА.

Толико о твоме бављењу логиком. :))

Много си бре смешан.

Боље би било да си после оног поздрава отишао пипи и у кревет. 

Али имаћу ово о глупости и маничности на уму за у будуће. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Што је својеврсно давање дијагнозе.

Ja sam mislio na medicinsku dijagnozu. Glupost nije bolest i veoma je relativna. Za nekoga sam glup za nekoga pametan. Za nekoga (moju suprugu) lep, za nekoga ružan. Meni je potpuno irelevantno da li me smatraš smešnim, glupim, ovakvim ili onakvim. 

а давати му дијагнозу да је маничан ЈЕСТЕ УВРЕДА.

Jeste. Jer je u pitanju neistina. Ja nisam maničan. 

Толико о твоме бављењу логиком. :))

Ovo nema veze sa logikom. Što sam ti već rekao. Sad mi se čini da troluješ. Ako to radiš istrolovaćeš samo sebe. Jer to mene ič ne umara.

Боље би било да си после оног поздрава отишао пипи и у кревет. 

Šta je za mene bolje o tome odlučujem ja ( i moja žena:ani_biggrin:). Ne ti. Kao što rekoh, oženi se...

Али имаћу ово о глупости и маничности на уму за у будуће.

Sav sam se potreso...no svejedno, praštaj...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ivan Marković рече

Ja sam mislio na medicinsku dijagnozu. Glupost nije bolest i veoma je relativna.

Ни манија није медицинска дијагноза и она је релативна (као што сматраш за глупост). Ето, чисто ако ниси знао. 

Тролујем? 12:smeha: (док не измисле овога што се меје стојећи наглавачке!)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...