Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Ево од вл. Николаја на тему од пре неколико дана, беседа на 29 март, пролог.

БЕСЕДА
о чудесном отварању гробова
И гробови се отворише, и усташе многа тијела светијех који су помрли. (Мат. 27, 52)
О да великог знамења! И мртва тела светих људи и жена познаше Онога који на крсту издахну у мукама, а мртве душе старешина јеврејских не познаше Га. Сва се твар усколеба, само се не усколеба злочиначка душа Ане и Кајафе и Ирода. Мртви светитељи показаше се осетљивији од живих грешника. Но како би и мртви светитељи остали равнодушни према Створитељу своме на крсту, кад ни мртво камење не може остати равнодушно! Како би при таквом догађају, од кога се земља затресе и сунце помрча, могла лежати у гробовима тела оних праведника, који Његов закон стари испунише, који му се надаху за живота, који Га прорицаху и који с надом у Њега очи своје заклопише?
О да великог знамења! О да велике утехе за нас, који се надамо васкрсењу! Јер по нашој немоћи и маловерности ми бисмо могли рећи: ваистину, Христос је васкрсао, но да ли ћемо ми васкрснути! Христос је васкрсао по сили Својој, но како ћемо ми васкрснути? И ко зна, да ли ће Бог и нас својом силом васкрснути? Ево утехе, ево доказа: и гробови се отворише, и усташе многа тијела светијех који су помрли! Значи: и обичне људе смрт није могла уништити. Значи, да н они који су много мањи од Христа, нису мртви као камење него су живи као ангели. Значи: кадтад и наша ће тела устати из гробова и ми ћемо живети. Све што је Господ рекао, поткрепљено је и претрпано безоројним доказима. Знајући немоћ наше вере, Он је доказао Своје пророчанство о васкрсењу не само Својим сопственим васкрсењем него и устајањем из гробова многих тела, у време смрти Своје.
О браћо, нико од нас неће имати ни најмањег изговора за неверовање у живот после смрти.
О Господе премилостиви, утврди верне у вери, и обрати неверне у веру. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 3 минута, Матусал рече

Знајући немоћ наше вере, Он је доказао Своје пророчанство о васкрсењу не само Својим сопственим васкрсењем него и устајањем из гробова многих тела, у време смрти Своје.

Шта зна Николај?:)) Јак ми то светац...:)) Ја сам о устајању нас у есхатолошким телима одмах пошто умремо уствари само био развио његове тврдње. Онда су почели да затрављују: То је само Николајев теологуменон...

Мт говори буквално о устајању тела са убијеним и васкрслим Господом (док је још на крсту). Но, када ја, ВСБ и остали просвећени божанским духом то говоримо, ми смо јеретици. Што рече Ис Јеврејима: Па да сте ви били на месту ваших отаца и ви бисте потепали пророке као што су и они радили, а сада им као дижете споменике!

Чекам само за 100 година када ме зилоти убаце у календарче!12:smeha: 

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Zoran Đurović рече

Ја сам о устајању нас у есхатолошким телима одмах пошто умремо уствари само био развио његове тврдње.

Где могу детаљније да погледам о томе?

Подели на овим сајтовима

Odoh na Liturgiju, želeo bi da zamolim za oproštaj sve koje sam hotimice ili nehotimice uvredio ili razžalostio ili se duboko ogrešio o njih.

Nisam imao zlu nameru niti ću ikoga upamtiti ovde po nečem zlom.

Vodeći se zaista onom jakom apostolskom i ako jedni druge napadate, gledajte da se ne istrebite odoh na slavu Boga u Crkvu na službu Bogu.

Hristos vaskrese.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Zoran Đurović рече

Мени још јутрос!:::::::::::)))))))))))))))))))))) :kolcecb3hb8:

Е сад како то да код мене Васкрсе у једно време, код вас у друго?

Да ли то значи да су била два васкрсења или да су била два Христа? (питам у Кратосово име :)))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vedran рече

Е сад како то да код мене Васкрсе у једно време, код вас у друго?

Да ли то значи да су била два васкрсења или да су била два Христа? (питам у Кратосово име :)))

Иначе да вам кажем. Било нам је (јесте нам) јако лепо. Сви смо певали, био је тамо Аврам али и Давид. Давид се посебно био развеселио, понело га, па је скакао и играо. Сви смо пили ново пиво, ....и тако. А да, да не заборавим био је и Јероним! Ма супер било (јесте). :kolcecb3hb8: 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Изашла нова књига:

58f2dbdc69f83_Untitledpicture.thumb.png.fd194e8ff63acb46152959c0ed3fb292.png

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Odoh na Liturgiju, želeo bi da zamolim za oproštaj sve koje sam hotimice ili nehotimice uvredio ili razžalostio ili se duboko ogrešio o njih.

Nisam imao zlu nameru niti ću ikoga upamtiti ovde po nečem zlom.

Vodeći se zaista onom jakom apostolskom i ako jedni druge napadate, gledajte da se ne istrebite odoh na slavu Boga u Crkvu na službu Bogu.

Hristos vaskrese.

Ovo treba da se radi i kad nije uskrs. Sam da se setis a ne praznik da te potseti...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

On 14/4/2017 at 2:20, Bokisd рече

Inace, ova tvoja recenica,.....'Али тај исти Христос који се оваплотио једном за сва времена и сву вечност од Дјеве Марије, јавио се Авраму и јео код њега.'......opet mi deluje kao atemporalnost, jer, kako se  taj Hristos rodjen o Djeve Marije, javio Avramu......kada se jos nije realno Ovaplotio ?  :scratch_head:

Верујем да ћеш се из манастира вратити надахнут. 

Волео бих да размислиш мало дубље о овоме горе. Ти питаш како се јавио Авраму, када се још није реално оваплотио. Ја и ти не можемо да се јавимо Авраму, је ли тако? Дакле ти Христа посматраш као што би посматрао себе или мене који смо ограничени временом. А сада размисли да ли се Христос оваплотио за време или за вечност? Да ли се његово оваплоћење завршава са смрћу? Ако се завршава са смрћу онда се он оваплотио само за време, од тачке оваплоћења у будуће до смрти, али не за вечност. А ако се не завршава са смрћу онда се оваплотио и за сву вечност, а то не значи од тачке оваплоћења убудуће јер вечност нема временске тачке као такве. Мислим да ће твој одговор на моје горње питање бити "не", јер кад би рекао "да" ја бих сматрао да си тотално сишао с ума.

Будући, дакле, да је се оваплоћење не завршава са смрћу, онда је оно за сву вечност. Овде више нису дозвољене било какве менталне акробације којима би рекао нешто као, да али за сву вечност "од тренутка оваплоћења па у будуће", јер би тиме Бога потчинио темпоралности, као што већ рекох. За Бога нема било шта налик овоме "од временске тачке па убудуће", јер нема временске тачке и нема будуће и прошло. Постојање временске тачке значило би подложност времену. И док је она за тебе и мене стварност за Бога није. Дакле иза овога што сам рекао да је рођен од Дјеве за сва времена и сву вечност, наша памет стаје јер ту већ долазимо до онога да чекамо "живот будућег века" (крај Вјерују). 

Дакле кључни проблем је време. Данима то покушавам да кажем на разне начине, чак и досеткама и шалама итд.  

Надам се да си у манастиру имао прилику да ослушкујеш што Црква исповеда (читај, што ти и ја и сви ми исповедамо), а све то ових пар дана врви од тема о којима причамо ових дана. 

Мислио сам написати још један коментар на једну стихиру у којој се лепо осликава колапс времена, у Христу, кроз паралелу стварање-домострој спасења. Ово што ти зовеш типологија, али језик је значајно другачији јер није резик "слике" него језик готово опипљиве реалности. Али то ако стигнем и будем имао воље.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vedran рече

Волео бих да размислиш мало дубље о овоме горе. Ти питаш како се јавио Авраму, када се још није реално оваплотио. Ја и ти не можемо да се јавимо Авраму, је ли тако? Дакле ти Христа посматраш као што би посматрао себе или мене који смо ограничени временом.

Бокситово исповедање: 

Христос је другачији јуче, данас и сутра!

- А ја се питам: Како је могуће да је присутан истовремено у Сиднеју, Риму, Београду, Штоклому и мансатиру св. Сисоја у коме се Боксит сада налази?

- И исто питање за Боксита, како је могуће да је Ис Хс творац времена и простора када је он тај тек после оваплоћења?

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Матусал рече

Где могу детаљније да погледам о томе?

Овде: https://www.academia.edu/23078130/%D0%94%D0%BE%D1%9B%D0%B8_%D1%9B%D0%B5_%D1%81%D0%BC%D1%80%D1%82_%D0%B8_%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%9B%D0%B5_%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B5_%D0%BE%D1%87%D0%B8

А овде су кроз расправу: http://pouke.org/forum/topic/40205-%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D1%92%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B-%D1%98%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B0-%D1%83-%D0%B5%D1%81%D1%85%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%B8%D0%BC-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0/

Подели на овим сајтовима

On 4/14/2017 at 8:05, Zoran Đurović рече

Једва чекам како ће да реши проблем из Матеја:)))  

Што се тиче Матеја, ствар је проста. Мртваци који су устали после васкрсења, устали су после васкрсења. Које се описује касније. Јеванђеље нема строго дискурзиван , већ више проповедно-декларативан карактер. Наравно, оно је поетска историја, али не анали. Строго хронолошки морамо приступати само аналима и полицијским извештајима. Јеванђеља то нису. Узмимо следећи  пример:"Када сам се вратио са пута, жена ме је чекала на аеродрому. Много смо се ужелели једно другог. Итд, итсл...Дакле, био сам на путу...

Из овог примера који ссм дао види се да је у свакодневном приповедању допуштено наводити у тексту догађаје који су се догодили касније пре догађаја који су се догодили раније. То не може само у аналима и форензичким извештајима. Jasno, ovo je jedno moguće tumačenje odeljka iz Mateja koji si naveo. Ne pretenduje na apsolutnu tačnost, ali mi deluje sasvim smisleno.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...