Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 1 минут, Bokisd рече

Da zaboravimo ovaj post. :945729:

Ili, da budemo kao stari Jevreji, sve u oblicima i slikama da slavimo. :gleda:

Što se mene tiče razrešeno ti je da ne budeš Hrišćanin ić :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 7 минута, Vedran рече

Фали ти свевидеће око!

Сад ће нас прогласити за масоне 12:smeha:

Da znas da mi je palo na pamet staviti i svevidece ispod natpisa Hristos, ali reko bice previse neko ce da svisne. :))

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Adam je stvoren smrtan.

Si se nekad zapitao zašto Bog govori čoveku, ako pojedeš sa drva poznanja dobra i zla umrećeš?

Da li zbog toga što Bog želi da stvori polsušnog ili neposlušnog čoveka?

Ili zbog toga da čoveku kaže i otkrije kakvu prirodu čovek ima?

Ako može neko odgovor na ovo pa da nastavimo šta je osuđeno na saboru?

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa zašto ti potrčiš na njihovo igralište i u delu spasenja uvodiš vreme kao ograničavajuću kategoriju?

Zar nije delo spasenja uključeno u već završeno stvaranje, dakle ne spada pod nikakvo dejstvo ograničavajućeg karaktera nikakvom stvorenju kao što je naprimer vreme?

Vreme je obično stvorenje. Pas, mačka....ovca.

Погледај моју поруку опет, ако хоћеш, ја мислим да није о томе реч. Нисам уопште уводио ограничавајућу категорију времена у спасење. О томе ни говора није било. Описивао сам из земне перспективе како наша смртно-бесмртност игра улогу у тајни спасења. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ja mislim drugačije.

Bog je jednostavno čoveku otkrio kakvu prirodu čovek ima.

To je smrtna priroda.

Ili je Bog ostavljao čoveka u neznanju dok čovek ne umre i ne otkrije mu prirodu da će umreti?

Морам опет да те грдим, иако у иманентном контексту, све да бих нервирао Ивана, лупам лајкове на твоје коментаре!

Како се усуђујеш да се не слажеш у длаку са Авом?:))12:smeha::))

У ствари, да не будемо лицемери, да кажемо сада људима да смо се договорили да се кобајаги не слажемо. Узели смо да се појавимо у форми неслагања, мада Једно мислимо! 12:smeha:

Сви проблеми овде настају око историзације Адама. Ја не верујем у тог првог човека. Мени је цела та прича само покушај објашњавања ситуације у којој се налазимо. Зашто смо смртници. Кривицу, уколико нисмо психопате, осећамо у себи, као што осећамо и страх од смрти. Ти имаш права само ако се претпостави тај неки првобитни рајски човек. Ја сам све то избацио из свог богословља. Мада сам још онда говорио о почетку и крају као једној ствари.

Остаје нејасно од ког је дрвета човк јео јер се вели да је Дрво живота било у центру раја, као и Дрво познања добра и зла. Како 2 могу да буду на истом месту? И какви су ти плодови да могу да открију разлику између добра и зла? Јабука? Смоква?

Имамо митолошку причу која нам говори да нам без сједињења са Богом нема спаса, односно живота. То је све.    

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Vedran рече

Да у праву си. Али мислим да ни ја нисам погрешио. Јер овде је опет реч о питању времена и перспективи. У времену је "недовршено"

Pa nije nedovršeno u vremenu.

Vreme je stvorenje, ovca,koza,pas,mačka,planina,more.......

Kako možeš kroz ovcu gledati a da govoriš da li je majmun dovršen ili nije?

Dakle sve je već svršeno,oduvek je i bilo čak i pre nogo je stvorenje postalo.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Adam je stvoren smrtan.

Si se nekad zapitao zašto Bog govori čoveku, ako pojedeš sa drva poznanja dobra i zla umrećeš?

Da li zbog toga što Bog želi da stvori polsušnog ili neposlušnog čoveka?

Ili zbog toga da čoveku kaže i otkrije kakvu prirodu čovek ima?

Тиме је Адаму дата слобода избора, да је послушао остао би слободан.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ako ne verujete Kratosu verujte onda avi Justinu,Avgustinu...

Другу групу сачињавају она места која ближе одређују број Божанских Лица као три, при чему се не употребљавају посебни лични називи и не повлаче никакве разлике. У таква места, по учењу светих Отаца, спада оно у коме се описује јављање Бога Аврааму код Мавриског грма у облику тројице путника: Јави му се Господ Бог (Jahve) код грма Маврискога, кад сеђаше на вратима пред шатором својим у подне. Подигавши очи своје погледа, и гле, три човека стајаху према њему. И угледавши их потрча им у сусрет испред врата шатора свога,ипоклониседо земље. И рече: Господе (Adonai), ако сам нашао милост пред тобом, немој проћи слуге свога.[12] Јасно је да се Авраам обраћа тројици као једноме, и то као једноме Господу. Сав разговор између Авраама и Господа води се од тројице у име једнога,[13] а у последњем стиху, којим се и завршује ово богојављење, вели се: И Господ отиде свршивши разговор са Авраамом.[14] У овом јављању Бога Аврааму древно црквено Предање види појаву Свете Тројице. „Авраам сусреће тројицу, вели блажени Августин, а клања се једноме. Угледавши тројицу, он је дознао тајну Тројице, а поклонивши се као Једноме, он је исповедно једнога Бога у три Лица“.[15] Молитвени дух Цркве, који мисли свештеним Предањем, у овоме богојављењу гледа јављање Свете Тројице: Священнотайнникъ Авраамъ бывъ: священнообразно древле, Творца всехъ и Бога и Господа, во трехъ убо Ипостасей державу единственну позна.[16] Авраамъ добродетелi. и страннолюбiемъ Троицу прiятъ, ангельски пришедшую.[17] Пресельникъ сый Авраамъ, сподобися образно воспрiяти единственнаго убо Господа въ трiехъ Ипостасехъ, пресущественна мужескими же зраки.

I za avu zloslavnog malo Avgustina koji gle čuda kaže ono što i bezbožni Kratos.Kaki Mojsije i Ilija....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, елТорнеро рече

Ili, drugacije receno, da je ostao poslusan, ne bi postao smrtan. :osmeh:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, елТорнеро рече

Pa evo pogazio je izbor pa je opet postao slobodan ali sad kod tebe već u perspektivi kao deo Carstva Božjeg.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...