Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

Наравно да се Хр јавља у пуноћи и никад као делимичан. Зато Авраму и није могао да се јави као крњ, него као есхатолошки. Кроз њега спознајемо Тројицу јер смо преко њега сједињени са божанством, а он је неодвојив од друге Двојице. Пошто се он јавио Авраму он и оптужује Јевреје за неверу и да нису деца Аврамова, јер да јесу, препознали би га. И оно чувено из Јн 8, 58: Пре Аврама ја јесам! - Исповедајући то што он вели ми се кроз ту веру само можемо сјединити са Господом, поклонити му се, угостити га и бити живи.

Још је сјајно када Хр говори како је Аврам хтео да буде у том дану распећа и васкрсења, али да није могао (јер, рекосмо, историјски морамо да се стрпимо док липшемо). Можете ли замислити веру тог човека и зашто га Господ удостоји да га назове оцем народа и да у његовом наручју сви почивамо?  

Oko Petra bi imao još jedno pitanje.

Kod Petra promišljam imamo nesumnjivo delo Ipostasi Oca koji petru otkriva Sina Božjeg, te imamo Sina Božjeg koji vidi to delovanje Ipostasi Oca u Petra, te imamo na kraju nesumnjivo delovanje Ipostasi svetoga Duha kojeg Sin Božji prepoznaje takođe u Petru, te veli na tom kamenu (Petru) ću podići Crkvu svoju Telo. Dakle na tom kamenu ću svoje Telo dati,pokazati,podeliti...

Pre tog sve Trojice Ipostasnog delovanja nema ni viđenja Hrista kao Sina Božjeg.

Dakle Hristos sebe može pokazati i dati samo u punoći delovanja svih Ipostasi Svete Trojice kao tri različita Ipostasna delovanja a kao Jedno delovanje.

Stojim na dobrom tlu?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 18 минута, Zoran Đurović рече

Pro 29:9 Kad se mudrac parbi s bezumnikom, il' se srdio, il' se smijao, svejednako mira nema. Sir 22:13 Ne govori mnogo s bezumnikom i ne druži se s nerazumnikom: čuvaj ga se, da ti ne dosadi i da se ne ukaljaš dodirom njegovim. Kloni ga se, da nađeš mir i da ti ne dojadi ludost njegova. Sir 22:14 Što je teže od olova? I kako se zove ako ne: luđak? Sir 22:15 Lakše je nositi i pijesak i sol i komad željeza nego snositi čovjeka nerazumna. Sir 33:5 Osjećaji su luđakovi kao kolski točak, a misao mu je kao osovina što se okreće.

И ова је добра: Pro 27:22 Da bezumnika stučeš tučkom u stupi, ne bi ga ostavila ludost njegova.

Иначе се начекасмо да нам од зилион примера из Предања наведу један где анђели једу, али је то вероватно због овога: Pro 26:16 Lijenčina se čini sebi mudrijim od sedmorice koji umno odgovaraju. 

:dobro:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Ajd da se manemo vise andjela i krkanluka. 

Nego u kontekstu teme, kad sve ovo sjajno objasnjavate za Avrama...zar ne bi mogli ovo primjeniti i na nekog potencijalnog Adama? Dakle na isti nacin kako se Bog javio Avramu, tako je mogao i nekom covjeku u Mesopotamiji ili vec gdje drugdje pa i u Africi dok hompsaiens jos nije krenuo putem migracija. Ovo bi bio pocetak prvog susreta zivog Boga sa homo-sapiensom, pocetak pripeme za dolazak Hrista....Adamov grijeh sastojao se u malovjernosti i imao je vise vremena da razmisli nego sto se stice utisak iz Pisma da je napravio kursus u vrlo kratkom periodu. Posljedice nisu to stropostavanje univerzuma, vec prosto usporavanje tog procesa sazrevanja vjere u ljudi, i tako da je islo sve po redu Avram bi zivio ne 2000 BC, vec mozda i ranije 4000 BC. Hristos bi se onda ovaplotio u nekog drugom narodu jos ranije, nego 1 AD itd...drugacija bi istorija covjecanstva bila zasigurno. 

Inace mislim da nije od sustinske vaznosti razloziti ove prosle dogadjaje ako su se zbili vec prosto dati ideju ovim tvrdokornim kreacionistima da evolucija i hriscanstvo nisu u nikakvom sukobu. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Vedran рече

Ти си стварно поремећен.

Гледај:

"и поклони се до земље" - нема ИМ (поклони им се) како ти као да си слеп крај очију тврдиш.

"И рече: Господе, ако сам нашао милост пред Тобом немој проћи слуге свог" - нема ВАМА (пред вама) нема НЕМОЈТЕ (немојте проћи слуге свог)

Ti izgleda patiš od disleksije.

Aj ponovo pošto se praviš da si ili nepismen il pametan ko kolibri:

Posle mu se javi Gospod u ravnici mamrijskoj kad seđaše na vratima pred šatorom svojim u podne. 2 Podigavši oči svoje pogleda, i gle, tri čoveka stajaše prema njemu. I ugledavši ih potrča im u susret ispred vrata šatora svog, i pokloni se do zemlje; 3 I reče: Gospode, ako sam našao milost pred Tobom, nemoj proći sluge svog. 4 Da vam donesem malo vode i operite noge, te se naslonite malo pod ovim drvetom. 5 I izneću malo hleba, te potkrepite srce svoje, pa onda pođite, kad idete pored sluge svog. I rekoše: Učini šta si kazao.

6 I Avram otrča u šator k Sari, i reče: Brže zamesi tri kopanje belog brašna i ispeci pogače. 7 Pa otrča ka govedima i uhvati tele mlado i dobro, i dade ga momku da ga brže zgotovi. 8 Pa onda iznese masla i mleka i tele koje beše zgotovio, i postavi im, a sam stajaše pred njima pod drvetom dokle jeđahu.

9 I oni mu rekoše: Gde je Sara žena tvoja? A on reče: Eno je pod šatorom.

:mahmah: Problem je tvoj kao i sa ovim ostalima idolopoklonicima što vas tekst sam bije a bezbožni Kratos samo konstatuje povrede.:))Al neka lupajte se ko u zid,meni interesatno ...

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

:mahmah: Problem je tvopj kao i sa ovim sotalima idolopoklonicima što vas tekst sam bije a bezbožni Kratos samo konstatuje povrede.:))Al neka lupajte se ko u zid,meni interesatno ...

Nemaš ekser srećom u ruci ti bi greškom to i u Hrista zakucao.

Подели на овим сајтовима

Da, ali, glavno pitanje koje se ovde moze postaviti, jeste,  kako je video Avram dan Hristov, tj. Njegovo Ovaplocenje i ocovecenje ?

Da li u zbilji tela Hristovog kao sto ce On imati u danu Ovaplocenja ili mozda nekako drugacije ?

Kako kaze apostol na jednom mestu, nasi oci umrese u veri da ce docekati dan koji ce doci i da vide ono sto mi sada videsmo svojim ocima i opipasmo , tog Hrista, koga sada propovedamo.

Dakle, kroz veru u su videli buduce ovaplocenje kao dogadjaj koji ce se tek dogoditi i poverovase i umrese u toj nadi i kako kazu oci, kod silaska Hristovog u ad i tamnice, odmah su Ga prepoznali kao Boga jer su Ga i videli u buducnosti da ce doci u telu.

To su te praslike i obrazi SZ. Ne smemo zanemariti ovo osnovno pravilo kod tumacenja dogdjaja i vidjenja i SZ. Ovo je kao neki kamen i temelj na kojem gradimo ostale stvari. :coolio:

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Zoran Đurović рече

Антиохијска школа цела тврди да је Бог створио од почетка свет смртним. 

Из антиохијске школе су потекли Теодор Мопсуестијски и Несторије. 

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Justin Waters рече

Nema razlike, pogotovo sto ne mozemo negirati Bogu sposobnost da stvori svijet koji ne bi mogao da "padne", ali se on onda odlucio na neku srednju verziju koja opet ne moze da iskljuci posrednu "krivicu". 

Vidi, Adam je bio zelen, tek stvoren, neiskusan nije posteno toliki teret na njega staviti pogotovo sto je u vrtu bio i satana, stari kusac i onda takvu kaznu na njega primjeniti. 

Ali nije tu opste stvar krivice, treba malo stati i razmisliti zasto pokusavamo da proniknemo u Bozije namjere, kada cesto izgovaramo da su one nedokucive i cudni su putevi Gospodnji. 

Малопре смо причали о искораку Аврама према Богу (потрчао је). Зар није све ово део исте приче. Управо та могућност да човек падне, или та смртност твари, је ту зато што је потребно да ми направимо искорак према Богу, да потрчимо. Бог не врши насиље над нама, нити хоће да командује, наређује, него жели да оно што Он нама чини из љубави, и ми Њему узвраћамо. Он нас ствара али не довршава (ја бих тако рекао). Тиме нас чини себи равнима (колико је то могуће) чини нас браћом, а не слугама. Ствараоцима а не просто твари. Јер када од нас не би било могућности искорака Он би морао на силу да нас спасава. Могао је да нас "закључа у Рај" али ту нема слободе.

Мени се највише допада она формулација да смо створени и смртни и бесмртни (Теодорет). То је као у некој потенцији, није као готова ствар, јер ни ми нисмо готова ствар, још се довршавамо и у своме сопственом довршавању ми смо Божија браћа и пријатељи Његови.    

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Жика рече

Написао сам ово пре неколико месеци па ме нападоше Кратос и Иван Марковић да потпадам под анатему Картагинског сабора.

Ниси. Написао си да би Адам умро и да није сагрешио. Што потпада под Картагину.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

Он нас ствара али не довршава (ја бих тако рекао).

Ja bi išao korak dalje da Božje stvaranje uključuje i slobodu čoveka da se po svojoj slobodi uključi u večnu zajednicu sa Bogom.

Otuda imamo taj gubitnički izraz nedovršenog stvaranja.

Stvaranje je dovršeno ali ono uključuje i da se čovek po slobodi opredeli za večnu zajednicu.

Nije večni život nešto što je kao moguća posledica stvaranja, nego je potpuno stvaranje.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Vedran рече

Рече им Исус: зиста, заиста, кажем вам: ја постојим пре но што се Авраам родио.

Овај превод није добар, треба рећи са Синодом: А Исус им рече: Заиста, заиста вам кажем: прије него Авраам настаде, Ја јесам. Јер тако стоји у грчком, а јехове би превеле: био сам... и то би онда значило да је он само старије и првобитно створење у односу на остала. Зато га и проглашавају анђелом и називају Микајлом.

Морам да се појасним јер и ја рекох несрећно: "Још је сјајно када Хр говори како је Аврам хтео да буде у том дану распећа и васкрсења, али да није могао (јер, рекосмо, историјски морамо да се стрпимо док липшемо)". Наиме, Хр текст вели: 56. Авраам, отац ваш, био је рад да види дан мој; и виде и обрадова се. Као што су апостоли видели Преображење, односно да су били међу онима који нису умрли а да нису видели Царство небеско како долази у сили. То је и Аврам видео. И обрадовао се. А када? Па под Храстом! Христос је овде цитирао Писмо а не неке народске предаје. А како је могао да види Његов дан без Њега? Зато и то трчање које помиње Ведран.

Сотоне би да изопаче причу о сенка-икона-реалност, и да негирају реалност овог догађаја, али би у том случају морали да прогласе цео СЗ за празну причу. Неће да разумеју да време тече наопако, да је реалност већ; то не значи да време тече и заиста уназад, па да си прво матор и да се враћаш у утробу, него да је твој корен из есхатона и да се са том сликом усклађујеш. Ништа у Хр причи не казује да је Аврам у слици видео Васкрслог, јер то намеће као мутава грчка граматика. Аористе употребљава Јн: εἶδεν καὶ ἐχάρη. Видео је и обрадовао се.       

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ivan Marković рече

Ниси. Написао си да би Адам умро и да није сагрешио. Што потпада под Картагину.

Ne, nego je napisao da je Adam imao smrtnu prirodu i pre nego li je sagrešio.

Подели на овим сајтовима

" Кад бисмо заиста веровали у Бога сваког човека бисмо могли да упутимо на истинити пут. А човек се на истинити пут може упутити управо молитвом, зато што се њом испољава љубав према човеку. Молитва пред Богом је тајна и нема у њој никаквог насиља, постоји само молба: Господе, упути, помози, исцели, спаси."

Протојереј Димитрије Смирнов

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...