Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 5 минута, Bokisd рече

Onda prihvati i krkanje adjela, koji su bili sa Hristom. Ili, mozda ima sve ovo sto pricamo, zaista taj neki 'kontekst' stvari.

Боксит, ја прихватам и да сам тиква, и да се анђели крљају само кад си ти прихватио да је Христос у телу био код Аврама и ручкао тамо. Немо' сад да ми повлачиш потпис као онда кад сте потписали за Василија Великог!:))

Једини ти проблемчић остаје што текст каже да су били људи код Аврама, а нигде немамо да се анђели називају људима, него обрнуто. Тек се после нагласи ако се укапира да су били уствари то анђели. А овде немамо такав случај. Господ се јави Авраму кад су га посетили три човека. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 8 минута, Justin Waters рече

Evo na kraju je i tebi odgovrio da andjeli imaju materijalna tijela, jer su stvoreni kao i mi. Ne mozemo pricati o njima kao duhovnim bicima, jer jedini cisti duh (ne znamo kakva je to sustina) je samo Bog. Sve ostalo je itekako tvarno.

Ima kod Damaskina vrlo dobro objasnjeno, kako to andjeli imaju tela na nebu i koje vrste. Ono, koliko se secam, samo Bog je beztelesan u apsolutnom smislu. Covek je telesan i tvaran, a posto je samo Bog bez ikakve vrste tela, logicno je da i andjeli imaju neku 'vrstu' tela, koja je razlicita od naseg po prirodi, nije tvarno, nego vise duhovno ili kako moze da se nadje kod otaca neka 'etericnost'.

пре 8 минута, Justin Waters рече

Da to jeste legitimno misljenje i zato sam ga podrzao kao takvog. Zaboravimo sad ovaplocenje i javljanje u tijelu, ako mislis da andjeli kao duhovna bica mogu jesti i piti to je kraj, tacka to je tvoja vjera.

Medjutim sta je duhovno? Zasto kad pricamo o duhovnom pricamo o necemu sto se mora podrazumjevati kao ne materijalno? Kako andjeli mogu imati tijela bez organa pa fino...pada mi banalni primjer kisne gliste koja nema zeludac vec se hrani recimo uzimanjem hranjivih materija kroz kozu kroz koju ujedno i prima vlagu, umjesto da pije vodu. Kad se kaze nesto duhovno to ne znaci netvarno, ili od neke "tanane tvari" ne to je ova nas tvar, ista priroda samo radi na drugacijim principima-zakonima (a mozda i na istim), ali je lisena smrtnosti bar kada govorimo o eshatoloskoj prirodi.

Odlicno ovo sa glistom. Andjeli se hrane na njima svojtven nacin, kao sto je i glistama svojtveno. Moze da prodje ? :coolio:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Боксит, ја прихватам и да сам тиква, и да се анђели крљају само кад си ти прихватио да је Христос у телу био код Аврама и ручкао тамо. Немо'сад да ми повлачиш потпис као онда кад сте потписали за Василија Великог!:))

Kako bre bio tamo kad tamo nije ni vaskrsao? :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Ima kod Damaskina vrlo dobro objasnjeno, kako to andjeli imaju tela na nebu i koje vrste. Ono, koliko se secam, samo Bog je beztelesan u apsolutnom smislu. Covek je telesan i tvaran, a posto je samo Bog bez ikave vrste tela, logicno je da i andjeli imaju neku 'vrstu' tela, koja je razlicita od naseg po prirodi, nije tvarno, nego vise duhovno ili kako moze da se nadje kod otaca neka 'etericnost'.

Од радости ћу још почети да певам ону песмицу "Људи ликујте, народи чујте..." седмицу дана раније :D

Ето видиш, чим се вратиш Дамаскину све буде добро.

П.С. Додуше ово "није тварно" итд. могло је и без тога, ал да не цепидлачим.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Covek je telesan i tvaran, a posto je samo Bog bez ikakve vrste tela, logicno je da i andjeli imaju neku 'vrstu' tela, koja je razlicita od naseg po prirodi, nije tvarno, nego vise duhovno ili kako moze da se nadje kod otaca neka 'etericnost'.

Дечко, ти не знаш српски, зато те карам, јер реч "твар" означава оно што је створено. Толико си неписмен? И тврдећи да су анђели нетварни ти тврдиш да су они богови по природи. Ушао си на свадбу као онај без руха што га везаше и избацише напоље. Неке елементарне предуслове треба да имаш да би расправљао. Не треба овде српском или правопису да те учимо.  

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

Од радости ћу још почети да певам ону песмицу "Људи ликујте, народи чујте..."

Nema nijedna prepreka, vaistinu..... :)

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vedran рече

П.С. Додуше ово "није тварно" итд. могло је и без тога, ал да не цепидлачим.

Naravno, razbires sta sam hteo da kazem. Odgovaram u isto vreme na vise postova i moze da se desi neki mali previd. Nije tvarno, mislio sam nije materijalno itd.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Naravno, razbires sta sam hteo da kazem. Odgovaram u isto vreme na vise postova i moze da se desi neki mali previd. Nije tvarno, mislio sam nije materijalno itd.

Si gledao onaj film FLIPER o onom delfinu?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Не умножавај грехе лажући. Ти ниси знао шта је реч твар, јер си барем 10 пута до сада направио исту "омашку", а чак и кад сам те јасно исправио ниси укачио о чему се ради. Зато не гомилај грех на грех, јер нисмо свезналице, а поготово то ниси ти. 

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Bokisd рече

Ima kod Damaskina vrlo dobro objasnjeno, kako to andjeli imaju tela na nebu i koje vrste. Ono, koliko se secam, samo Bog je beztelesan u apsolutnom smislu. Covek je telesan i tvaran, a posto je samo Bog bez ikakve vrste tela, logicno je da i andjeli imaju neku 'vrstu' tela, koja je razlicita od naseg po prirodi, nije tvarno, nego vise duhovno ili kako moze da se nadje kod otaca neka 'etericnost'.

Jeste tvarno. Zaboravi na etar. Etar su smislili anticki Grci kako bi objasnili prirodu svijeta koji se nalazi iznad zemlje, tj etar je ono sto je sacinjavalo drevnu viziju kosmosa, to je bio peti element, pored zemlje, vatre, vode i vazduha koji su sacinjavali kuglu zemaljsku. U hriscanstvu kod otaca koji nisu bas izmislilie sve zivo sto propovjeda hriscanstvo taj etar je prihvacen i samo produzen navise gore kada se prelazi iz materijanog u duhovni svijet. Medjutim mi znamo da nema nikakvog etra gore u kosmosu vec da je isti sastav materije koji je na zemlji. Prema tome duhovni svijet je tvaran, imas brate materijala u kvantnoj fizici koliko hoces da to malo bolje sagleds ne moramo se vacati za anticke predstave o svijetu. 

пре 16 минута, Bokisd рече

Odlicno ovo sa glistom. Andjeli se hrane na njima svojtven nacin, kao sto je i glistama svojtveno. Moze da prodje ?

Andjeli se mozda hrane na njim svojstven nacin tamo gdje obitavaju, na zemlji ne na nacin kako ljudi, ali po sili Bozijoj pa eto recimo da mogu. Sjeo andjeo za stol sa Avramom i uzeo zalogaj hljeba, zvaknuo i hljeb nestade u njegovim ustima...i prividno je kao jeo. Hajde neka ako ti je tako lakse, vjeruj. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

чак и кад сам те јасно исправио ниси укачио о чему се ради.

заиста. и ја сам минимум једанпут указивао на ово.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Zoran Đurović рече

Дечко, ти не знаш српски, зато те карам, јер реч "твар" означава оно што је створено. Толико си неписмен? И тврдећи да су анђели нетварни ти тврдиш да су они богови по природи. Ушао си на свадбу као онај без руха што га везаше и избацише напоље. Неке елементарне предуслове треба да имаш да би расправљао. Не треба овде српском или правопису да те учимо.

Tvar u smislu materijalnosti. Nije tvarno, rekao sam, .....andjeosko telo, nije isto KAO nase telo, koje je tvarno, materijalno, koje mozemo  opipati.

Zar je tesko ovo razumeti ?

Gde tvrdim da su andjeli bogovi po prirodi ?

Zaboravio si onu nasu raspravu o netvarnim Bozijim energijama i kako postajemo bogovi po blagodati. Ako sam tada tvrdio da je covek bog po blagodati i razumem kako idu te stvari, zasto bih sad andjelima davao svosjtvo da su bogovi po prirodu ? :blush:

Ucitavas stvari koje ne postoje.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Justin Waters рече

Prema tome duhovni svijet je tvaran,

I jedan netvaran.

Sa tim da li ti znaš da anđeoska tvar mora i da priča da bi je ljudi čuli?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...