Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 18 часа, Zoran Đurović рече

Ово сам безуспешно покушао да објасним овим весељацима, јер сам им навео место из Јустина, а он је те пренео из Дамаскина, наиме да анђели не на телесан начин постају видљиви, односно да не постају материјална тела каква смо ми. Немају црева, срце, полне органе и сл. Само по форми постају видљиви, али та сада другачија конфигурација њихове материје или енергије омогућава им да могу да дејствују на материјална бића и ствари (нпр. сетити се како трунка антиматерије може да дигне у ваздух омању планету, или да се користи као гориво за путовање до других звезда).   

Цео проблем је у томе што нису дошли, како си приметио, Аеропагитови анђели Авраму, него су били људи. Анђели само у смислу функције (посланици, гласници), а не у смислу природе. Зато су могли да једу. Тако имамо у иконографској предаји да се сликају и без крила. Из жеље за прењем, ови весељаци су упали у делирично стање да говоре како анђели могу да једу. 

Они негирају моју интерпретацију да је Оваплоћени Хр се јавио Авраму у пратњи неких светаца. То треба да буде јасно, јер се Јахве јавио Авраму. Које су даље Кратосове бесмислице? Каже, нужно је да су се онда и Отац и Дух оваплотили јер се говори о 3 човека. Неће да разуме да ко види Хр види и Оца, како Ис рече Томи. Зато су ова друга двојица неки свеци. - Како нема Оваплоћеног, по Апостаси Кратосу, онда су та тројица анђели ареопагитови, али могу да се ождеравају. Јасно ти је каква је то бесмислица. Куран ће рећи да су анђели, али да нису јели, него се то само учнинило Авраму, мсм... Хр једење после васкрсења је Јн доказ против докетиста који су већ тада говорили да овај нема тело, али Јеванђелисти виде доказ Ис телесности у томе што може да се опипа и што може да једе. То утваре или анђели не могу. Баш на линији гностика и манихејаца Кратос је негирао да ће васкрсло тело имати крв и месо (ваљда опет да негира како Ис може да једе, и тако понавља искварену куранску интерпретацију).

По оном моделу који сам предложио, оваплоћење, смрт, васкрсење Логоса се дешавају у овом времену и простору тачно тих одређених дана када су се и одиграли, али су ефекти, односно реално оваплоћење и васкрсење неподлежећи времену, тако да из те димензије Оваплоћени може да делује како уназад тако и унапред у историји. Дакле, нема оваплоћења пре оваплоћења што разби Кратосову логику...

Интервенција ти је била инспиративна... Срећан празник, мени тек око 10 почиње...  

Tako se onda i Adamov pad desio u ovom vremenu i prostoru tacno odredjenih dana, ali su efefekti pada nepodlozni vremenu i pad deluje unazad u istoriji. Ja sam inace tradicionalni zastupnik da je Adam za sve kriv. :sunce: Kada vidim ovozemljaske lepote reknem kuku Adame sto ucini. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 6 минута, grigorije22 рече

Tako se onda i Adamov pad desio u ovom vremenu i prostoru tacno odredjenih dana, ali su efefekti pada nepodlozni vremenu i pad deluje unazad u istoriji. Ja sam inace tradicionalni zastupnik da je Adam za sve kriv. :sunce: Kada vidim ovozemljaske lepote reknem kuku Adame sto ucini. :smeh1:

I njemu nije bilo divno kao i tebi, tipa vidi sve te lepote, koje ne mogu imati u momentu sve a ni prirodnog života da bih ikada imao? :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Напиће вам се крви @Milan Rakic кад вам блокне тему због ових природних лепота... :))

Кад смо већ код тога, надам се да је ипак Ава шампион по закључаним темема? Да имам барем су чим да се фалим! :D 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Напиће вам се крви @Milan Rakic кад вам блокне тему због ових природних лепота... :))

Кад смо већ код тога, надам се да је ипак Ава шампион по закључаним темема? Да имам барем су чим да се фалим! :D 

Nemoj avo da si opušten i drugar pravo Hristovo dete i na forumskom terenu? 

PA vidiš da je moderno u poslednje vreme samo da se MRŠTIMO po forumima? :))

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Zoran Đurović рече

Sve ste mi kreacionste rasterali sa teme... sa će ve prijavim! 

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ovi što brane Erdogana kao dobar je on čini ustupke i bla bla , skriveno u sebi gore od želje da zasvetli još jedna svetska verska država..... :)) 

Подели на овим сајтовима

Ma dobri smo mi prepoznajemo se nekako, znamo šta ko oseća, znamo kako se smejemo, znamo istu ljubav, iste boli, iste osećaje, nego su nam vere bre mnogo različite rođenog brata da ne prepoznaš. 

loodnica :))

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Zoran Đurović рече

Анђели само у смислу функције (посланици, гласници), а не у смислу природе.

Oce imam jedno pitanje u vezi andjela, citiram iz vase poruke da bi se nadovezala.

Da li je malo drugacije....U ranom judaizmu gde su posebni andjeli poceli da dobijaju imena: Arhangel Mihailo "Koji je kao Bog" i Gavril, Rafailo? Hocete li reci u nekoliko reci? Hvala na postu sto citiram.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Тања1 рече

Oce imam jedno pitanje u vezi andjela, citiram iz vase poruke da bi se nadovezala.

Da li je malo drugacije....U ranom judaizmu gde su posebni andjeli poceli da dobijaju imena: Arhangel Mihailo "Koji je kao Bog" i Gavril, Rafailo? Hocete li reci u nekoliko reci? Hvala.

Da se priključim pitanju.

Подели на овим сајтовима

Док се јави @Zoran Đurović за ову тему и питања о анђелима имате доста тога објашњено ( Ава Јустин Ћелијски, Св. вл.Николај Жички, Св. Дионисије Ареопагит) са цитатима Св. Писма и шта су о томе говорили Св. Оци...

"О анђелима" - Свети Оци о анђелима Господњим , издање манастира Подмаине

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...