Jump to content

Председник Америке, Доналд Џ Трамп

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

пре 27 минута, Grizzly Adams рече

Ни то није било свуда обавезно све негде до половине ХХ века.

Ne kapiram skroz taj argument: "tako bilo pre sto godina"... i muramasa ga koristi takodje

Живимо у свету где је сила, нажалост, неопходна.

Ovo nije tacno. Zivimo u svetu koji nikada nije bio sigurniji od kad postoji ljudska civilizacija. Upitaj sebe koliko puta ti je sila bila neophodna u citavom svom zivotu? Za nesto sto pretenduje da ponese epitet "neophodno" mora mnogo cesce da se pojavljuje... 

Ja npr nikada nisam bio u zivotnoj situaciji kada je bilo "neophodno" primeniti silu... ok, ja nisam auror ili muramasa pa da sve ljude posmatram kroz sebe, ali prilicno sam siguran da takodje svi ljudi koje ja poznajem mogu da navedu najvise jedan primer u svojim citavim zivotima kada je bilo "neophodno" primeniti silu pritom milseci na silu pesnica. Za vatreno oruzije odgovorno tvrdim da nikada nisam upoznao ni jednu jedinu osobu koja je bila u situaciji da je bilo neophodno da upotrebi vatreno oruzije... tako da mi to malo prenaduvan argument, nastimovan da vise posluzi svrsi nego da reflektuje stvarno stanje.

Убијање је за цивилизацију подједнако важно као и транспорт.

ovo ne razumem.

Ти исто подржаваш "убијање", али само си га делигирао неком другом. Значи, то је неизбежно. Уздаш се у "органе власти" да убијају за тебе, а лично си се одрекао права на самоодбрану.

hm, ajde slozicu se zarad diskusije mada  mi je  ova tvrdnja rupicava... daklem, ako kazemo da si u pravu... NARAVNO da cu da delegiram  pravo ubijanja neom drugom i za to postoji veoma dobro opravdanje. Znas sta je stvorilo ovu lepu civlizaciju koju imamo? Nisu ni tocak ni vatra, nego uslovi koji su doveli do mogucnosti specijalizacije.

Odjednom ljudi nisu morali sve da znaju da rade vec su mogli da se skoncentrisu na odredjenu delatnost i da se  u njoj usavrsavaju. E ja mnogo vise verujem da ce policija da me zastiti nego sto bih ja bio sposoban to da uradim. Nikada nisam drzao oruzije  u rukama i nemam nameru. Ne zato sto sam nekakav pacifista nego zato sto necu da trosim svoje vreme da proucavam rukovanje oruzjem, nacinima samoodbrane, savladavanja neprijatelja, odrzavanja, oruzja, bezbednosnim profilima i svim tim stvarima kojima bih morao da se izlozim jer da imam zelju da budem ganer ja bih upravo bio onaj "odgovorni i savesni" ali necu brt. Ocu da delegiram to pravo policiji koja u svojim redovima em ima opremljene  i obucene strucnjake vise nego sto cu ja ikada to biti, imaju infrastrukturu i obavestajni sistem i koja radi besprekorno svoj posao (sto bi smo videli kada bi nestali  na mesec dana).. e sad, ide prica  o tome kako je policija ovakva  ili onakva  i kako upucava neduzne ljude i sta ti jaznam... al to vam smeta? Kad par hiljada dece izvrsi samoubistvo caletovim pistoljem to je  "jbg desava se" a kad  u policiju zaluta neki "bad cop" to je odma raspad sistema, dokaz da drzava ne valja i signal za rasformiaravanje drzavnih prisila...

Ja hocu da radim svoj posao koji volim i koji radim zato sto me cini srecnim a ne zato sto moram da prezivim a necu da mesim hleb, necu da obradjujem kukuruz, necu da popravljam bojler ili da menjam glavu menjaca na autu, necu da gajim stoku i da sadim zelenu salatu... ima ko ce to da radi umesto mene i to mnogo bolje od mene... bas kao i ubijanje ;) 

Mozda ces sad da kzes da ja time svoju bezbednost stavljam u ruke drugome, ali taj neko poprilicno dobro radi svoj posao. Kad samo pomislim da je zivot pre 200 godina vredeo manje od presovane zalfije a danas mogu da se setam gradom i danju i nocu i da ne brinem za sebe jer imamo sve te sluzbe i aparate koji su nasilje i potrebu za silom zapravo sveli na statisticku gresku...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Grizzly Adams

1009

• Аурор

2184

• cloudking

1021

• Avocado

956

Популарни дани

Можеш ти слободно да делигираш своју безбедност другоме. Али немаш права да нама који то не желимо одузимаш право на самоодбрану.

Свакако је мало вероватно да ће ти затребати у животу, али кад ти затреба питање је живота и смрти.

Ето... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Grizzly Adams рече

Можеш ти слободно да делигираш своју безбедност другоме. Али немаш права да нама који то не желимо одузимаш право на самоодбрану.

Свакако је мало вероватно да ће ти затребати у животу, али кад ти затреба питање је живота и смрти.

Ето... :)

Nema problem, ali samo trazim da mi pruzite dokaz da mi od napasnika preti veca opasnost nego od vaseg oruzja... trenutno ne izgleda tako.

Zlikovaca ima i uvek ce ih biti... ne trebaju nam pored toga bezrazlozne smrti koje su mogle da budu izbegnute a nisu samo zato sto odredjena grupa ljudi zivi pod paranojom da ce mozda, nekad, u nekom trenutku u buducnosti da im verovatno, mada tesko, zatreba oruzje...

a i vi bi  ste malo da se j  a da vam ne ulazi... necete drugome da delegirate bezbednost al ako bi i cuo krckanje uzlanih vrata prvo bi okrenuo 911 pre nego ste uvatis za miska (na primer tako tepas svom ak-47) :D

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, cloudking рече

Nema problem, ali samo trayim da mi pruyite dokay da mi od napanika preti veca opasnost nego od vaseg oruzja... trenutno ne izgleda tako.

Од мог оружја ти сигурно не прети никаква опасност.

Zlikovaca ima i uvek ce ih biti... ne trebaju nam pored toga bezrazlozne smrti koje su mogle da budu izbegnute a nisu samo zato sto odredjena grupa ljudi zivi pod paranojom da ce mozda, nekad, u nekom trenutku u buducnosti da im verovatno, mada tesko, zatreba oruzje...

То је лажна дилема. Те две ствари нису супростављене.

Свакако треба радити на томе да се незгоде сведу на минимум, са тим се слажемо сви. Зато треба радити на образовању, обуци итд. Кад негде имамо незгоде није решење забранити то свима, од којих 99.9% никад није имало никакву незгоду и инцидент. То је изузетно површна и лења реакција на ствари. Ирационална.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, cloudking рече

al ako bi i cuo krckanje uzlanih vrata prvo bi okrenuo 911 pre nego ste uvatis za miska

Грешиш. Звати 911 је губљење времена. Док они дођу већ си покојни.

пре 15 минута, cloudking рече

ne trebaju nam pored toga bezrazlozne smrti koje su mogle da budu izbegnute a nisu samo zato sto odredjena grupa ljudi zivi pod paranojom da ce mozda, nekad, u nekom trenutku u buducnosti da im verovatno, mada tesko, zatreba oruzje...

Видех сад неку статистику, пет пута људи страда у приватним базенима него од приватног оружја.

Значи - забранити приватне базене. Или да буду строго регулисани, са спасиоцима итд.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, cloudking рече

Ne kapiram skroz taj argument: "tako bilo pre sto godina"... i muramasa ga koristi takodje

Циљ је да се покаже да је да је свет постојао и функционисао без проблема без нечега.

На пример, пре Првог светског рата нису уопште постојали гранични прелази, визе, пасоши и сл. И живело се сасвим нормално. То може да се наведе онима што су за претерано малтретирање путника итд.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Grizzly Adams рече

Циљ је да се покаже да је да је свет постојао и функционисао без проблема без нечега.

На пример, пре Првог светског рата нису уопште постојали гранични прелази, визе, пасоши и сл. И живело се сасвим нормално. То може да се наведе онима што су за претерано малтретирање путника итд.

Tad je drugo vreme bilo... ;)

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Grizzly Adams рече

Prije prvog svjetskog rata uopšte nije postojao masovni transport ljudi i robe kao danas. Najveće kretanje ljudi je bilo prema SAD-u koji su inače u to vrijeme i nastojali da imaju takvu politiku...kada im je postalo dosta i kada je dotok imigranata bio po njihovo sudu prevelik...onda su počeli da izdaju razne immigration acts o kontroli granica ko može ko ne može dolaziti tek tako. 

Inače kretanje kroz EU je potpuno slobodno, nalik tome kako je bilo prije I svjetskog rata. Između država golfske kooperacije, S.Arabija, Oman, Bahrein, UAE i do skora Katar također je uspostavljena sloboda kretanja...zemlje južne amerike međusobno imaju dogovor da se u zemlju može ući samo sa ličnom kartom. Dakle nije da ne može više, nije također da su države uvele to jer su htjele da muče jadne građane, i star je također kada dođe do normalizacije odnosa između država u dobu modernog i brzi trasporta također se može ostvariti to da se grancie ukinu, i omogući sloboda kretanja bez viza i pasoša. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, cloudking рече

Ja npr nikada nisam bio u zivotnoj situaciji kada je bilo "neophodno" primeniti silu... ok, ja nisam auror ili muramasa pa da sve ljude posmatram kroz sebe, ali prilicno sam siguran da takodje svi ljudi koje ja poznajem mogu da navedu najvise jedan primer u svojim citavim zivotima kada je bilo "neophodno" primeniti silu pritom milseci na silu pesnica. Za vatreno oruzije odgovorno tvrdim da nikada nisam upoznao ni jednu jedinu osobu koja je bila u situaciji da je bilo neophodno da upotrebi vatreno oruzije... tako da mi to malo prenaduvan argument, nastimovan da vise posluzi svrsi nego da reflektuje stvarno stanje.

Мораш да разумеш једну ствар. ОК, има у том Вавилону свега, и каубоја и мастурбатора који уместо порнића користе митраљез и ко зна чега још.

Али важно је разумети да између Европе и САД постоје значајне разлике које разумеш тек кад их видиш. На пример, мој шурак живи у Димним планинама, око пола сата вожње ауто путем од најближег града и полицијске станице. И није једини. То је тамо веома често. Огроман део популације живи у тешким забитима где километрима нема ничег. И ту не само да мораш да имаш оружје да би се одбранио од евентуалних провалника, него и од медведа, вукова и сличних живуљки. 

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Grizzly Adams рече

И онима што су за зидове, па за спашавање угроженог домажег становништва од отимања послова и уништавања аутохтоне супериорне културе пуштањем представника дегенерисаних култура да уђу у земљу итд.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Grizzly Adams рече

Па да, то је уобичајен противаргумент. И валидан - ако се покаже да се нешто значајно променило.

Pa zar se nista znacajno nije promenilo od pre prvog svetskog rata do danas majku mu? Kako poredis granicne prelaze tad i sad i kao "tad nisu trebale vize i granice"...

Jel ima granica toj argumentiaciji il cemo da cujemo i "tad ljudi nisu imali ni medicinu ni lekove ni tehnologjiu pa im nista nije falilo... lovili mamute, jurili zenke... milinka..." :D 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, cloudking рече

Pa zar se nista znacajno nije promenilo od pre prvog svetskog rata do danas majku mu? Kako poredis granicne prelaze tad i sad i kao "tad nisu trebale vize i granice"...

А бре, то је био само пример... Нећеш ваљда сад да скренемо на другу тему само због примера? :)

Jel ima granica toj argumentiaciji il cemo da cujemo i "tad ljudi nisu imali ni medicinu ni lekove ni tehnologjiu pa im nista nije falilo... lovili mamute, jurili zenke... milinka..." :D 

ОК, ово је већ бесмислено...

Трудио сам се да ти објасним аргумент пошто ти наводно није било јасно, а ти ме з.....ш.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...