Jump to content

Председник Америке, Доналд Џ Трамп

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

• Одговори 11.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Grizzly Adams

1009

• Аурор

2184

• cloudking

1021

• Avocado

956

Популарни дани

Управо сада, Аурор рече

Inače, ona ekonomska kriza i inflacija od 1929. nemaju nikakve veze ni sa ratom ni sa Versajskim sporazumom niti su njihova posledica.

Nju je Mizes (ovaj kojem se smeješ) predvideo 1912.

Далеко да је Мизес једини. Али је омашио за 17 година. Као што десет хиљада економиста предвидело и кризу од 2008. године (предвиђали су је од Дот ком мехура па надаље), па се сад појединима од њих диве по новинама. Кад имаш релевантне податке и економија ти је струка, балван си ако не предвидиш такве ствари. Тачније, ако имаш слепу веру у саморегулацију "тржишта". Као што и сад предвиђају још већу кризу, јер ниједан узрок кризе из 2008. није отклоњен. 

Али да не буде да се смејем безвезе. Ајде да замислимо да су у Немачкој победили комунисти. 1919. године победило догађање народа, дела немачке војске и агентуре СССР-а у Немачкој и Немачка постане комунистичка земља. Све околне западне земље је одмах нападну, пробају да их поробе, али не успеју, и Немачка се одржи као комунистичка земља (много невероватан сценарио, ал ајде да се играмо).

Шта даље? Немачка не добија помоћ са запада да се стабилизује. Државу бацају у изолацију, народ гладује, са стране се финансира незадовољна војска и 1923. - 1924. године у крвавом преврату убијају преостале комунисте.

Ајде даље да се играмо... Преживе комунисти све то. Повежу се најближе могуће са СССР-ом. Крену онда заједнички да "извозе револуцију" западним земљама. Западне земље овога пута виде не само опасност да једна централна огромна земља Европе постане комунистичка, него и да  заразе њихово становништво тим вирусом. Удружени нападају Немачку, успостављају привремену окупациону управу док не збришу сваки траг комунизма, а СССР стоји по страни јер није спреман за рат са свим државама Европе. То је 1932. у врх главе.

Зашто је све ово смешно? Зато што Мизес, ако је то стварно изјавио, занемарује основне узроке рата, а то су ратне репарације које су биле ужасне према Немачкој, константно понижавање немачке државе и немачког народа, колективно наметање кривице немачком народу као једином кривцу за Први светски рат, и борбу против комунизма. Да су комунисти и били на власти у Немачкој, не би било борбе против комунизма и не би било плаћања ратних репарација. Али не би опстала ни Немачка.

Тако да Другог св. рата у Европи вероватно не би било да је 1919. године у Немачкој победио комунизам. А ово причам ја са ограниченим знањем историје. Замисли какву би анализу направио неко школован и ко зна далеко више од мене о тим приликама тад.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Аурор рече

(Inače, Mizes veli u onoj knjizi da bi se rat i ono sve izdešavalo i da su komunisti preuzeli Nemačku, a ne nacisti)

Jel možemo da dobijemo direktan citat gde Mizes to tvrdi?

• Волим 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ok, dakle Mizes tvrdi da su konkretni komunistički lideri takođe bili za širenje Nemačke... nisam siguran kakve to ima veze sa bilo čime osim sa njihovim konkretnim ličnim stavovima...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Мислим да превиђате ширу слику, а то је вероватно што Мизес указује. Други светски рат је кулминација сукоба чији је узрок генерална "друштвено-конструктивистичка" идеологија из XIX века. Појавни облици те идеологије су фашизам, нацизам, комунизам, социјализам итд. Али њихов темељ је исти. И последице су исте.

Сукоб слободног света са њима је неминован.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Avocado рече

Ok, dakle Mizes tvrdi da su konkretni komunistički lideri takođe bili za širenje Nemačke... nisam siguran kakve to ima veze sa bilo čime osim sa njihovim konkretnim ličnim stavovima...

Pa cela knjiga objašnjava to... Krivci za ono su ideje etatizma, socijalizma i nacionalizma koje su primenjene u Nemačkoj (Nemci pritom nisu izmislili ništa od ovoga, a nacionalizam im nije drugačiji od drugih naroda). 

Nacisti su prilično bili socijalisti, od komunista ih je delila samo likvidacija buržoazije, a od onih 10 stavki koje su naveli Marks i Engels, oni su primenili 8, i to veoma fanatično.

Подели на овим сајтовима

@RYLAH,

Evo jedne sličice gde crni policajac pomaže belom suprematisti kome je pozlilo od sunca (u pozadini se vidi još jedna melaninom bogata ruka, verovatno policajska, kako prilazi)

150719112409-black-officer-white-suprema

A evo i sličice iz 1992. gde je na skupu KKK jedna KKK beba prišla da se poigra sa štitom jednog od više crnih policajaca:

kkktoddrobertsonphoto.jpg?w=690

Skupovi belih suprematista nisu ništa novo niti šokantno u SAD, ustav ih štiti; policajaca ima dosta crnih i očito da njih niko neće štititi od obezbeđivanja skupova koji ih lično pogađaju, što je samo po sebi logično. A slike koga malo ne nateraju da porazmisli, taj ništa zajedničko ljudsko sa ovim ljudima nema, kao što valjda i ne želi, šta već... 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Paradoksologija рече

Evo jedne sličice gde crni policajac pomaže belom suprematisti kome je pozlilo od sunca (u pozadini se vidi još jedna melaninom bogata ruka, verovatno policajska, kako prilazi)

U ovome je problem, mi ovde vidimo dobrog policajca, a vi obavezno vidite da je crn i slično.

Who gives a f... (sem vas)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Аурор рече

U ovome je problem, mi ovde vidimo dobrog policajca, a vi obavezno vidite da je crn i slično.

Pokušavam da ignorišem tvoje ispade jer stvarno više nemam živaca, ali ti itekako blatantno primećuješ crnce kad treba neko da bude prirodno nasilan i inferioran i glup i kriminalac i tako godinama unazad, a ja ovde samo primećujem da je ovim dobrim policajcima možda u datim okolnostima bilo još teže da budu dobri policajci zbog onih koji su itekako blatantno upravo zbog količine melanina u njihovoj koži smatrali da treba na ulicama da im priprete.

Управо сада, Juanito рече

12:smeha:

Pa realno počinjem da kapiram da se neki ponose bukvalno deficitom melanina, pa ono, to je differentia specifica ili šta već...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Аурор рече

Sem toga, prvobitnu sliku je postavio Ćiriličar, a RYLAH pomislio da je fotošop jer, između ostalog, po njegovoj, a i prosto valjda mnogima razumljivoj logici, ne bi poslali crnca da obezbeđuje skup belih suprematista.

Moj post je obećani odgovor Riletu koji prosto činjenično dokumentuje fenomen tamnoputog policajca na skupu belih suprematista.

Ali tebi nije palo na pamet na njihove postove da reaguješ, nego iz nekog razloga mene pratiš i učitavaš mi ko zna šta, više i ne pratim. Ko smo to "mi" uopšte?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Paradoksologija рече

ali ti itekako blatantno primećuješ crnce kad treba neko da bude prirodno nasilan i inferioran i glup i kriminalac i tako godinama unazad

Primećujem da izmišljaš stvari po potrebi i nahođenju i to nije lepo, blago rečeno.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...