Jump to content

Црквени развод - колико је оправдан уопште?

Оцени ову тему

Препоручена порука

I reče: Zato ostaviće čovek oca svog i mater, i prilepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno telo.

1 Moj. 2:24, 1 Kor. 6:16, Ef. 5:31

6 Tako nisu više dvoje, nego jedno telo; a šta je Bog sastavio čovek da ne rastavlja.

7 Rekoše Mu: Zašto dakle Mojsije zapoveda da se da knjiga raspusna, i da se pusti?

5 Moj. 24:1

8 Reče im: Mojsije je vama dopustio po tvrđi vašeg srca puštati svoje žene; a iz početka nije bilo tako.

Jer. 6:16, Mk. 10:5

9 Nego ja vama kažem: Ako ko pusti svoju ženu, osim za kurvarstvo, i oženi se drugom, čini preljubu; i koji uzme puštenicu čini preljubu.

Mt. 5:32, Mk. 10:11, Lk. 16:18, 1 Kor. 7:4, 1 Kor. 7:10

10 Rekoše Mu učenici Njegovi: Ako je tako čoveku sa ženom, nije se dobro ženiti.

1 Moj. 2:18, Priče 5:18, Priče 18:22, Priče 21:19, 1 Tim. 4:3, 1 Tim. 5:11

11 A On reče im: Ne mogu svi primiti te reči do oni kojima je dano.

1 Kor. 7:2, 1 Kor. 7:7, 1 Kor. 7:9, 1 Kor. 7:17

na žalost mnogi danas, pa čak i vernici, postupaju po tvrdoći srca svoga, i šta onda 1317_womens

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

а шта ћемо са овим, по тврдоћи?

Кад ко узме жену и ожени се с њом, па се догоди да му она не буде по вољи, што он нађе на њој шта год ружно, нека јој напише књигу распусну и да јој у руке, па нека је отпусти из своје куће.

5. књига Мојсијева, глава 24, стих први

или овим?

А осталима говорим ја а не Господ: ако који брат има жену некрштену и она се приволи живети с њим, да је не оставља.

И жена ако има мужа некрштеног и он се приволи живети с њом, да га не оставља.

Коринћанима посланица прва, глава 7, стих 12-13

како објашњавате овај ''грех'' по благослову?

а за све некрштене, међу њима заједница, што би данас био у преносном смислу цивилни брак, јер није црквени:

Ако ли се некрштени раздваја, нека се раздвоји; јер се брат или сестра у таквом догађају не зароби; јер нас на мир дозва Господ Бог.

Коринћанима посланица прва, глава 7, стих 15

Подели на овим сајтовима

управо ми је пало на памет да смо кренули да се препиремо ко књижевници и фарисеји, за свако слово ...  1405_love

опростите ми, није било лепо од мене да кренем за гушу и за слово.  :cmizdrenje:

јел можемо да кренемо испочетка, као људи хришћани и да погледамо како објаснити ово савремено време, кроз Свето Писмо?

видели смо нека искуства, ајде да видимо шта треба чинити за убудуће, као лек ономе што се радило, по Писму.

Подели на овим сајтовима

?????? ?? ?? ???? ?? ????? ?? ??? ??????? ?? ?? ????????? ?? ?????????? ? ????????, ?? ????? ????? ...

??? ?????? ?? ??????? ?????????, ??? ???? ???????? ? ?? ????????? ???? ????????? ??? ????????? ?????, ???? ????? ??????

medo pri?amo istu pri?u, ?itaš li :cmizdrenje:

Prethodan stih koji ej naveo je iz Poslanice Kori?anima,...da budete kao ja...ali ovo vam ne dajem na zapovest nego kao savet

što se ti?e tvrdo?e srca to se odnosi an one koji zaborave pa tla?e ženu na bilo koji na?in, naravno da ž?e se razvesti

Preljuba?

Nije samo fizi?ka, am kako je mi tuma?ili, preljuba je i ako izdaš tj prevariš i sam zakon i samo jevan?elje, prevara je i ako digneš ruku na ženu koju treba da paziš, etc.etc

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

u braku sam. pa Hristos je rekao da se zena od muza ne razdvaja osim ako je prevario/vara, a bracno Crkveno pravo daje jos neke opcije (radjenje o glavi, nemoguc spasonosni zivot npr. zbog alkoholizma, kockanja, sigurno i narkomanije (ne daj Boze nikome).., trajno sprecavanje zaceca, ako godinu dana nista ne znas o bracnom drugu...); sta da kazem, moze biti jako komplikovano, zavisi i koliko je ko i sta spreman da trpi, i po koju cenu; toliko bi trebalo tome da se posveti paznja, kad pogledam sta se sve uci u skoli, a te najvaznije stvari slabo ili nikako, ostajemo upuceni uglavnom na ono sto dozivljavamo u sopstvenoj porodici i najblizih

Подели на овим сајтовима

ako godinu dana nista ne znas o bracnom drugu...

Хаха,први пут чујем за овако нешто,мада ми није баш јасно,шта се подразумева под не знањем... .mislise.

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Kaludjer sam i nisam neko ko bi trebao da komentarise na ovu temu,ali sam i dete razvedenih roditelja a i sve vise poznanika mojih napustaju bracnu zajednicu. Kad sve saberem i oduzmem zakljucujem da se u ovo savremeno doba pojavljuje usled zasicenosti svim i svacim sve veca povrsnost kod ljudi kao i dosada. Il su zaludni il se uzdaju previse u sebe. I ako smo u vremenu kada je Crkva nazovimo IN u biti sustini mi smo obrni okreni jos uvek na zalost bezbozni. Usta govore,i srce oseca a bice da li je sa Bogom i govorimo iz dana u dan da se popravljamo a paralisemo se i pre nego sto nacinimo korak napred jer smo lenji duhom. Ako nista ljubimo jedni druge,pa ce nas Gospod pomilovati. Jer postajemo vise covekoljubci. Ako nam neko dodje u goste u stanju smo zoru da docekamo,a kad treba sa ,, Gospodom biti,, nemamo snage ni malo pravilo,ni minimalni podvig. . Kritika je najvise meni upucena. . Prastajte

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...

Дакле, да вас наслов не збуни у старту, могу да буду и мушки у питању али нагласак бих ставио на то да особа која је разведена а има дете (или децу) упозна некога са ким мисли да ће јој бити боље.

Какав је став Цркве по том питању? Не ради се о томе да је особа изгубила брачног друга већ су се само развели и не живе више заједно. Има ли Црква неку, да се тако изразим, задршку по питању такве везе и евентуалног брака?

Подели на овим сајтовима

онда је распуштенИци :)

Црква благослови до три црквена брака иако се света тајна врши само први пут јер је непоновљиве природе али не улази у питање колико ће бити грађанских бракова или заједница које се правно признају као равноправне браку.

с друге стране, у Новом Завету стоји и благосиљање да се и остане у удовском/разевденом стању али и да се људи обрачују да не би падали у блуд.

значи, икономија и благослов :)

Подели на овим сајтовима

Остаје питање деце. Дакле, поновним венчавањем се преузима и брига о деци и поред постојећег родитеља којег особа замењује. Држати дистанцу или се мешати у живот?

Подели на овим сајтовима

Остаје питање деце. Дакле, поновним венчавањем се преузима и брига о деци и поред постојећег родитеља којег особа замењује. Држати дистанцу или се мешати у живот?

На кога се односи ово ? На новог брачног партнера ?

Подели на овим сајтовима

договор кућу гради, шта је корисно и потребно деци пре свега :)

не да се повлађује, већ да се здраво васпита ...

мислим да Црква нема неко правило око тога, поготово што се то не може генерализовати или подвести под правило ...

Подели на овим сајтовима

ima jedan par kod mene u crkvi.

ona se razvela i ima dete.

ona je upoznala njega nekoliko godina posle razvoda i venčali su se pre 2 godine.

on voli nju više nego sebe i dete gleda kao svoje. stalno govori "moj" pa detetovo ime sa sve onim ponosnim osmehom roditelja.

još nemaju zajedničku decu, mladi su (rane 30-te).

al nadamo se da će biti :)

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...