Jump to content

Достојевски и/или Толстој - сусрет/сукоб два генија

Оцени ову тему

Препоручена порука

U pravu si, skontala sam da bi Neh. bio drugaciji da ga je pisao Dostojevski, a ti si rekao zasto. Pa Tolstoj je bio veliki bonvivan, ja mislim da je bio gori od Nehljudova. Pravu vjeru nazalost nije dobio na dar, suvise je obracao paznju na pokvarenost klira, pa kad ga onaj uzme pod svoje ubacuje jednu zlokobnu pomisao za drugom i eto prelesti, obmane, pa kad je covjek genije ima povjerenja u svoj um, pa zabludi skroz... Zbog te razocaranosti u crkvu je prigrlio socijalisticki idealizam pa pokusao i da ga sprovede na svom imanju..

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Човек Жоја рече

To je po mom utisku zapravo Tolstojevo traženje i lutanje. Ni tamo ni ovamo.

Slažem se. I odmah sam Nehljudovo traganje povezala sa autorom, ali ne događa se ništa spektakularno i grandiozno. Ostaje samo na pokušajima, a mogao je barem u romanu da pronađe to što traži.

Biće da to Tolstoj nikad nije pronašao :) 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Aquilius Cratus рече

Dok ne skupim vremena da napisem sta pametno. Uzivajte!

Karamazove sam davno čitala, ali baš davno. Jedino što mogu reći da je to djelo masterpiece i da se "teško vari" :) A Inkvizitor poseban dio romana koji kao da te tušira hladnom vodom. 

Sve hoću opet da uzmem knjigu i opet da čitam, da zapisujem i ono šta pročitam, a i sopstvena razmišljanja o tome. I moraću sebi stvarno dati u zadatak da to i uradim. :) 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Не могу ни да покушам да их поредим. Све оно најдубље, најмрачније а опет најистинитије, Достојевски је написао...Толстој ни за Ану Карењину није нашао решење.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

16 hours ago, Дијана. рече

Korisno je za omladinu da procitaju u mladosti Rat i mir, da se nauce cojstvu i junastvu i svim lijepim drustvenim vrijednostima, i da upoznaju svijet (koji je ipak u tom dobu bio jos bezazlen). Taj me roman mnogo podsjeca na Balzaka.

Мене много подсећа на Игоове Јаднике.

Не смем ништа лоше да пишем о Толстоју јер сам први пут озбиљније размишљао о Богу док сам читао Рат и мир. :) Велики уметник.

Достојевском свака част, проникао је у дубину људске душе. Браћа Карамазови су мој омиљени роман. Не свиђа ми само како је писао о Пољацима у том роману али ок, није ни он савршен (а можда ни ја нисам добро схватио тај део).

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Tolstoj je lepa knjizevnost, umjetnicki je precizniji, odmjereniji, bogatiji. Dostojevski je nedje 3 klase ispod Tolstoja po stilu i slicnim stvarima, ali ima neki smek, malo je neposredniji, pisao je stalno u zurbi, isao u krajnosti. Ali umjetnost je uvjek u krajnostima, nikad u sredini i preciznosti, stoga vise volim Dostojevskog. Na slican nacin na koji su ga zavoljeli sveti oci novije generacije ava Justin  & vl. Nikolaj, oboje u mladjim danima. Ali to je to, Dostojevski je neki punk a Tolstoj klasika.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Нико није споменуо ову Толстојеву причу (отац Сергије), која по мени, најбоље осликава несхваћеног генија.

Има још једна књига - Колос из Јасне пољане, биографска, препоручујем свим онима који желе ближе да га упознају.

После ових књига сам пустила да још неко заблиста поред Достојевског :)

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Случајно видех ову тему.За мене лично Достојевски од моје 15 године.Више је од писца те разликујем људе на оне који га воле и на оне који га не прихватају.Био сам на његовом гробу два пута.Помињем га на Литургији.Страствени сам његов фан читавог живота,субјективно пристрасан  и искључив када је он у питању,Због њега сам био у Оптини и у Петровграду 1991.Освојио ми је срце и ум,те гледам кроз  његову призму.Величам га као Свеца.Волим га и у његовим гресима и не узимам их за зло.Верујем да  му је Господ  све опростио јер је Фјодор имао ВЕЛИКУ ЉУБАВ нарочито према ДЕЦИ И СТРАДАЛНИМА.Он је непоновљиви надгенијални дух и Божији посланик.Верујем да овде имам истомишљенике.

Подели на овим сајтовима

Ако ћемо о тим раним утисцима, заиста и моји сежу до тих 15 година када сам прочитала Идиота, али и Рат и мир. И данас се сећам тог чудноватог кнеза Мишкина, и једне сцене гледања у звездани небески свод у Толстојевом роману. Касније, када нам је  на студијама било изучавање Достојевског и Толстоја обавезни део програма, имала сам утисак да ће се та два романа за мене увек мењати, и да их никад нећу дочитати. 

Достојевски ми је ближи ипак, због бедних људи и срца њиховог.

Подели на овим сајтовима

Tolstoj je tek pisac, Dostojevski je prorok...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

1916. Vladika Nikolaj pise: ,, Tolstoj je za pravoslavlje bio kazna. On je bio oluja koja je precistila zagadjeni vazduh. Covek pozvan od Boga, da pomogne nasu Crkvu, dobronamerno kritikujuci hriscanski, paganski, istocen u gordosti crkvene jerarhije.  :D:D

,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." :D:D

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Nikola Stojanovic рече

1916. Vladika Nikolaj pise: ,, Tolstoj je za pravoslavlje bio kazna. On je bio oluja koja je precistila zagadjeni vazduh. Covek pozvan od Boga, da pomogne nasu Crkvu, dobronamerno kritikujuci hriscanski, paganski, istocen u gordosti crkvene jerarhije.  :D:D

"Дивна ноћ. Шта желим? Шта желим снажно? Не знам, али свакако то нису блага овде доле на земљи. Како не поверовати у бесмртност душе када се у својој сопственој осећа толико безмерна величина? Поглед кроз прозор. Мрак и местимична светлост. Човек да умре."

"Док пишем желим само једно, да се једно друго биће, мени блиско, радује ономе чему и ја, љути због оног што мене љути или да плаче исто као и ја. Не осећам потребу да нешто кажем целом свету."

( Оба цитата из Толстојеве биографије - Колос/Данијел Жилс)

Обожавам Достојевског, уз њега сам одрасла, а растем и даље.

Али жао ми је што због њега дуго ниједном Руском писцу нисам дала ни да приђе (Чехов је такође вредан пажње).

Мислим да је штета уопште и покушавати поређење, просто се Достојевски не може поредити ни са ким, а опет, далеко од тога да рецимо Толстој  не завређује искрено дивљење и посебно место у свету писане речи.

Подели на овим сајтовима

@Milica Bajic Dobri su Micke svi, nema tu nikake dileme. :D Crnjanski je divno kazao, da je to potpuna besmislica ocenjivanja i rangiranja umetnika, kao da su u skoli. :D:D

,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." :D:D

Подели на овим сајтовима

• 11 months later...
  • Креирај ново...