Jump to content

Исконско зло - деструктивност - како га превазићи?

Препоручена порука

Iskonsko zlo postoji u čovjeku, manifestovano kao okrutnost, nečovječnost, destruktivnost, uništavanje vrijednosti, povredjivanje zivih bića. To zlo spava u svakom od nas, svako ima prirodjenim psihofizičkim dispozicijama više ili manje agresivnosti u sebi. Vaspitanjem i usvajanjem socijalnih normi čovjek uči da potiskuje svoje zlo i gura ga manje-više u nesvjesno. Ono izbija kad procjenjujemo realistički ili ne, da je naš ego, život, dobrobit ugrožena, ili iz čiste zelje za destrukcijom i povredjivanjem drugog. Manifestuje se od zle, zlobne rijeci 'ubi me prejaka reč', do fizičke agresivnosti i destrukcije. Uvijek nas zapanji, prenerazi, omaloduši, kad se otkrije ta užasna strana ljudske prirode - kad vidimo, čujemo priču o nekom ružnom i teškom dogadjaju, zločinu. U ratu, ova pojava je raširena a njene manifestacije manje inhibirane moralnim načelima i sve užasnije i okrutnije. Agresivnost, uzet kao prirodan i amoralan instinkt i destruktivnost kao etički loša agresivnost, predmet su psihologije i socijalne patologije (na našem forumu imaju ta dva odjeljka - ovaj potonji je simbolično nazvan Zona sumraka). Pogledati psihološku temu na forumu o fenomenu agresivnosti. te o psihopatiji i sociopatiji, u odjeljku psihologija ima mnoštvo mini-tema (članaka) o fenomenu agresivnosti, zanimljiva je i sama verbalna agresivnost. Koga zanima ovaj fenomen, preporučujem Fromovu knjigu Anatomija ljudske destruktivnosti.

Povod mi je ovaj clanak, koji govori o Stenfordskom eksperimentu. Film bi trebalo da bude interesantan. Ovo i fenomen kapo pokazuju na koji način se agresivnost projavljuje u nehumanost i destruktivnost u zloupotrebi moći nad drugim ljudskim bićem. Dok se fenomen kapo i može donekle objasniti (naravno ne i moralno opravdati) time da su zlostavljajući druge, oni štitili sebe, ipak je zanimljiva činjenica da su kapoi bili okrutniji i nečovječniji od njemačkih vojnika ("Turčin krvav do lakata, poturica do ramena"). Destruktivnost grupe kao zloupotreba moći nad drugom grupom ljudi je fenomen koji je u osnovi najužasnijih stratišta čovječanstva, Jasenovca, Aušvica i sličnih. Strašno je kad se zlo projavljuje u nedjelu pojedinca, ali je još strašnije kad grupe (a grupa obuzima čovjeka, on se u grupi srodnih prirodno osjeća moćniji) terorišu druge grupe ljudi, a opravdanje se nalazi u nekoj ideologiji ili predrasudi koja je postala društvena i vrednosna norma te grupe. 

,Ovu sam temu postavila u odjeljak o hrišćanskoj etici, jer se Jevandjelje umnogome zasniva na pobjedjivanju ovog čovjekovog iskonskog zla. Ona je, budući i biopsihološka, dio 'pale prirode' koju kao hrišćani težimo da prevazilazimo; i socijalna (socijalno naučena) - kolektivno vaspitanje i osvješćenje, etičko-vrednosni kodeks društva, ali je presudna lična odgovornost svakog pojedinca kako odgovara na ovakve htonske težnje u sebi.

Подели на овим сајтовима

Исконско зло може се само превазићи јаком личношћу и вољом. У кризним ситуацијама, је заправо највећа претња и чини ситуацију далеко тежу па и ван сваке контроле.Када је човек гладан, жедан и уплашен и лишен било какве наде, то исконско зло излази на површину и ретко ко може да се одупре том злу и остане прибран у датој ситуацији. Сама реч " исконско" значи највећа претња

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Neso, slozila bih se, posebno ovo 'jaka volja i ostati pribran'. Cini mi se da je i dobro i zlo dosta nesvjesno, zavisi i od osnovnog karaktera. Evo istinite pricice:

Covjek, vozac kamiona, (dobar covjek, ali vjernik nije), vozi dakle kamion i izlijece mu pred njega sa sporednog puta s desne strane traktor s prikolicom PUNOM ljudi.

On instinktivno (djelici sekunde su u pitanju) pravi nagli zaokret udesno, usljed cega mu kamion slijece s puta prevrnuvsi se... Njemu nista, kamion unisten. Firma ga salje na sud. Ovi ljudi kojima je nesebicno, ne razmisljajuci o svom zivotu ni sekunde, spasio zivot, dolaze i svjedoce u njegovu korist (da je kaznjen odstetom mogo bi il robijati il do kraja zivota raditi za to).

Подели на овим сајтовима

Imam ličnu teoriju (ličnu jer sam je ispreživeo)

Pišem samo da odvedem dete u komšiluk da mogu sve 4 u vis ;)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Nista novo pod kapom nebeskom. Samo smo mi ljudi kao pojedinci oni imaju potrebu da misle dobro o sebi, kao pojedinci mozda u vecem procentu i cinimo dobro al zakoni krda ili grupe su neumoljivi. I tu samo pomaze Boze ne dovedi me u iskusenje. Jer ko nije imao priliku da se suoci sa takvim situacijama mnogo ce drugacije posmatrati sebe i mislitibda ne bi on to. O tome mogu ljudi koji su se suocili sa sobom u tim trenucima.

Evo zanimljivih eksperimenata:

http://www.pricajmootome.rs/index.php/psiholoske-teme/zanimljivi-tekstovi/288-eksperimenti-koji-ce-vas-naterati-da-se-zamislite

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Mislim da ko god ne voli (zdravo) sebe, stoji u opasnosti da bude agresivan na neki način ka okolini.

Najveca opasnost je u samo-mržnji, inferiornosti, koje nisu dobre (ne mislim na to da čovek koji spozna svoje naličje, zamrzi svoje osobine i krene da radi na sebi)

Konkretno ta nesvesna autodestruktivnost, inferiornost, kompleksi....plodno tlo za nasilje, uništavanje okoline i sebe samog.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

https://en.wikipedia.org/wiki/Sylvia_Likens

Ово је један случај где стварно може да се говори о исконском злу. Безразложно, непојмљиво зло. Злочин извршен, без директне користи, само зато што се могло. Било је дозвољено. Ван логике, ван памети. 

Подели на овим сајтовима

22 minutes ago, -Владимир- рече

непојмљиво зло

Гледала сам филм (An American Crime). Једна од најстрашнијих ствари које сам гледала, такав је утисак филм на мене оставио. Жао ми је што сам га гледала а нисам ни могла да га одгледам до краја. Сећам се да сам тада мужу рекла - Зашто ми уопште ово и гледамо, ово ја не могу да сварим.... Прогања ме, и дан данас ми се враћају неке сцене. Немам речи. А иначе нисам особа која не може да свари тешке филмове. И онда када се сетиш да се то стварно догодило, не можеш да смириш осећања... Језиво.

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, АлександраВ рече

Гледала сам филм (An American Crime). Једна од најстрашнијих ствари које сам гледала, такав је утисак филм на мене оставио. Жао ми је што сам га гледала а нисам ни могла да га одгледам до краја. Сећам се да сам тада мужу рекла - Зашто ми уопште ово и гледамо, ово ја не могу да сварим.... Прогања ме, и дан данас ми се враћају неке сцене. Немам речи. А иначе нисам особа која не може да свари тешке филмове. И онда када се сетиш да се то стварно догодило, не можеш да смириш осећања... Језиво.

To su teeeško umno i duševno obolele osobe

Kao i oni monstrumi koji su se naklali dece po Jasenovcu, Hercegovini

TO mi nikako nije jasno....što reče neki očevidac "nikad  neću zaboraviti vrisak dece kad ih odvajaju od majki"

Pa koja je to kosmička monstruoznost!

Nema većeg horora od toga

KAd god se setim toga, užasnem se, roditelj sam, osetljiv na svoje dete...nema jezivijeg ničeg

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

18 minutes ago, Драшко рече

To su teeeško umno i duševno obolele osobe

И ја сам раније тако мислила, али временом сам некако почела да мислим да су бића која то тако раде, која су тако страшно монструозна, заиста оличење самог зла. Можда сам престрога, али не могу то другачије да разумем. Мислим, не могу ни тако представљено да разумем, али ми је лакше да мислим да само зло то може да учини, а не човек :(

18 minutes ago, Драшко рече

kosmička monstruoznost!

Да, космичко зло.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, АлександраВ рече

И ја сам раније тако мислила, али временом сам некако почела да мислим да су бића која то тако раде, која су тако страшно монструозна, заиста оличење самог зла. Можда сам престрога, али не могу то другачије да разумем. Мислим, не могу ни тако представљено да разумем, али ми је лакше да мислим да само зло то може да учини, а не човек :(

Да, космичко зло.

Priznaj da si iscitala H.P Lakvrafta uzduz i popreko. :D 

Koga mrzi da cita a zanima ga razrade upravo ovakve tematike, transcedetno zla najmonstruoznih ubica moze da presulsa audio verziju ove knjige.

Подели на овим сајтовима

On 8/23/2016 at 18:56, Драшко рече

Konkretno ta nesvesna autodestruktivnost, inferiornost, kompleksi....plodno tlo za nasilje, uništavanje okoline i sebe samog.

Ovako je otprilike From opisao Rudolfa Hesa, Hitlerovu desnu ruku, odgovornog za Ausvic, u Anatomiji ljudske destruktivnosti.

Jedna od teorija porijekla agresivnosti je Adlerova govori da je agresivnost kompenzacija za osjecaj inferiornosti.

On 8/23/2016 at 19:32, Драшко рече

Pa koja je to kosmička monstruoznost!

Nema većeg horora od toga

Jasenovac mi je nepojmljiv. Mislim da nema slikovitijeg primjera iskonskog zla u covjeku, koje svakako ima veze sa demonima, kako je Aleksandra primijetila.

Evo  o stradanju djece - najmucnijoj, najstrasnijoj posljedici ljudskog zla:

https://pouke.org/forum/topic/30346-путевима-смрти-деце-ндх/

https://pouke.org/forum/topic/6798-ужасно-лице-човечанства-страдања-деце-у-ратовима-и-сл/

Подели на овим сајтовима

On 8/23/2016 at 19:02, -Владимир- рече

https://en.wikipedia.org/wiki/Sylvia_Likens

, без директне користи, само зато што се могло. Било је дозвољено. Ван логике, ван памети. 

Ovo su okolnosti stenfordskog eksperimenta. Morali su da ga prekinu, toliko su se 'cuvari' uzivjeli.

Uzasava ta sklonost u covjeku.

On 8/23/2016 at 19:20, АлександраВ рече

Nisam znala za ovaj slucaj, procitah sto je Vlado postavio.

Nije mi jasno, kako to da su toliko maltretirali/ unistili samo jednu sestru koja im je bila izlozena? Kakva je razlika u karakteru izmedju Suzan i Dzeni? Da li je Suzan slaba,nesigurna meka, 'rodjena zrtva', ili je pak izazivala? Da li je istina da je Diana cula, znala, a nije reagovala?

Подели на овим сајтовима

14 minutes ago, Дијана. рече

Ovo su okolnosti stenfordskog eksperimenta. Morali su da ga prekinu, toliko su se 'cuvari' uzivjeli.

Uzasava ta sklonost u covjeku.

Stenfordski ekspirement je skakljiv jer dosta njih smatra da je bio laziran. Isto vazi za jedan raniji eksperiment, Miligramov ciji rezultati isto ukazuju da su ljudi neverovatno zli kada su pod autoritetom nekoga. Bilo kako bilo, ono sto znamo jeste da ocigledno autoritarni, totalitarni i diktatorski sistemi mogu samo zlo i nista dobro proizvesti. Sve ovo sto ste naveli ovde za Jasenovac je upravo pokazatelj toga, zato ne smemo nikako gajiti i podrzavati opasne tribalisticke i etatisticke ideje kakve su proizvele Jasenovac, Ausvic, gulage, logore po VIjetnamu i Kini i mnogo toga drugog. Nego treba da radimo na humanistickim idejama u kojima je centar covek, pojedinac, osoba sa imenom i prezimenom i svojim zivotom, a ne neki kolektivni entiteti poput nacije, naroda, plemena, klase, rase kakvi su bili centar ideologije koja je proizvela ove slucajeve. 

Jer pored toga sto ova dva eksperimenta ukazuju da neki vid autoriteta steti coveku, isto tako mnogi slucajevi pokazuju da plemenski mentalitet steti, jer ljudi kad su u grupi zbog prirode koju je evolucija stvorila tako da gledamo sopstveni opstanak i plasimo se osude grupe, ljudi mogu da cini grozna dela kada se u grupi pojave opasne ideje samo zato da ne dobiju osudu grupe i ugroze svoj opstanak.

Procitati knjigu a moze se pogledati i istoimeni film ''Lord of the flies'' ko nije citao i gledao.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...