Jump to content

Препоручена порука

3 hours ago, Џуманџи рече

Јес' да је одговорио, али да кажем и ја ( :D ) пошто сам и започела ту причу: Ако си ти Ок са тиме да се о будућности туђе и твоје деце (човечанства) питају људи као што су Т. Јовановић, С. Велков, Милан Тарот, Марковић Палма, Весна Ривас, Деретић и сл., онда мислим да ти се концепт (да не кажем осећај) правичности, налази на првом месту и сматрам да је то Пилатово прање руку, а не смирење (како многи умеју да побркају).

И уопште се не ради о томе ко одлучује (на шта се циља у питању), већ шта. Која је, онда, разлика између твог принципа и твојих вредности и Аквилијевог не-знам ( :D ) система елиминације? Чак његов делује мање субјективно. :)

Nemam nikakav koncept mada imam osecaj pravicnosti kao i svako ljudsko bice, kriva je evolucija :D. Mene ne zanimaju toliko te price: ovo pravedno, ovo nepravedno, ko god da iznosi bili to levicari bile to feministkinje poput Paradoksologije bili to libertarijanci poput Mladje i Grizlija kad krenu sa pricama kako nije pravicno uzimati od bogatih jer eto to je njihovo. Who cares? Mene interesuje efikakasnost, kako napraviti sistem, institucije, modele koji donose veliku korist velikom broju ljudi i svetu i resava probleme. Neki bi to nazvali utilitarizmom, ali ajd nije bas. Rekao bih da i Akvi slicno razmislja. 

Ali to ne znaci da ne treba uzimati taj osecaj pravicnosti kod ljudi kao znacajan faktor pogotovo ako je to ogroman %  stanovnista ili pak vrlo znacajan makar bio mali % stanovnistva. Ljudi ce na nepravdu uvek da se bune, bice demotivisani, uvredjeni, besni, sto svakako ne znaci da svakom treba ugadjati ali zamisli sad da ti izadje hiljade ljudi na ulice da protestuju jer je po njima nepravedno ukinuti im pravo glasa? Zamisli reakcije na osecaj nepravde kod bogatasa? Uvedi im visoke poreze, uzmi im deo imovine, oni ce to smatrati nepravdom i smanjice plate radnicima ili ce ih otpustiti ili ce otici iz zemlje pa ti onda vidi sta ces sa nezaposlenima.

I ovo pogotovo vazi za zapadne zemlje gde je kod ljudi mnogo jace razvijen osecaj pravicnosti posto su na njemu zasnovane mnoge institucije (ljudska prava, privatna svojina, egalitarizam, demokratija), sto svakako ne znaci da je ostatak covecanstva hendikepiran za to, ali su vekovima deo kulture i pod cizmom autoritarnih oblika vlasti koji im u glavu usadjuju ideje da ne treba da se bune protiv vlasti, careva, kalifa, sultana, Alahovih objava, kastinskog sistema kao posledice lose karme itd. 

A posto pitanja o gmo, vestackom mesu, hidrometeroloskim problemima uglavnom srecemo po Zapadu, onda ukidanjem prava glasa odredjenom delu stanovnista bi bio shock i nastao bi totalni haos. 

Dakle, ja pravicnost uzimam iz pragmaticnih razloga, a ne radi same pravicnosti sto eto tako treba. Uopste nemam nista protiv Akvilijevih stavova iz tog ugla, jer ako je tacno to sto iznosi, super, bicu prvi koji ce se zalagati za ukidanje prava glasa. Samo se ne slazem bas toliko sa njim zbog nekih drugih stvari, ali bih zaista voleo da se politicke odluke donose po naucnim modelima i predvidjanjima. 

Подели на овим сајтовима

20 minutes ago, Deja Vu рече

Ali to ne znaci da ne treba uzimati taj osecaj pravicnosti kod ljudi kao znacajan faktor pogotovo ako je to ogroman %  stanovnista ili pak vrlo znacajan makar bio mali % stanovnistva. Ljudi ce na nepravdu uvek da se bune, bice demotivisani, uvredjeni, besni, sto svakako ne znaci da svakom treba ugadjati ali zamisli sad da ti izadje hiljade ljudi na ulice da protestuju jer je po njima nepravedno ukinuti im pravo glasa?

Управо се о овоме болдованом ради - људи морају да науче да мисле. И то јако, јако брзо. У супротном нема демократије. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

21 hours ago, Плутон рече

Članstvo ne donosi ijednu pogodnost osim mogućnosti da se bude odbornik/poslanik/član veća/ministar

Ма јасно, какве црне погодности  :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, GeniusAtWork рече

Ма јасно, какве црне погодности  :ani_biggrin:

Веровао или не, тако је.

Ево, ја сам у покрету и немам никакве погодности, осим оних које је Александар навео, а које не користим. Јел' знаш можда ти које су то погодности, греота је да не знам ако већ могу да профитирам од чланства? Јел' можеш да наведеш једно једино име и пример како је та особа профитирала или стекла било какву погодност чланством у ДЈБ?

Подели на овим сајтовима

Све док те антиполитичке причице о томе како је све у политици по аутоматизму исто буду популарне, немојте да се чудите када чујете да терају људе да носе пелене на послу, да су претукли неког новинара, радника из СЗБПК или што нам политичку сцену већ 26 година чини једна мала интересна неокомунистичка група. Сваки пут када аутоматски пљунете на све људе који се баве истим занимањем, које год то занимање било, помажете једино онима најгорима представљајући кроз њих ту професију.

Када кажете да су сви политичари исти, помажете најгорем политикантском шљаму да остане на власти ширењем антиполитичке, антиграђанске, ропске свести.

Сви политичари и све странке су исте једнако као што су исти и сви фудбалери, бравари, програмери, адвокати, фризери...

Подели на овим сајтовима

30 minutes ago, Плутон рече

Веровао или не, тако је.

Ево, ја сам у покрету и немам никакве погодности, осим оних које је Александар навео, а које не користим. Јел' знаш можда ти које су то погодности, греота је да не знам ако већ могу да профитирам од чланства? Јел' можеш да наведеш једно једино име и пример како је та особа профитирала или стекла било какву погодност чланством у ДЈБ?

Па чекај да ДЈБ добије прилику да дели привилегије, па да онда стварно видимо да ли ће се понашати другачије. Рећи да чланство у ДЈБ нема погодности је исто као када бих ја рекао да, за разлику од Ђоковића, своје паре не трошим на јахте. Другим речима, популизам и демагогија, баш као што користе и остали политичари. 

Подели на овим сајтовима

Не труби онај Акви џаба о епистемолгији нон-стоп. Епистемологија нас, између осталог, учи да препознамо формално тачне, али бескорисне исказе. 

Подели на овим сајтовима

23 minutes ago, Juan рече

Па чекај да ДЈБ добије прилику да дели привилегије, па да онда стварно видимо да ли ће се понашати другачије. Рећи да чланство у ДЈБ нема погодности је исто као када бих ја рекао да, за разлику од Ђоковића, своје паре не трошим на јахте. Другим речима, популизам и демагогија, баш као што користе и остали политичари. 

Није демагогија јер је врх ДЈБ већ био на власти и могли су себи да поделе много тога. А да видимо шта су стекли:

1. Павловићу је опструисан избор у звање професора

2. Нинић претучен

3. Мирослава Миленовић физички нападнута

4. Сви редом, а Радуловић највише, развлачени по таблоидима; Радуловићу испљувана читава породица, ћерка неколико дана није ишла у школу због таблоидних наслова; постављана решења којима се кажњава са 100000 динара, причало се како је намештао послове жени (а у шта си и ти поверовао када је неко с форума на теми о Радуловићу ставио скриншот решења касније укинутог на суду).

5. Јел' су богатији након власти? Јел' имају нове некретнине, аутомобиле, викендице? Не.

Дакле, Хуане, то није демагогија и ниси у праву. Људи су већ били у позицији власти и то те оповргава. Да ли ће да се промене нико не зна, али је најмању руку ружно и непристојно када их називаш демагозима и популистима и сврставаш их у исти кош са политикантима. Тражиш разлог да их уклопиш са осталима како не би морао да мењаш слику о политичкој професији коју си створио где су сви политичари демагози и популисти по природи.

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, Juan рече

Не труби онај Акви џаба о епистемолгији нон-стоп. Епистемологија нас, између осталог, учи да препознамо формално тачне, али бескорисне исказе. 

Наравно, позабави се њом и логиком мало више кад будеш имао времена како не би долазио у овакве ситуације где свим људима који се баве неком професијом аутоматски приписујеш исте особине да би одржао створену, широко популарну слику о тој професији, иако за то немаш доказе.

Подели на овим сајтовима

Има и у ДЈБ популизма и демагогије (који су понекад неопходни ако нећете доживотно да будете на 2%), чак и превише за мој укус, али злонамерним критизерима који би по сваку цену да докажу тезу да „су сви исти“ измиче рационална аргументација и конкретни примери тога.

Подели на овим сајтовима

Рекох већ, ко има проблем са Радуловићевим радом у министарству, материјал је доступан па нека анализира.

Можете и по аутоматизму да га опљујете зато што је био са Вучићем у влади или зато што је политичар, а политичари су лопови итд., али то нема никакву вредност.

Подели на овим сајтовима

На крају су битне последице онога што је неко урадио.

Ако страшни и зли политичари из ДЈБ не учине ништа више од тога да деца чији родитељи немају довољно новца не умру због недовољно сакупљених СМС порука, урадиће довољно да побију сва ваша пљувања.

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Џуманџи рече

Управо се о овоме болдованом ради - људи морају да науче да мисле. И то јако, јако брзо. У супротном нема демократије. :)

Tacno, zato obrazovni sistem treba biti drugaciji. 

Medjutim, da li je resenje ukinuti pravo glasa neobrazovanima da bi obrazovani uspeli stvoriti najoptimalniji model obrazovnog sistema koji bi neobrazovane jel te obrazovao kako bi oni dobili pravo glasa? Ili je resenje prvo progurati model obrazovnog sistema iz civilnog drustva kog bi sastavili strucnjaci, koji ce neobrazovane obrazovati bez ikakvog ukidanja prava glasa? 

Prvo resenje ce verovatno dovesti do masovnih demonstracija, skandala na medjunarodnoj sceni, izazivanju neplaniranih posledica (ne postoji skoro nijedno politicko resenje koje ove posledice moze izbeci), jer ljudi nece hteti da im se oduzima pravo glasa pogotovo ne na Zapadu gde je demokratska kultura mnogo razvijenija. Ovi istocnije od Berlina se tome mozda i ne bi protivili, imali ili nema pravo glasa njima svejedno. 

Drugo resenje je tesko progurati jer ovi na vlasti mozda nisu voljni da prihvate bolji model obrazovnog sistema jednim delom zbog straha od gubitka podrske gradjana ili jer im protivnici kroz populizam sakupljaju poene kod neobrazovanih. Ili iz sujete. To bi moglo usporiti citav proces, ali deluje manje stetno. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...