Jump to content

Препоручена порука

16 hours ago, Aquilius Cratus рече

Zato sto je u liberalnoj demokratiji nebitno, dobro hajde manje vazno, sta je istinito i koji su potezi shodno tome najucinkovitiji nego je bitno kakva je "volja naroda" i da li su sve pobrojane i kategorisane manjinske grupe dobile "svoja prava". Liberalizam u liberalnoj demorkatiji ima jako malo veze sa klasicnim liberalizmom, skotskih prosvetitelja i oca osnivaca, a mnogo vise veze sa levim idejama francuskih prosvetitelja gdse su sloboda i bratstvo obavezni da donesu jednakost svakome bez obzira na rad, trud i konacni doprinos bilo cemu.

Dobro tacno je da liberalna demokratija ne neguje donosenje odluka po tome sta je istinito nego po ''volji naroda'' i po rezultatima takmicenja i borbe raznih lobi grupa, organizacija, institucija, pojedinaca itd. Samo se tu razne grupe ljudi ukljucuju zato sto placaju porez, pa kad to rade onda bi valjda imale pravo da se pitaju o tome kakva ce policija, vojska, sudstvo i ostale institucije da izgledaju. Klasicni liberalizam nije bas u pocetku ni bio za demokratiju upravo iz tih razloga, sto su im argumenti bili ''ne moze onaj bez imovine i para da odlucuje o vaznim drzavnim pitanjima pogotovo ne o visini poreza''. Danas kako svi placamo porez, dajemo pare nekome da uradi nesto umesto nas, onda valjda imamo pravo da se pitamo gde ce nase pare. I to je svrha drzave, dam nekom pare da napravi vojsku, policiju, juri lopove, armiju drugih grupa umesto mene jer nemam vremena i resursa.

Samo to ne znaci davanje para drzavi da dira tudju slobodu, imovinu  nego je to zasticeno. 

I mislim da bi moglo u okviru liberalne demokratije da se uspostavi to za sta se ti zalazes. Recimo zadovoljis gradjane das im pravo da na celu drzave postavljalju samo ljude koji ce biti menadzeri i ono simbolicni predstavnici, a oni ce oko sebe imati tim strucnjaka i naucnika koji ce praviti te modele sveta i primenjivati u stvarnosti. Ako tim ne uradi dobro posao, smenjuju menadzera na izborima i postave drugog menadzera. A argument bi mogao biti onaj sumpeterovski, nije demokratija vladavina naroda nego je demokratija smena vladara kako bi se sprecila apsolutna vlast i izbeglo nasilje izmedju alternativnih sedaca na gvozdenom tronu. Sve to u okviru liberalizma, ne dira se svojina, sloboda, drzava je minimalna, odluke se donose po naucnim projekcijama. 

To sto je sada prisutno to sto pises jeste zbog raznih levicara, ali ti ces sa njima imati sukob i u ovom mom slucaju i tom tvom, jer prvi koji ce ustati protiv tvoje tehnokratije bice upravo oni i desnicari i populisti koji ce izaci medju ljude sa pricama kako si ti fasista, diktator, autokrata koji im oduzima pravo glasa, slobodu, jednakost pred bogom danim pravima bla bla. 

Sve ti to govorim iz tehnickih razloga, opet sa slazem sa tobom da bi nekakva tehnokratija bila odlican model, samo mislim da moze nekako da se uspostavi u okviru liberalne demokratije uz mnogo manje otpora i troskova nego kroz to tvoje radikalno menjanje citavog sistema. 

17 hours ago, Aquilius Cratus рече

Takva je velika vecina ljudi, bez obzira sto vecina te zaveroloske vecine nema oformljen "stav" koji je od mnogih zaveroloskih scenarija aktuelan svi su skepticni prema "zvanicnoj nauci", "neoliberalizmu" (izraz koji nema znacenje ali se papagajise sa njim u nedogled), "racunarskoj tehnologiji koja porobljava", "nano tehnologiji kojom ce nas cipovati", "vakcinama kojima nas truju i istrebljuju" i naravno "harpu kojim nam ubacuju misli i u glavu i izazivaju poplave". Vrlo je naivno i pogresno verovati da je to samo ona manjina koja aktivno skakuce po medijima, tribinama i protestima veruje i zagovara takve stvari. Tu je citava armada pre svega uplasenih a tek posle dezinformisanih ljudi koji u straju posle pocnu da veruju sta ta "manjina" aktivista zapravo javno zagovara.

Ne znam, to je onda najbolje ispitati koliki je bas %. BIraj ljude random na ulici i pitaj da li misle da masoni vladaju svetom i da haarp izaziva poplave, naiceces na dosta njih koji ce te gledati ko budalu. Mislim imaju ljudi pametnija posla, ne glasaju za politicare koji govore o haarpu nego o drugim stvarima. Niti ljudi tome nesto puno posvete vremena, mozda procaskaju uz kafu onako, ali ih realno boli ona stvar za haarp i masone.

Svakako to nije konstantno i zavisi od toga kako meme fluktuiraju kroz populaciju, kao i od spoljasnjih okolnosti (ekonomske krize su plodno tlo za njihovo bujanje). 

Ali opet to treba ispitati, ne bih proizvoljno donosio takve zakljucke jer kako ti mozes znati da je toliki % ljudi sklon tim zaverama? 

17 hours ago, Aquilius Cratus рече

Ako nagovorim/ubedim kriticnu masu da glas/misljenje relevatno ako je uglavnom tacno i primenjivo to vise ne bi bilo ukidanje prava glasa. Nego iznova "volja vecina gradjana/naroda" koja se mora postovati.

Pa da, pitanje je ''ako nagovorim'', jer uopste ne znas da li ih mozes ubediti. Eto imao si komunisticke totalitarne rezime od Poljske do Madjarske koji su na sve nacine nastojali da ubede ljude kako su ti rezimi dobri, kako dolazi zlatno doba komunizma, pa od toga nista nije bilo jer su ljudi bili silno protiv toga. Sad zamisli da ti dodjes na vlast i krenes da ubedjujes ljude u ispravnost svojih postupaka i to bas tu neobrazovanu rulju koja nema pojma o tome o cemu pricas. Naravno to tvoje nije nikakva utopija, ali se radi o drugacijem modelu drzave koji ne moze a da ne prodje bez ovakvih stvari. Zato sam ti rekao da bi ta tvoja odluka izazvala negodovanje, pogotovo sada kada je demokratija mejnstrim :D 

Ali ajd to je sad pitanje tehnologije dolaska na vlast i uspotavljanje tehnokratije i to zavisi od konteksta i situacije i snage protivnika, sto se menja kroz vreme. 

18 hours ago, Aquilius Cratus рече

Radikalna promena obrazovanja ce uslediti nakon radikalne promene u politickom i opste filozofskom nacinu misljenja. 

Vadikalu jedan :D 

Подели на овим сајтовима

57 minutes ago, Deja Vu рече

Dobro tacno je da liberalna demokratija ne neguje donosenje odluka po tome sta je istinito nego po ''volji naroda'' i po rezultatima takmicenja i borbe raznih lobi grupa, organizacija, institucija, pojedinaca itd. Samo se tu razne grupe ljudi ukljucuju zato sto placaju porez, pa kad to rade onda bi valjda imale pravo da se pitaju o tome kakva ce policija, vojska, sudstvo i ostale institucije da izgledaju. Klasicni liberalizam nije bas u pocetku ni bio za demokratiju upravo iz tih razloga, sto su im argumenti bili ''ne moze onaj bez imovine i para da odlucuje o vaznim drzavnim pitanjima pogotovo ne o visini poreza''. Danas kako svi placamo porez, dajemo pare nekome da uradi nesto umesto nas, onda valjda imamo pravo da se pitamo gde ce nase pare. I to je svrha drzave, dam nekom pare da napravi vojsku, policiju, juri lopove, armiju drugih grupa umesto mene jer nemam vremena i resursa.

Samo to ne znaci davanje para drzavi da dira tudju slobodu, imovinu  nego je to zasticeno. 

I mislim da bi moglo u okviru liberalne demokratije da se uspostavi to za sta se ti zalazes. Recimo zadovoljis gradjane das im pravo da na celu drzave postavljalju samo ljude koji ce biti menadzeri i ono simbolicni predstavnici, a oni ce oko sebe imati tim strucnjaka i naucnika koji ce praviti te modele sveta i primenjivati u stvarnosti. Ako tim ne uradi dobro posao, smenjuju menadzera na izborima i postave drugog menadzera. A argument bi mogao biti onaj sumpeterovski, nije demokratija vladavina naroda nego je demokratija smena vladara kako bi se sprecila apsolutna vlast i izbeglo nasilje izmedju alternativnih sedaca na gvozdenom tronu. Sve to u okviru liberalizma, ne dira se svojina, sloboda, drzava je minimalna, odluke se donose po naucnim projekcijama. 

To sto je sada prisutno to sto pises jeste zbog raznih levicara, ali ti ces sa njima imati sukob i u ovom mom slucaju i tom tvom, jer prvi koji ce ustati protiv tvoje tehnokratije bice upravo oni i desnicari i populisti koji ce izaci medju ljude sa pricama kako si ti fasista, diktator, autokrata koji im oduzima pravo glasa, slobodu, jednakost pred bogom danim pravima bla bla. 

Znaci danas, narocito nakon sto je Dinkic podelio one akcije, svi treba da imamo jednak glas ili glas uopste u poslovnim odlukama javnih preduzeca a ne samo brod direktora ?!  Da je to pravedno, dobro i nadasve pametno to bi u startu obesmislilo zanimanja poput berzantskih brokera i investicionih bankara.  

Sve ti to govorim iz tehnickih razloga, opet sa slazem sa tobom da bi nekakva tehnokratija bila odlican model, samo mislim da moze nekako da se uspostavi u okviru liberalne demokratije uz mnogo manje otpora i troskova nego kroz to tvoje radikalno menjanje citavog sistema. 

A ti mislis da ja to ne znam? Eno napisah ti gore ali si sve pogresno razumeo. Prvo treba ljudima objasniti neke fundamentlane stvari vezano za ekonomiju, politku, teoriju odlucivanja, znacaj znanja i famozne epistemologije pa tek onda krenuti sa ovom pricom do tada nema vajde. Evo i ti me dobrim delom ne razumes sta tacno pisem.

Ne znam, to je onda najbolje ispitati koliki je bas %. BIraj ljude random na ulici i pitaj da li misle da masoni vladaju svetom i da haarp izaziva poplave, naiceces na dosta njih koji ce te gledati ko budalu. Mislim imaju ljudi pametnija posla, ne glasaju za politicare koji govore o haarpu nego o drugim stvarima. Niti ljudi tome nesto puno posvete vremena, mozda procaskaju uz kafu onako, ali ih realno boli ona stvar za haarp i masone.

Svakako to nije konstantno i zavisi od toga kako meme fluktuiraju kroz populaciju, kao i od spoljasnjih okolnosti (ekonomske krize su plodno tlo za njihovo bujanje). 

Ali opet to treba ispitati, ne bih proizvoljno donosio takve zakljucke jer kako ti mozes znati da je toliki % ljudi sklon tim zaverama? 

Dovoljno je videti da je Srpsko lekarsko drustvo uvrstilo homeopatiju kao legitiman metod lecenja klasicne medicine kao i koliko lekara podrzava Sladjanu Velkov i njene gluposti pa zakljuciti da je situaicja daleko gorea nego sto bi se moglo zakljuciti iz onoga sto sam ja napisao. Malo je bezvezno sto ovako karikiras moje postove, "pitaj ih da li veruju u harp", ali ok kontam da ti treba malo vremena da izanaliziras sta sam zapravo rekao i sta to sve implicira.

Pa da, pitanje je ''ako nagovorim'', jer uopste ne znas da li ih mozes ubediti. Eto imao si komunisticke totalitarne rezime od Poljske do Madjarske koji su na sve nacine nastojali da ubede ljude kako su ti rezimi dobri, kako dolazi zlatno doba komunizma, pa od toga nista nije bilo jer su ljudi bili silno protiv toga. Sad zamisli da ti dodjes na vlast i krenes da ubedjujes ljude u ispravnost svojih postupaka i to bas tu neobrazovanu rulju koja nema pojma o tome o cemu pricas. Naravno to tvoje nije nikakva utopija, ali se radi o drugacijem modelu drzave koji ne moze a da ne prodje bez ovakvih stvari. Zato sam ti rekao da bi ta tvoja odluka izazvala negodovanje, pogotovo sada kada je demokratija mejnstrim :D 

Ali ajd to je sad pitanje tehnologije dolaska na vlast i uspotavljanje tehnokratije i to zavisi od konteksta i situacije i snage protivnika, sto se menja kroz vreme. 

Vadikalu jedan :D 

Ako i oni ovako razumevaju/interpretiraju ono sto govorim bolje mi je da i na pocinjem. Rekao sam da prvo ubedjujem kriticnu masu, 50%+ birackog tela, pa tek onda "dolazim na vlast" a ne ovako kako si ti opisao. Nesto mi govori da si vrlo povrsno ili cak sasvim pogresno razumeo kako bi funkcionisala ta moja tehnokratska minarhija i u cemu bi se ona tacno razlikovala od liberalne demokratije.

Подели на овим сајтовима

@Плутон

Пошто сам видео и неке поруке које су у међувремену нестале, да разјасним неке ствари и више не бих да се враћам на исто.

Не мислим да су сви бирачи ДЈБ глупи, далеко од тога. Коракс, Зец и гомила других у ДЈБ виде некога ко ће да оствари њихове сопствене идеје. И сâм сам гласао за Радуловићеву листу на претходним изборима и слажем се са добрим делом њиховог програма.  Међутим, и ти си рекао да је популизам неопходан јер без истог не би прегурали 2%. У том смислу су ми исти као и остали. Добар део гласова добијају од људи привучених популизмом и то им не смета. Свесни су те чињенице и користе је за освајање гласова. Ја сматрам да је то изразито штетно. Јер ако сви они преко 2% не гласају за ДЈБ због програма, већ због ко зна чега из популистичког дела кампање, ту онда нема апсолутно никакве разлике у односну на остале партије. То су заведени грађани. У питању је пливање у потпуно истом систему, без обзира што можда већина ДЈБ ликова нису искварени и искорумпирани као остали политичари. Не желим више да гласам за људе којима није стало да просвете грађане, уместо да популизмом добијају гласове непросвећених. Просто, не верујем у ефикасност такве врсту демократије и то је моје право. Верујем да једина промена може доћи одоздо, просвећивањем једног по једног човека (не у смислу да сви постану философи, већ да већина постане политички и економски писмена). Не верујем у могућност промене преко странака јер видим да је једино што странке раде трули стари активизам.

Даље, твоје приче о мени на  ”безбедној раздаљини” можеш да окачиш мачку о реп. Ем сам тек скоро отишао, ем немаш појма о мојим разлозима и плановима, не знаш ништа о мом животу, ем долазим стално, ем сам за Србију везан и као човек, а и чисто материјално (нисам раскинуо све везе, нити планирам да то урадим), плус ми устав гарантује право да се питам. Ако ти то смета, скупи 2/3 и тражи да се устав промени и да се забрани сталној или привременој емиграцији да гласа. Такође би било лепо да не нагађаш шта сам ја урадио за земљу, а поготово да не пророкујеш шта ћу урадити. Ја можда знам мало о својим плановима, па можда и могу да поставим нека рационална предвиђања, а ти не знаш апсолутно ништа о истим. Једно је у овом тренутку поприлично сигурно - нећу урадити ништа што захтева чланство у партији. Не верујем у овај партијски систем и квазидемократију и то је моје право као грађанина. Целог живота сам се бавио егзактним вештинама, те политику и странчарење никако не могу да разумем. Читав начин деловања политичких партија, сав тај предизборни процес, сво то пискарање о нама добрима и њима лошима ми је потпуно страно, и не видим да ДЈБ од тога одудара. ОК је да ти или било ко други покушава да ме убеди у супротно, али није ОК да вриштиш на свакога кога не успеш да убедиш. Могао бих да гласам за конкретне људе када би изборни систем био такав. За странке једноставно не желим јер не верујем у њих.

Подели на овим сајтовима

48 minutes ago, Aquilius Cratus рече

Dovoljno je videti da je Srpsko lekarsko drustvo uvrstilo homeopatiju kao legitiman metod lecenja klasicne medicine kao i koliko lekara podrzava Sladjanu Velkov i njene gluposti pa zakljuciti da je situaicja daleko gorea nego sto bi se moglo zakljuciti iz onoga sto sam ja napisao. Malo je bezvezno sto ovako karikiras moje postove, "pitaj ih da li veruju u harp", ali ok kontam da ti treba malo vremena da izanaliziras sta sam zapravo rekao i sta to sve implicira.

Dobro shvatio sam da je kljuc u onim vecinskim dezinformisanim i dezorijentisanim ljudima koji su najlaksa meta za zaverologe, mada sam i ja napisao da se takve stvari menjaju, da ce upravo ti dez- ljudi prigrliti takve ideje u trenucima kriza. I da su meme kljuc i da ih ne treba zanemarivati kakve god da su, kao viruse u nevakcinisanim osobama koji mutiraju pa naprave haos. 

52 minutes ago, Aquilius Cratus рече

Ako i oni ovako razumevaju/interpretiraju ono sto govorim bolje mi je da i na pocinjem. Rekao sam da prvo ubedjujem kriticnu masu, 50%+ birackog tela, pa tek onda "dolazim na vlast" a ne ovako kako si ti opisao. Nesto mi govori da si vrlo povrsno ili cak sasvim pogresno razumeo kako bi funkcionisala ta moja tehnokratska minarhija i u cemu bi se ona tacno razlikovala od liberalne demokratije.

To je onda pitanje dolaska na vlast, a ne funkcionisnja tehnokratije koje si objasnio sa onim sahom i to je ok. Ja sam ti samo napomenuo da bi to izazvalo negodovanje kod velikog broja ljudi, ali ajd ubedio bi kriticnu masu, samo ne znam sta ces sa onim delom ispod 50+% ako on krene da se buni. 

I tacno si napisao da bi ukinuo pravo glasa onima koji su neobrazovani, kud ces vecu razliku izmedju tehnokratije i demokratije, tako da ne znam sta sam to pogresno razumeo. Sve vreme me samo  interesuje kako bi izvrsio tranziciju bez nemira, haosa i velike stete u slucaju da se jave, posto je demokratska kultura jaka na Zapadu. 

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Deja Vu рече

Dobro shvatio sam da je kljuc u onim vecinskim dezinformisanim i dezorijentisanim ljudima koji su najlaksa meta za zaverologe, mada sam i ja napisao da se takve stvari menjaju, da ce upravo ti dez- ljudi prigrliti takve ideje u trenucima kriza. I da su meme kljuc i da ih ne treba zanemarivati kakve god da su, kao viruse u nevakcinisanim osobama koji mutiraju pa naprave haos. 

To je onda pitanje dolaska na vlast, a ne funkcionisnja tehnokratije koje si objasnio sa onim sahom i to je ok. Ja sam ti samo napomenuo da bi to izazvalo negodovanje kod velikog broja ljudi, ali ajd ubedio bi kriticnu masu, samo ne znam sta ces sa onim delom ispod 50+% ako on krene da se buni. 

I tacno si napisao da bi ukinuo pravo glasa onima koji su neobrazovani, kud ces vecu razliku izmedju tehnokratije i demokratije, tako da ne znam sta sam to pogresno razumeo. Sve vreme me samo  interesuje kako bi izvrsio tranziciju bez nemira, haosa i velike stete u slucaju da se jave, posto je demokratska kultura jaka na Zapadu. 

Metafora sa sahom je imala za zadatak da kroz misaoni eksperiment pokaze superiornost tehnokratije nad demokratijom. Demokratski sahisti bi gubili u velikoj vecini slucajeva od tehnokrata. To nije imalo veze sa nacinom dolaska na vlast niti sa tranzicijom. Ne bi bilo nikakvih nemira ni tranzicije ni haosa ako bi veliki broj ljudi bio ubedjen u superiornost tehnokratije pre, dakle mnogo pre, pojave prve manarh-tehnokratske partije. Kako to ne kontas nije mi jasno?! Dakle prvo bi se agitacijom, edukacijom, filozofskim debatama stvorili veliko politicko trziste za pojavu takve stranke a tek kasnije bi se sama stranka/grupa formirala.

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Aquilius Cratus рече

Metafora sa sahom je imala za zadatak da kroz misaoni eksperiment pokaze superiornost tehnokratije nad demokratijom. Demokratski sahisti bi gubili u velikoj vecini slucajeva od tehnokrata. To nije imalo veze sa nacinom dolaska na vlast niti sa tranzicijom. Ne bi bilo nikakvih nemira ni tranzicije ni haosa ako bi veliki broj ljudi bio ubedjen u superiornost tehnokratije pre, dakle mnogo pre, pojave prve manarh-tehnokratske partije. Kako to ne kontas nije mi jasno?! Dakle prvo bi se agitacijom, edukacijom, filozofskim debatama stvorili veliko politicko trziste za pojavu takve stranke a tek kasnije bi se sama stranka/grupa formirala.

Pretpostavljao sam da je tako, ali zbunio si sa onim ''prvo treba radikalno promeniti politicki sistem, pa tek onda ostalo''. 

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Deja Vu рече

Pretpostavljao sam da je tako, ali zbunio si sa onim ''prvo treba radikalno promeniti politicki sistem, pa tek onda ostalo''. 

Zato sto je ovakvo obrazovanje deo politckog sistema, zato i opstaje uprkos svojoj uzasnoj neucinkovitosti, pa ni ne moze doci do neke vece promene u obrazovanju kad tu ima vise ideologije nego zelje za znanjem i prenosenjem znanja.

Подели на овим сајтовима

@Juan

Не знам шта је било са тим порукама.

Не вриштим, браним свој став ако га неко нападне и то је то, као што и ти радиш када неко покуша да ти објасни да сви људи који се баве неком професијом немају исте етичке квалитете по природи. То су различити, живи људи, попут људи из твоје или било које друге струке и надам се да ће ти то некада постати јасно.

Причу о „безбедној удаљености“ не могу да окачим мачку о реп, јер ти тренутно уживаш у нечему што је, између осталог, омогућила и одређена политика и одређени људи који се баве политиком - политичари, зли, страшни, бабароге из странака... Урадили су „мало“ бољи посао него ови наши. Политика је нужна, свиђало ти се то или не. Када се одселиш у неки други универзум у ком нема политике, јави да видимо како је тамо.

И твоје је право да мислиш о политици и политичарима шта год хоћеш као и да износиш бесмислене тезе које везе с везом немају како се не би срушила твоја црно-бела слика о једној професији, као што је моје право да те твоје тезе раставим и покажем да у потпуности грешиш, а што није уопште тежак посао јер се оне заснивају на јефтиним и популарним стереотипима. Зато је трагикомично када након тога напишеш нешто о логици, епистемологији или филозофији уопште.

Време ће показати ко је шта урадио. За почетак је најмање што можеш да урадиш да не пљујеш оне који стварно нешто раде само зато што припадају одређеној професији на коју гледаш кроз црно-беле наочаре и да схватиш да реална политика захтева много тога на шта си можда гадљив и за шта је потребна жртва. Није Нинићу лепо док га туку, није Радуловићу лепо кад не сме да пусти ћерку у школу, није Мирослави лепо док је прате и нападају... Можда се некад појави неко ко може магично, без политичког ангажовања све то да уради, али засад није, па би било корисно да кажеш овим људима како да то ураде ван политике, макар да не трпе оно што трпе данас, ако ништа друго.

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Плутон рече

Не вриштим, браним свој став ако га неко нападне и то је то, као што и ти радиш када неко покуша да ти објасни да сви људи који се баве неком професијом немају исте етичке квалитете по природи. То су различити, живи људи, попут људи из твоје или било које друге струке и надам се да ће ти то некада постати јасно.

Не разумеш, не говорим о људима, него о самој професији. Као што не верујем у акупунктуру или у хомеопатију, тако не верујем ни у страначку политику каква је данас у Србији. Дакле, све хомеопате су ми исте јер се баве псеудонауком. То не значе да су сви исти као људи. Неки су варалице, а многи сами верују у то што причају.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Aquilius Cratus рече

Zato sto je ovakvo obrazovanje deo politckog sistema, zato i opstaje uprkos svojoj uzasnoj neucinkovitosti, pa ni ne moze doci do neke vece promene u obrazovanju kad tu ima vise ideologije nego zelje za znanjem i prenosenjem znanja.

To znam, nego sam mislio da ti strucnjaci ti ljudi koji bi se okupljali oko tehnokratskih ideja i oforme nekakvu organizaciju, proguraju kroz politicki sistem bilo kroz neku partiju bilo kroz lobiranje, bolji model obrazovnog sistema koji ne bi imao te ideologije i zamlacivanje i koji bi na kraju doveo do toga da ljudi kao obrazovani u pravom smislu te reci sada bez ikakvih problema donose demokratske odluke bez ukidanja glasa ili pak prihvate kroz obrazovanje tehnokratiju koja bi nekima to ukinula. Zato sam te pitao sto liberalna demokratija ne bi mogla dovesti do tehnokratije ako imamo neke institucije za to poput eto npr. lobiranja. 

Ali moze i ovo drugo kroz agitaciju i filozofske diskusije, samo to mora biti mnogo mnogo intezivno i obimno kako bi zahvatilo siroki sloj stanovnistva i pitanje je vremena kada ce ljudi takve ideje usvojiti, samim tim troskovi bi bili mnogo veliki. Ovaj prvi pristup sam uzeo samo zato sto sam pretpostavio da bi ukidanjem prava glasa nekima dovelo do protesta, ne zato sto verujem u ispravnost univerzalnog prava glasa cak i kod onog trapavog argumenta sa porezima. 

Mada sad kad pogledam moze i jedan i drugi pristup, i lobiranje i agitacija, sta god da uspe to je poen za tehnokratiju. 

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, Плутон рече

Причу о „безбедној удаљености“ не могу да окачим мачку о реп, јер ти тренутно уживаш у нечему што је, између осталог, омогућила и одређена политика и одређени људи који се баве политиком - политичари, зли, страшни, бабароге из странака... Урадили су „мало“ бољи посао него ови наши. Политика је нужна, свиђало ти се то или не. Када се одселиш у неки други универзум у ком нема политике, јави да видимо како је тамо.

Управо у то не верујем. Потпуно се не слажем са изјавом да су за данашњу цивилизацију заслужни странчари. Оно мало политичара који су ваљали у људској историји нису били странчари. Остали само коче напредак, небитно да ли су холандске, бриселске или српске бирократе, једино што ови први не могу баш свашта да раде, а ови други и трећи раде шта хоће.

Подели на овим сајтовима

57 minutes ago, Juan рече

Пошто сам видео и неке поруке које су у међувремену нестале

14 minutes ago, Плутон рече

Не знам шта је било са тим порукама.

Ако мислите на оно о хомеопатији, то је Жељко одвојио у посебну тему: линк

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...