Jump to content

Kako se boriti, kako shvatiti sebe kao ličnost (a u svetlu homoseksualne sklonosti)

Препоручена порука

"Drzi svoj um u adu i ne ocajavaj" ??? Sta to znaci ? Um u adu ? To je um(misli) u adu (u gresima ) ? Znaci li to - Gresi , ali se nadaj da ces prestati ? Moze li neko to da objasni , a da ne bude jeres ? P.s. Samo razmisljam na temu ... :citac:

:351780:

Подели на овим сајтовима

Јер једном та лаж постане истина . Ако и не постане, битно је борити се . И пре свега не очајавати . Свети Силуан се страшно мучио у манастиру, толико да је размишљао о самоубиству, и тада је чуо глас који му је говорио "Држи свој ум у аду и не очајавај" . Ја не кажем да Винко сад теба да живи строго аскетски , али треба се молити и не очајавати . У књизи светог Варсануфија оптинског има пример разговора између монаха који је пао у блуд и демона. Ово пишем из главе, тако да има грешака , али порука је битна .

Каже демон:- ти си пао, сад си мој .

-Нисам твој, ја сам слуга Божији

-али ти си сагрешио 

-Господу мом сам сагрешио, и шта се то тебе тиче

-и где ћеш сад 

-Идем у манастир 

-али ти си пао, сад мораш да идеш у свет

- ако сам пао , устаћу

То је живот на земљи, падање и устајање . Ако се не причестиш, није крај света, света Марија египатска се причестила само једном у животу , па се спасила .

Sve sam to ja Vladimire lepo napisao isto što i ti.

Kažem ti zaista, da je praksa licemerna, jer ponavljanje nekog greha toleriše a nekog ne.

To samo znači, da je Crkva sebi dala za pravo, da klasifikuje greh u lakše i teže (a ponekad kao u ovom slučaju izjednačuje homoseksualnost sa hulom na Duha Svetoga).

Hristos nikada nije koliko ja znam klasifikovao grehove, nego je sve opraštao sa istom milošću. Ne postoji čovek na svetu koji iz dana u dan ne ponavlja čovekovu palu prirodu ili ponavljanjem istog greha koji si već ispovedio ili činjenjem novog. I niko im to ne uzima za zlo, već se molitveno obraćamo Bogu da mu učvrsti veru i otvori duhovne oči za milost i oprost. Homoseksualac ne čini veći greh od nas koji to nismo, jer kažem sam Hristos nema klasifikaciju greha ali ipak dobija strožije savete i ne dopušta mu se prilaz Svetoj Čaši iako se on kaje. Sve radi homoskualac isto što i mi ali mi nemamo epitimiju u startu, znaš zašto? Zato što mi nemamo tako slikovito vidljiv greh kao što se to čini kad ga homoseksualac ispovedi.

Seksualna pogrešna ili nepogrešna orijentacija, koja nema za cilj propagiranje homoseksualizma i razvratnog života, jeste Krst kao i svaki drugi Krst pale prirode koji je nad nama i koji nosimo.

Pogrešna orijentacija, prirodno zadobijena u smislu kao danak pale prirode i prvog greha čoveka, je mogla i nama da se desi, jer i samo pravoslavlje govori da je sasvim moguće da je homoseksualnost nasledjena u prirodi a ne u volji čoveka,to se govori od skora, toga ranije nije bilo na trpezi greha, mislim da je i patrijarh Pavle počivši, govorio o tome da je sasvim moguće da je homoseksualnost priroda a ne volja.

Zabraniti nekome da u Hristu Isusu i svetoj Čaši Njegovoj, gde se svi mi nalazimo, da pronađe utehu i pomoć, jer je protiv prirode teža borba, koju čovek sam ne može dobiti jeste istinsko odbacivanje i žigosanje. Ako je sveštenik ikona Boga živoga na zemlji i ako je vođen Svetim Duhom, onda onaj koji ima ne svojom greškom nasleđenu prirodu koja se manifestuje kao protivprirodni blud, jasno dobija do znanja da Hristos nije za njega niti je on dostojan Hrista, jer da jeste, on bi imao pristup Čaši, koja nije samo Ljubav već i istinski lek i Utišitelj. Samim tim Hristova Crkva nameće nekome koji nije kriv za svoju priodu, da spas potraži u Hristu ali van Crkve.

Kako?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

"Drzi svoj um u adu i ne ocajavaj" ??? Sta to znaci ? Um u adu ? To je um(misli) u adu (u gresima ) ? Znaci li to - Gresi , ali se nadaj da ces prestati ? Moze li neko to da objasni , a da ne bude jeres ? P.s. Samo razmisljam na temu ... :citac:

Opominji se greha. Uvek nas prati ali i ne očajavaj zbog toga Spasitelj je tu i gleda tvoju borbu.

Подели на овим сајтовима

"Drzi svoj um u adu i ne ocajavaj" ??? Sta to znaci ? Um u adu ? To je um(misli) u adu (u gresima ) ?

Да видиш своју душу у аду и да схватиш да ни по чему не заслужујеш спасење, али да не очајаваш  " јер Богу тако омиле свет да је и Сина свог Јединородног дао, да ниједан који Га верује не погине, него да има живот вечни " .

Од светог Силуана је и она визија у којој га Христос теши речима : " Зашто плачеш, зар не знаш да ћу ја судити свету ? ".

Подели на овим сајтовима

Moram da ponovim nešto što stalno postavljam kao pitanje a niko mi nije baš dao direktan odgovor.

Da li je homoseksualnost, stvar volje ili stvar prirode i kako Crkva objašnjava bilo koji odgovor na ovo pitanje?

Подели на овим сајтовима

ja to shvatam ovako: smucilo ti se sve, muce te misli, zasto, kako, zbog cega, dokle, ali ne ocajavas, vec imas veru u Gospoda, da ce te sacuvati i voditi na putu kroz pustinju, i izvesti u obecanu zemlju
Подели на овим сајтовима

Moram da ponovim nešto što stalno postavljam kao pitanje a niko mi nije baš dao direktan odgovor.

Da li je homoseksualnost, stvar volje ili stvar prirode i kako Crkva objašnjava bilo koji odgovor na ovo pitanje?

Ствар воље је, страст као и свака друга, а лечи се као и сваки грех - избегавањем.

Подели на овим сајтовима

Ствар воље је, страст као и свака друга, а лечи се као и сваки грех - избегавањем.

A zasto se i heterosexualnost onda ne lijeci, vec se blagosilja?

Подели на овим сајтовима

A zasto se i heterosexualnost onda ne lijeci, vec se blagosilja?

Ух... Ако се неко родио и то му је датост иде против природе а пут надилажења исте није лак а ни немогућ верујући искуству хришћана... Шта би рекао ја на пример ако се поставим на место тих људи?! Не знам, вероватно не могу ништа рећи јер не живим њихов живот, не носим њихов крст. Могу само да их волим као људе и да им желим добро. За почетак, верујем да ће и то допринети да се они осете лакше уколико их то притиска, макар као неусамљени у борби од стране једног човечуљка, толико бар могу. 

Друго, наилазио сам и на примере где постоје неке сексуалне девијације... шта све не, па ме увек асоцира на ово: "распалише се жељом својом један на другог, мушкарци са мушкарцима чинећи срам, примајући на себи одговарајућу плату за своју заблуду"... колико ми је познато овде Ап. Павле не говори да су гајили узајамну љубав и жудњу... како ово правилно разумети? Да ли генерализовати, чисто сумњам.

Брак се благосиља, а и склапа ради потпуне телесне и духовне заједнице у коме се рађају и васпитају деца. Ако се подсетимо стварања ("мушко и женско створи их"). И благослови их Бог и рече им: рађајте се и множите се и напуните земљу и владајте њом (1. Мојсијева 1, 27-28).

Али све то остављам сада... покушао сам да испратим тему. Оно што сам желео рећи јесте да неко као Винке има снаге и храбрости да изнесе своје недоумице, своју битку и то подели са нама а ја (или добар део нас) немам снаге ни да се исповедим када дође време.

Подели на овим сајтовима

Ух... Ако се неко родио и то му је датост иде против природе а пут надилажења исте није лак а ни немогућ верујући искуству хришћана... Шта би рекао ја на пример ако се поставим на место тих људи?! Не знам, вероватно не могу ништа рећи јер не живим њихов живот, не носим њихов крст. Могу само да их волим као људе и да им желим добро. За почетак, верујем да ће и то допринети да се они осете лакше уколико их то притиска, макар као неусамљени у борби од стране једног човечуљка, толико бар могу. 

Друго, наилазио сам и на примере где постоје неке сексуалне девијације... шта све не, па ме увек асоцира на ово: "распалише се жељом својом један на другог, мушкарци са мушкарцима чинећи срам, примајући на себи одговарајућу плату за своју заблуду"... колико ми је познато овде Ап. Павле не говори да су гајили узајамну љубав и жудњу... како ово правилно разумети? Да ли генерализовати, чисто сумњам.

Брак се благосиља, а и склапа ради потпуне телесне и духовне заједнице у коме се рађају и васпитају деца. Ако се подсетимо стварања ("мушко и женско створи их"). И благослови их Бог и рече им: рађајте се и множите се и напуните земљу и владајте њом (1. Мојсијева 1, 27-28).

Али све то остављам сада... покушао сам да испратим тему. Оно што сам желео рећи јесте да неко као Винке има снаге и храбрости да изнесе своје недоумице, своју битку и то подели са нама а ја (или добар део нас) немам снаге ни да се исповедим када дође време.

Svaka čast brate vrlo odmereno i sa referencama iz kojih gradiš svoj lični stav. Svaka čast.

Подели на овим сајтовима

Možeš li mi dati reference iz kojih si izgradio taj stav, pošto poprilično čvrto stoji kao da je zvaničan stav Crkve, tako mi se čini iz tvoje tvrdnje.

Подели на овим сајтовима

Добро си све рекао. Само да кажем да сам ја говорио уопштено о хомосексуалности покушавајући да одговорим на питање бураза ВСБ-а, а не усуђујем се никада да другима делим савете. Нисам пратио тему, али видим да је у питању исповест момка који има проблем са хомосексуалношћу. Нека му је Господ Бог у помоћи.

Подели на овим сајтовима

Ух... Ако се неко родио и то му је датост иде против природе а пут надилажења исте није лак а ни немогућ верујући искуству хришћана..

Ovde govorimo o prirodi, nema volje, tako je?

Dakle govorimo o datosti, radi pale prirode čoveka, koja je majka svih grehova zapapaćenih u ljudskom organizmu. Zašto tražimo od homoseksualca da prvo pobedi svoju prirodu, pa mu tek onda dajemo pristup Svetoj Čaši, kad je to gledajući Boga našega nemoguće? Da pojasnim, Hristos nije čekao očistite se pa dođite meni, nego je rekao dođite meni ja uzimam vaš greh na sebe i oprostiću vam po milosti svojoj, jer mi se dade opraštanje greha.

Zašto onda sada sveštenici zabranjuju pristup Hristu, koji se u Crkvi dešava preko Svetoga Pričešća, da homosekualcu pomogne onako kako nam je Hristos ostavio i rukopoložio sveštenike a to glasi ponavljam: Zdravi Lekara ne trebaju, nego bolesni, bludnice i svaka druga mala braća koji nose krst pale prirode na sebi.

Hristos je znao, da čovek sam ne može  bezbedno preći ni ulicu a kamoli da pobedi drvo poznanja dobra i zla, odnosno da savlada greh.

Razumeš šta te pitam, ti si mi sjajan sagovornik imaš dušu. 

Подели на овим сајтовима

Možeš li mi dati reference iz kojih si izgradio taj stav, pošto poprilično čvrto stoji kao da je zvaničan stav Crkve, tako mi se čini iz tvoje tvrdnje.

То је увек било моје поимање и мој осећај, а касније читајући Писмо и Предање увидео сам да су у апсолутном сагласју по том питању.

Не може од Цркве да се тражи да благослови ту врсту ''љубави''. Треба тражити помоћ, а не благослов.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...