Макрина Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 @, Разумем ово што пишеш, и у праву си. Авва ми је један од 2 најбоља теолога у Србији (и шире), стварно га ценим, али није ме овим нешто погодио. Али, то приписујем мојим великим очекивањима. А као што кажу древне авве: "Очистите се!", тј. очистите се од великих очекивања А као што кажу древне авве: "Очистите се!", тј. очистите се од великих очекивања Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Po meni, postiti, a ljutiti se na druge sto ne poste, gorditi se podvigom i pljuvati po ostalima koji jelte slave novu, slave mrsno Svetog Nikolu, sta god...automatski taj njihov telesni post je prazno slovo na papiru i isprazno jalovo mucenje tela nicega radi. Али исто тако,имамо и оне,који кад посте,намажу главу своју да нико не примети и не види да посте Ради таквих,хришћана,и ми,добијамо љубави и снаге. Свеједно ми је да ли се уздржавам од мрсне или посне хране,важно ми је да се уздржавам али исто тако је и важно бити у послушању Цркви.Ако Црква каже,пости док не позелениш ко трава-пости брате...шта кукаш на пост и што гледаш на оне што посте а не знам...осуђују оне што мрсе и довека иста прича... feeble, Orthophill, Фидер and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Ако смо сви слаби, несавршени и нисмо напредни, значи ли то онда да свакоме од нас препоручујеш аскетизам? И може ли неко по савести самога себе разрешити (не слушајући попове)? Нисмо ли онда у гордости мислећи да смо савршени? Христос каже "будите савршени..." а не "савршени сте". Апостолима вели "роде неверни докле ћу вас трпети" а ми нисмо већи од апостола, у Гетсиманији вели " стражите", они тестере све у шеснаест. Или нам аво предлажеш духовне склекове или нам не предлажеш. Да стражимо или не стражимо. Ако нисмо већи од Павла и светих у старој цркви (који нису нешто нарочито били склони посту), а нисмо, и ако је идиотски стављати храну између нас и Бога (а јесте, двојбе нема), онда дај да једемо и пијемо јер сутра ћемо умрети (ироничан сам, наравно). А шта је аскетизам? Владика Атанасије вели да је словенски пандан аскетизму-подвиг. А шта је подвиг? Таса вели то је било које самоодрицање, а ја додајем и самоограничавање, тачније самоконтрола ради овладавања собом и својим поступцима. А зашто, чему то? Па зато што је оно што виси на грани лепо за око и укусно за јело, полакоми се мајмун, пардон човек, маши се руком ко онај несрећни Адам...и наруши однос, и са Богом, и са природом и са женом...а каква нам може бити Литургија ако нарушимо односе са ближњима у тежњи да се апсолутизујемо, да истерамо своје каприце и пориве? Ако ко мисли да добро стоји нека пази да не падне. А ко стоји добро ако смо несавршени? Није аво ништа нечисто, као што и кажеш, све је чисто, аман Павле вели добро је не јести меса и не пити вина и .... не чинити оно што ће ближњег да спотакне, саблазни и ослаби. Све је коњукција. Тачно је, ако једем суво и ако сам на води и палацам језиком и осуђујем, џаба ми је (Јефрем Сиријац каже), и чаша ми је џабе и на осуду, али ако немам самоодрицања и уздржања тек онда сам далеко од тога да добро стојим. Пашћу гарант, нечастиви не спава а ја спавам, полакомићу се, машићу се руком за грану...и врло вероватно повући и друге са собом. Нашта ми онда чаша. Одлично,Миро. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 @@Zoran Đurović, За почетак имам два питања. Анатемисаћу те. То ти не гине. Ја сањам да на коцки ми излази твој лик, а ти мени вако!) Наравно да ћу ти одговорити како доликује, једино што нисам имао времена. Попадија (не моја, него од другог попа) се накачи као мутава. Текст је са фб, дакле, необавезан. Уследиће прецизација. Ава са вама! Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Анатемисаћу те. То ти не гине. Ја сањам да на коцки ми излази твој лик, а ти мени вако! ) Наравно да ћу ти одговорити како доликује, једино што нисам имао времена. Попадија (не моја, него од другог попа) се накачи као мутава. Текст је са фб, дакле, необавезан. Уследиће прецизација. Ава са вама! Опет си се узнемирио и то у ходу,што би се рекло Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Zanimljvo mi je kako po mnogim pitanjima ljudi nudesvoj 'tipik' (sebe) kao merilo savetovanja ....Kao kad bih ja sada zagovarao da svi poput menemogu postiti najstrože 'zaoravivši' da je meni urodjenohrana nebitna i da se time ni pod razno ne smem busati u grudi, a kamoli to savetovati drugima.... Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Има једна жена која на Нешином фб дели савете, ккако нема секса у току поста, посна Клара Цеткин Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Скоро сам се срела са ситуацијом да трудница пости седам дана на води пред Причешће у осмом месецу трудноће.Видим жену на Литургији,мало..мало па седне,бледа...уморна и питам је после да ли је добро,да није анемична...она ми одговори да је све у реду,мала анемија ,користи неке мелеме и тако и пошто је био Свети Алимпије Столпник,моја девојачка слава,ја сам спремила неко послужење мало и видим она неће да се послужи и ја је понудим,она одбије и каже ми,да пости на води...ја сам била у шоку... Она је мајка четворо деце и чека пето дете и њен став према посту и причешћу је вероватно увек био исти,и сигурна сам у то,да сам ушла у њену слободу личну коју има и по којој дела у животу,ја бих наишла само на један отпор,ништа друго....нека је....сулудо је да трудница тако строго пости али она тако функционише и ко зна зашто је то тако... Orthophill and keka је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Ne mislim da je suludo da jedna trudnica tako posti.Mislim da bi bilo pogrešno svim trudnicama dati takav tipik. Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Ne mislim da je suludo da jedna trudnica tako posti. Mislim da bi bilo pogrešno svim trudnicama dati takav tipik. Очигледно да она тако функционише добро.Ја нисам никада тако постила нити бих могла а постила сам све четири трудноће са максималним разрешењем на риби али ето,има и оваквих примера. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Pa naravno, svi smo mi originali i ne treba dakopiramo bližnje. Eto, ti i ova žena ste odličanprimer različite a Hristocengrične prakse. Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Ja kad vidim trudnicu da posti Boze me prosti meni dodje da se samoubijem. Ispada kao da se kaje sto je zacela, i kao eto posto je gresna, prljava i svi znamo kako se prave deca, ona ce ipak da posti, da se "ocisti" ili ti podvizavanje trazenjem leba preko pogace. Sama trudnoca kao takva je svojevrstan post i tad zena treba da pazi na sopstveno dete, a ne na svoje religiozne poglede na cistocu i prljavstinu, na gresnost i manje gresnost, jer tad treba da joj zdravlje i dobrobit deteta bude vaznija od sopstvene gresnosti. Ko posti kad je Zenik tu? Za moj ukus je isuvise preterano, ima dana za megdana, a vala ako do tad nije postila nece se ni tad napostiti. Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Ja kad vidim trudnicu da posti, ja se 'pokrijem' ušima jer evoprodje još jedan post a ja ... moj tanjir nije bio mrsan ali nisamni jedan novi psalam naučio napamet.So čim ću izić' pred Gospoda? keka, Рапсоди and Макрина је реаговао/ла на ово 3 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Tako mozemo do u nedogled, ali postoji revnovanje i ne po razumu tako da se ja ne divim nikome do Bogu glede podviga Samo Bog zaista zna sta je kome na dusi i ko zaista iz kojih motiva na sebe preuzima ili ne preuzima podvige, tako da ja tu ocenu i procenu ostavljam njemu. Ali ako uzmemo da post sluzi tome da se telo spremi na pojacanu molitvu i pripremu za nesto "vise" jelte, mislim da trudna zena koja nosi novi zivot u sebi, blagoslovom Svetog Duha, ne mora da se priprema, tj samo njeno telo prolazi kroz vec dovoljne pripreme... Драшко and keka је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Dobro je da nemamo zapisano na koje je sve načine Presveta Bogorodica postiladok je Spasa svog i našeg nosila pod srcem.Bojim se da bi i to bilo uzeto kao tipik, obligatoran za sve trudnice na svetu. sleki, Zoran Đurović and Рапсоди је реаговао/ла на ово 3 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука