Jump to content

Све што сте хтели да знате о феминизму...

Оцени ову тему

Juanito

Препоручена порука

On 20. 10. 2016. at 8:28, Kratos рече

Pre će da bude da je nedostatak pravih dama uslovio izostanak džentlemtstva.Ko će bre da bude džentlmen prema nečemu ovakovom:

LINK ka slici (neprimerena za forum)

Expand  

Sta, pio si kafu sa Pauline? Bese zivi u Zemunu? 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

On 20. 10. 2016. at 11:24, Ћириличар рече

No true scotsman...

Expand  

Ono na čemu se bazira Femen je u suprotnosti sa onime što meni čini osnovu feminizma. Organizacija koju je formirao mahniti muškarac tako što je birao zgodne ženske koje će se svideti muškarcima kada izlažu svoja tela po definiciji nije pokret žena za žene.

I tu nije već ni reč o tome da ne prihvatam kao 'moje' one koji mi se ne sviđaju (što bi zbilja bilo No True Scotsman), jer pristajem da razne trećetalasne gluposti imaju pravo da se nazovu feminizmom, koliko god se ne slažem (kao što priznajem da i snake-handlers imaju pravo da se nazovu hrišćanima), ali Femen je nešto skroz drugačije.  

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

On 20. 10. 2016. at 11:45, Paradoksologija рече

Ono na čemu se bazira Femen je u suprotnosti sa onime što meni čini osnovu feminizma. Organizacija koju je formirao mahniti muškarac tako što je birao zgodne ženske koje će se svideti muškarcima kada izlažu svoja tela po definiciji nije pokret žena za žene.

I tu nije već ni reč o tome da ne prihvatam kao 'moje' one koji mi se ne sviđaju (što bi zbilja bilo No True Scotsman), jer pristajem da razne trećetalasne gluposti imaju pravo da se nazovu feminizmom, koliko god se ne slažem (kao što priznajem da i snake-handlers imaju pravo da se nazovu hrišćanima), ali Femen je nešto skroz drugačije.  

Expand  

То стоји, али те цуре вјерују да се боре за женска права и то је њихова основна мотивација. Колико год натегнуто било, опет их то сврстава у округ феминизма ( јер слажу се у мотивацији, ако не у методологији борбе ). Исто као што анархо-комунисти спадају у социјалистички/комунистички/марксистички круг. Но то нимало не дискредитује ни социјализам ни феминизам. Свака идеја има своје екстремисте, рационалне или нерационалне.

Хајд, нек буде да се сложимо да се не слажемо око тог детаља. Ионако обоје их не узимамо за озбиљно :)

Подели на овим сајтовима

On 20. 10. 2016. at 11:45, Paradoksologija рече

Organizacija koju je formirao mahniti muškarac tako što je birao zgodne ženske koje će se svideti muškarcima kada izlažu svoja tela po definiciji nije pokret žena za žene.

Expand  

Зашто многе феминисткиње говоре као да имају некакав проблем са женском лепотом, са самом том сексуалном привлачношћу и свим што има везе са сексуалним играма између полова? Испада некако да је то све само по себи зло, да су мушкарци свиње јер воле добре женске, да је некако лоше ако женска воли да се допада мушкарцима, флертује и заводи, да тиме испада слабија жена... То баш никад нисам разумео. Не кажем да си ти таква, нисмо никада причали о томе, нити кажем да је мотив тог лика добар, само ме инспирисало да питам.

Подели на овим сајтовима

On 20. 10. 2016. at 11:58, ☺︎ Juan ☺︎ рече

Зашто многе феминисткиње говоре као да имају некакав проблем са женском лепотом, са самом том сексуалном привлачношћу и свим што има везе са сексуалним играма између полова? Испада некако да је то све само по себи зло, да су мушкарци свиње јер воле добре женске, да је некако лоше ако женска воли да се допада мушкарцима, флертује и заводи, да тиме испада слабија жена... То баш никад нисам разумео. Не кажем да си ти таква, нисмо ниакда причали о томе, нити кажем да је мотив тог лика добар, само ме инспирисало да питам.

Expand  

Ја претпостављам да је разлог дуга историја односа многих мушкараца према женској љепоти просто као нечему површном и нечему што је повезано само по себи са површношћу и глупошћу. И сад умјесто да се доказује супротно, да није лијепа жена нужно и глупа, неке феминисткиње су кренуле још дубље у борби против сексуализације јер желе да се жене третирају прво као особе ( управо јер се многе предрасуде према женама заснивају на њиховом изгледу ), па тек онда да се гледа њихова сексуалност и све остало "површно". Онда су неке отишле још даље у потпуности одбацујући љепоту као "социјални конструкт" који је подложан промјени и за којег сматрају треба бити толико широк да се било шта може сматрати лијепим.

Мени, као мушкарцу, је то потпуно светогрђе. Али опет, такве екстремне ставове ријетко заговарају рационалне особе, тако да... нека се извичу, ионако их људи све мање слушају :ok:

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 20. 10. 2016. at 11:58, ☺︎ Juan ☺︎ рече

Зашто многе феминисткиње говоре као да имају некакав проблем са женском лепотом, са самом том сексуалном привлачношћу и свим што има везе са сексуалним играма између полова? Испада некако да је то све само по себи зло, да су мушкарци свиње јер воле добре женске, да је некако лоше ако женска воли да се допада мушкарцима, флертује и заводи, да тиме испада слабија жена... То баш никад нисам разумео. Не кажем да си ти таква, нисмо никада причали о томе, нити кажем да је мотив тог лика добар, само ме инспирисало да питам.

Expand  

Mnoge feministkinje prosto imaju problem sa eksploatacijom seksualne privlačnosti (i to je ono što je osnivač Femena radio) i sa svođenjem žene na seksualnu privlačnost muškarcima kao jedinu njenu funkciju - pa se ona može braniti ženama ili zahtevati od njih (i neću staviti znak jednakosti između obavezne burke i društvenog pritiska da žene izgledaju seksualno privlačno u javnosti). 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

On 20. 10. 2016. at 12:07, Paradoksologija рече

Mnoge feministkinje prosto imaju problem sa eksploatacijom seksualne privlačnosti (i to je ono što je osnivač Femena radio) i sa svođenjem žene na seksualnu privlačnost muškarcima kao jedinu njenu funkciju - pa se ona može braniti ženama ili zahtevati od njih (i neću staviti znak jednakosti između obavezne burke i društvenog pritiska da žene izgledaju seksualno privlačno u javnosti). 

Expand  

Глупо је да неко брани другим женама да показују лепоту зато што сама то не жели. То је онда буркизација, само овај пут од стране жена.

Подели на овим сајтовима

On 20. 10. 2016. at 12:12, -Владимир- рече

Глупо је да неко брани другим женама да показују лепоту зато што сама то не жели. То је онда буркизација, само овај пут од стране жена.

Expand  

That is haram.jpg

Подели на овим сајтовима

On 20. 10. 2016. at 12:12, -Владимир- рече

Expand  

Apsolutno se slažem, samo ko to tačno kome ovde radi?

Nije isto vršiti pritisak na žene da se ne ulepšavaju i stavljati znak pitanja na praksu vršenja pritiska na žene da se stalno i za sve ulepšavaju da bi prosto bile prihvaćene u društvu i javnosti kao minimalno pristojne - mnoge žene su u situaciji da moraju da izvode dugotrajne svakodnevne rituale ulepšavanja i provode sate na štiklama samo da bi zadržale posao.

Čak i ako se pozivamo na neki biološki esencijalizam u ovome, ko još zahteva od pauna da širi perje svakog trenutka svakog dana - dok traži hranu, jede, odmara, živi?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

svođenjem žene na seksualnu privlačnost muškarcima kao jedinu njenu funkciju

Expand  

Али на основу чега се долази до тога? Ако слушам певача, да ли га сводим на забављача? Ако гледам тенис, да ли Новака Ђоковића сводим на гладијатора? На основу чега онда сводим плесачицу само на сексуални објекат ако уживам у њеном телу док плеше? 

Скоро смо гледали неке самба играчице. Колега из бразила, ја, жена, гомила деце... Огроман акценат код тог плеса је на сексуалности, одећа је слична као код стриптиз играчица, само много шаренија. То је за западњаке скандал. Амерички пуританци би деци прекривали очи, а феминисткиње би урале како их сводимо на објекат. А све је било тако лепо и природно, оне се смеју из срца и види се да уживају у свакој секунди. Апсолутно никоме није пало на памет да су оне неки објекат, већ људска бића која нам улепшавају дан, да ли због сексуалности, осмеха, уметности, свега заједно или нечег десетог, небитно. За Бразилце и остале латиносе је то природно и нико ту не види проблем, нити се бразилке осећају експлоатисано. Западњаци су једноставно конзервативни пуританци, мрачњаци. Хиршћанство (а нарочито мрачни протестантизам) је на западу кроз векове уништило природност и жена и мушкараца. Мислим да су феминсткиње само део те приче културолошки, једино што додају своју форму и своју терминологију.

i neću staviti znak jednakosti između obavezne burke i društvenog pritiska da žene izgledaju seksualno privlačno u javnosti

Expand  

Друштвени притисак постоји за све. На пример, сви смо под друштвеним притиском да изгледамо лепо, чисто, попеглано. Не видим у томе ништа лоше. Мушкарцима се биолошки допадају жене које изгледају сескуално привлачније и онда ћемо бити финији према таквим женама, углавном потпуно подсвесно. Тако мозак функционише. Многе жене уживају у томе и сексуално се улепшавају. И супротно је наравно тачно. У нашој култури се мање сређују мушкарци, али у неким другим културама се лицкају и једни и други. То наравно ствара селективни притисак, али ја не желим да насилно почнем да мрзим лепе жене нити да се правим да више волим оне које се не сређују само да бих задовољио феминистичке културолошке идеале. Мислим да овде фемисткиње заправо желе да друге жене престану да се улепшавау на исти начин као што они хришћани који се боре против греха желе да други око њих не греше, а при томе нико около уопште не види никакве грехе, баш као што жене које се улепшавају не виде никакав проблем са притисцима, а нарочито се са унижавањем и свођењем на објекат. Кад ја не могу (јер сам тако идеолошки одлучила), онда не треба нико!

Подели на овим сајтовима

On 20. 10. 2016. at 12:23, Paradoksologija рече

mnoge žene su u situaciji da moraju da izvode dugotrajne svakodnevne rituale ulepšavanja i provode sate na štiklama samo da bi zadržale posao.

Expand  

На многим местима се тражи од запослених да се стално усавршавају у томе што раде. Ако је то радно место за које је изглед од апсолутног значаја онда је за очекивати. Ако је жена изврстан стручњак а шеф јој да отказ јер није стално намонтирана, и боље јој је да тражи други посао јер та фирма ионако неће дуго.

Подели на овим сајтовима

Nije isto vršiti pritisak na žene da se ne ulepšavaju i stavljati znak pitanja na praksu vršenja pritiska na žene da se stalno i za sve ulepšavaju da bi prosto bile prihvaćene u društvu i javnosti kao minimalno pristojne - mnoge žene su u situaciji da moraju da izvode dugotrajne svakodnevne rituale ulepšavanja i provode sate na štiklama samo da bi zadržale posao.

Čak i ako se pozivamo na neki biološki esencijalizam u ovome, ko još zahteva od pauna da širi perje svakog trenutka svakog dana - dok traži hranu, jede, odmara, živi?

Expand  

Тачно. Али само да укажем на један отворен простор у овој причи који може правити забуну и конфликт. Постоји ситуација када се од жене тражи макар неки минимум да изгледа достојно свог посла, али постоји и ситуација када се од жене тражи да буде увијек нафрајкана, тип топ савршена. Када се са стране гледа, веоам је тешко разлучити шта је у питању, а још теже је кад асе у расправу укључе људи са емотивним набојем или са јаким инатом. И са треће стране, може чак се десити и да жена која се жали на то претјерује, да ли због претјеране осјетљивости или због нечег другог небитно је.

И управо овакве ствари праве толико забуна, јер феминисти говоре о малтретирању жена, као ти у овом посту, али они са друге стране гледају на све то  и виде и ову другу или трећу страну а од свог ината не виде прву страну о којој се оригинално говори.

Подели на овим сајтовима

On 20. 10. 2016. at 12:29, -Владимир- рече

На многим местима се тражи од запослених да се стално усавршавају у томе што раде. Ако је то радно место за које је изглед од апсолутног значаја онда је за очекивати. Ако је жена изврстан стручњак а шеф јој да отказ јер није стално намонтирана, и боље јој је да тражи други посао јер та фирма ионако неће дуго.

Expand  

Управо. Ја у ствари видим супротно, вероватно због природе занимања (вероватно је другачије у банкама и сличним местима). Некако се подразумева да жена не треба превише да се сређује, па кад нека то учини, гледају је испод ока (жене с гађењем (читај љубомором), а мушкарци помешано, свиђа им се, али шта ”ова мисли да је”) као да има рогове.  Какву поруку онда шаљемо женама? Да не смеју да буду жене? Да је наше занимање или само за мушкарце или за жене које ће се трудити да што мање изгледају као жене. Баш онако феминистички...

Подели на овим сајтовима

On 20. 10. 2016. at 12:36, ☺︎ Juan ☺︎ рече

Управо. Ја у ствари видим супротно, вероватно због природе занимања (вероватно је другачије у банкама и сличним местима). Некако се подразумева да жена не треба превише да се сређује, па кад нека то учини, гледају је испод ока (жене с гађењем (читај љубомором), а мушкарци помешано, свиђа им се, али шта ”ова мисли да је”) као да има рогове.  Какву поруку онда шаљемо женама? Да не смеју да буду жене? Да је наше занимљање или само за мушкарце или за жене које ће се трудити да што мање изгледају као жене. Баш онако феминистички...

Expand  

Dobro si to primetio. To je jedna od posledica svođenja žene na funkciju seksualnosti - ili si žena, pa si privlačna, ili si ono što muškarci mogu da budu (ličnost, pametna, kompetentna). U 'muškom' poslu posebno žena mora da dokaže da nije previše ženstvena jer to onda znači da nije kompetentna. Ne moram valjda da naglašavam da mislim da je to izuzetno glupo. 

S druge strane, u bankama i na mnogim drugim kancelarijskim radnim mestima obaveza da 'pristojno i poslovno obučena' za ženu često znači da mora svako jutro u zoru da pegla i fenira kosu, stavlja 5 slojeva šminke i provede 10 sati tog dana u štiklama dovoljno visokim da izazovu probleme u zdravlju. Pritom, sve to je toliko arbitrarno i nepotrebno samo po sebi.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Expand  

Ne znas ti kako nam je ovde... :D

Na stranu kojekakvi pokreti (koga pa briga za njih, ajmo malo u svakodnevicu), mene ovo podseca na optuzbu katolicima za juridicko shvatanje greha, kao, oni to izmislili, a prosto je (dodjosmo i do my favourite :D ) prirodno. Starogrcko shvatanje je da Dobro uvek mora biti i lepo, te tamo kad Pavle kaze da bi se neko i usudio umreti za dobroga - to znaci i lepoga, jer je lepota cenjena kao pravednost. I to je i dan- danas tako, jednostavno, prema lepim ljudima su drugi ljudi uvek finiji, saosecajniji i sl. :)

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...